De 6 beste kurkuma supplementen van 2023

De 6 beste kurkuma supplementen van 2023

We onderzoeken, testen, beoordelen en bevelen onafhankelijk de beste
Producten. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg beoordelen artikelen op medische nauwkeurigheid. Meer informatie over
ons proces. Als u iets koopt via onze links, kunnen we een commissie verdienen.

De beste kurkuma supplementen, volgens een diëtist

bodymindspirit / Sabrina Jiang


Kurkuma is een felgele specerij die ook populair is geworden vanwege de mogelijke medicinale voordelen in verband met zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze voordelen zijn verbonden met de actieve stof in kurkuma, bekend als curcumine. “Kurkuma kan nuttig zijn voor mensen met een ziekte die verband houdt met chronische ontsteking, waaronder artritis, inflammatoire darmaandoeningen, hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer,” zegt Anya Rosen, MS, RD, LD, CPT, INFCP.

Hoewel kurkuma supplementen zijn uitgebreid bestudeerd, hun voordelen zijn nog steeds niet goed ingeburgerd bij de mens. Kurkuma supplementen zijn bekend om te interageren met bepaalde medicijnen en kan sommige gezondheidsproblemen erger maken, dus zorg ervoor dat u medicijnen en andere supplementen met een zorgverlener te bespreken voordat u met een supplement begint.

“Kurkuma wordt op zichzelf slecht geabsorbeerd, maar toevoeging van zwarte peper verhoogt de absorptie ervan aanzienlijk”, zegt Marie Murphy, MS, RDN, CLT. Daarom kan het nuttig zijn om een supplement te consumeren dat ook piperine bevat (de actieve stof in zwarte peper). We raden ook aan om op zoek te gaan naar een supplement dat is gemaakt door een gerenommeerd merk, een geschikte dosering levert en een externe verificatie van de veiligheid van USP, NSF of ConsumerLab heeft. Curcumine is vetoplosbaar, dus het nemen met voedsel dat vet bevat, kan ook de absorptie verbeteren.

bodymindspirit Fit goedgekeurde kurkuma supplementen

 • Beste overall: Thorne Meriva 500-SF biedt een dosis curcumine waarvan bekend is dat deze goed door het lichaam wordt opgenomen en gewrichtspijn bij mensen met artritis kan verminderen.
 • Het beste voor gewrichtspijn: Life Extension Super Bio Curcumin Kurkuma Extract bevat BCM-95, een formule die mogelijk zeven keer meer beschikbaar is voor het lichaam als curcumine alleen en zes keer meer beschikbaar dan curcumine in combinatie met piperine.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

Zijn kurkuma supplementen gunstig?

Kurkuma en zijn actieve verbinding curcumine staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het beheersen van symptomen van sommige ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Veel studies hebben belofte getoond bij het verminderen van ontstekingen en symptomen van ontstekingsziekten, hoewel er meer onderzoek nodig is naar de beste vorm en dosis, omdat ons vermogen om curcumine in supplementvorm te absorberen relatief laag is.

Bovendien is veel van het onderzoek naar kurkuma en curcumine in vitro (in petrischalen) of bij dieren gedaan en zijn menselijke studies niet overtuigend geweest.

Dat gezegd hebbende, kurkuma supplementen kunnen nuttig zijn voor de volgende mensen:

