De gezondheidsvoordelen van Fenegriek

De gezondheidsvoordelen van Fenegriek
Direct boven shot van fenegriekzaden in kom op tafel

Michelle Arnold / EyeEm / Getty Afbeeldingen

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant die zaden en bladeren produceert die worden gebruikt in de Indiase en mediterrane keuken en ook als een kruidengeneesmiddel om problemen te behandelen, variërend van diabetes tot menstruatiekrampen, borstvoedingsproblemen en testosteronverbetering.

Bij gebruik in culinaire omgevingen wordt gezegd dat fenegriek ruikt en smaakt als ahornsiroop. In feite wordt het soms gebruikt om de smaak van ahornsiroop te verbeteren en het wordt vaak opgenomen als ingrediënt in kruidenmengsels. Soms wordt het zelfs gebruikt om de smaak van andere medicijnen te maskeren.

Verse fenegriekbladeren worden soms geconsumeerd als groente en opgenomen in currygerechten, zoals aloo methi, een gerecht dat de fenegriekbladeren (soms “methi-bladeren” genoemd) combineert met aardappelen en kruiden zoals komijn, knoflook en kurkuma.

Fenegriek heeft ook een lange geschiedenis van medicinaal gebruik, hoewel weinig van de vermeende voordelen van het kruid worden ondersteund door sterk of consistent wetenschappelijk bewijs. Volgens de National Institutes of Health (NIH) is er niet genoeg bewijs dat de voordelen van fenegriek ondersteunt (hoewel studies aan de gang zijn), maar er is een “behoorlijke hoeveelheid” informatie over de potentiële schadelijke effecten van het kruid.

Gezondheidsvoordelen

Fenegriek heeft verschillende namen, waaronder “methi”, vogelvoet, Grieks hooizaad, alholva, bockshornsame en vele anderen. Het is een van de oudste geneeskrachtige planten van Fabaceae familie, ontstaan in Centraal-Azië rond 4000 voor Christus. Tegenwoordig wordt het commercieel geteeld in India, Pakistan, Afghanistan, Iran, Nepal, Egypte, Frankrijk, Spanje, Turkije, Marokko, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Argentinië.

Qua voedingswaarde is bekend dat de zaden een aanzienlijke hoeveelheid vezels en micronutriënten bevatten, waaronder choline, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine C, nicotinezuur en niacine.De zaden leveren ook belangrijke vetzuren (fosfolipiden, glycolipiden, oliezuur, linoleenzuur, linolzuur).

De zaden om een breed scala aan kwalen en gezondheidsproblemen te behandelen. Hoewel er veel studies zijn geweest die de voordelen van fenegriek onderzochten, waren niet alle onderzoeken van hoge kwaliteit en waren de resultaten inconsistent.

Diabetes beheer

In 2016 werd een onderzoeksoverzicht uitgevoerd waarin het potentiële effect van fenegriek op hyperglycemie (hoge bloedsuikerspiegel) en hyperlipidemie (hoog cholesterol) bij mensen met diabetes en pre-diabetes werd geëvalueerd. Hoewel de auteurs van de studie ontdekten dat het kruidengeneesmiddel een significante invloed kan hebben op nuchtere bloedglucose, HbA1c-niveaus en het totale cholesterolgehalte, merkten ze ook op dat slechts tien studies werden geëvalueerd. Ze merkten ook op dat sommige studies van slechte kwaliteit waren.

Een ander onderzoeksoverzicht gepubliceerd in Voedingsdagboek concludeerde dat het huidige onderzoek de gunstige effecten van fenegriekzaden op de glycemische controle bij mensen met diabetes ondersteunt. Die auteurs van de studie verklaarden echter ook dat studies van hogere kwaliteit nodig zijn om meer sluitend bewijs te leveren.

Verbeterd cholesterolgehalte

Sommige mensen nemen fenegriek vanwege het vermeende effect op het cholesterolgehalte. Een meta-analyse gepubliceerd in 2020 evalueerde de potentiële impact die het kruid zou kunnen hebben op het totale cholesterol, LDL (“slecht”) cholesterol en HDL (“goed”) cholesterol.

