De 8 beste vezelsupplementen voor de spijsvertering en gezondheid van 2023

De 8 beste vezelsupplementen voor de spijsvertering en gezondheid van 2023

We onderzoeken, testen, beoordelen en bevelen onafhankelijk de beste
Producten. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg beoordelen artikelen op medische nauwkeurigheid. Meer informatie over
ons proces. Als u iets koopt via onze links, kunnen we een commissie verdienen.

Voedingsvezels, het onverteerbare deel van planten, zijn een cruciaal onderdeel van zowel de spijsvertering als de algehele gezondheid. Adequate vezelinname kan het risico op hartaandoeningen verminderen, cholesterol verlagen, de bloedsuikerspiegel stabiel houden en de regelmaat van de spijsvertering ondersteunen. Vezels zijn van nature te vinden in fruit, groenten, noten, volle granen en peulvruchten, maar veel Amerikanen consumeren dagelijks niet genoeg vezels.

Waar mogelijk raden we aan om eerst naar deze hele voedselbronnen te gaan om aan uw vezelbehoeften te voldoen. Als u het echter een uitdaging vindt om voldoende vezels te krijgen, kan een vezelsupplement nuttig zijn. Vezelsupplementen kunnen ook worden gebruikt om spijsverteringsaandoeningen zoals diarree, constipatie en prikkelbare darmsyndroom (PDS) te beheren.

Het is echter belangrijk op te merken dat verschillende soorten vezels geschikt kunnen zijn voor verschillende situaties. Als u een gezondheidstoestand beheert, raden we u aan met een zorgverlener te praten om te begrijpen welk vezeltype het meest geschikt voor u kan zijn.

bodymindspirit Fit goedgekeurde vezelsupplementen

 • Beste voor de algehele gezondheid: Yerba Prima Psyllium Husks Powder is een voornamelijk oplosbaar vezelsupplement dat de regelmaat van de spijsvertering, gezonde cholesterol en bloedsuikerspiegel ondersteunt en gemakkelijk aan voedingsmiddelen kan worden toegevoegd.
 • Het beste voor IBS: FiberCon bevat calciumpolycarbofiel, een niet-fermenterende onoplosbare vezel die mensen kan helpen die vatbaar zijn voor zowel constipatie als diarree.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

Bij het kiezen van een vezelsupplement is het belangrijk om de vezelbron, ingrediënten en vezelhoeveelheid te controleren die aan uw behoeften voldoen. Om de beste vezelsupplementen te bepalen, analyseerden we het laatste onderzoek en spraken we met diëtisten die gespecialiseerd zijn in gastro-intestinale (GI) aandoeningen, diabetes en de gezondheid van kinderen. Hier zijn de beste vezelsupplementen voor de spijsvertering en gezondheid.

Zijn vezelsupplementen gunstig?

Als u voldoende hoeveelheden voedingsvezels consumeert en spijsverteringsregelmatigheid ervaart, heeft u mogelijk geen vezelsupplement nodig. Als u diarree, constipatie, IBS of een ander GI-probleem heeft, kunnen vezelsupplementen al dan niet helpen. We raden aan om met een zorgverlener te praten om de onderliggende oorzaak van het probleem te begrijpen en om te bepalen of een vezelsupplement geschikt zou zijn.

Er zijn bepaalde situaties waarin vezelsupplementen gunstig kunnen zijn. Deze omvatten:

