Caitlyn Jenner’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Geboren als William Bruce Jenner op 28 oktober 1949, Mount Kisco, New York, Caitlyn Marie Jenner is een gepensioneerde Olympische gouden medaille-winnende tienkamper die een mediapersoonlijkheid werd. Jenner was geïnteresseerd in sport tijdens haar middelbare schooljaren en verdiende uiteindelijk een voetbalbeurs om naar de Graceland University in Iowa te gaan. Ze voetbalde twee jaar op de universiteit, totdat een knieblessure haar dwong te stoppen. Een baancoach bij Graceland merkte echter haar potentieel op en moedigde Jenner aan om de tienkamp uit te proberen. Ze maakte haar debuut in 1970, nam deel aan de Drake Relays tienkamp, gehouden in Iowa, en kwam op de vijfde plaats. Jenner studeerde in 1973 af met een graad in lichamelijke opvoeding.

Jenner’s carrière als Olympische tienkampster begon in 1972, toen ze de Amerikaanse Olympische Trials bijwoonde en erin slaagde zich te kwalificeren voor het team. Daarna nam ze deel aan de Olympische Zomerspelen 1972 in München, West-Duitsland, waar ze tiende werd in de tienkamp bij de mannen. Na haar terugkeer naar de Verenigde Staten en een verhuizing naar Californië met haar eerste vrouw, begon Jenner aan een uitgebreide trainingsroutine ter voorbereiding op het volgende Olympische evenement. Ze werkte ook door ’s nachts verzekeringen te verkopen. Net als veel andere atleten in die tijd, trainde Jenner aan het San Jose City College en de San Jose State University, onder coach Bert Bonanno.

Tussen 1974 en 1976 nam Jenner deel aan verschillende tienkampen, waarbij hij de Amerikaanse kampioenschappen outdoor atletiek en veld van 1974 en 1976 en de Franse atletiekkampioenschappen van 1975 won. Ze won de gouden medaille op de Pan-Amerikaanse Spelen van 1975, gehouden in Mexico, en behaalde haar persoonlijke records op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal, Canada, waar ze ook de Olympische gouden medaille verdiende. Haar overwinning stuwde haar naar populariteit in de VS en leverde haar de James E. Sullivan Award op als de beste amateuratleet. Jenner stopte na de Olympische Spelen van 1976 met haar sportcarrière en verklaarde dat ze tevreden was met wat ze had bereikt.

Na haar succes in het winnen van de olympische gouden medaille, maakte Jenner, als amateuratlete zonder echt inkomen, het beste van haar nieuw verworven roem. Ze verscheen op tijdschriftomslagen, werd zakenman en autocoureur, was in 1977 de woordvoerder van het merk Wheaties en begon zelfs een film- en televisiecarrière. Een van haar eerste acteercredits was als co-host van de talk-variety show Amerika Leeft! in 1978, gevolgd door haar filmdebuut in de jaren 1980 Kan de muziek niet stoppen. Andere rollen opgenomen Het Gouden Moment: Een Olympisch liefdesverhaal (1980;) Grambling’s Witte Tijger (1981;) Friet; Zilveren Lepels; Leren lezen; Moord, schreef ze; en Vuil Tennis (1989.) Jenner verscheen in een aantal spelshows, zoals De Amerikaanse sportman, de zwakste schakel, ik ben een beroemdheid … Haal me hier weg!, De leerlingen Schaatsen met beroemdheden.

Van 2007 tot 2021 speelde Jenner met haar toenmalige vrouw Kris Jenner en dochters en stiefkinderen in netwerk E!’ s reality televisieshow, Bijblijven met de Kardashians. In 2015 kwam Jenner uit de kast als transvrouw en veranderde officieel haar geboortenaam van Bruce in Caitlyn. Haar aankondiging bracht haar een nieuwe golf van aandacht, en ze was te zien in Vanity Beurs als eerste openlijk transgender vrouw. Datzelfde jaar bracht Jenner een tv-documentaireserie uit met de naam Ik ben Cait, die zich richt op haar leven nadat ze uit de kast kwam als transgender, en later een memoires publiceerde, De geheimen van mijn leven, in 2017.