De gezondheidsvoordelen van chocolade

De gezondheidsvoordelen van chocolade
Chocolade

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Gezondheidsvoordelen
  • Mogelijke bijwerkingen van het eten van chocolade
  • Dosering en bereiding
  • Tips voor het kiezen van een cacaomerk

Cacao- en chocoladeproducten worden al eeuwenlang in veel culturen als medicijn gebruikt vanwege hun gezondheidsvoordelen. Veel van deze voordelen zijn van flavonoïden, die fungeren als antioxidanten, helpen de bloeddruk te verlagen en bepaalde hormonen in het lichaam in evenwicht te brengen.Pure chocolade voorziet het lichaam van een kleine hoeveelheid magnesium en bevat een groot aantal antioxidanten, veel meer dan melk of witte chocolade, die niet dezelfde gezondheidsvoordelen bieden.

Gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Dit is wat onderzoek zegt over de potentiële gezondheidsvoordelen van het eten van donkere chocolade.

Cardiovasculaire voordelen

Volgens een beoordeling uit 2012 zijn er ten minste 42 klinische kortetermijnstudies geweest die positieve effecten van cacao-inname op factoren die verband houden met hart- en vaatziekten vonden, waaronder verbeteringen in stroomgemedieerde dilatatie, verlagingen van de diastolische bloeddruk en gemiddelde arteriële druk, en kleine effecten op LDL- en HDL-cholesterol.

Deze studies betroffen verschillende doses cacao minstens één keer per dag. De review is gebaseerd op in vitro studies die ondersteunen dat flavanolen de reden kunnen zijn voor deze verbeteringen, vanwege hun effecten op de endotheel- en bloedplaatjesfunctie, ontsteking, glucosetransport en angiotensine-converterende enzymactiviteit, is meer klinisch onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.

Een beoordeling uit 2017 van de effecten van cacaoflavanolen op de bloeddruk vond geen significant verschil tussen flavanolvrije chocolade en chocolade met 1218 mg flavanolen op verlaagde bloeddruk.

Een populatie-gebaseerde studie uit 2009 volgde 1169 niet-diabetische patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen na een acuut myocardinfarct en ontdekte dat zelfgerapporteerde chocoladeconsumptie twee keer per week correleerde met een vermindering van 66 procent in hartsterfte in de komende 8 jaar in vergelijking met degenen die geen chocolade aten.

Cognitie, stress en stemming

De meeste mensen die chocolade eten, doen dit vanwege de voordelen die dit heeft voor hun humeur. Volgens een review uit 2013 is het onduidelijk of de effecten van chocolade op de stemming te wijten zijn aan de farmacologische effecten van dergelijke bestanddelen als polyfenolen of dat ze te maken hebben met het samenspel tussen plezierige zintuiglijke ervaring en beloning.

De effecten van chocolade op de stemming kunnen te wijten zijn aan de effecten op endorfines en serotonine, of het kan te wijten zijn aan de cafeïne en theobromine stimulerende bestanddelen. Drie van de acht studies die voldeden aan de criteria voor opname in de review wezen op een soort verbeterde cognitie. Twee anderen gaven geen voordelen aan, maar vertoonden wel significante veranderingen in patronen van hersenactivatie.

Een studie wees uit dat mannen die 50 g flavanolrijke donkere chocolade namen, werden beschermd tegen de fysieke effecten van psychosociale stress.Een in vitro studie uit 2013 toonde ook aan dat cacaopolyfenolen neuroprotectieve effecten veroorzaakten in een model van de ziekte van Alzheimer via een van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) signaleringsroute. BDNF is verantwoordelijk voor functies zoals hersenplasticiteit en het vermogen om nieuwe informatie te leren. BDNF is betrokken bij onderzoek met betrekking tot posttraumatische stress en het leren van angstuitsterving.

Kan helpen bij het voorkomen van magnesiumtekort

Volgens de National Institutes of Health levert het typische Amerikaanse dieet niet genoeg magnesium. In het bijzonder hebben mannen ouder dan 70 en tienermeisjes en -jongens de meeste kans op een lage inname van het mineraal. Een kleine reep (1,45 gram of 41 gram) pure chocolade levert 54 milligram magnesium wat sommige mensen kan helpen de aanbevolen dagelijkse inname te bereiken, die voor mannen 400-420 mg is en voor vrouwen (die niet zwanger zijn of borstvoeding geven) 310-320 mg is.