 • Degenen die diarree ervaren: Volgens geregistreerde diëtist Suzie Finkel, MS, RD, CDN, als u diarree heeft en vezelsuppletie overweegt, kunt u baat hebben bij een zacht vulmiddel dat kan werken als een spons in de darm. Deze producten zijn vaak meestal oplosbare vezels, wat betekent dat ze gel of zwellen met water. De juiste productkeuze hangt echter af van wat de diarree veroorzaakt.
 • Degenen die constipatie ervaren: Finkel zegt dat als je geconstipeerd bent, het nuttig kan zijn om eerst naar het dieet te kijken om ervoor te zorgen dat je voldoende vezels uit voedsel consumeert. Als u voldoende vezels in uw dieet krijgt, is het toevoegen van meer vezels uit een supplement mogelijk niet altijd nuttig voor alle constipatieproblemen. Als u merkt dat uw dieet een vezelboost kan gebruiken, kunnen producten zoals psylliumschil helpen om de ontlasting voorzichtig op te vullen en het gemakkelijker te maken om te passeren.
 • Mensen met PDS: Als je PDS hebt, zegt Finkel eerst rekening te houden met dieetveranderingen en of de symptomen voornamelijk diarree of constipatie zijn. Er is bewijs voor het gebruik van een oplosbaar vezelsupplement bij IBS-beheer. Als u PDS heeft, wilt u misschien producten vermijden met ingrediënten die gas en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken, zoals suikeralcoholen of inuline.
 • Mensen met een hoog cholesterolgehalte: Oplosbare vezels kunnen helpen de niveaus van LDL-cholesterol (“slechte cholesterol”) te verlagen door zich te binden aan cholesterol en het in de ontlasting te verwijderen. Als een zorgverlener heeft vastgesteld dat u een hoog cholesterolgehalte heeft, wilt u misschien bespreken of vezelsuppletie geschikt is.
 • Mensen met diabetes: Vezelsupplementen kunnen mensen met diabetes type 2 ten goede komen door de nuchtere bloedsuikerspiegel en HbA1c te verlagen, een test die uw gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen twee tot drie maanden laat zien. Als u diabetes heeft, praat dan met een zorgverlener over vezelsuppletie, vooral als uou nemen medicijnen.

Wie kan niet profiteren van vezelsupplementen

Vezelsupplementen mogen niet de plaats innemen van een uitgebalanceerd dieet met veel vezels rijk aan voedsel. Er zijn ook bepaalde situaties waarin u voorzichtig moet zijn met vezelsupplementen. U moet vezelsupplementen vermijden als u:

 • Consumeer voldoende vezels: Als u voldoende voedingsvezels eet, is een vezelsupplement mogelijk niet nodig en kan het zelfs leiden tot GI-problemen zoals gas, een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie. Dit kan gebeuren wanneer u te snel te veel toevoegt of niet genoeg vloeistoffen verbruikt.
 • Zijn het nemen van bepaalde medicijnen: Vezelsupplementen kunnen de absorptie van bepaalde medicijnen verlagen. Als u medicijnen gebruikt, inclusief die voor diabetesbeheer, raadpleeg dan een zorgverlener voordat u vezelsupplementen gebruikt.
 • Hebben darmobstructies of fecale impact: U moet voorkomen dat u in bulk producerende laxeermiddelen gebruikt als u darmobstructies heeft, omdat ze het probleem kunnen verergeren. U moet zich eerst richten op de behandeling van de onderliggende aandoening onder begeleiding van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.
 • Hebben inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn: Als u een inflammatoire darmziekte heeft, moet u met een zorgverlener spreken voordat u vezelsupplementen gebruikt.

In dit artikel

 • Zijn vezelsupplementen gunstig?
 • Wie kan niet profiteren van vezelsupplementen
 • Onze keuzes
 • Hoe we supplementen selecteren
 • Waar moet je op letten?
 • FAQ

Beste voor de algehele gezondheid

Yerba Prima Psyllium Husks Poeder

beste vezelsupplementen

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op IHerb
Pros

 • Enkel ingrediënt

 • Budgetvriendelijk

 • Geen sterke smaak

Tegens

 • Verdikt snel in vloeistof

Psyllium supplementen zijn gemaakt van psyllium zaadschil, een voornamelijk oplosbare vezel. Deze supplementen hebben veel spijsverterings- en algemene gezondheidsvoordelen. Psyllium kan helpen de niveaus van LDL-cholesterol te verlagen, bij te dragen aan een evenwichtige bloedsuikerspiegel, de spijsvertering te vertragen en de verzadiging te verhogen. Psyllium kan helpen bij problemen zoals constipatie, diarree en IBS, maar het ondersteunt ook de algehele regelmaat van de darm.