 • Mensen met inflammatoire darmziekte: Een studie uit 2018 toonde aan dat het nemen van een curcuminesupplement van 80 milligram drie keer per dag gedurende vier weken de frequentie van dringende toiletbezoeken bij mensen met milde tot matige colitis ulcerosa (UC) verminderde. Een andere zeer kleine studie suggereert dat het nemen van curcumine samen met melamine (een veel voorkomend medicijn dat wordt gebruikt om UC te behandelen) de symptomen meer kan verbeteren dan alleen medicatie alleen.
 • Mensen met andere spijsverteringsproblemen: Kurkuma wordt al honderden jaren gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde om spijsverteringsproblemen te behandelen. Opkomend onderzoek suggereert dat curcumine net zo effectief is als omeprazol na vier weken behandeling voor het verlichten van spijsverteringssymptomen van een opgeblazen gevoel, maagpijn en gas. Rosen merkt echter op: “personen met zure reflux of indigestie mogen geen kurkuma nemen omdat het de symptomen kan verergeren.”
 • Mensen met reumatoïde artritis (RA): Een van de meest veelbelovende gebieden voor het gebruik van kurkuma is bij mensen met gewrichtspijn gerelateerd aan reumatoïde artritis. Studies suggereren dat 1000 milligram kurkuma suppletie gewrichtspijn kan verlichten. Er is echter meer onderzoek nodig om een definitieve conclusie te trekken. Het is aangetoond dat het zwelling, pijn en gevoeligheid vermindert, evenals ontstekingsmarkers die typerend zijn voor RA, zoals C-reactief proteïne. Voordelen lijken te beginnen met 250 milligram per dag, en de werkzaamheid kan toenemen bij 500 milligram naast 50 milligram van de RA-medicatie diclofenac natrium. WDoor deze variaties in effectieve dosering is meer onderzoek nodig om de beste dosis voor patiënten met of zonder medicijnen te bepalen. Van belang is dat kurkuma misschien niet beter is dan traditionele pijnmedicatie.
 • Mensen met knieartrose: Het onderzoek naar de voordelen voor mensen met artrose is niet zo overtuigend als mensen met RA; het kan echter nog steeds sommige mensen helpen in combinatie met andere behandelingen. Recente studies suggereren dat curcumine supplementen pijn kunnen verminderen, maar ze lijken niet te helpen bij gewrichtsstijfheid of het vermogen om deel te nemen aan activiteiten te verbeteren. Deze studies werden echter uitgevoerd bij patiënten met milde tot matige artrose en curcumine is mogelijk niet zo effectief voor patiënten met ernstigere gevallen. Bovendien zijn er andere studies geweest die geen voordeel lieten zien. Verdere studies met meer deelnemers en langere proeftijden zijn nodig om de echte voordelen te bepalen en, zo ja, de beste dosis en vorm.

Kurkuma wordt onderzocht als een behandeling voor vele andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen, waaronder alzheimer, diabetes en hart- en vaatziekten (inclusief cholesterolbeheer). Hoewel sommige kleine studies veelbelovend zijn gebleken op deze gebieden, is het onderzoek tegenstrijdig en is er niet genoeg bewijs om suppletie als behandelingsoptie op dit moment te ondersteunen.

Dat gezegd hebbende, is het altijd het beste om de potentiële voordelen (en nadelen) van het toevoegen van een supplement zoals kurkuma aan uw regime met een zorgverlener te bespreken, omdat het de moeite waard kan zijn om te proberen als de risico’s laag zijn.

Die mogelijk geen baat hebben bij kurkuma supplementen

De hoeveelheid kurkuma in voedsel of zelfs in een kopje thee is veilig voor de meeste mensen, omdat de hoeveelheid curcumine die daadwerkelijk wordt geabsorbeerd vrij klein is. Curcumine voedingssupplementen kunnen echter problematisch of zelfs onveilig zijn voor sommige mensen.

 • Mensen die bloedverdunners gebruiken: “Vanwege de potentiële bloedverdunnende eigenschappen, moeten mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken geen kurkumasupplementen nemen,” zegt Murphy.
 • Mensen die diabetesmedicatie gebruiken: Hoewel het nog niet is vastgesteld of, wanneer en hoeveel kurkuma kan helpen bij de behandeling van diabetes, is aangetoond dat slechts 180 milligram curcumine de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen kan verlagen. Ter vergelijking, doses die worden gebruikt voor OA- en RA-behandelingen overschrijden 500 milligram curcumine per dag. Daarom moeten mensen die andere bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken of degenen die insuline gebruiken kurkumasupplementen vermijden, omdat uw bloedsuikerspiegel te laag kan dalen.
 • Mensen die een kankerbehandeling ondergaan of medicijnen tegen kanker gebruiken: Kurkuma supplementen kunnen interageren met bepaalde kankerbehandelingen, en, in sommige gevallen, kunnen ze minder effectief maken. Ander onderzoek suggereert echter potentiële voordelen bij de behandeling van kanker, dus het is het beste om nauw samen te werken met een zorgverlener om te bepalen of een kurkumasupplement veilig is voor uw specifieke situatie.
 • Mensen die gevoelig zijn voor nierstenen: Kurkuma is een oxalaat dat zich kan binden aan calcium, wat kan bijdragen aan nierstenen. Als u gevoelig bent voor nierstenen, wilt u misschien voorkomen dat u kurkuma supplementen. Ook als uw dieet weinig calcium bevat, kan dit uw risico op nierstenen verder verhogen.
 • Zwangere mensen of mensen die borstvoeding geven: Er is niet genoeg bewijs om de veiligheid van kurkumasupplementen tijdens de zwangerschap of borstvoeding te ondersteunen, dus het wordt aanbevolen om supplementen te vermijden als u zich in deze levensfase bevindt. De hoeveelheid in voedsel is veilig.

