De gezondheidsvoordelen van Glucomannan

De gezondheidsvoordelen van Glucomannan
Shirataki noedels, erwten, asperges, stervormige tofu

Westend61 / Getty Afbeeldingen

 • Glucomannan en de voordelen ervan
 • Mogelijke bijwerkingen
 • Dosering en bereiding
 • Waar moet je op letten?
 • Veelgestelde vragen

Glucomannan is een extract van konjac (Amorphophallus konjac) en is een bron van waterabsorberende bèta-glucaan, een soort oplosbare vezels. Oplosbare vezels helpen de spijsvertering te reguleren, de bloedsuikerspiegel te reguleren en de opname van voedingsstoffen te verhogen. Hoewel glucomannan rijk is aan voedingsvezels, is het zeer laag in calorieën en bevat het bijna geen eiwitten of vitamines.

Glucomannan wordt gebruikt als voedingssupplement en voedsel in de vorm van konjac-gelei, noedels en tofu. Het is uitgebreid bestudeerd voor zijn mogelijke effecten op het lichaamsgewicht, bloedglucose, cholesterol, triglyceriden en bloeddruk. Aanvullend onderzoek is gedaan naar andere voordelen, zoals het potentieel als een anti-diabetisch, anti-obesitas, laxeermiddel, prebiotisch en ontstekingsremmend supplement.

Hoewel glucomannan is bestudeerd voor vele potentiële voordelen, heeft niet alle onderzoek de effectiviteit ervan aangetoond. Meer onderzoek is nodig om verdere conclusies te trekken.

Glucomannan en de voordelen ervan

Glucomannan, het in water oplosbare voedingsvezelsupplement van de konjac-plant, kan helpen bij het regelmatig houden van de darmen, het beheersen van het lichaamsgewicht en het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel in het bloed. De gezondheidsvoordelen van glucomannan zijn uitgebreid bestudeerd en worden over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven. Hier verkennen we de potentiële gezondheidsvoordelen van glucomannan op basis van onderzoek.

Kan helpen bij gewichtsbeheersing

Als een potentieel hulpmiddel bij gewichtsverlies heeft glucomannan het vermogen om bulk te creëren die op zijn beurt sensaties van volheid produceert. Deze gevoelens van volheid kunnen dan leiden tot een verminderde calorie-inname. Het is ook een bron van oplosbare vezels die de opname van suiker en cholesterol vertragen en helpen bij de spijsvertering.

Om dit te bereiken, vormt glucomannan een beschermende film op de darmwand die de tijd verlengt dat voedsel in de maag achterblijft, gevoelens van volheid verhoogt en honger vermindert. Het is ook laag in calorieën, waardoor het een potentieel effectief hulpmiddel voor gewichtsverlies is.

De studies over het gebruik van glucomannan voor gewichtsverlies doeleinden zijn gemengd. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met glucomannan het lichaamsgewicht kan verminderen, maar niet de body mass index (BMI) op korte termijn bij verder gezonde volwassenen met overgewicht of obesitas.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etnische afkomst, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Ander onderzoek toonde aan dat dagelijkse doses van 4 gram glucomannan die gedurende 8 weken werden geconsumeerd, niet leidden tot gewichtsverlies of veranderingen in de lichaamssamenstelling, hongergevoelens of maaltijdverzadiging, of de cholesterol- of bloedsuikerspiegel beïnvloedden.

Ondertussen keek een andere studie naar de effecten van glucomannan-noedels die worden gebruikt als vervanging voor koolhydraatrijke versies en ontdekte dat degenen die de glucomannan-noedels consumeerden hun calorie- en koolhydraatinname aanzienlijk verminderden zonder later te leiden tot consumptie van extra calorieën. Onderzoekers geloven dat het gebruik van glucomannan-voedingsmiddelen een effectieve manier is om een calorietekort te creëren dat nodig is voor gewichtsverlies.

Bronnen van oplosbare vezels

 • Bonen en peulvruchten
 • Haver
 • Appels
 • Bananen
 • Uien
 • Aardperen
 • Chia zaden
 • Psylliumschil

Kan cholesterol en bloedsuikerspiegel verlagen

Glucomannan vormt een laag rond voedsel en remt de opname van cholesterol en galzuur. Omdat glucomannan een langzamere maaglediging veroorzaakt en de glucosecirculatie in de darmen vertraagt, hebben oplosbare voedingsvezels, waaronder glucomannan, gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel.

Het gebruik van glucomannan als supplement heeft aangetoond dat het de bloedglucose- en cholesterolwaarden verlaagt bij gezonde personen en mensen met diabetes. Deze vermindering is te wijten aan de vertraagde maaglediging die leidt tot hogere absorptiesnelheden van voedingsstoffen door de dunne darm, waardoor de insulinegevoeligheid toeneemt. Langzamere opname van suikers betekent een lagere verhoging van de bloedsuikerspiegel, een essentiële factor bij het beheersen van diabetes.

Kan constipatie verlichten

Oplosbare vezels zoals die in glucomannan verbeteren de spijsvertering. De aanbevolen totale inname van voedingsvezels is ongeveer 25 tot 30 gram per dag met 6 tot 8 gram uit oplosbare vezels.