Yerba Prima Psyllium Husks Powder is een handig supplement omdat het gemakkelijk kan worden toegevoegd aan voedsel zoals gebak, yoghurt of smoothies. Omdat psylliumschil het enige ingrediënt in dit supplement is en het weinig smaak heeft, kunt u het toevoegen aan uw voedsel naar keuze zonder u zorgen te maken over smaakveranderingen. Wanneer gemengd met vloeistof, zal psylliumschil snel dikker worden. Daarom raadt de fabrikant aan om onmiddellijk na het mengen te consumeren als u ervoor kiest om dit product aan vloeistof toe te voegen.

Hoewel dit specifieke product niet door derden is getest, is Yerba Prima Psyllium Whole Husks een topkeuze die is goedgekeurd door ConsumerLab.com, en het is vermeldenswaard dat het de laagste hoeveelheid lood bevatte van alle vezelsupplementen die ze hebben getest.

Prijs op het moment van publicatie: $ 23 ($ 0,17 per portie)

Vezelbron: Psyllium husk | Portiegrootte: 1 afgeronde theelepel | Porties per verpakking: 136 | Vezels per portie: 4,5 gram | Overige ingrediënten: Geen

Het beste voor constipatie

Viva Naturals Organisch Gemalen Lijnzaad

beste vezelsupplementen

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Pros

 • Gemakkelijk toe te voegen aan veel voedingsmiddelen

 • Bevat omega-3 vetten

 • Enkel ingrediënt

Tegens

 • Kan een opgeblazen gevoel of gas veroorzaken

Als u te maken heeft met constipatie, kunt u baat hebben bij een vezelsupplement dat onoplosbare vezels bevat. Onoplosbare vezels stimuleren de dikke darm om water te produceren, voegen zachte bulk toe aan ontlasting en maken het gemakkelijker om stoelgang te passeren.

Onderzoek toont aan dat gemalen lijnzaad kan helpen bij het verlichten van symptomen van constipatie. Naast de spijsverteringsvoordelen van lijnzaad, is het ook een rijke bron van omega-3-vetten, die de gezondheid van het hart ondersteunen. Lijnzaad kan ook helpen bij de bloedsuikerspiegel en heeft kankerbeschermende eigenschappen, waardoor dit een allround heilzaam voedsel is.

Gemalen lijnzaad is heel gemakkelijk op te nemen in uw dagelijkse voeding. Het bevat een licht nootachtige smaak, dus het kan worden toegevoegd aan gebakken goederen, yoghurt, salades, havermout of smoothies voor een vezelboost. Viva Naturals Organic Ground Flaxseed bevat 3 gram vezels per 2 tablespoons en geen andere ingrediënten.

Prijs op het moment van publicatie: $ 11 ($ 0,41 per portie)

Vezelbron: Lijnzaad | Portiegrootte: 2 eetlepels | Vezels per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Geen

Het beste voor diarree

Citrucel Methylcellulose Fiber Therapy Caplets voor onregelmatigheid

Citrucel Methylcellulose Fiber Therapy Caplets voor onregelmatigheid

Citrucel


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Uitzicht op Bed Bath &Beyond
Pros

 • Eenvoudig te gebruiken capsulevorm

 • Veroorzaakt geen gas

 • Geschikt voor glutenvrij dieet

Tegens

 • Kan veel caplets vereisen

Oplosbare vezels absorberen water en vormen zich tot een gel, waardoor de spijsvertering wordt vertraagd. Een oplosbaar vezelsupplement kan daarom gunstig zijn als u diarree ervaart. Citrucel caplets bevatten methylcellulose, dat water absorbeert en u kan helpen bij het vormen van samenhangende en vaste ontlasting. Citrucel ondersteunt de algehele regelmaat en kan ook worden gebruikt om constipatie te behandelen.

Sommige vezelsupplementen vereisen het mengen in water, wat rommelig kan worden. We vinden het leuk dat Citrucel in capletvorm wordt geleverd, waardoor het gemakkelijk in te nemen is. Voor volwassenen ouder dan 12 jaar is de aanbevolen dosis om te beginnen met twee caplets en indien nodig te verhogen zonder zes caplets per dag te overschrijden. Dit product is ook niet-fermenteerbaar, wat betekent dat het waarschijnlijk niet zal resulteren in overtollig gas of een opgeblazen gevoel.