In dit artikel

 • Wie er misschien niet van profiteert
 • Onze keuzes
 • Hoe we supplementen selecteren
 • Waar moet je op letten?
 • FAQ
 • Waarom Trust bodymindspirit Fit

Beste overall

Thorne Onderzoek Meriva SF

Thorne Onderzoek Meriva SF

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op Evitamins.com
Pros

 • Meer opneembare vorm

 • NSF gecertificeerd voor sport

 • ConsumerLab goedgekeurd

Tegens

 • Duur

 • Hoge dosis

We zijn fans van veel Thorne-supplementen en hun Meriva 500 SF is geen uitzondering. Het krijgt een dubbele duim omhoog van twee van onze favoriete externe testbureaus, ConsumerLab en NSF gecertificeerd voor sport, waarvan de tests aantonen dat het bevat wat het etiket zegt zonder schadelijke verontreinigingen.

Een glutenvrije, sojavrije en zuivelvrije tablet bevat 500 milligram curcumine fytosoom, curcumine gehecht aan een fosfolipide (een soort vet dat vetminnende en waterminnende eigenschappen heeft) om een complex te creëren dat bekend staat als Meriva. Enkele studies suggereren dat het voor uw lichaam gemakkelijker kan zijn om Meriva te absorberen dan supplementen die deze fosfolipideaanhechting niet bevatten.

Thorne Meriva 500 SF kan een goede keuze zijn voor mensen met gewrichtspijn. Twee studies hebben aangetoond dat deze specifieke formulering gewrichtspijn verminderde op vergelijkbare niveaus als paracetamol (Tylenol). Doses zo hoog als 2 gram per dag kunnen nodig zijn voor deze resultaten, dus bespreek de veiligheid van dit niveau met een zorgverlener. Omdat het NSF-gecertificeerd is voor sport, kan Thorne’s Meriva 500 SF een goede keuze zijn voor atleten die gewrichtspijn ervaren en een alternatieve behandeling willen proberen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 44 voor 120 tellen ($ 0,37 per portie)

Dosis: 1 g | Porties per verpakking: 60 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Curcumine Phytosome | Glutenvrij: Ja | Andere allergie opmerkingen: Zuivelvrij, sojavrij

Een opmerking over dosering

Het is belangrijk op te merken dat het etiket een portiegrootte van twee capsules suggereert, wat gelijk is aan 1 gram curcumine. Het grootste deel van het onderzoek test doses van 250 of 500 milligram tweemaal of drie keer per dag, wat zou oplopen tot 0,5 tot 1,5 gram in totaal, dus een dosis van 1 gram is waarschijnlijk een veilige hoeveelheid. Het kan echter het beste zijn om lager te beginnen.

“Ik raad aan om te beginnen met 250-500 milligram per dag om je reactie te meten,” zegt Murphy. “Als u bijwerkingen opmerkt, zoals maagklachten of krampen, verlaag dan de dosis of stop ermee. Als er geen bijwerkingen worden opgemerkt, kunt u tweemaal per dag tot 500 milligram toenemen. Het is het beste om verdeelde doses in te nemen, omdat de absorptie beperkt is.”

Beste budget

Nature Made Kurkuma 500 mg Capsules

Natuur Gemaakt Kurkuma Curcumine
Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op Walgreens
Pros

 • USP geverifieerd

 • Betaalbaar

 • Vrij van conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen

Tegens

 • Niet veganistisch

Kurkuma supplementen kunnen een mooie cent kosten, vooral die welke door derden zijn getest en kwaliteitsingrediënten bevatten. Maar Nature Made maakt curcumine supplementen tegen een veel toegankelijker prijs dan andere producenten. Het is USP-geverifieerd, dus je weet dat je krijgt wat er op het etiket staat.

