De gezondheidsvoordelen van food-grade diatomeeënaarde

De gezondheidsvoordelen van food-grade diatomeeënaarde
Diatomeeënpoeder in een kom

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Algemeen gebruik
 • Mogelijke bijwerkingen
 • Dosering en bereiding
 • Waar moet je op letten?
 • Andere toepassingen

Diatomeeënaarde (D.E.) is een natuurlijk voorkomend zacht, sedimentair gesteente gemaakt van de gefossiliseerde overblijfselen van microscopische waterdieren die diatomeeën worden genoemd, die een groep algen zijn.

De skeletten van deze eencellige organismen zijn gemaakt van silica en hebben zich honderdduizenden tot miljoenen jaren opgehoopt in het sediment van rivieren, beken, zoetwatermeren en oceanen over de hele wereld. Deze silica-bevattende afzettingen worden gedolven voor zowel industrieel als food-grade gebruik.

Wat is silica?

Diatomeeënaarde is een geconcentreerde bron van silica. Silica, ook bekend als siliciumdioxide, wordt vaak in de natuur aangetroffen in kwarts, klei, zand en levende organismen. Silica is zeer gewild voor industrieel en commercieel gebruik, evenals de mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Als het idee om silicazand te consumeren voor de gezondheid moeilijk te slikken lijkt, houd er dan rekening mee dat er duidelijke verschillen zijn tussen diatomeeënaarde van filterkwaliteit en voedselkwaliteit. Diatomeeënaarde van filterkwaliteit bevat giftige hoeveelheden silica die schadelijk zijn voor zoogdieren en is voornamelijk bedoeld voor industrieel gebruik. Het kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen bij inademing.

Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit wordt echter gezuiverd en wordt over het algemeen erkend als veilig voor zowel mens als dier door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Bovendien kan diatomeeënaarde van voedselkwaliteit enkele gezondheidsvoordelen voor mensen hebben, zoals verlaagd slecht (LDL) cholesterol, verlichting van constipatie en verbeterde nagel- en haargezondheid, maar er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek om deze claims te ondersteunen.

Praat met uw arts voordat u diatomeeënaarde supplementen om te helpen bij de behandeling van een gezondheidstoestand te helpen, aangezien de meeste claims over het product nog niet zijn gevalideerd in klinische omgevingen.

Gezondheidsvoordelen

Marketing voor diatomeeënaarde supplementen maakt een aantal behoorlijk substantiële gezondheidsclaims. Gezondheidsclaims voor voedingssupplementen zijn echter niet gereguleerd door de FDA, wat betekent dat er geen garantie is voor veiligheid, effectiviteit, potentie of zuiverheid van een supplement, inclusief diatomeeënaarde.

Vanwege het gebrek aan evidence-based voedingsonderzoek, wordt het op dit moment niet aanbevolen om diatomeeënaardesupplementen te nemen. Maar er zijn andere manieren om uw inname van silica te stimuleren door bepaalde voedingsmiddelen en dranken te consumeren die dit mineraal bevatten.

Silica is een mineraal dat essentieel is voor de vorming van collageen in je lichaam, maar in plaats van een diatomeeënaardesupplement te nemen, raden voedingsdeskundigen aan om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan silica, zoals:

 • Bananen en gedroogd fruit
 • Bonen (bepaalde soorten)
 • Bier en wijn (met mate)
 • Zuivel en vleesproducten
 • Sperziebonen
 • Mineraal- en bronwater
 • Noten en zaden
 • Haver
 • Rijst
 • Thee en koffie
 • Tarwe

Gezondheidsclaims

Er zijn een aantal anekdotische beweringen dat diatomeeënaarde van voedselkwaliteit gezondheidsvoordelen biedt. Maar de grootste zorg over deze claims, volgens Ginger Hultin MS RDN CSO, een woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek, is het gebrek aan onvoldoende en betrouwbaar bewijs met betrekking tot de veiligheid van het gebruik van dit product. Hier is een nadere blik op enkele van de gezondheidsclaims.

Ontgifting van het lichaam

Voorstanders zeggen dat diatomeeënaarde gifstoffen en zware metalen uit het darmkanaal kan verwijderen om het lichaam te “ontgiften”. Diatomeeënaarde van filterkwaliteit is een filter van industriële kwaliteit dat zware metalen uit water verwijdert, maar dit “reinigende” effect is niet bewezen bij mensen met diatomeeënaarde van voedselkwaliteit Over het algemeen onderschrijven de meeste gezondheidsexperts geen producten met gezondheidsclaims die ontgifting en reiniging bevorderen.

Verbeterde spijsvertering

De “ontgiftende” eigenschappen van diatomeeënaarde beweren de dikke darm op te ruimen, waarvan voorstanders zeggen dat het de spijsvertering zal verbeteren en regelmaat zal bevorderen door de frequentie van stoelgang te verhogen.

