De gezondheidsvoordelen van saffraan

De gezondheidsvoordelen van saffraan
Saffraan

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Gezondheidsvoordelen
 • Voedingswaarde feiten
 • Selectie, Voorbereiding, & Opslag
 • Mogelijke bijwerkingen
 • Veelgestelde vragen

Saffraan komt van de draadachtige structuren, stigma’s genaamd, van de Crocus sativus bloem. De stigma’s zijn rood en wanneer ze worden gedroogd, wordt het kruid een gouden kleur die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en voedsel en andere producten te verven.

Als duurste specerij ter wereld kost een pond saffraan tussen de $ 500 en $ 5.000 dollar. De reden voor deze hoge waarde is de arbeidsintensieve oogstmethode, met de hand geplukt uit elke individuele bloem en gedroogd boven houtskoolvuren.

Gebruikt om veel mediterrane en Aziatische gerechten op smaak te brengen, is saffraan afkomstig uit Griekenland en wordt voornamelijk geteeld in Iran, maar is te vinden in Spanje, Frankrijk, Italië en delen van India. Het heeft een sterk aroma en bittere smaak die het meest wordt gebruikt om rijst-, vis- en kipgerechten te parfumeren en te kleuren. In Griekenland werd het gebruikt voor geneeskrachtige eigenschappen en mensen zouden saffraan eten om de stemming te stimuleren, het geheugen te verbeteren en het libido te verhogen.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel saffraan niet uitgebreid is bestudeerd, biedt het wel een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Veel mensen voegen het toe aan voedsel, maar het kan ook als supplement worden ingenomen. Hier zijn enkele potentiële voordelen van saffraan.

Fysieke voordelen

Saffraan bevat een groot aantal plantaardige stoffen die fungeren als krachtige antioxidanten en cellen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress die tot kanker kunnen leiden. Crocine en crocetine zijn antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de levendige rode kleur van saffraan. Van deze verbindingen wordt gedacht dat ze antidepressieve effecten hebben, hersencellen beschermen tegen schade, ontstekingen verminderen en de eetlust verminderen.

Safranal is wat saffraan zijn uitgesproken smaak en geur geeft. Bewijs wijst op het vermogen om de stemming en het geheugen te verbeteren en de hersenen te beschermen tegen oxidatieve stress. Reageerbuisstudies hebben aangetoond dat saffraan en zijn antioxidanten verschillende soorten kankercellen doden of hun groei onderdrukken. Hoewel deze studies veelbelovend zijn, is er veel meer onderzoek nodig.

Studies tonen ook aan dat saffraan kan helpen bij de behandeling van symptomen van premenstrueel syndroom (PMS), de fysieke en psychologische symptomen die kunnen optreden voordat een menstruatie begint. Een studie toonde aan dat vrouwen die dagelijks 30 milligram saffraan namen, prikkelbaarheid, hoofdpijn, onbedwingbare trek en pijn verminderden. Bovendien was saffraan werkzamer dan het nemen van de placebo.

Bovendien hebben dier- en reageerbuisstudies de werkzaamheid van saffraan aangetoond bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen door cholesterol te verlagen en verstopte bloedvaten te voorkomen. Saffraan kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinegevoeligheid verhogen, zoals aangetoond in muizenstudies.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, moet er meer onderzoek worden gedaan naar mensen voordat saffraansuppletie voor bepaalde gezondheidsproblemen wordt aanbevolen. Er zijn echter enkele oudere studies die aangeven dat de antioxidanten in saffraanthee het risico op hart- en vaatziekten kunnen helpen verminderen. Onderzoekers merken ook op dat de flavonoïden in saffraan ook bescherming kunnen bieden.

Mentale voordelen

Saffraan staat bekend als de “zonnekruid”, niet alleen vanwege de felgele kleur, maar ook vanwege de effecten op het helpen verbeteren van de stemming. Een overzichtsstudie toonde aan dat het nemen van saffraansupplementen significant effectiever was dan placebo’s bij de behandeling van milde tot matige depressiesymptomen.

Oudere studies hebben aangetoond dat het dagelijks nemen van 30 milligram saffraan net zo effectief was als het nemen van conventionele medicijnen voor depressie en die personen ervoeren minder bijwerkingen. Praat echter altijd met een zorgverlener als u overweegt saffraan te gebruiken als aanvulling op of naast andere vormen van behandeling van de geestelijke gezondheid.