Elke capsule van 500 milligram biedt 450 milligram kurkumawortelpoeder en 50 milligram kurkumawortelextract, wat ongeveer 47,5 milligram curcuminoïden is. Dit is een redelijke dosis, hoewel lager dan sommige andere supplementen en hoeveel uw lichaam daadwerkelijk zal absorberen is niet goed vastgesteld. Om de hoeveelheid die u absorbeert te verbeteren, neemt u uw supplement in met een maaltijd die zowel vet als wat zwarte peper bevat.

Houd er rekening mee dat de capsule is gemaakt met gelatine, die is gemaakt van dierlijke producten, dus dit supplement is niet vegetarisch of veganistisch.

Dosis: 500 mg | Porties per verpakking: 120 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Kurkuma wortel poeder en extract | Glutenvrij: Ja, niet gecertificeerd | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Beste biologisch

Tuin van het Leven mykind Organics Maximale Sterkte Kurkuma

mykind Organics Maximale sterkte Kurkuma

Met dank aan Amazon


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op Vitamin Shoppe
Pros

 • ConsumerLab goedgekeurd

 • Bevat zwarte peper voor een betere opname

 • Bevat gember

Tegens

 • Bevat probiotica

Als het kopen van biologisch en niet-GMO belangrijk voor je is, is de Garden of Life mykind Organics maximale sterkte kurkuma een goede keuze. We houden van dit supplement vanwege zowel de formulering als het feit dat het is getest en goedgekeurd door ConsumerLab, dus we kunnen erop vertrouwen dat het bevat wat het etiket zegt.

De 500 milligram curcuminoïden (van een mengsel van 630 milligram kurkumawortel en kurkumawortelextract) wordt gecombineerd met zwarte pepervruchten om de absorptie te verbeteren. Het bevat ook gemberwortel, een andere ontstekingsremmende verbinding die gewrichtspijn kan verminderen en een gezonde spijsvertering kan ondersteunen. Net als kurkuma kan gember fungeren als een bloedverdunner, dus mag niet worden ingenomen met andere bloedverdunnende medicijnen.

Dit supplement bevat een aantal probiotica, die sommige mensen met spijsverteringsstoornissen kan helpen, maar kan problematisch zijn voor anderen. De hoeveelheid gevonden in dit supplement is relatief laag, maar het is iets om op te letten als u gevoelig bent voor spijsverteringssymptomen of gastro-intestinale bijwerkingen opmerkt.

Prijs op het moment van publicatie: $ 22 voor 30 tellen ($ 0,72 per portie)

Dosis: 630 mg | Porties per verpakking: 30 | Formulier: Tablet | Actieve ingrediënten: Kurkumawortelextract, kurkumawortelpoeder, zwarte peperfruitextract, gefermenteerde gemberwortel | Glutenvrij: Ja, NSF-gecertificeerde | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Het beste voor gewrichtspijn

Life Extension Super Bio Curcumin Kurkuma Extract

Life Extension Super Bio Curcumin Kurkuma Extract

Levensverlenging


Bekijk op Amazon
Bekijk op IHerb
Pros

 • Meer opneembare formulering

 • ConsumerLab goedgekeurd

 • Niet-GGO

Tegens

 • Niet veganistisch

Life Extension Super Bio Curcumin Turmeric Extract bevat BCM-95, een formule waarvan is aangetoond dat het bijna zeven keer bruikbaarder is voor ons lichaam dan curcumine alleen en tot zes keer bruikbaarder dan een combinatie van kurkuma en piperine. Studies hebben ook aangetoond dat deze vorm de symptomen van reumatoïde artritis en andere gewrichtspijn kan verbeteren.

Elke capsule bevat 400 milligram van het BCM-95-complex, dat 380 milligram curcuminoïden (de actieve verbinding) uit het wortelextract bevat, samen met essentiële oliën van kurkuma wortelstok waarvan Life Extension zegt dat ze de absorptie helpen verbeteren.

Life Extension Super Bio Curcumin Kurkuma Extract is ConsumerLab goedgekeurd, non-GMO, en glutenvrij.