De auteurs van de studie schreven dat fenegrieksuppletie het totale cholesterol en LDL-cholesterol aanzienlijk kan verlagen terwijl het HDL-cholesterol wordt verhoogd, maar dat de resultaten varieerden op basis van de onderzoeksopzet. Ze merkten ook op dat de impact van fenegriek op cholesterol groter was bij mensen met diabetes. Deze onderzoekers riepen ook op tot meer onderzoek van hoge kwaliteit om de voordelen van fenegriek verder te begrijpen.

Verlichting van menstruatiekrampen

Een van de meer populaire toepassingen van fenegriek is voor verlichting van pijn tijdens de menstruatie, ook wel dysmenorroe genoemd. Maar een Cochrane-recensie gepubliceerd in 2016 vond zeer weinig bewijs om de effectiviteit ervan voor dit voordeel te ondersteunen. Ze merkten ook op dat studies beperkt waren en de kwaliteit van het bewijs laag was.

Verbeterde lactatie

Een andere Cochrane-review evalueerde het mogelijke effect dat fenegriek (en andere kruiden- of medicinale behandelingen) kan hebben op de melkproductie bij vrouwen die borstvoeding geven. Sommige vroege studies hadden gesuggereerd dat fenegriek een mild effect kan hebben om de melkproductie te bevorderen, vooral in de eerste paar dagen na de bevalling.

Uit de Cochrane-review bleek echter dat hoewel natuurlijke melkboosters zoals fenegriek het melkvolume en het gewicht van baby’s kunnen verbeteren, de beoordelaars “zeer onzeker” waren over het ondersteunende bewijs. Auteurs van de studie waren ook onzeker of er risico’s zijn voor de moeder of baby bij het nemen van een kruidensupplement zoals fenegriek.

Verhoogde kracht

Een studie gepubliceerd in 2010 onderzocht of een fenegriek supplement in staat kan zijn om de kracht van het boven- en onderlichaam en de lichaamssamenstelling bij gezonde mannen te verbeteren. Voor de studie werden 49 resistentiegetrainde mannen willekeurig toegewezen om een capsule met 500 mg of een placebo in te nemen. Ze namen vervolgens deel aan een begeleid vier dagen per week geperiodeerd weerstandstrainingsprogramma opgesplitst in twee bovenste en twee onderste extremiteitstrainingen per week gedurende een totaal van acht weken.

De resultaten gaven aan dat fenegrieksuppletie een significante invloed had op zowel de kracht van het boven- als het onderlichaam en de lichaamssamenstelling in vergelijking met placebo zonder klinische bijwerkingen. Opgemerkt moet echter worden dat de studie werd gefinancierd door Indus Biotech, een bedrijf dat fenegrieksupplementen verkoopt. Andere studies die dit voordeel ondersteunen, ontbreken.

Seksuele verbetering

Een van de meest populaire toepassingen van fenegriek is om de seksuele functie te verbeteren. Er zijn twee studies (uitgevoerd door dezelfde onderzoekers) die suggereren dat het nemen van 600 milligram van een gepatenteerd fenegriekzaadextract de interesse in seks bij gezonde jongere vrouwen met een lage geslachtsdrift kan vergroten.Het kan ook het seksuele vermogen en de interesse in seks verbeteren bij oudere mannen die hun interesse zijn gaan verliezen en bij gezonde jongere mannen.Maar verder onafhankelijk onderzoek om deze studieresultaten te ondersteunen ontbreekt, dus het is onduidelijk of fenegriek dit voordeel kan bieden.

Mogelijke bijwerkingen

Fenegriek heeft de aanduiding “algemeen erkend als veilig” (GRAS) gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration wanneer het als smaakstof wordt gebruikt. Het wordt verondersteld veilig te zijn wanneer het als voedsel wordt gebruikt. Maar er zijn enkele bijwerkingen opgemerkt in studies waar fenegriek suppletie werd bestudeerd voor gezondheidseffecten. In deze gevallen worden meestal grotere doses fenegriek geconsumeerd.

