De gevaren van platte buikthee

De gevaren van platte buikthee
theepot en kopje thee met kruiden in de keuken

De Spar / Kevin Norris


 • Wat is Flat Tummy Tea?
 • Potentiële gezondheidsrisico’s
 • Alternatieven voor Flat Tummy Tea
 • Veelgestelde vragen

Platte buikthee is een detox dieetprogramma met losbladige kruidenthee die je ’s ochtends en’ s avonds drinkt. Het programma bevat twee theeën: Activate, dat wordt gepromoot als een de-bloat thee, en Cleanse, dat wordt gepromoot als een detox-thee. Elke thee bevat een mix van kruiden en specerijen waarvan het bedrijf beweert dat ze “de energie zullen stimuleren, het metabolisme zullen versnellen en een opgeblazen gevoel zullen verminderen” en zullen helpen “die buik weer plat te krijgen”.

Maar de beweringen over deze theemelanges zijn niet getest of bewezen door klinische onderzoeken. Verder zijn deze theeën niet gereguleerd en sommige kruideningrediënten kunnen gevaarlijk zijn als ze verkeerd worden gebruikt. Hier is wat u moet weten over platte buikthee en de risico’s ervan, evenals enkele alternatieven die u kunt proberen.

Wat is Flat Tummy Tea?

Er zijn twee theeën in het platte buik thee programma. Activate thee wordt gepromoot als gemaakt met natuurlijke ingrediënten waarvan het bedrijf beweert dat ze uw metabolisme en spijsvertering kunnen ondersteunen. Het bevat ook pepermunt, citroenmelisse, zoethoutwortel, paardenbloem, hakmessen, venkelzaad, groene thee, karwijzaad en kardemom.

Cleanse thee wordt op dezelfde manier door het bedrijf op de markt gebracht als gemaakt met traditionele kruiden. In dit geval worden de kruiden verondersteld het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam te ondersteunen en een opgeblazen gevoel te verminderen voor een plattere buik. Cleanse thee bevat senna, pepermunt, cassia chamaecrista, zoethoutwortel, karwijzaad, paardenbloem en rabarberwortel.

Veel van deze ingrediënten worden al jaren gebruikt in de kruidengeneeskunde, maar deze combinatie van platte buikthee-ingrediënten is niet klinisch getest op werkzaamheid of veiligheid. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat u een van deze theeën gebruikt.

Dosering en bereiding

Platte buikthee is een programma van 4 weken. Het plan roept op om ’s ochtends bij het ontbijt een kopje Activate-thee te drinken. Het wordt gemaakt door 1 theelepel losbladige thee aan een theezeef toe te voegen en het 5 tot 7 minuten in heet water te weken.

Reinigingsthee wordt ’s avonds geconsumeerd. De eerste week wordt het om de andere avond voor het slapengaan geconsumeerd. Gedurende de volgende 3 weken wordt het elke derde nacht geconsumeerd. Het wordt gemaakt door 1 theelepel thee in een theezeef te plaatsen en het gedurende 3 tot 5 minuten in een kopje heet water te laten trekken.

Het programma moedigt ook het volgen van een uitgebalanceerd dieet en het krijgen van voldoende lichaamsbeweging aan. In het gedeelte met veelgestelde vragen van de website raden de makers een voedzaam dieet of lichaamsbeweging aan om resultaten te zien. Ze stellen ook dat de thee niet veel zal doen als je niet goed eet en beweegt.

Ingrediënten

Individueel zijn sommige van de ingrediënten in platte bladthee bestudeerd voor medicinale effecten. Deze studies testen een specifieke dosis individuele kruiden en specerijen om te zien of ze een gewenst effect produceren.

Medicinale effecten van specifieke ingrediënten

 • Citroenmelisseblad kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren en angst te verminderen, wat meer algehele energie kan opleveren.
 • Venkel kan helpen bij het verlichten van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen.
 • Groene thee kan helpen met de spijsvertering gezondheid en verbeterde mentale alertheid.
 • Karwij kan helpen bij gewichtsbeheersing.
 • Senna is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration als een vrij verkrijgbaar laxeermiddel.
 • Rabarber werkt als een diureticum en laxeermiddel.
 • Zoethout wordt gebruikt voor spijsverteringsproblemen.

Maar de blend in platte buikthee is niet getest als een gecombineerd product. Bovendien specificeert noch de website van het bedrijf, noch het productpakket hoeveel van elk kruid of specerij aanwezig is in de uiteindelijke theemelanges. Het is onmogelijk om te zeggen of de ingrediënten medicinale of klinische effecten kunnen hebben, of dat ze bepaalde risico’s met zich meebrengen.

Andere ingrediënten hebben historisch gebruik als helende kruiden, maar worden niet ondersteund door klinische studies. Paardenbloem wordt bijvoorbeeld gepromoot als een diureticum, hoewel er weinig bekend is over het veiligheidsprofiel of de werkelijke gezondheidseffecten.

Potentiële gezondheidsrisico’s

Sommige van de kruiden en specerijen in platte buikthee zijn al jaren bestudeerd. In die studies wordt een specifieke dosis getest op een specifieke gezondheidsuitkomst en wordt ook het risico geanalyseerd. Omdat de hoeveelheid van elk individueel kruid in platte buikthee niet wordt bekendgemaakt, is het onmogelijk om risico’s te voorspellen op basis van dosering.

