De 7 beste sportpsychologieboeken van 2023

De 7 beste sportpsychologieboeken van 2023

We onderzoeken, testen, beoordelen en bevelen onafhankelijk de beste
Producten. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg beoordelen artikelen op medische nauwkeurigheid. Meer informatie over
ons proces. Als u iets koopt via onze links, kunnen we een commissie verdienen.

Als je een atleet, coach of sportouder bent, ben je soms op zoek naar dat extra stukje inspiratie om de prestaties te optimaliseren. Veel psychologische aspecten van sport beïnvloeden de prestaties. Zelfverzekerdheid, motivatie en concentratie kunnen bepalen of een atleet een wedstrijd wint of verliest of zijn gewenste resultaten behaalt.

Beoordeeld & Goedgekeurd

Onze beste algemene selectie is Think Like a Warrior van Darrin Donnelly voor de manier waarop het legendarische en bekende coaches tot leven brengt om je te helpen je innerlijke kracht op te bouwen. Als je geïnteresseerd bent in het opbouwen van mentale taaiheid, is The Art of Mental Training van DC Gonzalez een goede keuze.

Om deze vaardigheden op te bouwen, kunnen sportpsychologische boeken een game-changer zijn. Hoewel er veel zijn die klassiek advies geven, leggen anderen de nieuwste technieken uit om het talent, de motivatie en de mindset van een atleet te benutten. Onze selecties presenteren de basisbouwstenen van sportpsychologie en leggen uit hoe deze te gebruiken om de prestaties van een atleet te optimaliseren. We kozen sportpsychologische boeken voor onze lijst op basis van hun inhoud en relevantie voor het beoogde publiek, referenties en expertise van de auteur en algemene waarde.

Hier zijn de beste sportpsychologieboeken op de markt.

Onze topkeuzes

Beste overall: Darrin Donnelly’s Think Like a Warrior

“Het unieke perspectief van het boek is geweldig voor atleten die weinig ervaring hebben met sportpsychologie.”

Beste budget: De kunst van mentale training

“Populair bij atleten, maar kan van toepassing zijn op onder andere entertainers, muzikanten of zakenmensen.”

Beste voor beginners: Sportpsychologie

“Compleet met uitleg van veldexperimenten en samenvattingen van belangrijke bevindingen.”

Beste voor atleten: Meedogenloos

“Het boek gebruikt een verscheidenheid aan anekdotes om ideeën over sportpsychologie uit te leggen over hoe je jezelf aan een doel kunt wijden.”

Beste voor ouders: Het spel veranderen

“O’Sullivan gebruikt zijn eigen persoonlijke ervaring om te schrijven over hoe ouders kunnen helpen bij het creëren van een positieve en leuke omgeving voor kinderen om te sporten.”

Beste voor jeugdcoaches: Sportpsychologie voor jeugdcoaches

“Bestrijkt belangrijke coachingsgebieden zoals wettelijke verantwoordelijkheden van een coach.”

Beste uitgebreide: De geest van de kampioen

“Vertelt lezers hoe ze zich moeten voorbereiden op wedstrijden, wat een geweldige teamgenoot maakt en hoe ze mentaal in het spel kunnen blijven.”


Beste overall: Darrin Donnelly’s Think Like a Warrior

Koop op Amazon

Darrin Donnelly’s Amazon-bestseller “Think Like a Warrior” gebruikt een fabel om zijn punt over te brengen, waardoor het gemakkelijk te lezen en te begrijpen is, daarom hebben we het geselecteerd als onze beste algemene keuze. Dit boek gebruikt een fictief verslag van een man die wordt bezocht door vijf beroemde coaches, waaronder John Wooden van UCLA-basketbal, Paul “Bear” Bryant van Alabama Football, Vince Lombardi, Buck O’Neil en Herb Brooks, om belangrijke lessen van moderne sportpsychologie te leren, wanneer hij down en out is.

De auteur brengt deze coachingfilosofieën samen tot vijf lessen, waaronder hoe je je zelfvertrouwen en mentale taaiheid kunt opbouwen, de kracht van zelfpraat kunt gebruiken en meer. Het unieke perspectief van het boek is geweldig voor atleten die weinig ervaring hebben met sportpsychologie, maar sleutelbegrippen op een leuke manier willen begrijpen, het kan ook worden gebruikt om u te helpen een krachtige leider te worden voor uw gezin en bedrijf. Zie het als de ultieme coach worden voor wat je leven ook nodig heeft.