Prijs op het moment van publicatie: $ 24 voor 60 tellen ($ 0,36 per portie)

Dosis: 400 mg | Porties per verpakking: 60 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Kurkuma-extract, curcuminoïden, essentiële oliën van kurkuma wortelstok | Glutenvrij: Ja | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Beste voor atleten

Momentus Kurkuma Ultra

Momentus Kurkuma Ultra

Momentus


Bekijk op Amazon
Bekijk op Livemomentous.com
Pros

 • NSF gecertificeerd voor sport

 • Biologisch beschikbare formulering

Tegens

 • Prijzig

Voor competitieve atleten die ontstekingen willen verminderen, is de Momentous Turmeric Ultra een goede gok. Het is NSF-gecertificeerd voor sport, een rigoureuze certificering door derden die ervoor zorgt dat het supplement bevat wat het label zegt (zonder verborgen extra’s) en geen stoffen bevat die door sport zijn verboden. Het is ook gecertificeerd door Informed Sport, een ander extern testbedrijf dat test op meer dan 250 stoffen die door de sport zijn verboden.

Gedenkwaardige Kurkuma Ultra is gemaakt met Meriva, een van de meer biologisch beschikbare vormen van kurkuma, dus je hebt meer kans om de voordelen van het supplement te plukken.

Vergelijkbaar met Thorne Meriva 500-SF, is het ook een dosis van 1 gram in twee capsules, dus misschien wilt u beginnen met 500 milligram (één capsule) om er zeker van te zijn dat u het verdraagt voordat u de volledige dosis van één capsule tweemaal per dag inneemt.

Dosis: 1.000 mg | Porties per verpakking: 30 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Kurkuma Wortelstokken Extract | Glutenvrij: Ja | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Belangrijke opmerking voor atleten

Hoewel het verminderen van ontstekingen spierherstel kan ondersteunen, is er geen sluitend bewijs dat suggereert dat kurkumasupplementen nuttig zijn voor herstel van de oefening. De weinige studies die veelbelovend zijn gebleken, zijn gedaan bij muizen en we hebben momenteel geen goed bewijs bij mensen. Zolang u echter geen gezondheidstoestand heeft die kan verergeren met kurkuma of een medicijn neemt dat interageert met kurkumasupplementen, is het waarschijnlijk een veilig supplement om te proberen. Zorg ervoor dat u er een kiest die door derden is geverifieerd door een gerenommeerde sportorganisatie zoals NSF die is gecertificeerd voor sport.

Beste Gummy

Nordic Naturals Suiker Kurkuma Gummies

Nordic Naturals Suiker Kurkuma Gummies

Noordse Naturals


Bekijk op Amazon
Bekijk op IHeRb
Bekijk op Luckyvitamin.com

Een gummy-supplement van hoge kwaliteit kan moeilijk te vinden zijn, maar Nordic Naturals Zero Sugar Cucumin Gummies is een goede optie voor diegenen die de voorkeur geven aan een kauwbare optie. Het is goedgekeurd door ConsumerLab en doorloopt nordic naturals eigen externe tests om potentie, zuiverheid en versheid te garanderen.

Er zijn twee belangrijke overwegingen als het gaat om gummies. Ten eerste zijn ze gezoet, hetzij met suiker of met een alternatief zonder calorieën. Deze specifieke gummies bevatten geen toegevoegde suiker, wat de voorkeur kan hebben als u een aandoening heeft waarbij u op uw bloedsuikerspiegel moet letten. Ze zijn echter gezoet met xylitol, een suikeralcohol waarvan is aangetoond dat het bij sommige mensen spijsverteringssymptomen zoals misselijkheid, gas en een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Bovendien bevatten gummies meestal een lagere dosis voedingsstoffen, en dit supplement is geen uitzondering met slechts 200 milligram curcumine per twee gummies. Ze bevatten echter wel Longvida®, een vorm van curcumine waarvan is aangetoond dat deze gemakkelijker wordt opgenomen en mogelijk effectief is in het verminderen van kniepijn bij mensen met artrose.

Prijs op het moment van publicatie: $ 30 voor 30 tellen ($ 0,42 per portie)

Dosis: 200 mg | Porties per verpakking: 30 | Formulier: Gummy | Actieve ingrediënten: Curcumine Extract | Glutenvrij: Ja, niet gecertificeerd | Andere allergie opmerkingen: Bevat soja

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit. We geven prioriteit aan producten die door derden zijn getest en gecertificeerd door een van de drie onafhankelijke, externe certificeerders: USP, NSF of ConsumerLab.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

Wat te zoeken in kurkuma supplementen

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 • Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 • Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 • De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en / of duur voor fabrikanten, dus veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 • Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 • Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent niet dat het een slecht product is. We raden aan om wat onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en de fabrikant en zijn testlaboratorium te bellen om hun protocollen te bepalen en te beslissen of u zich op uw gemak voelt bij het consumeren van het supplement.

