De gezondheidsvoordelen van Echinacea

De gezondheidsvoordelen van Echinacea
Sassafras Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Wat is Echinacea thee?
 • Echinacea SmaakProfiel
 • Gezondheidsvoordelen
 • Mogelijke bijwerkingen
 • Dosering en preparaten
 • Waar moet je op letten?
 • Veelgestelde vragen

Echinacea is een overblijvende plant die vaak wordt gekweekt in Noord-Amerika en Europa en nauw verwant is aan zonnebloem, madeliefje en ambrosia. Echinacea is een populaire remedie tegen verkoudheid, griep en andere infecties, omdat wordt gedacht dat het de immuniteit helpt verhogen.

Sommige mensen geloven ook dat echinacea thee pijn kan verlichten, kanker kan voorkomen, de geestelijke gezondheid kan verbeteren en huidproblemen kan verlichten. Maar de wetenschappelijke gemeenschap is het niet eens over de voordelen van echinacea-thee en sommigen hebben hun bezorgdheid geuit over de bijwerkingen van echinacea.

Algemeen bekend als:

 • Echinacea purpurea
 • Echinacea angustifolia
 • Echinacea pallida

Wat is Echinacea thee?

Echinacea thee is een kruidendrank die meestal wordt gemaakt van de Echinacea purpurea plant. Dit verschilt van traditionele theeën – zwarte thee, witte thee, groene thee en oolong thee – die zijn vervaardigd met behulp van bladeren van de Camelia Sinensis plant.

Andere variëteiten, waaronder E. angustifolia en E. pallida, kan ook worden gebruikt als ingrediënt in sommige theeën en extracten. Meestal wordt de paarse, kegelvormige bloem van de plant gedroogd of vers gesneden om thee te maken, maar echinacea wortels en bladeren kunnen ook worden gebruikt.

Er zit geen cafeïne in echinacea thee. Dus wanneer je deze kruidenthee drinkt, krijg je waarschijnlijk niet de boost van energie die je kunt krijgen van het drinken van cafeïnehoudende thee.

Echinacea SmaakProfiel

De smaak van echinacea thee kan enigszins sterk zijn. Sommigen beschrijven de smaak als aards of bloemig, en de medicinale verbindingen hebben vaak een tong-tintelend effect. Sommige kruidenproductmakers beschouwen deze laatste kwaliteit zelfs als bewijs van de effectiviteit van het kruid.

Echinacea wordt vaak gecombineerd met munt of andere ingrediënten, zoals citroengras, om een aangenamer smakende thee te maken. Als u niet van de smaak van echinacea-thee houdt, kunt u ervoor kiezen om in plaats daarvan echinacea in tablet- of tinctuurvorm te consumeren.

Gezondheidsvoordelen

Echinacea heeft een lange geschiedenis van gebruik als een kruidenbehandeling. Van Amerikaanse indianen was bekend dat ze de behandeling voor een breed scala aan kwalen hebben gebruikt voordat westerse kolonisten het in de jaren 1800 begonnen te gebruiken. Omdat het een lange geschiedenis van gebruik heeft, bestuderen onderzoekers het kruid al tientallen jaren, met gemengde resultaten.

Verkoudheid en griep preventie

Echinacea wordt op grote schaal aangeprezen als een immuunbooster die verkoudheid en griep kan helpen voorkomen. In 2014 werd echter een studie in Cochrane Database Systematische Reviews analyseerde 24 dubbelblinde onderzoeken met echinacea met in totaal 4.631 deelnemers en vond zwak bewijs om de effectiviteit van het kruid voor dit doel te ondersteunen.

Het National Center for Complementary and Integrative Health geeft enigszins toe over dit onderwerp en stelt dat dit kruid verkoudheid kan helpen voorkomen, maar slechts in geringe mate. Het voegt eraan toe dat er niet genoeg bewijs is om te zeggen dat het de duur van een verkoudheid zal verminderen als je er een krijgt.

Verminderde luchtweginfecties

Een meta-analyse uit 2015 van zes verschillende studies meldde dat er voldoende bewijs is om te suggereren dat echinacea het risico op een luchtweginfectie die de neiging heeft om opnieuw op te treden, zou kunnen verminderen. Het gaf ook aan dat het nemen van echinacea zelfs de complicaties geassocieerd met deze infecties kan verminderen.

Een studie uit 2019 is het erover eens dat dit kruid veelbelovend is voor het voorkomen van infecties van de bovenste luchtwegen, maar er zijn ook zwakke punten in de onderzoeksmethodologie en rapportage, dus het bewijs is enigszins beperkt.