Prijs op het moment van publicatie: $16

Beste budget: de kunst van mentale training – een gids voor uitmuntende prestaties

Koop op Amazon

Goedkoop en goed beoordeeld, “The Art of Mental Training – A Guide to Performance Excellence” helpt lezers te begrijpen hoe ze hun “topprestaties” kunnen bereiken. Geschreven door performance coach DC Gonzalez, “The Art of Mental Training” leert lezers hoe ze sportpsychologie en mentale trainingsinformatie kunnen gebruiken voor meer zelfvertrouwen, mentale taaiheid en succes.

Dit boek is populair bij atleten, maar kan onder andere van toepassing zijn op entertainers, muzikanten of zakenmensen. Gericht op het aanleren van mentale taaiheidstechnieken, belooft het boek mensen te helpen omgaan met situaties met hoge druk. Gonzalez’s tips zullen je ook helpen je focus en concentratie te verbeteren, wat kan helpen in alle aspecten van je leven.

Prijs op het moment van publicatie: $11

Beste voor beginners: sportpsychologie – een complete introductie

Koop op Amazon
Koop op Walmart

Als je sportpsychologie wilt begrijpen, is het geen slecht idee om de aanpak te volgen van een student die een inleidende collegecursus begint. Het boek “Sports Psychology – A Complete Introduction” is ontworpen als een gemakkelijk te lezen, eenvoudige Engelse introductie tot het veld.

Compleet met uitleg over veldexperimenten en samenvattingen van belangrijke bevindingen, breekt auteur Dr. John Perry van de Universiteit van Hull sportpsychologie af in een boek dat studenten kunnen gebruiken om zichzelf te onderwijzen. Dit boek is misschien wel de beste manier om veel te leren over sportpsychologie, maar het neemt zeker een laagdrempelige, maar academische route.

Prijs op het moment van publicatie: $20

Beste voor atleten: meedogenloos

Koop op Amazon
Koop op Walmart

Atleten die meer willen leren over sportpsychologie en hoe ze het op zichzelf kunnen toepassen, willen misschien naar Tim Grover luisteren. Grover is een trainer die vooral bekend staat om het werken met atleten zoals Michael Jordan en Kobe Bryant om hen te helpen hun mentale taaiheid te benutten en de zwakheden van hun concurrenten uit te buiten.

In ‘Relentless’ schrijft Grover over wat er nodig is om een topsporter te zijn en op het hoogste niveau te winnen. Het boek gebruikt een verscheidenheid aan anekdotes om sportpsychologische ideeën uit te leggen over hoe je jezelf kunt wijden aan een doel en wat er nodig is om te slagen. Zijn toon is direct en brutaal eerlijk, waardoor lezers een duidelijk idee hebben van wat er nodig is om te slagen op het hoogste niveau.

Prijs op het moment van publicatie: $17

Beste voor ouders: het spel veranderen

Koop op Amazon

Een van de grootste doelgroepen voor sportpsychologieboeken zijn niet de atleten zelf, maar eerder ouders die ervoor willen zorgen dat hun kinderen op de optimale manier uitblinken in sport. Er zijn veel boeken over sportpsychologie waar ouders van atleten op elke leeftijd van kunnen genieten, maar John O’Sullivan’s “Changing the Game: The Parent’s Guide to Raising Happy, High Performing Athletes and Giving Youth Sports Back to Our Kids” behoort tot de beste.

O’Sullivan, een voormalige jeugdsportcoach en atleet, gebruikt zijn eigen persoonlijke ervaring om te schrijven over hoe ouders kunnen helpen bij het creëren van een positieve en leuke omgeving voor kinderen om te sporten. Hij wil het ‘spel’ terugbrengen in ‘speelbal’, zegt hij, in plaats van aan sport te denken op de volwassen manier waarop veel jeugdcompetities tegenwoordig worden gerund. Ongeveer 70 procent van de kinderen stopt met sporten op de leeftijd van 13 jaar omdat het gewoon te competitief en moordend wordt.

Degenen die “Changing the Game” hebben gelezen, bevelen het boek bijna universeel aan ouders aan, waarbij velen oproepen om het verplichte lectuur voor coaches te zijn.