Saffraan heeft ook aangetoond dat het afrodisiacum eigenschappen heeft en kan bijzonder effectief zijn bij personen die antidepressiva gebruiken. Een studie toonde aan dat mannen met antidepressiva-gerelateerde erectiestoornissen de functie hadden verbeterd na 30 milligram saffraan per dag gedurende een periode van 4 weken. Voor vrouwen die antidepressiva gebruiken, verminderde het dagelijks innemen van 30 milligram saffraan gedurende 4 weken seksgerelateerde pijn en verhoogd libido in vergelijking met de placebo.

Voedingswaarde feiten

Terwijl saffraan vol zit met antioxidanten en biedt een aantal gezondheidsvoordelen, het is geen significante bron van macro- of micronutriënten. Saffraan bevat 2 calorieën in 1 theelepel (0,7 gram).

Selectie, Voorbereiding, & Opslag

Zorg er bij het kopen van saffraan voor dat de draden een effen rode kleur hebben en dat ze droog en broos aanvoelen. Saffraan moet ook sterk en fris ruiken. Bewaar je saffraan op een koele, donkere plaats in een luchtdichte container. Het moet tot 6 maanden duren met maximale smaak en aroma.

Saffraan kan worden gekocht in hele draden of als poeder. Het kopen van de draden geeft je meer flexibiliteit bij het koken, omdat je gerechten kunt bereiden met de hele draden of je kunt de draden gewoon tot poeder verpletteren om gerechten op smaak te brengen en te kleuren. Zorg ervoor dat je ergens koopt waar je vertrouwt – waar de saffraan 100% puur is zonder andere kruiden.

Als u op zoek bent naar een saffraansupplement, komen ze in doses van 20 milligram tot 100 milligram. Spreken met een zorgverlener alvorens dit supplement om te bepalen welke dosis het beste is voor uw specifieke aandoening en om ervoor te zorgen dat het niet zal interageren met een van uw medicijnen.

Meestal gebruikt bij het koken van visgerechten of paella, is saffraan een heerlijke en kleurrijke toevoeging aan marinades voor vis, kip en andere stoofschotels. Het kan ook worden gebruikt om rijst en risotto op smaak te brengen. Je kunt zelfs een thee van saffraan maken door het in water, bouillon of melk te weken. Hoe langer de saffraan steil wordt, hoe sterker de kleur, het aroma en de smaak.

Mogelijke bijwerkingen

Bij gebruik bij het koken is saffraan veilig met weinig tot geen bekende bijwerkingen of allergieën bij mensen. Hoewel studies aantonen dat mensen tot 1,5 gram saffraan per dag veilig kunnen nemen, is slechts 30 milligram saffraan voldoende aangetoond om de gezondheidsvoordelen te behalen.

Hoge doses saffraan van 5 gram of meer blijken toxische effecten te hebben. Er zijn aanwijzingen dat zwangere vrouwen saffraan in hoge doses moeten vermijden, omdat dit een miskraam kan veroorzaken.

Veelgestelde vragen


 • Hoe lang gaat saffraan mee?

  Saffraan behoudt maximale smaak gedurende maximaal 6 maanden. Bewaar het in een donkere, luchtdichte container. Hoewel saffraan na 6 maanden niet bederft, verliest het zijn smaak naarmate het ouder wordt.


 • Hoe maak je saffraanthee?

  Saffraanthee is gemakkelijk te bereiden door saffraandraden in heet water te weken. Giet eerst een beetje warm water over 4 tot 5 saffraandraden en laat 5 minuten trekken. Breng 1 kopje water aan de kook, voeg het water met de draden toe en laat nog 5 minuten trekken. Verwijder de draden en voeg indien gewenst honing of citroen toe.


 • Hoe gebruik je saffraanextract om af te vallen?

  Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van een saffraan extract supplement kan helpen bij gewichtsverlies. Een 8 weken durende studie toonde aan dat personen die saffraanextract namen een significante vermindering van eetlust, tailleomtrek en totale vetmassa hadden. Spreek altijd met een zorgverlener voordat u begint met een supplement voor gewichtsverlies.


 • Hoe lang duurt het voordat saffraan werkt voor depressie?

  Saffraan kan beginnen te werken voor depressie zo vroeg als 1 week na het nemen van het supplement. U zult zien dat de voordelen gedurende twee maanden worden opgebouwd.


 • Wat is een vervanging voor saffraan?

  De beste vervanger voor saffraan is kurkuma omdat het de felgele kleur en aardse smaak van saffraan weerspiegelt. Gebruik 1/2 theelepel kurkuma voor een grote snuf saffraandraden. Moeilijker te vinden dan kurkuma, annattokruid kan ook worden gebruikt als saffraanvervanger.