Gezondheid van de botten

Silica wordt gevonden in sporenhoeveelheden in bindweefsels in het hele menselijk lichaam, dus sommige mensen geloven dat het helpt bij de gezonde veroudering van de botten en gewrichten. Omdat diatomeeënaarde bijna volledig uit silica bestaat, wat essentieel is voor kraakbeenvorming, beweren sommigen dat het product ook helpt om botten en gewrichten te versterken. Opkomende research op silicium en bot gezondheid is veelbelovend, maar blijft onduidelijk.

Verbeterd haar, huid en nagels

Voorstanders beweren dat silica ook de huid, het haar en de nagels kan verbeteren. Siliciumdioxide wordt ook aangetroffen in veel haarproducten. Sommige mensen hebben gezegd dat diatomeeënaarde supplementen kunnen produceren voller, dikker, gezonder haar binnen een paar weken na regelmatig gebruik. Evenzo wordt gezegd dat silica helpt bij de productie van collageen om de huidtextuur en het uiterlijk te verbeteren en ook de nagels kan versterken.

Verhoogde energie

Anekdotische claims melden dat het nemen van diatomeeënaarde supplementen gedurende de dag uw energieniveau kan verhogen, maar nogmaals, er is geen bewijs om dit te ondersteunen.

Verminderde ontsteking

Voorstanders hebben gezegd dat diatomeeënaardesuppletie kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. Hoewel er geen bewijs is om deze bewering te ondersteunen, heeft sommige onderzoeken het omgekeerde aangetoond. Een vervolgstudie uit 2015 van diatomeeënaardewerkers die overmatige hoeveelheden silica inademden, toonde verhoogde ontstekingen en gevallen van longziekte.

Gewichtsverlies

Onderzoek op diatomeeënaarde voor gewichtsverlies is op dit moment onduidelijk. Er zijn enkele studies geweest over het nemen ervan om cholesterol (LDL en triglyceriden) te helpen verlagen, maar grotere, rigoureuzere studies zijn nog steeds nodig om de veiligheid en werkzaamheid van het gebruik van diatomeeënaarde voor dit doel beter te begrijpen.

Het komt erop neer dat gezondheidsclaims voor het nemen van diatomeeënaarde meestal theoretisch zijn, omdat er niet genoeg menselijke studies zijn uitgevoerd.

Mogelijke bijwerkingen

Momenteel is er niet genoeg informatie om de mogelijke bijwerkingen van diatomeeënaarde van voedselkwaliteit grondig te evalueren. Daartoe moeten vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven het gebruik van diatomeeënaarde vermijden, omdat betrouwbaar bewijs ontbreekt. Hoewel diatomeeënaarde van voedselkwaliteit door de FDA als veilig wordt beschouwd om te consumeren, moet u nog steeds oppassen dat u er niet te veel van inademt.

Longirritatie

Het inademen van kristallijn silica geconcentreerd in diatomeeënaarde kan de longen irriteren en beschadigen. Silica zou het potentieel hebben om longweefsel te ontsteken en te littekens, een aandoening die silicose wordt genoemd. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat mensen die worden blootgesteld aan hoog kristallijn silica een verhoogd risico op longziekte hebben, hoewel dit over het algemeen voorkomt bij werknemers met beroepsmatige blootstelling eraan.

Daarom moeten mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma en chronische obstructieve longziekte (COPD) altijd hun zorgverlener raadplegen voordat ze diatomeeënaarde in hun huis gebruiken of als voedingssupplement gebruiken.

Anekdotische “Die-Off” griepachtige symptomen

Sommige anekdotische rapporten hebben een “afstervend” -proces beschreven (bekend als een Jarisch-Herxheimer-reactie) tijdens de vroege stadia van het detox-proces tijdens het gebruik van diatomeeënaarde. Dit kan onaangename griepachtige symptomen veroorzaken, omdat toxines en andere bacteriën uit het lichaam worden “gereinigd” en in wezen afsterven. Hoewel deze symptomen onaangenaam kunnen zijn, zouden ze binnen een paar dagen moeten verdwijnen. Er is echter een gebrek aan wetenschappelijk bewijs dat diatomeeënaarde koppelt aan een afstervingsproces bij mensen.

Als u griepachtige symptomen van diatomeeënaarde ervaart die langer dan drie dagen aanhouden, moet u stoppen met het gebruik van het product en onmiddellijk medische hulp inroepen.

Dosering en bereiding

Als u besluit diatomeeënaarde te proberen, kunt u het zowel oraal als topisch gebruiken voor gezondheidsdoeleinden, volgens Hultin. Je kunt er je tanden mee poetsen of gebruiken om je huid te exfoliëren. Wees echter voorzichtig, omdat het product irritatie kan veroorzaken als gevolg van de scherpe microscopische deeltjes van vermalen diatomeeën in het poeder.