Prijs op het moment van publicatie: $18

Beste voor jeugdcoaches: sportpsychologie voor jeugdcoaches

Koop op Amazon
Koop op Walmart

De goed getitelde “Sportpsychologie voor jeugdcoaches” helpt jeugdcoaches te begrijpen hoe hun acties van invloed zijn op kinderen en wat ze kunnen doen om het meeste uit hun leiderschapsposities te halen. Het boek biedt gedragsrichtlijnen om kinderen te motiveren en te inspireren, terwijl ook angst en stress op en buiten het veld voor atleten worden geminimaliseerd.

Het boek behandelt ook belangrijke coachingsgebieden zoals wettelijke verantwoordelijkheden van een coach en sportpsychologische vaardigheden die de beste resultaten kunnen opleveren. Recensenten bevelen het boek aan vanwege de eenvoudige aanpak en educatieve toon. Het bevordert een coachende stijl van holistische jeugdontwikkeling in plaats van pure competitie.

Prijs op het moment van publicatie: $20

Beste uitgebreide: The Champion’s Mind

Koop op Amazon
Koop op Walmart

Gericht op atleten, maar van toepassing op ouders en coaches, is The Champion’s Mind de perfecte mix van informatie over sportpsychologie en toepassing in de echte wereld. Geschreven door sportpsycholoog Jim Afremow, richt “The Champion’s Mind” zich op de psychologische eigenschappen die sommige atleten in staat stellen om te gedijen en anderen om niet het meeste uit hun fysieke talent te halen. Het boek beweert lezers hetzelfde advies te geven als Afremow Heisman Trophy-winnaars, professionele atleten en Olympiërs heeft gegeven.

The Champion’s Mind vertelt lezers onder andere hoe ze zich moeten voorbereiden op wedstrijden, wat een geweldige teamgenoot maakt en hoe ze zich mentaal in het spel kunnen vastzetten. Naast advies bevat dit boek ook geavanceerde trainingen van toptrainers om je spel naar een hoger niveau te tillen.

Prijs op het moment van publicatie: $16

Eindoordeel

Sportpsychologieboeken zijn vaak verslavend – na het lezen van één boek zijn we opgewonden, maar ook op zoek naar de volgende inspirerende boost. Omdat dat vaak het geval is, begin dan met het lezen van onze topaanbeveling: darrin Donnelly’s bestseller, “Think Like a Warrior” (bekijk op Amazon). Geschreven als een fabel, is het een fictief verslag van een man die advies krijgt van vijf beroemde coaches, waaronder John Wooden van UCLA-basketbal en Vince Lombardi van Green Bay, om kritische lessen van de moderne sportpsychologie te leren wanneer hij down en out is.

Dit boek is uitstekend geschikt voor sporters omdat het een uniek perspectief en een psychologische routekaart biedt die advies kan geven aan een coach. Het levert leuke, beheersbare concepten op die gemakkelijk te leren en te begrijpen zijn.

Waar u op moet letten in boeken over sportpsychologie

Relevantie

Kies een sportpsychologisch boek met een aantrekkelijk onderwerp waar je je in kunt vinden. Als je bijvoorbeeld een atleet bent, kan een boek gericht op competitiemindset en doorzettingsvermogen je aanspreken. Als je een coach bent, wil je waarschijnlijk op zoek naar boeken met betrekking tot het verbeteren van het moreel, de toewijding en de drive van je team of atleet.

Overweeg of u op zoek bent naar techniektips en bruikbaar stap-voor-stap advies, of de voorkeur geeft aan evidence-based achtergrondinformatie over sportpsychologie en motivatie. Aangezien er een breed scala aan sportpsychologische boeken beschikbaar is, moet u een beetje onderzoek doen om te zien welk boek (en) aan uw behoeften voldoet.

Expertise van de auteur

De auteur van het boek dat je kiest, moet een geschikte achtergrond hebben die je aanspreekt. U kunt bijvoorbeeld leren van een ervaren succesvolle coach of geïnspireerd worden door een bekende atleet. Als alternatief kunt u op zoek gaan naar een boek geschreven door een professionele sportpsycholoog voor de beste theorie en praktijkgericht bewijs.