Houd er rekening mee dat Citrucel met voldoende vocht moet worden ingenomen. Het wordt aanbevolen om een portie van twee caplets te nemen met ten minste 8 gram water. Het nemen van deze caplets met niet genoeg vocht kan leiden tot een verhoogd risico op verstikking.

Prijs op het moment van publicatie: $ 20 ($ 0,40 per portie)

Vezelbron: | methylcellulose Portiegrootte: 2 capsules | Vezels per portie: 2 gram | Overige ingrediënten: 10 gram calcium

Het beste voor IBS

FiberCon Vezeltherapie voor regelmaat

FiberCon Vezeltherapie voor regelmaat

Bron: FiberCon


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walgreens
Pros

 • Kan helpen bij zowel diarree als constipatie

 • Capsulevorm voor gebruiksgemak

 • Twee capsules dosis

Tegens

 • Grote capsules

Er zijn verschillende vormen van IBS, waaronder IBS-D (diarree), IBS-C (constipatie) en IBS-M (een combinatie). Afhankelijk van de vorm van IBS die u heeft, kunnen verschillende supplementen geschikt zijn voor uw behoeften. FiberCon bevat calciumpolycarbofiel, een niet-fermenterend bulkvormend laxeermiddel. Calciumpolycarbofiel is een onoplosbare vezel die zich op dezelfde manier gedraagt als een oplosbare vezel. Het is aangetoond dat het nuttig is voor mensen die vatbaar zijn voor zowel constipatie als diarree.

Naast de veelzijdigheid is een groot voordeel van FiberCon dat het gemakkelijk te gebruiken is. Eén dosis FiberCon voor volwassenen is twee capsules eenmaal per dag, terwijl andere vezelsupplementen grotere doses bevatten of in water moeten worden gemengd. Opgemerkt moet worden dat het belangrijk is om FiberCon met ten minste 8 gram water te nemen.

Als u IBS-D of IBS-C ervaart, raden wij u aan een zorgverlener te raadplegen om te bepalen of dit supplement geschikt voor u zou zijn.

Prijs op het moment van publicatie: $ 22 ($ 0,32 per portie)

Vezelbron: Calcium polycarbofiele | Portiegrootte: 2 capsules | Vezels per portie: 1 gram | Overige ingrediënten: Karamel, crospovidon, hypromellose, magnesiumstearaat, microkristallijne cellulose, polyethyleenglycol, siliciumdioxide, natriumlaurylsulfaat

Het beste voor diverticulose

Metamucil Psyllium Fiber Supplement

beste vezelsupplementen

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op CVS
Pros

 • Capsulevorm voor gebruiksgemak

 • Minimale ingrediënten

Tegens

 • Veel capsules per portie

Als u diverticulose heeft, een aandoening waarbij zich kleine pockets in de dikke darm vormen, kunt u baat hebben bij een oplosbaar vezelsupplement. Finkel zegt: “Van een vezelrijk dieet is aangetoond dat het het risico op diverticulitis verlaagt. [inflamed pouches in the digestive tract]. Ik zal soms een vezelsupplement in combinatie aanbevelen [with a high fiber diet], zoals een zacht vulmiddel zoals gemalen psylliumschil. Dit kan helpen om constipatie en / of kleine, harde stukjes ontlasting te voorkomen dat ze vast komen te zitten [in the pockets].”

Als u merkt dat uw dieet een tekort aan vezels heeft, kan een supplement zoals Metamucil helpen. Metamucil is een psyllium husk supplement. We vinden het leuk dat het in pilvorm komt, omdat psylliumschil snel dikker kan worden wanneer het aan vloeistoffen wordt toegevoegd. Net als andere vezel pil supplementen, is het erg belangrijk om deze capsules in te nemen met voldoende water om verstikking risico te voorkomen.

