Buskruit Thee voordelen en bijwerkingen

Buskruit Thee voordelen en bijwerkingen
Buskruit thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Buskruitthee is losse bladthee die strak wordt gerold in kleine pellets die op buskruit lijken. Dit type thee wordt meestal geproduceerd met behulp van groene theebladeren, maar niet altijd. De voordelen van buskruitthee zijn afhankelijk van het type theeblad dat wordt gebruikt om het te produceren.

Wat is buskruit groene thee?

Veel theeën hebben namen die gebaseerd zijn op de plant die wordt gekweekt om het te produceren. Anderen zijn vernoemd naar de regio waar de thee vandaan komt. Maar buskruitthee is vernoemd naar de manier waarop het eruit ziet en smaakt.

Buskruitthee heeft een unieke productiemethode. Om de hoogste kwaliteit buskruitthee te maken, verdorren, stomen, rollen en drogen ambachtslieden individuele theebladeren. Machinegerolde buskruitthee is ook verkrijgbaar (en vrij gebruikelijk), hoewel niet zo zeer gerespecteerd. Deze thee wordt soms parelthee of kralenthee genoemd op basis van de vorm van elke kleine theekorrel. Sommige mensen noemen het ook Chinese buskruitthee.

Wanneer je een kopje buskruitthee laat trekken, rolt elk afzonderlijk blad uit of “explodeert” zoals sommigen zouden beschrijven. De thee heeft een smaak die velen beschrijven als licht rokerig – zoals de naam al aangeeft.

Sommige mensen mengen buskruitthee met andere soorten thee om unieke smaken te creëren. Buskruitthee in combinatie met groene muntthee creëert bijvoorbeeld een bekende blend genaamd Marokkaanse muntthee.

Hoe buskruitthee te maken

Je kunt buskruitthee online kopen of in je lokale theewinkel. Zoek naar kleine, strakke, glanzende pellets. Vanwege de unieke productiemethode blijft buskruitthee meestal langer vers dan andere traditionele soorten thee.

Theeliefhebbers gebruikten verschillende methoden om hun buskruitthee te zetten. Sommigen zetten het in een kopje, anderen in een theepot en weer anderen in een glazen pot. Maar de eenvoudigste manier is om het in je theekopje te zetten met heet water uit een temperatuurgecontroleerde theepot (wat zorgvuldig temperatuuronderhoud mogelijk maakt).

Hoe buskruitthee te zetten

  • Leg een theelepel theeblaadjes op de bodem van een voorverwarmd theekopje.
  • Verwarm water tot ongeveer 160 Fahrenheit.
  • Giet vier tot vijf ons water over de theebladeren.
  • Laat de theeblaadjes 2-3 minuten trekken.
  • Zeef losse bladeren uit de beker voordat je gaat drinken.

Veel thee-experts zeggen dat je de theebladeren desgewenst weer voor een tweede kopje kunt gebruiken.

Buskruit thee en cafeïne

Buskruitthee wordt meestal gemaakt met groene theebladeren die afkomstig zijn van de Camellia sinensis-plant. Meestal bevat groene thee ongeveer 30 milligram cafeïne per portie, maar buskruitthee zorgt vaak iets meer. De hoeveelheid cafeïne in je kopje hangt enigszins af van de gebruikte brouwmethode en van de kwaliteit van de bladeren die je koopt.

Als je buskruitthee afkomstig is van oolong theebladeren, krijg je ongeveer 40 milligram cafeïne (of meer) per kopje en als je buskruitthee afkomstig is van zwarte theebladeren, krijg je ongeveer 50 milligram cafeïne (of meer) per kopje.

Ter vergelijking: een kopje zwarte koffie bevat ongeveer 100 milligram cafeïne.

Buskruit Thee Voordelen voor de gezondheid

Als uw buskruitthee is gemaakt van groene thee, kunt u genieten van bepaalde gezondheidsvoordelen wanneer u het drinkt. Maar veel van de voordelen die u online en in de media ziet adverteren, zijn niet consequent ondersteund door klinische studies. Onderzoek is echter aan de gang en wetenschappers leren elke dag meer over de voordelen van groene thee.

Volgens het National Institutes of Health Center for Complementary and Integrative Health kan groene thee een boost van mentale alertheid geven, hoogstwaarschijnlijk vanwege het cafeïnegehalte van de drank. Volgens een review gepubliceerd in 2015, is er ook enig bewijs dat het de cardiovasculaire gezondheid kan optimaliseren, de bloeddruk kan verlagen en cholesterol kan verlagen.

Een analyse van eerdere studies gepubliceerd in 2016 wees uit dat de consumptie van groene thee geassocieerd was met een lager risico op hartaandoeningen en beroertes.

Veel mensen geloven dat groene thee hen helpt om gewicht te verliezen of een gezond gewicht te behouden. Studies hebben echter niet kunnen bewijzen dat groene thee een effectief hulpmiddel is voor gewichtsverlies.

Bijwerkingen

Buskruitthee gemaakt van groene thee is waarschijnlijk veilig wanneer het met mate als drank wordt geconsumeerd. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen echter hoofdpijn, kriebels of slapeloosheid ervaren wanneer ze het drinken. Volgens de FDA, voor gezonde volwassenen, is de maximale cafeïne die moet worden geconsumeerd in een dag voordat er bijwerkingen zijn ongeveer 400 mg. Dat is ongeveer 3-5 kopjes koffie of ongeveer 8-11 kopjes thee.