Kurkumawortel wordt in de grond gekweekt, waardoor het gevoelig is voor het bevatten van zware metalen zoals lood, cadmium en arseen. Er zijn een zeer klein aantal gevallen van loodvergiftiging gerelateerd aan kurkuma supplementen bij kinderen. Het is ook niet ongebruikelijk dat kurkuma-supplementen minder van het actieve curcumine-extract bevatten dan het etiket zegt, volgens ConsumerLab-tests. Om deze redenen is het vooral belangrijk om een kurkumasupplement te kiezen dat door derden is geverifieerd.

Formulier

Kurkuma supplementen zijn er in een aantal verschillende vormen. Sommige worden gecombineerd met andere ingrediënten om de absorptie en toegankelijkheid door het lichaam te verbeteren. Drie formuleringen die zijn getest op superieure absorptie en worden gebruikt in producten die we aanbevelen, zijn Meriva, BCM-95 en Longvida®. Hoewel er andere vormen van curcumine kunnen zijn die vergelijkbare voordelen bieden, is het belangrijk op te merken dat de biologische beschikbaarheid (het vermogen van onze body om het supplement te absorberen en te gebruiken) is relatief laag voor kurkumawortel, daarom bestaan deze formuleringen.

Ingrediënten en mogelijke interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen, in verhouding tot de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u gebruikt te bekijken.

Research Update: Kurkuma supplementen &Lever toxiciteit

Er zijn een toenemend aantal case studies gemeld die kurkuma-suppletie en door geneesmiddelen geïnduceerde leverbeschadiging of acute levertoxiciteit koppelen. Van deze gevallen namen veel van de proefpersonen kurkumasupplementen met peperine (zwarte peper), wat de absorptiesnelheid of kurkuma verbetert. Ook van belang, een studie meldde dat verschillende van de proefpersonen die acute leverbeschadiging ervoeren een uniek HLA-B * 35: 01-gen droegen.

Deze studies rapporteren associatiegevallen, die niet noodzakelijkerwijs een oorzakelijk verband aantonen, en ze lijken zeldzaam te zijn. Meer onderzoek is nodig om een oorzakelijk verband met kurkumasupplementen en schadelijke effecten op de lever te bepalen, evenals richtlijnen voor dosering, formulering en het identificeren van populaties die mogelijk een hoger risico lopen. Hoewel kurkuma supplementen over het algemeen veilig lijken te zijn, benadrukken deze studies het belang van het communiceren van alle suppletie met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om te bepalen of het veilig is voor uw gebruik.

Kurkuma Dosering

Er zijn een aantal manieren waarop u kurkumapoeder kunt consumeren, waaronder als specerij in voedsel, in thee en in supplementen. De hoeveelheid die u via voedsel of dranken consumeert, is echter extreem klein in vergelijking met de dosis die in supplementen kan worden gevonden en is in onderzoek aangetoond dat het mogelijk gezondheidsvoordelen biedt.

Hoewel er geen vastgestelde aanbevolen hoeveelheid voor kurkuma supplementen, de meeste van de onderzoek testen ofwel 250 of 500 milligram twee tot drie keer per dag. Sommige studies hebben hogere hoeveelheden getest en grotere doses kunnen gerechtvaardigd zijn, afhankelijk van het individu.

Hoeveel is te veel?

Net zoals er geen vastgestelde aanbevolen dosis voor kurkuma is, is er ook geen specifieke bovengrens. De veilige hoeveelheid is waarschijnlijk ook afhankelijk van de vorm van kurkuma of curcumine en de aanwezigheid van andere ingrediënten die de biologische beschikbaarheid kunnen verbeteren.  Omdat de meeste studies echter tussen 1.000 en 1.500 milligram per dag testen, tenzij aanbevolen door een zorgverlener, is het het beste om de doses onder de 1.500 milligram per dag te houden.

Veelgestelde vragen


 • Hoe moet ik nemen kurkuma?