Merk op dat de aanbevolen dosis Metamucil vijf pillen per portie is, die u al dan niet geschikt vindt. Het wordt voorgesteld om te beginnen met één portie per dag, en een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan voorstellen om het tot vier keer per dag in te nemen. Als u liever pillen vermijdt, is dit product ook verkrijgbaar als poeder of als fiber thin cracker. Merk ook op dat dit supplement gelatine bevat, dus het is niet geschikt voor diëten die varkensvleesproducten vermijden.

Prijs op het moment van publicatie: $ 35 ($ 0,58 per portie)

Vezelbron: Psyllium husk | Portiegrootte: 5 capsules | Vezels per portie: 2 gram | Overige ingrediënten: Gelatine

Het beste voor diabetesbeheer

NOW Foods Acacia Vezel Poeder

NOW Foods Acacia Vezel Poeder

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op IHerb
Pros

 • Bevat prebiotische oplosbare vezels

 • Lost gemakkelijk op in vloeistoffen

 • Geschikt voor veganisten en allergeenvriendelijk

Tegens

 • Poedervorm is misschien niet altijd handig

Als u diabetes heeft, toont onderzoek aan dat oplosbare vezels kunnen helpen bij het beheer van de bloedsuikerspiegel. Volgens Jonathan Valdez, MBA, RDN, CDN, CCM, CDCES, ACE-CPT, “Oplosbare vezels hebben het meeste voordeel voor diabetici, omdat het de spijsvertering en absorptie van koolhydraten in het lichaam vertraagt, wat leidt tot verbeterde bloedsuikerspiegel en minder pieken in bloedglucose en insuline. Het is ook het type vezel dat meer geassocieerd wordt met gewichtsverlies vanwege het sterke effect op de verzadiging.”

Valdez zegt dat het ideaal is om eerst naar hele voedselbronnen van vezels te gaan, omdat hele voedingsmiddelen ook antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten. Een supplement kan echter een geweldige manier zijn om uw inname te stimuleren als dit een uitdaging blijkt te zijn.

NOW Foods Acacia Pure Powder bevat alleen organische acaciavezels – een oplosbare prebiotische vezel die gunstig kan zijn voor mensen met diabetes. Acaciavezels kunnen u helpen zich vol te voelen en kunnen de stijging van de bloedsuikerspiegel verlagen die optreedt na een maaltijd met koolhydraten. Dit niet-gearomatiseerde poeder kan worden gemengd in water, smoothies, soepen en andere zachte voedingsmiddelen om gemakkelijk op te lossen. Het mengen van een poeder in een vloeistof is echter niet altijd een handige optie.

NOW Foods heeft uitgebreide interne tests op hun supplementen, en dit supplement is allergeenvriendelijk en veganistisch, waardoor het een geschikte keuze is voor velen met voedingsproblemen. We raden aan om eerst met een zorgverlener te praten om te bepalen of dit vezelsupplement geschikt voor u is.

Prijs op het moment van publicatie: $ 14 ($ 0,30 per portie)

Vezelbron: Acaciavezel | Portiegrootte: 1 eetlepel | Vezels per portie: N.v.t. | Overige ingrediënten: Geen

Het beste voor kinderen

L’il Critters Kids Fiber Gummy Beren Supplement

beste vezelsupplementen

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Pros

 • Geen kunstmatige smaak- of kleurstoffen

 • Gummy vorm

 • Door derden getest merk

Tegens

 • Bevat suikeralcoholen

Net als volwassenen hebben kinderen voldoende hoeveelheden vezels nodig voor de spijsvertering en de algehele gezondheid. Jennifer Friedman, MS, RD, een geregistreerde diëtist die met kinderen werkt, zegt: “Vezels kunnen een van de lastiger voedingsmiddelen zijn voor kinderen om door hun dieet te komen, omdat het voornamelijk wordt aangetroffen in volle granen, bonen en peulvruchten, fruit en groenten – meestal niet het meest favoriete voedsel van een kind, vooral kieskeurige eters.”