Glucomannan is een uitstekende bron van oplosbare vezels, waardoor het een verstandige keuze is voor de behandeling van chronische constipatie. Een theelepel glucomannan poeder bevat 4 gram vezels en wordt als veilig beschouwd voor kortdurend gebruik, zelfs door kinderen en mensen die zwanger zijn.

Obstipatie is een veel voorkomende zwangerschapsklacht. Onderzoek wijst uit dat glucomannan een effectievere behandelingsoptie is voor het verlichten van constipatie dan magnesiumhydroxide (gebruikt in Mylanta en Milk of Magnesia) tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

Een andere manier waarop glucomannan kan helpen constipatie te verlichten, is door zijn prebiotische eigenschappen. Van Glucomannan is aangetoond dat het de groei van Bifidobacteriën en Lactobacillen bij geconstipeerde volwassenen. Bifidobacteriën en Lactobacillen groei als gevolg van glucomannan inname is aangetoond dat het de stoelgang verbetert.

Mogelijke bijwerkingen

Glucomannan supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd wanneer genomen op korte termijn zoals voorgeschreven. Er is echter niet veel bekend over de veiligheid van het gebruik van glucomannan als een gezondheidssupplement op lange termijn. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn meestal gastro-intestinale problemen zoals verhoogd gas, diarree, opgeblazen gevoel, en maagpijn.

Glucomannan is zeer absorberend en neemt 50 keer zijn gewicht op in water. Dit kan leiden tot verstoppingen in de slokdarm of darmen als u het niet met voldoende vloeistof consumeert. Zorg ervoor dat u ten minste 8 gram water drinkt bij het nemen van glucomannan.

Als u medicijnen gebruikt, zoals die voor de behandeling van cholesterol of diabetes, is het van vitaal belang dat u met uw arts praat over het gebruik van glucomannan.

Dosering en bereiding

Er zijn geen officiële richtlijnen of vereisten voor het nemen van glucomannan supplementen. Het consumeren van maximaal 9 gram (9.000 milligram) per dag, verdeeld over drie tot vier doses, wordt als veilig beschouwd. Consumeer glucomannan met water of een andere vloeistof en probeer meer te drinken in het algemeen wanneer het als supplement wordt ingenomen.

Onderzoek naar glucomannan-suppletie voor de spijsvertering heeft aangetoond dat het toevoegen van 4,5 gram per dag aan vezelarme diëten de frequentie van stoelgang bij enigszins verstopte volwassenen met 30% verhoogde en hun darmmicrobioombalans verbeterde.

Voor type 2 diabetespatiënten met hyperlipidemie suggereren onderzoeksresultaten 3,6 gram per dag voor therapeutische effecten. Het is echter noodzakelijk dat u met een zorgverlener spreekt voordat u glucomannan gebruikt als u diabetes of een andere medische aandoening heeft. Glucomannan poeders, capsules en tabletten zijn algemeen verkrijgbaar in doses die variëren van 500 tot 2.000 milligram.

Waar moet je op letten?

Voedingssupplementen worden meestal niet gereguleerd of geëvalueerd op werkzaamheid in de Verenigde Staten. Zoek daarom naar merken die een certificering hebben van een onafhankelijke certificeringsinstantie zoals de U.S. Pharmacopeia (USP), ConsumerLab of NSF International. Deze organisaties voeren onafhankelijke tests uit en kunnen helpen de kwaliteit te waarborgen.

U moet ook spreken met een zorgverlener over hoe dit supplement kan interageren met bestaande medicijnen. Ze kunnen u ook adviseren over dosering gezien uw individuele medische geschiedenis.

Veelgestelde vragen


 • Wat zijn de beste voedselbronnen van glucomannan?

  Glucomannan wordt gevonden in shirataki noedels, die zijn gemaakt van konjac wortel. Shirataki-noedels zijn een goede stand-in voor gewone noedels of pasta in caloriearme of koolhydraatarme diëten.


 • Wanneer moet ik glucomannan nemen?

  Er is geen vaste tijd wanneer u glucomannan moet innemen. Maar als u van plan bent om het te gebruiken voor het verhogen van gevoelens van volheid, is het misschien het beste om het voorafgaand aan de maaltijd in te nemen. Zorg ervoor dat u ten minste 8 gram water consumeert wanneer u glucomannan gebruikt.


 • Hoeveel vezels zitten er in glucomannan?

  Een theelepel glucomannan poeder van konjacwortel bevat 4 gram vezels.

Hoewel glucomannan is bestudeerd voor vele potentiële voordelen, heeft niet alle onderzoek de effectiviteit ervan aangetoond. Meer onderzoek is nodig om verdere conclusies te trekken.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde maat die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etnische afkomst, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

 • Bonen en peulvruchten
 • Haver
 • Appels
 • Bananen
 • Uien
 • Aardperen
 • Chia zaden
 • Psylliumschil

Obstipatie is een veel voorkomende zwangerschapsklacht. Onderzoek wijst uit dat glucomannan een effectievere behandelingsoptie is voor het verlichten van constipatie dan magnesiumhydroxide (gebruikt in Mylanta en Milk of Magnesia) tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

Glucomannan is zeer absorberend en neemt 50 keer zijn gewicht op in water. Dit kan leiden tot verstoppingen in de slokdarm of darmen als u het niet met voldoende vloeistof consumeert. Zorg ervoor dat u ten minste 8 gram water drinkt bij het nemen van glucomannan.