Diatomeeënaarde wordt oraal ingenomen door het poeder met water te mengen en de vloeistof te drinken. Het moet meteen worden ingenomen omdat het poeder niet echt oplost in water. Anekdotische rapporten suggereren om te beginnen met een theelepel diatomeeënaarde en geleidelijk op te werken tot een volledige eetlepel, maar betrouwbaar advies ondersteund door voedingsdeskundigen om deze dosering te ondersteunen ontbreekt.

Waar moet je op letten?

Zoals alle vitaminesupplementen in de Verenigde Staten, is diatomeeënaarde grotendeels niet gereguleerd door de FDA. Dit betekent dat het niet wordt onderworpen aan dezelfde rigoureuze tests en onderzoeken als farmaceutische geneesmiddelen. Dit is ook de reden waarom de kwaliteit van voedingssupplementen van merk tot merk kan verschillen.

Als u besluit diatomeeënaarde als voedingssupplement te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat u alleen het voedselveilige product koopt. Diatomeeënaarde van filterkwaliteit is niet veilig voor consumptie en is zeer dangerous bij inademing.

Andere toepassingen

Food-grade diatomeeënaarde wordt vaak gebruikt als insecticide. De scherpe microscopische deeltjes van de vermalen diatomeeënfossielen kunnen de beschermende schelpen van veel plagen vernietigen, waaronder bedwantsen, kakkerlakken, vlooien, teken en spinnen.

Veel voorkomende producten bevatten ook diatomeeënaarde in de vorm van stof, poeders en vloeistoffen onder druk. Deze toepassingen omvatten alles van waterfiltratie tot voedselproductie tot huidproducten en landbouw. In feite heb je waarschijnlijk diatomeeënaarde gebruikt zonder het zelfs maar te beseffen. Diatomeeënaarde speelt bijvoorbeeld een essentiële rol bij wijnfiltratie.

Diatomeeënaarde van filterkwaliteit is giftiger dan wat in een voedingssupplement zou worden aangetroffen, maar iedereen moet nog steeds voorzichtig zijn bij het hanteren van elk product dat silica bevat.

Een woord van bodymindspirit

Food-grade diatomeeënaarde kan volgens anekdotische rapporten enkele gezondheidsvoordelen bieden. Maar er is gewoon niet genoeg wetenschappelijk onderzoek om de claims te ondersteunen om de werkzaamheid en veiligheid van dit product te bepalen. Het kan nuttig zijn voor industriële doeleinden zoals landbouw, en u kunt zelfs een dosis krijgen via bepaalde voedingsmiddelen en huidproducten. Voedingsdeskundigen raden echter nog steeds aan om silica in uw dieet met voedingsmiddelen te verhogen als een beter alternatief voor het nemen van een diatomeeënaardesupplement. Als u een gezondheidstoestand heeft en nieuwsgierig bent of diatomeeënaarde kan helpen bij de behandeling ervan, raadpleeg dan eerst uw arts.

Diatomeeënaarde is een geconcentreerde bron van silica. Silica, ook bekend als siliciumdioxide, wordt vaak in de natuur aangetroffen in kwarts, klei, zand en levende organismen. Silica is zeer gewild voor industrieel en commercieel gebruik, evenals de mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Praat met uw arts voordat u diatomeeënaarde supplementen om te helpen bij de behandeling van een gezondheidstoestand te helpen, aangezien de meeste claims over het product nog niet zijn gevalideerd in klinische omgevingen.

Silica is een mineraal dat essentieel is voor de vorming van collageen in je lichaam, maar in plaats van een diatomeeënaardesupplement te nemen, raden voedingsdeskundigen aan om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan silica, zoals:

 • Bananen en gedroogd fruit
 • Bonen (bepaalde soorten)
 • Bier en wijn (met mate)
 • Zuivel en vleesproducten
 • Sperziebonen
 • Mineraal- en bronwater
 • Noten en zaden
 • Haver
 • Rijst
 • Thee en koffie
 • Tarwe

Het komt erop neer dat gezondheidsclaims voor het nemen van diatomeeënaarde meestal theoretisch zijn, omdat er niet genoeg menselijke studies zijn uitgevoerd.

Als u griepachtige symptomen van diatomeeënaarde ervaart die langer dan drie dagen aanhouden, moet u stoppen met het gebruik van het product en onmiddellijk medische hulp inroepen.

Diatomeeënaarde van filterkwaliteit is giftiger dan wat in een voedingssupplement zou worden aangetroffen, maar iedereen moet nog steeds voorzichtig zijn bij het hanteren van elk product dat silica bevat.