Friedman zegt dat als uw kind niet in staat is om voldoende vezels uit voedsel te halen of als ze constipatie ervaren, u misschien vezelsupplementen wilt overwegen. Houd er rekening mee dat vezelsupplementen niet zo goed zijn bestudeerd bij kinderen, dus het is altijd het beste om eerst contact op te nemen met een zorgverlener. Ze kunnen u ook helpen bepalen wat er is.bij type vezel zou het meest geschikt zijn.

L’il Critters Fiber Gummy Supplementen zijn een supplement dat uw kinderen graag zullen toevoegen aan hun routine. De aanbevolen dosis is twee gummies voor kinderen van 2 jaar en ouder, die 3 gram vezels levert. L’il Critters is een USP-geverifieerd merk, dus dit supplement is door derden getest op hoeveelheden ingrediënten en verontreinigingen. Deze gummies bevatten geen toegevoegde suikers en zijn gezoet met sorbitol en sucralose. Houd er rekening mee dat sorbitol een suikeralcohol is, die bij sommigen GI-overstuur kan veroorzaken. Friedman zegt dat vezels in supplementen vaak uit verschillende bronnen komen, dus ze raadt aan om te experimenteren om te zien welke vezelbron en het supplementtype het beste overeenkomt met je kind.

Prijs op het moment van publicatie: $ 13 ($ 0,29 per portie)

Vezelbron: Polydextrose | Portiegrootte: 2 | gummies Vezels per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Water, sorbitol, mengsel van oliën met bijenwas, kleuren (paars wortelsapconcentraat, kurkuma), appelzuur, natuurlijke aroma’s, sucralose

Beste functionele voeding

Navitas Organics Chia Zaden

Navitas Organics Chia Zaden

Met dank aan: Amazon


Bekijk op Amazon
Bekijk op IHerb
Bekijk op Target
Pros

 • Kan gemakkelijk aan voedingsmiddelen worden toegevoegd

 • Rijk aan omega-3 vetten

 • Bron van mineralen

Tegens

 • Sommigen genieten misschien niet van de consistentie

Als u op zoek bent naar een vezelsupplement dat u gemakkelijk aan uw dagelijkse routine kunt toevoegen, overweeg dan Navitas Organic Chia Seeds. Deze kleine zaden bevatten 3 gram vezels voor elke eetlepel en zijn zeer veelzijdig in hun gebruik. Chiazaden hebben op zichzelf geen smaak en ze kunnen worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt, havermout en salades of op veel creatieve manieren worden gebruikt.

Omdat chiazaden rijk zijn aan oplosbare vezels, zullen ze water absorberen en opzwellen, wat een gummy, puddingachtige textuur kan vormen. Daarom moeten chiazaden, net als andere vezelsupplementen, worden gegeten met vloeistoffen. Chiazaden zijn ook een plantaardig voedsel met veel omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart. Bovendien zijn chiazaden een bron van mineralen, waaronder calcium, ijzer en magnesium.

Prijs op het moment van publicatie: $ 15 ($ 0,41 per portie)

Vezelbron: Chia zaden | Portiegrootte: 1 eetlepel | Vezels per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Geen

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit. We geven prioriteit aan producten die door derden zijn getest en gecertificeerd door een van de drie onafhankelijke externe certificeerders: USP, NSF of ConsumerLab.com.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

Waar moet je op letten?

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 1. Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 2. Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 3. De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab.com, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en / of duur voor fabrikanten, dus veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 4. Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 5. Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent niet dat het een slecht product is. We raden aan om wat onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en u te bellenp de fabrikant en hun testlaboratorium om hun protocollen te bepalen en te beslissen of u zich comfortabel voelt bij het consumeren van het supplement.

Verontreiniging met zware metalen zoals lood, arseen en cadmium kan een risico vormen bij bepaalde vezelsupplementen. Psylliumschil bleek besmet te zijn met lood, dus kozen we er een die is getest en goedgekeurd door ConsumerLab.com. De meeste vezelsupplementen zijn echter niet door derden getest.