In een rapport over het gebruik van fenegriek voor borstvoeding melden onderzoekers bijvoorbeeld dat voorzichtigheid geboden is bij het geven van hoge doseringen aan vrouwen met diabetes of mensen die warfarine gebruiken. De auteurs van de studie merken ook op dat in studies uitgevoerd in de VS, ongeveer 45% van de vrouwen meldde een bijwerking van het supplement te hebben ervaren, waaronder het ervaren van een geur van ahornsiroop in de urine, zweet, ontlasting en mogelijk moedermelk.

De National Institutes of Health meldt dat bijwerkingen diarree, misselijkheid en andere symptomen van het spijsverteringskanaal en zelden duizeligheid en hoofdpijn kunnen omvatten. Grote doses kunnen een schadelijke daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Fenegriek kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Gevallen van levertoxiciteit zijn gemeld bij mensen die fenegriek alleen of in combinatie met andere kruiden gebruiken.

De NIH waarschuwt dat fenegriek niet door kinderen als supplement mag worden gebruikt. Het is ook niet veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap in hoeveelheden die groter zijn dan die in voedsel.

De organisatie stelt ook dat het gebruik van fenegriek in verband is gebracht met een verhoogd risico op geboorteafwijkingen bij zowel dieren als mensen. Er is weinig bekend over de vraag of het veilig is om fenegriek te gebruiken in hoeveelheden die groter zijn dan die in voedsel tijdens het geven van borstvoeding.

Dosering en bereiding

Er is geen aanbevolen dosis fenegriek wanneer gebruikt als een kruidenbehandeling of supplement. U zult het product waarschijnlijk vinden in reformwinkels of vitaminewinkels. Doses kunnen variëren van 600 milligram tot 1170 milligram of meer voor verschillende toepassingen.

In studies zijn doses en preparaten ook nogal gevarieerd. Een dosis van 6 gram fenegriekzaadpoeder drie keer per dag werd bijvoorbeeld bestudeerd bij vrouwen die borstvoeding geven.In studies die de seksuele functie evalueerden, werd een dosis van 600 milligram fenegriekpoeder gebruikt.Voor menstruatiekrampen was een dosis van 1800-2700 milligram fenegriekzaadpoeder driemaal daags gedurende de eerste 3 dagen van de menstruatie, gevolgd door 900 milligram driemaal daags voor de rest van twee menstruatiecycli.

Als u van plan bent om fenegriek te nemen voor de behandeling van een aandoening of aandoening, spreek dan altijd eerst naar uw zorgverlener om een gepersonaliseerde diagnose en behandelplan te krijgen.

Waar moet je op letten?

Het is altijd belangrijk om productetiketten zorgvuldig te lezen voordat u een voedingssupplement kiest. Maar het etiket alleen kan de veiligheid niet garanderen. De National Institutes of Health adviseert consumenten dat voedingssupplementen geen uitgebreide pre-marketing goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration vereisen. Fabrikanten hoeven de veiligheid en effectiviteit van voedingssupplementen niet te bewijzen voordat ze op de markt worden gebracht.

In feite kunnen supplementen meerdere ingrediënten bevatten en sommige studies hebben aangetoond dat sommige producten minder van het actieve ingrediënt bevatten dan geadverteerd. Volgens de NIH worden er vaak verschillen gevonden tussen geëtiketteerde en werkelijke ingrediënten of hun hoeveelheden.

Aangezien voedingssupplementen kunnen interfereren met andere medicijnen en met bepaalde medische aandoeningen, is het belangrijk om met uw zorgverlener te praten voordat u ervoor kiest om er een te nemen. De National Institutes of Health biedt een tipblad voor consumenten die geïnteresseerd zijn in het nemen van voedingssupplementen.

De NIH waarschuwt dat fenegriek niet door kinderen als supplement mag worden gebruikt. Het is ook niet veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap in hoeveelheden die groter zijn dan die in voedsel.