Mogelijke bijwerkingen van het eten van chocolade

Het consumeren van cacao kan bij sommige mensen leiden tot spijsverteringsproblemen, huidreacties, constipatie en migraine. Er zijn ook bijwerkingen gerelateerd aan de cafeïne, waaronder verhoogde angst, verlies van slaap, snellere hartslag en verhoogde frequentie van urineren. Een stuk chocolade van een ons bevat ongeveer 12 mg cafeïne. Ter vergelijking: een kop koffie bevat ongeveer 96mg.

Hoog doses cafeïne tijdens de zwangerschap worden geassocieerd met een laag geboortegewicht en vroegtijdige bevalling, maar lage dosis cafeïne en de andere ingrediënten van cacaosupplementen zijn over het algemeen vrij veilig. Eén studie vond zelfs positieve effecten op de stemming voor moeder en baby. Het is het beste om met uw arts te praten en ervoor te zorgen dat het product dat u kiest veilig voor u is.

Interacties

Cacao kan interfereren met de effecten van adenosine en dipyridamolen mag niet 24 uur voor een cardiale stresstest worden afgenomen.

Oestrogenen kunnen het metabolisme van cafeïne vertragen en kunnen de kans op bijwerkingen van cacao vergroten.

De cafeïne in cacao verhoogt het lithiummetabolismeen dus is consistentie in de hoeveelheid cacao die elke dag wordt ingenomen belangrijk om de bijwerkingen van lithium te beperken.

Het nemen van cafeïne samen met astma medicijnen of depressie medicatiekan leiden tot overprikkeling.

Cacao kan de bloedsuikerspiegel verhogen en moet met voorzichtigheid worden ingenomen door mensen met diabetes.

Dosering en bereiding

50 tot 200 mg flavanolen per dag is voldoende gebleken om positieve resultaten te behalen,echter veel studies die een hoge mate van voordeel aantonen, hebben doseringen zo hoog als 400 en 500 mg gebruikt. De biologische beschikbaarheid en activiteit van cacaoflavanolen vereisen meer onderzoek en verbeterde methoden voor het beoordelen van de hoeveelheid en het succes van absorptie door het lichaam in verschillende producten. Het flavanolgehalte van supplementen en cacaoproducten varieert sterk en velen vermelden om deze reden het flavanolgehalte niet op het etiket.

Het is algemeen bekend dat een hele voedingsmiddelenbenadering van voeding het beste is, omdat de complexiteit van de manier waarop bestanddelen op elkaar inwerken om de gezondheidsvoordelen van een voedingsmiddel te verlenen niet helemaal bekend is en soms alleen het nemen van supplementen niet dezelfde mate van voordeel oplevert. Ongeveer 3 donkere chocoladerepen zouden echter nodig zijn om het flavanolgehalte van 500 mg te bereiken dat in sommige supplementen te vinden is, en er zou nog meer melkchocolade nodig zijn, op welk moment de slechte nutriëntendichtheid, d.w.z. de verhouding tussen calorieën en het gehalte aan voedingsstoffen, van de ingrediënten opweegt tegen de voordelen.

Een goede aanpak zou zijn om te beginnen met een lage supplementdosis of een ons pure chocolade (met meer dan 75% cacao) per dag. U kunt met uw arts bespreken of het verhogen van het bedrag de meest effectieve manier zou zijn om de gewenste effecten op de cardiovasculaire en geestelijke gezondheid te bereiken.

Tips voor het kiezen van een cacaomerk

Voordat u een merk voor cacaosupplementen kiest, raadpleegt u ConsumerLab.com. Deze bron heeft ontdekt dat sommige producten giftige zware metalen bevatten. Het best scorende product was CocoaVia-poeder, dat 250 mg cacaoflavanolen per portie bevat en geen verontreinigingen bleek te bevatten.

Deze gewenste hoeveelheid flavanolen is ook te vinden in donkere chocoladerepen en andere chocoladeproducten, maar deze producten zullen ook veel calorieën bevatten. Als je chocolade zoekt als een bron van cacaoflavanolen, zoek dan naar pure pure pure chocolade of donkere chocolade met noten, sinaasappelschil of andere smaakstoffen. Vermijd alles met karamel, nougat of andere vullingen, die qua voedingswaarde alleen suiker en vet toevoegen.