Formulier

Vezelsupplementen zijn er in verschillende vormen, waaronder capsules, poeders of gummies, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Capsules kunnen gemakkelijk in te nemen zijn, maar de portiegrootte kan variëren tussen supplementmerken. In sommige gevallen kunnen veel pillen nodig zijn om aan uw vereiste dosis te voldoen. Bovendien moeten capsules worden ingenomen met voldoende vocht en zijn ze mogelijk niet het beste voor mensen met slikproblemen.

Poedervezelsupplementen kunnen vaak worden toegevoegd aan vloeistoffen of zacht voedsel, maar sommige kunnen snel in vloeibare vorm verdikken, waardoor ze meer geschikt zijn voor gebakken goederen. Gummies kunnen toegevoegde suikers of suikeralcoholen bevatten die al dan niet aan uw behoeften voldoen.

Ingrediënten en mogelijke interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen ten opzichte van de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u gebruikt te bekijken.

Het is belangrijk om ingrediëntenetiketten te bekijken, omdat sommige vezelsupplementen extra ingrediënten kunnen bevatten die kunnen leiden tot GI-verstoring. Als u PDS ervaart, wilt u misschien producten met ingrediënten zoals suikeralcoholen, inuline of cichoreiwortel vermijden, omdat deze voor sommigen kunnen leiden tot gas of een opgeblazen gevoel.

Als u diabetes heeft of uw bloedsuikerspiegel beheert, moet u zich ervan bewust zijn dat vezelsupplementen de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden en mogelijk kunnen interfereren met diabetesmedicatie. Misschien wilt u ook controleren of producten toegevoegde suikers bevatten. Als u diabetes heeft, neem dan contact op met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u een vezelsupplement toevoegt.

Vezelsupplementen kunnen ook interageren met het vermogen van uw lichaam om bepaalde medicijnen te absorberen, waaronder tricyclische antidepressiva, diabetesmedicijnen, carbamazepine, digoxine of lithium. Mogelijk moet u medicijnen een uur voor of twee tot vier uur na vezelsuppletie innemen. Als u medicijnen gebruikt, moet u een zorgverlener raadplegen voordat u vezelsupplementen opneemt.

Vezel dosering

Volgens de voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen zijn de dagelijkse vezelaanbevelingen als volgt:

 • Leeftijden 2 tot 3: mannen en vrouwen – 14 gram
 • Leeftijden 4 tot 8: mannen — 20 gram, vrouwen — 17 gram
 • Leeftijden 9 tot 13: mannen – 25 gram, vrouwen – 22 gram
 • Leeftijden 14 tot 18: mannen – 31 gram, vrouwen – 25 gram
 • Leeftijden 19-30: mannen – 34 gram, vrouwen – 28 gram
 • Leeftijden 31-50: mannen — 31 gram, vrouwtjes — 25 gram
 • Leeftijd 51+: mannen — 28 gram, vrouwtjes — 22 gram

U moet zich eerst concentreren op het voldoen aan uw vezelbehoeften via hele voedselbronnen en een zorgverlener raadplegen voordat u zich tot een vezelsupplement wendt.

Hoeveel is te veel?

Er is geen tolereerbaar bovenniveau voor voedingsvezels. Het consumeren van te veel vezels kan echter leiden tot GI-verstoringen zoals gas en een opgeblazen gevoel, dus het kan het beste zijn om een zorgverlener te raadplegen om de juiste dosis voor uw behoeften te bepalen. Het is belangrijk om uw vezelinname geleidelijk te verhogen, samen met het verhogen van vloeistoffen dienovereenkomstig om GI-ongemak bij het verhogen van vezels te minimaliseren.

Veelgestelde vragen


 • Zijn er verschillende aanbevelingen voor vezelsupplementen voor vrouwen versus mannen?

  Ja, mannen hebben over het algemeen een hogere aanbevolen inname van vezels. De American Academy of Nutrition and Dietetics beveelt aan dat volwassen mannen ongeveer 35 gram vezels per dag krijgen en dat volwassen vrouwen 28 gram vezels per dag krijgen. Of het nu voor mannen of vrouwen is, we raden aan om eerst hele voedselbronnen van vezels zoals fruit, groenten, noten en volle granen te gebruiken om aan uw behoeften te voldoen. Als u in staat bent om aan uw dagelijkse behoeften te voldoen, heeft u mogelijk geen vezelsupplement nodig.