Bijvoorbeeld studies tonen aan dat zoethoutwortel het natriumgehalte kan verhogen, het kaliumgehalte kan verlagen en kan knoeien met de bloeddruk wanneer het gedurende een lange periode in hoge doses wordt geconsumeerd. Het gebruik van hoge doses senna of het nemen ervan gedurende meer dan 2 weken wordt niet aanbevolen, omdat het mogelijk kan leiden tot problemen met de hartfunctie, zwakke spieren, leverschade en meer. En rabarber wordt niet aanbevolen voor mensen met jicht, reuma, epilepsie of een voorgeschiedenis van nier- of galblaasstenen.

Omdat de hoeveelheid van deze ingrediënten die worden gebruikt in platte buikthee niet wordt bekendgemaakt, is het onmogelijk om te weten hoeveel veilig is om te drinken, of hoe lang het veilig is om het te blijven drinken. De thee is ook niet gereguleerd en er is geen test van derden voor veiligheid.

Laxeermiddelen en diuretica

Verschillende van de ingrediënten in platte buikthee hebben diuretische of laxerende effecten, wat betekent dat ze je vaker laten plassen en poepen. Dit feit brengt risico’s met zich mee in verband met uitdroging en ondervoeding.

De National Eating Disorders Association (NEDA) legt uit dat laxeermiddelen geen goede methode voor gewichtsbeheersing zijn, waarbij laxeermiddelmisbruik mogelijk leidt tot grote gezondheidsproblemen, mogelijk zelfs de dood, als gevolg van een verlies aan water, elektrolyten en mineralen.

Elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium zijn aanwezig in het menselijk lichaam in zeer specifieke hoeveelheden om de goede werking van de zenuwen en spieren, inclusief die van de dikke darm en het hart, te vergemakkelijken. Een onevenwichtigheid kan schadelijk zijn.

Hoewel sommige ingrediënten in platte buikthee potentiële gezondheidsvoordelen kunnen hebben, kunnen er ook enkele risico’s zijn. Het is ook onduidelijk hoeveel van elk ingrediënt in de thee zit, dus het is onmogelijk om te weten hoeveel veilig is om te drinken.

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Alternatieven voor Flat Tummy Tea

In wezen is platte buikthee een product dat suggereert dat het kan helpen je buik af te vlakken, waardoor klanten denken dat ze zullen afvallen. Omdat verschillende van de ingrediënten laxeermiddelen en diuretica zijn, is het mogelijk dat uw maag heel kort platter lijkt nadat u urine en ontlasting hebt verdreven. Natuurlijk is er geen voordeel op lange termijn, geen duurzaam gewichtsverlies en geen garantie op een platte buik.

Als u een opgeblazen gevoel of waterretentie ervaart, wilt u misschien andere alternatieven zoeken. Een opgeblazen gevoel kan bijvoorbeeld wijzen op een voedselintolerantie, dus werk samen met een gezondheidswerker om te zien of een specifiek voedsel de boosdoener kan zijn. Sommige mensen raadplegen een diëtist om het FODMAP-dieet te proberen in een poging erachter te komen welke voedingsmiddelen hun symptomen veroorzaken.

Een opgeblazen gevoel kan ook worden veroorzaakt door constipatie of door het inslikken van overtollige lucht, wat kan gebeuren wanneer u kauwgom kauwt, koolzuurhoudende dranken drinkt of te snel eet. Een manier om dat te bestrijden is door mindful eten te oefenen. Probeer langzaam te eten en geniet van elke hap. Je kunt ook proberen water te drinken bij maaltijden in plaats van koolzuurhoudende dranken, wat een andere opgeblazen bijdrage kan leveren.

Een opgeblazen gevoel kan ook worden verlicht met zachte bewegingen, zoals een informele wandeling. Dus misschien wilt u overwegen om een wandeling te maken na het diner of als onderdeel van uw lunchpauze op het werk om dingen te helpen verplaatsen.

Een woord van bodymindspirit

Het kan verleidelijk zijn om snelle oplossingen te zoeken, maar kruidensupplementen zijn niet noodzakelijkerwijs veilig of effectief. Diuretica en laxeermiddelen brengen enkele risico’s met zich mee, waaronder elektrolytenonevenwichtigheden, die de normale werking van de zenuwen, spieren en zelfs het hart kunnen verstoren. Zoek altijd begeleiding bij een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u een kruidensupplement probeert, zelfs een medicinale thee.

Veelgestelde vragen


 • Bevordert platte buikthee gewichtsverlies?

  Platte buikthee bevat kruiden die diuretica zijn, dus je kunt watergewicht verliezen, maar geen vet verliezen. Als u consequent veel water vasthoudt, wilt u misschien met een zorgverlener praten over uw zorgen. Ze kunnen u ook ideeën geven over hoe u uw doelen voor gewichtsverlies kunt aanpakken.


 • Welke thee heeft gezondheidsvoordelen?

  Groene thee wordt geassocieerd met een verminderd risico op bepaalde soorten kanker en zwarte thee wordt geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen. Veel kruidentheeën hebben ook gezondheidsvoordelen, maar neem contact op met uw zorgverlener voordat urying medicinale kruidenthee.


 • Wat is de beste drank om een opgeblazen gevoel te verminderen?

  Probeer eerst water. Als u een opgeblazen gevoel heeft als gevolg van constipatie of uitdroging, kan water helpen. Het is ook beter dan koolzuurhoudende dranken, die meer gas en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.

 • Citroenmelisseblad kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren en angst te verminderen, wat meer algehele energie kan opleveren.
 • Venkel kan helpen bij het verlichten van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen.
 • Groene thee kan helpen met de spijsvertering gezondheid en verbeterde mentale alertheid.
 • Karwij kan helpen bij gewichtsbeheersing.
 • Senna is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration als een vrij verkrijgbaar laxeermiddel.
 • Rabarber werkt als een diureticum en laxeermiddel.
 • Zoethout wordt gebruikt voor spijsverteringsproblemen.

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.