Bevroren bessen Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Bevroren bessen Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Bevroren bessen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bevroren bessen zijn de perfecte vulling voor gebakken goederen zoals taarten, muffins en schoenmakers. Maar ze zijn niet alleen een vriend van thuisbakkers. Met veel vezels en antioxidanten zijn bevroren bessen een voedingsrijke, caloriearme toevoeging aan veel voedingsmiddelen, zoals havermout, yoghurt, parfaits, smoothies en zelfs hartige vleesgerechten.

Invriezen vermindert de voeding van bessen niet significant. In feite worden bessen geoogst om in te vriezen wanneer ze op het hoogtepunt van versheid zijn, dus je kunt er het hele jaar door van genieten. Bevroren bessenmengsels kunnen worden geleverd met verschillende combinaties van bessen, waaronder aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen en kersen. Al deze brengen aanzienlijke gezondheidsvoordelen met zich mee.

Bevroren bessen Voedingsfeiten

Een kopje bevroren bessen (150 g) levert 60 calorieën, 1 g eiwit, 15 g koolhydraten en 0,5 g vet. Bevroren bessen zijn een uitstekende bron van vitamine C en vezels. Voedingsinformatie varieert op basis van de bessenmix en het merk dat u kiest. De volgende voedingswaarde-informatie is verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 15g
 • Vezel: 3g
 • Suiker: 10g
 • Eiwit: 1g
 • Ascorbinezuur: 66,2 mg

Koolhydraten

Net als veel andere vruchten bevatten bevroren bessen voldoende hoeveelheden koolhydraten. Eén kopje levert 15 gram koolhydraten. Drie daarvan zijn afkomstig van vezels.

En hoewel ongeveer 10 gram koolhydraten van bevroren bessen suikers zijn, komen deze van nature voor. Als je echter op je koolhydraten let, wil je letten op toegevoegde suikers in bevroren bessen. Controleer de ingrediëntenlijst op de verpakking.

Vetten

Fruit dat zaden bevat, heeft vaak sporen van vet, daarom vind je 0,5 gram vet in 1 kopje bevroren bessen. Maar 0,5 gram is een minimale hoeveelheid vet en zal waarschijnlijk geen significante invloed hebben op uw dieet.

Eiwit

Bessen bevatten ook niet veel eiwitten. Eén kopje levert slechts 1 gram.

Vitaminen en Mineralen

Bevroren bessen barsten van de micronutriënten. De meeste bessen die je waarschijnlijk in een bevroren mix zult vinden, bevatten veel vitamine C, vooral aardbeien, die 120% van de dagelijkse waarde DV) van deze voedingsstof voor mannen en 130% DV voor vrouwen leveren, gebaseerd op een dieet met 2.000 calorieën. Sommige bessenmengsels bevatten aanzienlijke hoeveelheden mangaan, vitamine K, zink, folaat en koper.

Calorieën

Een kopje bevroren bessen (150 g) levert 60 calorieën, waarvan 93% afkomstig is van koolhydraten en 7% van eiwitten, afrondend naar boven.

Samenvatting

Bevroren bessen zijn een handige manier om het hele jaar door van de voordelen van bessen te genieten. Bessen zijn een gezonde bron van vezels en natuurlijke suikers, met veel voedingsstoffen zoals vitamine C, mangaan, vitamine K, kalium en zink.

Gezondheidsvoordelen

Bevroren bessen zijn niet alleen heerlijk en handig, maar ze dragen ook bij aan een groot aantal gezondheidsvoordelen.

Bevordert de darmgezondheid

De meeste mensen op een standaard westers dieet krijgen niet genoeg vezels binnen. In feite voldoet slechts ongeveer 5% van de Amerikaanse bevolking aan de huidige vezelaanbevelingen. Met bijna een vijfde van de dagelijkse waarde van vezels per kopje, kunnen bevroren bessen helpen deze kloof te dichten. Verhoogde vezels in het dieet kunnen helpen bij het bevorderen van de regelmaat van de darm, naast andere voordelen.

Merk ook op dat het vezelgehalte kan variëren van de ene bessenmix tot de andere. Wilde bosbessen zijn bijvoorbeeld bijzonder vezelrijk vanwege een hogere verhouding van huid tot vlees.

Verhoogt de gezondheid van het hart

In epidemiologische en klinische studies zijn de polyfenolen, micronutriënten en vezels in bessen in verband gebracht met een verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Onderzoekers geloven dat deze voedingsstoffen samenwerken om ontstekingen te verminderen, wat leidt tot betere resultaten voor het hart.

Helpt veroudering te vertragen

Omdat de antioxidanten van bessen oxidatieve stress in het cardiovasculaire systeem verminderen, doen ze dit ook op een andere, meer zichtbare plaats: de huid. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen die rimpels en vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken. Gooi een handvol bevroren bessen in je smoothie voor eenti-aging boost.