 • Laten vezelsupplementen je meer poepen?

  Afhankelijk van het type vezelsupplement dat u gebruikt, kunnen vezelsupplementen helpen bij het reguleren van uw stoelgang. Als u constipatie ervaart, kan een vezelsupplement dat onoplosbare vezels bevat, u helpen meer te poepen. Als je diarre ervaartea, een oplosbaar vezelsupplement kan helpen bij het reguleren van uw stoelgang.


 • Kunnen vezelsupplementen je geconstipeerd maken?

  Vezelsupplementen moeten samen met voldoende water worden ingenomen en moeten vaak op een geleidelijke manier in het dieet worden opgenomen. Het snel verhogen van uw vezelinname of dit doen zonder voldoende waterinname kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gas en krampen en kan leiden tot constipatie.


 • Kunnen vezelsupplementen diarree veroorzaken?

  Vezelsupplementen die onjuist worden ingenomen, kunnen bijdragen aan diarree. Dit kan gebeuren als u een vezelsupplement met veel onoplosbare vezels gebruikt of als u uw vezelinname te snel verhoogt. Het is belangrijk om het type vezel te begrijpen dat je nodig hebt en om je lichaam wat tijd te geven om zich aan te passen.


 • Zijn alle vezelsupplementen gunstig voor de gezondheid?

  Vezels zijn een belangrijke voedingsstof die de spijsvertering ten goede kan komen en een bredere impact kan hebben op de algehele gezondheid. Als u voldoende hoeveelheden voedingsvezels consumeert, heeft u mogelijk geen vezelsupplement nodig. Niet alle vezelsupplementen zijn gunstig voor elk individu en sommige kunnen bepaalde problemen verergeren. Als u niet zeker weet of een vezelsupplement nuttig voor u zou zijn, raden we u aan met een zorgverlener te praten.

 • Beste voor de algehele gezondheid: Yerba Prima Psyllium Husks Powder is een voornamelijk oplosbaar vezelsupplement dat de regelmaat van de spijsvertering, gezonde cholesterol en bloedsuikerspiegel ondersteunt en gemakkelijk aan voedingsmiddelen kan worden toegevoegd.
 • Het beste voor IBS: FiberCon bevat calciumpolycarbofiel, een niet-fermenterende onoplosbare vezel die mensen kan helpen die vatbaar zijn voor zowel constipatie als diarree.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

Vezelbron: Psyllium husk | Portiegrootte: 1 afgeronde theelepel | Porties per verpakking: 136 | Vezels per portie: 4,5 gram | Overige ingrediënten: Geen

Vezelbron: Lijnzaad | Portiegrootte: 2 eetlepels | Vezels per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Geen

Vezelbron: | methylcellulose Portiegrootte: 2 capsules | Vezels per portie: 2 gram | Overige ingrediënten: 10 gram calcium

Vezelbron: Calcium polycarbofiele | Portiegrootte: 2 capsules | Vezels per portie: 1 gram | Overige ingrediënten: Karamel, crospovidon, hypromellose, magnesiumstearaat, microkristallijne cellulose, polyethyleenglycol, siliciumdioxide, natriumlaurylsulfaat

Vezelbron: Psyllium husk | Portiegrootte: 5 capsules | Vezels per portie: 2 gram | Overige ingrediënten: Gelatine

Vezelbron: Acaciavezel | Portiegrootte: 1 eetlepel | Vezels per portie: N.v.t. | Overige ingrediënten: Geen

Vezelbron: Polydextrose | Portiegrootte: 2 | gummies Vezels per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Water, sorbitol, mengsel van oliën met bijenwas, kleuren (paars wortelsapconcentraat, kurkuma), appelzuur, natuurlijke aroma’s, sucralose

Vezelbron: Chia zaden | Portiegrootte: 1 eetlepel | Vezels per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Geen