  Kurkuma is een in vet oplosbare voedingsstof en wordt beter opgenomen wanneer het wordt geconsumeerd met vet. Daarom wordt aanbevolen om kurkuma te nemen bij maaltijden die wat vet bevatten, zoals oliën, noten, zaden of avocado. Als uw supplement geen zwarte peper bevat, kan het toevoegen van wat zwarte peper aan uw maaltijd ook de absorptie verbeteren.


 • Hoe maak ik kurkuma thee?

  Je kunt kurkumathee maken met verse of gedroogde kurkuma. Als u de verse wortel gebruikt, snijdt u een stuk kurkuma van 1 inch in plakjes of stukjes en voegt u het toe aan een kopje kokend water. Laat drie tot vijf minuten zitten, zeef dan de kurkuma eruit en geniet ervan.

  Om het met gedroogde kurkuma te maken, klop je een halve theelepel van het kruid samen met 1 kopje water en breng je het aan de kook. Laat drie tot vijf minuten zitten en geniet.

  Je kunt ook gedroogde of verse gember aan de thee toevoegen voor extra voordelen en smaak.


 • Hoe smaakt kurkuma?

  Kurkuma heeft een aardse maar toch licht citrusachtige smaak. Op zichzelf is het vrij bitter en scherp, dus het is het beste te combineren met andere kruiden, specerijen en smaken bij het koken of zelfs in thee. Het combineert goed met andere Indiase, Marokkaanse en Midden-Oosterse kruiden zoals kerriepoeder, koriander, gember, kaneel en komijn.


 • Helpt kurkuma bij gewichtsverlies?

  Over het algemeen zijn supplementen geen effectief hulpmiddel voor duurzaam of aanzienlijk gewichtsverlies. Sommige korte en kleine studies hebben kurkuma-suppletie gekoppeld aan kleine gewichtsverminderingen (ongeveer twee tot drie pond), maar deze studies kijken niet of het gewichtsverlies langer wordt volgehouden dan de proefperiode, die meestal 30-120 dagen is.

  Deze kleine gewichtsverminderingen kunnen verband houden met een vermindering van ontstekingen, omdat ontsteking de vetopslag kan bevorderen. Vanwege de kleine steekproefomvang en de korte duur van deze onderzoeken is er echter niet genoeg bewijs om kurkuma-toevoer aan te bevelenlements voor gewichtsverlies.

  De beste manier om een gezond, duurzaam gewicht voor u te vinden, is door een uitgebalanceerd dieet te eten, te streven naar regelmatige beweging, voldoende slaap te krijgen en stress te beheersen. En als je hoopt de voordelen van kurkuma te krijgen, probeer dan het kruid aan voedsel toe te voegen of geniet van thee. Al deze dingen kunnen ook de algehele gezondheid ondersteunen en chronische ontstekingen verminderen.


 • Is curcumine hetzelfde als kurkuma?

  Kurkuma is een specerij die wordt gebruikt bij het koken en thee en wordt vaak gebruikt als een voedselkleurstof vanwege de felgele kleur. Het is gemaakt van de wortelstok kurkumawortel (verse kurkuma), die aan de binnenkant fel oranjegeel is, maar verder lijkt op gemberwortel. Curcumine is een verbinding die voorkomt in kurkuma en die gezondheidsvoordelen kan bieden. Soms worden de twee termen door elkaar gebruikt op marketingmateriaal of supplementlabels, maar ze zijn niet hetzelfde.

Waarom Trust bodymindspirit Fit

Sarah Anzlovar, MS, RDN, LDN, is een geregistreerde diëtist met haar masterdiploma in voedingscommunicatie van de Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy. Ze heeft een privépraktijk in de buitenwijken van Boston, waar ze haar klanten helpt diëten te verlaten en te leren voedsel te eten dat hen helpt zich op hun best te voelen en een optimale gezondheid te bereiken. Sarah is ook een freelance schrijver, waar ze haar expertise leent in het vertalen van het onderzoek naar een breed scala aan voedingsonderwerpen naar herkenbare en toegankelijke aanbevelingen voor consumenten.