Reviews voor lezers

Zelfs als het onderwerp en de auteur aantrekkelijk zijn, geniet je er misschien niet van of maak je het zelfs niet af als een boek niet op een boeiende en verteerbare manier is geschreven. Bekijk online lezersrecensies of vraag gelijkgestemde vrienden, medesporters of coaches om aanbevelingen. Houd er rekening mee dat iedereen verschillende meningen heeft over wat een boek de moeite waard maakt om te lezen, maar je kunt een goed idee krijgen van hoe goed een boek is geschreven als het significante positieve recensies heeft.

Veelgestelde vragen


  • Wat zijn de voordelen van sportpsychologie?

    Sportpsychologie kan sporters en coaches ten goede komen. Het kennen van de basisprincipes en technieken van sportpsychologie kan atleten helpen psychologische problemen met betrekking tot prestaties te overwinnen, motivatie en drive te vergroten, zelftwijfel te overwinnen en doelen te stellen en te bereiken. Sportpsychologie maakt gebruik van wetenschappelijk onderbouwde strategieën om mentale obstakels te overwinnen.


  • Hoe kan sportpsychologie sporters helpen?

    Sportpsychologie kan atleten helpen mentale wegversperringen te overwinnen die hen ervan kunnen weerhouden hun potentieel te bereiken. Het kan atleten ook helpen bij het stellen en bereiken van doelen met betrekking tot hun sport. Als faalangst of zelftwijfel een probleem wordt voor een atleet, kunnen sportpsychologische technieken helpen die problemen aan te pakken.


  • Wat doen sportpsychologen?

    Sportpsychologen werken met atleten die naar hen toe komen voor hulp bij verschillende problemen die verband houden met hun sportmentaliteit, zoals faalangst, zelftwijfel, omgaan met druk, pijntolerantie, motivatie, zelfrespect en meer.

Onze beste algemene selectie is Think Like a Warrior van Darrin Donnelly voor de manier waarop het legendarische en bekende coaches tot leven brengt om je te helpen je innerlijke kracht op te bouwen. Als je geïnteresseerd bent in het opbouwen van mentale taaiheid, is The Art of Mental Training van DC Gonzalez een goede keuze.

Beste overall: Darrin Donnelly’s Think Like a Warrior

“Het unieke perspectief van het boek is geweldig voor atleten die weinig ervaring hebben met sportpsychologie.”

Beste budget: De kunst van mentale training

“Populair bij atleten, maar kan van toepassing zijn op onder andere entertainers, muzikanten of zakenmensen.”

Beste voor beginners: Sportpsychologie

“Compleet met uitleg van veldexperimenten en samenvattingen van belangrijke bevindingen.”

Beste voor atleten: Meedogenloos

“Het boek gebruikt een verscheidenheid aan anekdotes om ideeën over sportpsychologie uit te leggen over hoe je jezelf aan een doel kunt wijden.”

Beste voor ouders: Wijzigen het Spel

“O’Sullivan gebruikt zijn eigen persoonlijke ervaring om te schrijven over hoe ouders kunnen helpen bij het creëren van een positieve en leuke omgeving voor kinderen om te sporten.”

Beste voor jeugdcoaches: Sportpsychologie voor jeugdcoaches

“Bestrijkt belangrijke coachingsgebieden zoals wettelijke verantwoordelijkheden van een coach.”

Beste uitgebreide: De geest van de kampioen

“Vertelt lezers hoe ze zich moeten voorbereiden op wedstrijden, wat een geweldige teamgenoot maakt en hoe ze mentaal in het spel kunnen blijven.”

Sportpsychologieboeken zijn vaak verslavend – na het lezen van één boek zijn we opgewonden, maar ook op zoek naar de volgende inspirerende boost. Omdat dat vaak het geval is, begin dan met het lezen van onze topaanbeveling: darrin Donnelly’s bestseller, “Think Like a Warrior” (bekijk op Amazon). Geschreven als een fabel, is het een fictief verslag van een man die advies krijgt van vijf beroemde coaches, waaronder John Wooden van UCLA-basketbal en Vince Lombardi van Green Bay, om kritische lessen van de moderne sportpsychologie te leren wanneer hij down en out is.

Dit boek is uitstekend geschikt voor sporters omdat het een uniek perspectief en een psychologische routekaart biedt die advies kan geven aan een coach. Het levert leuke, beheersbare concepten op die gemakkelijk te leren en te begrijpen zijn.