Angst Verlichting

Een andere studie uit 2019 betrof deelnemers die twee keer per dag 40 milligram echinacea of een placebo namen. Na zeven dagen verlaagden degenen die de echinacea namen hun angstscores met 11 punten, terwijl de placebogroep de hunne slechts met 3 punten verlaagde. Dit verschil bleef drie weken later bestaan.

Een studie uit 2021 wees uit dat, terwijl Echinacea angustifolia leek angst niet te verbeteren, het werd geassocieerd met verbeteringen in affect en emotioneel welzijn.

Studieresultaten zijn gemengd over de gezondheidsvoordelen van echinacea, waarbij sommige onderzoeksresultaten hebben vastgesteld dat het helpt bij certain problemen en anderen die geen effect vinden.

Mogelijke bijwerkingen

Volgens de National Institutes of Health is echinacea waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen, hoewel sommigen bijwerkingen ervaren zoals maagpijn, misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid. In zeldzame gevallen kunnen ernstige allergische reacties optreden, vooral bij mensen die allergisch zijn voor ambrosia, moeders, goudsbloemen of madeliefjes.

Mensen die immunosuppressieve medicijnen of tamoxifen gebruiken, allergieën of astma hebben, zwanger zijn of borstvoeding geven, of die een ooglidoperatie ondergaan, mogen geen echinacea gebruiken. Echinacea kan ook interfereren met sommige andere medicijnen. Praat met uw arts als u medicijnen gebruikt of momenteel een medische aandoening beheert om ervoor te zorgen dat echinacea veilig voor u is.

Dosering en preparaten

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid echinacea. Het wordt verkocht in capsules, tincturen en thee. Je kunt ook losbladige echinacea thee of theezakjes online en in veel natuurvoedingswinkels kopen. Om losbladige echinacea thee te bereiden:

 • Plaats bloemen, bladeren en wortels van een echinacea-plant in een theekopje. Zorg ervoor dat de plantendelen vrij zijn van vuil.
 • Breng water aan de kook en laat dan een minuut zitten om de temperatuur net iets te verlagen.
 • Giet 8 ons water over de plantendelen.
 • Laat de thee zo lang trekken als gewenst. Het duurt meestal langer dan het weken van traditionele theeën – tot 15 minuten.
 • Zeef om de bloemen, wortels en bladeren te verwijderen.
 • Smaak naar smaak voor het drinken.

Voeg honing, gember of andere smaakverbeteringen toe en experimenteer met verschillende smaken om een combinatie te vinden die je leuk vindt.

Waar moet je op letten?

De meeste studies die de effectiviteit van echinacea onderzoeken, gebruiken over het algemeen een extractvorm van het kruid, geen thee. Helaas kunnen consumenten de integriteit van de kruidensupplementen of thee die ze in winkels kopen niet verifiëren.

Zoek bij het selecteren van een merk supplement of thee naar producten die zijn gecertificeerd door Consumer Labs, de U.S. Pharmacopeial Convention of NSF International.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het echinacea om te werken?

Echinacea moet worden ingenomen bij het eerste teken van verkoudheid of ziekte. Beoefenaars van alternatieve geneeskunde raden aan om echinacea-thee meerdere keren gedurende de dag gedurende ongeveer een week te drinken.

Doodt echinacea goede bacteriën?

Nee, Echinacea heeft immuunversterkende eigenschappen, maar het is geen antibioticum. Dus, in tegenstelling tot voorgeschreven antibiotica, doodt echinacea geen bacteriën – goed of slecht. Het lijkt geen negatieve invloed te hebben op de darmgezondheid, maar het kan bij sommige mensen buikpijn en misselijkheid veroorzaken.

Ik ben allergisch voor ambrosia. Is echinacea veilig?

Echinacea komt van zonnehoedjes, die nauw verwant zijn aan zonnebloemen, madeliefjes en ambrosia. Als u allergisch bent voor ambrosia, moeders, goudsbloemen of madeliefjes, neem dan geen echinacea omdat dit ernstige allergische reacties kan veroorzaken, waaronder anafylaxie.

 • Echinacea purpurea
 • Echinacea angustifolia
 • Echinacea pallida

Studieresultaten zijn gemengd over de gezondheidsvoordelen van echinacea, waarbij sommige onderzoeken vinden dat het helpt bij bepaalde problemen en andere geen effect vinden.