 • Beste overall: Thorne Meriva 500-SF biedt een dosis curcumine waarvan bekend is dat deze goed door het lichaam wordt opgenomen en gewrichtspijn bij mensen met artritis kan verminderen.
 • Het beste voor gewrichtspijn: Life Extension Super Bio Curcumin Kurkuma Extract bevat BCM-95, een formule die mogelijk zeven keer meer beschikbaar is voor het lichaam als curcumine alleen en zes keer meer beschikbaar dan curcumine in combinatie met piperine.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

Dosis: 1 g | Porties per verpakking: 60 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Curcumine Phytosome | Glutenvrij: Ja | Andere allergie opmerkingen: Zuivelvrij, sojavrij

Het is belangrijk op te merken dat het etiket een portiegrootte van twee capsules suggereert, wat gelijk is aan 1 gram curcumine. Het grootste deel van het onderzoek test doses van 250 of 500 milligram tweemaal of drie keer per dag, wat zou oplopen tot 0,5 tot 1,5 gram in totaal, dus een dosis van 1 gram is waarschijnlijk een veilige hoeveelheid. Het kan echter het beste zijn om lager te beginnen.

“Ik raad aan om te beginnen met 250-500 milligram per dag om je reactie te meten,” zegt Murphy. “Als u bijwerkingen opmerkt, zoals maagklachten of krampen, verlaag dan de dosis of stop ermee. Als er geen bijwerkingen worden opgemerkt, kunt u tweemaal per dag tot 500 milligram toenemen. Het is het beste om verdeelde doses in te nemen, omdat de absorptie beperkt is.”

Dosis: 500 mg | Porties per verpakking: 120 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Kurkuma wortel poeder en extract | Glutenvrij: Ja, niet gecertificeerd | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Dosis: 630 mg | Porties per verpakking: 30 | Formulier: Tablet | Actieve ingrediënten: Kurkumawortelextract, kurkumawortelpoeder, zwarte peperfruitextract, gefermenteerde gemberwortel | Glutenvrij: Ja, NSF-gecertificeerde | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Dosis: 400 mg | Porties per verpakking: 60 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Kurkuma-extract, curcuminoïden, essentiële oliën van kurkuma wortelstok | Glutenvrij: Ja | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Dosis: 1.000 mg | Porties per verpakking: 30 | Formulier: Capsule | Actieve ingrediënten: Kurkuma Wortelstokken Extract | Glutenvrij: Ja | Andere allergie opmerkingen: Niet vermeld

Hoewel het verminderen van ontstekingen spierherstel kan ondersteunen, is er geen sluitend bewijs dat suggereert dat kurkumasupplementen nuttig zijn voor herstel van de oefening. De weinige studies die veelbelovend zijn gebleken, zijn zijn gedaan bij muizen, en we hebben momenteel geen goed bewijs bij mensen. Zolang u echter geen gezondheidstoestand heeft die kan verergeren met kurkuma of een medicijn neemt dat interageert met kurkumasupplementen, is het waarschijnlijk een veilig supplement om te proberen. Zorg ervoor dat u er een kiest die door derden is geverifieerd door een gerenommeerde sportorganisatie zoals NSF die is gecertificeerd voor sport.

Dosis: 200 mg | Porties per verpakking: 30 | Formulier: Gummy | Actieve ingrediënten: Curcumine Extract | Glutenvrij: Ja, niet gecertificeerd | Andere allergie opmerkingen: Bevat soja

Er zijn een toenemend aantal case studies gemeld die kurkuma-suppletie en door geneesmiddelen geïnduceerde leverbeschadiging of acute levertoxiciteit koppelen. Van deze gevallen namen veel van de proefpersonen kurkumasupplementen met peperine (zwarte peper), wat de absorptiesnelheid of kurkuma verbetert. Ook van belang, een studie meldde dat verschillende van de proefpersonen die acute leverbeschadiging ervoeren een uniek HLA-B * 35: 01-gen droegen.

Deze studies rapporteren associatiegevallen, die niet noodzakelijkerwijs een oorzakelijk verband aantonen, en ze lijken zeldzaam te zijn. Meer onderzoek is nodig om een oorzakelijk verband met kurkumasupplementen en schadelijke effecten op de lever te bepalen, evenals richtlijnen voor dosering, formulering en het identificeren van populaties die mogelijk een hoger risico lopen. Hoewel kurkuma supplementen over het algemeen veilig lijken te zijn, benadrukken deze studies het belang van het communiceren van alle suppletie met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om te bepalen of het veilig is voor uw gebruik.