Kan de insulinerespons verbeteren

Hoewel bessen koolhydraten bevatten, kun je ze nog steeds toevoegen aan een diabetesvriendelijk dieet. Volgens een recensie uit 2019 in het tijdschrift Voeding en functie, het eten van veenbessen, frambozen, bosbessen en aardbeien is gekoppeld aan verbeterde bloedsuikerspiegels na de maaltijd bij volwassenen met overgewicht of obesitas met insulineresistentie.

Een andere kleine studie uit 2015 wees uit dat wanneer gezonde vrouwen naast brood een portie bessen aten, hun lichaam minder insuline nodig had om de maaltijd te verwerken dan wanneer ze alleen brood aten.

Kan helpen gewichtsverlies

Als een voedzaam, caloriearm dessert zijn bevroren bessen zeker een betere keuze voor gewichtsverlies dan je gemiddelde chocoladetaart. Bovendien kan het eten ervan zelfs leiden tot betere voedingskeuzes later op de dag. Een kleine studie wees uit dat wanneer vrouwen in de late namiddag een snack van 65 calorieën van bessen aten, ze minder aten bij hun volgende maaltijd dan vrouwen die een snoepsnack van 65 calorieën hadden.

Geschikt voor veel speciale diëten

Zelfs voor mensen met dieetbeperkingen kunnen bessen vaak op het menu blijven staan. Ze zijn compatibel met veganistische, vegetarische, glutenvrije, Paleo, Whole30, natriumbeperkte en vele andere eetplannen.

Allergieën

Een allergie voor bevroren bessen wordt als zeldzaam beschouwd. Geen bessen maken de lijst van de top acht voedselallergenen, die goed zijn voor 90% van alle voedselallergieën. Toch is het mogelijk dat een allergie zich ontwikkelt voor elk voedsel. Als u een voedselallergie vermoedt, raadpleeg dan uw arts voor de diagnose.

Bijwerkingen

De gezondheidsvoordelen van bevroren bessen wegen veel zwaarder dan hun nadelen, maar deze gezonde vruchten hebben enkele mogelijke nadelige effecten. Tandkleuring kan optreden van de pigmenten in hun sappen, dus poets je tanden na het eten van bessen om te voorkomen dat je je parelwitte tinten bezoedelt.

Sommige mensen zijn ook gevoelig voor salicylaten, een verbinding die in verschillende bessen voorkomt. Als je salicylaatgevoelig bent, wil je uit de buurt blijven van bevroren bessen.

Mensen die een vezelarm of koolhydraatarm dieet volgen, moeten mogelijk hun porties bessen in de gaten houden. Praat met uw arts als u vragen heeft over de risico’s versus voordelen van bessen voor deze speciale diëten.

Variëteiten

Meestal bevatten bevroren bessenmixen een mix van bosbessen, frambozen, bramen, kersen en / of aardbeien. Sommigen kunnen ook bananen of ander fruit toevoegen. Let altijd op of een bessenmengsel suiker heeft toegevoegd, omdat dit de smaak en voeding beïnvloedt.

Wanneer ze het beste zijn

Het mooie van bevroren bessen is dat ze het hele jaar door beschikbaar en vers zijn. Omdat bevroren bessen direct na de oogst worden verwerkt, kunt u op elk moment genieten van hun smaak en voedingsstoffen, zelfs (of vooral) tijdens de winter wanneer verse bessen duur of niet beschikbaar zijn.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar bevroren bessen onmiddellijk in de vriezer en probeer ze niet lang op kamertemperatuur te laten zitten wanneer u ze gebruikt. Eenmaal ontdooid, zullen bevroren bessen sap “bloeden”, waardoor ze in een massa kunnen klonteren wanneer ze opnieuw worden ingevroren.

Hoe zich voor te bereiden

Er is geen einde aan het gebruik van bevroren bessen! Over het algemeen werken ze het beste in recepten die niet de stevige textuur van een verse bes vereisen, zoals muffins, snelle broden, jam en taarten. Gooi ze bij het ontbijt in smoothies, parfaits, havermout of ontbijtkommen. Tijdens het diner is een compote gemaakt met bevroren bessen een elegante aanvulling op varkensvlees, kip of rundvlees.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 15g
 • Vezel: 3g
 • Suiker: 10g
 • Eiwit: 1g
 • Ascorbinezuur: 66,2 mg

Bevroren bessen zijn een handige manier om het hele jaar door van de voordelen van bessen te genieten. Bessen zijn een gezonde bron van vezels en natuurlijke suikers, met veel voedingsstoffen zoals vitamine C, mangaan, vitamine K, kalium en zink.

Merk ook op dat het vezelgehalte kan variëren van de ene bessenmix tot de andere. Wilde bosbessen zijn bijvoorbeeld bijzonder vezelrijk vanwege een hogere verhouding van huid tot vlees.