Barbecuesaus Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Barbecuesaus Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Barbecuesaus

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Drie kleine letters vormen een hele keuken, en het is allemaal gebaseerd op een kenmerkende saus: BBQ. Zoete en pittige barbecuesaus is een hoofdbestanddeel in de zuidelijke keuken en de held van de zomerse cookouts.

Je kunt ernaar grijpen om kippenvleugels, versnipperd varkensvlees, sandwiches en zelfs frietjes op te vrolijken. Tientallen regionale receptvariëteiten vormen een scala aan opties, van Carolina bold tot Kansas City-stijl saus.

Het is niet meer dan normaal dat onze smaakpapillen hunkeren naar deze pittige saus – het is tenslotte meestal gemaakt met veel toegevoegde suiker en een flinke dosis natrium. Dus, zoals met al het andere dat je consumeert. wanneer u dompelt, bakt of grillt met barbecuesaus, wees u bewust van hoe het in uw voedingspatroon past.

Barbecuesaus Voedingswaarden

Barbecuesausvoeding kan sterk variëren, afhankelijk van ingrediënten en bereiding. De volgende informatie is voor één merk barbecuesaus. Deze voedingsinformatie voor twee eetlepels (37 g) barbecuesaus wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 70
 • Vet: 0g
 • Natrium: 300 mg
 • Koolhydraten: 17g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 15g

Koolhydraten

Barbecuesaus is een belangrijke bron van koolhydraten, met maximaal 17 gram in twee eetlepels. De koolhydraten in barbecuesaus komen voornamelijk uit toegevoegde suiker, waarbij tomatensaus de rest voor zijn rekening neemt. Veel merken vermelden fructose-glucosestroop of andere zoetstoffen als hun eerste ingrediënt.

Vetten

Over het algemeen zul je geen vet van welke aard dan ook (verzadigd, onverzadigd of omega-3) in barbecuesaus vinden, omdat de plantaardige ingrediënten deze macronutriënt over het algemeen niet bevatten.

Eiwit

Eiwit is ook minimaal in barbecuesaus, met twee eetlepels die tot één gram leveren.

Vitaminen en Mineralen

Barbecuesaus bevat kleine hoeveelheden van sommige vitamines en mineralen, waaronder kalium, vitamine C en vitamine A. Het is echter niet waarschijnlijk dat u grote gezondheidsvoordelen uit deze micronutriënten zult halen, tenzij u saus per kopje drinkt (wat verleidelijk kan zijn, maar niet aan te raden is).

Gezondheidsvoordelen

Kan sommige kankers bestrijden

Hoewel barbecuesaus een geheel eigen smaak heeft, wordt het voornamelijk gemaakt van tomatensaus, die een krachtige antioxidant herbergt die lycopeen wordt genoemd. Deze carotenoïde verbinding geeft tomatenproducten die kenmerkende rode kleur.

Onderzoek heeft de inname van lycopeen geassocieerd met een verminderd risico op bepaalde kankers, met name prostaatkanker. Het is echter discutabel hoeveel lycopeen je eigenlijk krijgt in een enkele portie barbecuesaus van twee eetlepels.

Kan de bloeddruk verlagen

De voordelen van Lycopeen stoppen mogelijk niet bij kankerpreventie. Een kleine studie uit 2014 wees uit dat deze antioxidant de vasculaire functie verbeterde bij mensen met hart- en vaatziekten. Het is echter vermeldenswaard dat dit niet het geval bleek te zijn bij gezonde vrijwilligers.

Antioxidanten kunnen de huid beschermen

Naast lycopeen bevat de tomatenbasis van barbecuesaus antioxidanten zoals vitamine A en vitamine C, die helpen de cellen te “reinigen” van schadelijke vrije radicalen. Dit proces kan de huid beschermen tegen schade door de zon en kan anti-aging eigenschappen hebben.

Voegt smaak toe zonder vet

Als je een vetarm dieet moet volgen, is barbecuesaus een manier om smaak aan maaltijden toe te voegen zonder vet op te lopen.

Compatibel met een veganistisch dieet

Veel recepten voor barbecuesaus (zelfs in de winkel gekochte) zijn van nature veganistisch, omdat de basisingrediënten van tomaten, azijn, zoetstoffen en kruiden allemaal plantaardig zijn. Als u een veganistisch dieet volgt, controleer dan barbecuesausetiketten voor dierlijke producten voor het geval dat.

Allergieën

Het is mogelijk, hoewel onwaarschijnlijk, om allergisch te zijn voor een van de ingrediënten die meestal worden gebruikt in barbecuesaus. De meest waarschijnlijke boosdoener van een allergische reactie zijn tomaten. Veel mensen met een tomatenallergie zullen het orale allergiesyndroom ervaren, dat kan aanvoelen als een tintelend gevoel in de mond of keel. Een meer ernstige allergische reactie kan zijn braken, misselijkheid, netelroos, huiduitslag, hoesten of loopneus.

Als je een tomatenallergie hebt, moet je wegblijven van barbecuesauzen op basis van tomaten, maar voel je vrij om te genieten van South Carolina-stijl mosterd-gebaseerde versies.

Mensen met allergieën voor soja en tarwe moeten ook barbecuesausetiketten zorgvuldig controleren, omdat deze ingrediënten soms in een recept kunnen sluipen.

Variëteiten

Er zijn ongeveer evenveel soorten barbecuesaus als er regio’s in de VS zijn. Veel gebieden in het zuiden, Texas en Kansas City hebben allemaal hun eigen unieke recepten.

 • Traditionele Carolina barbecuesauzen beginnen met ketchup, tomatensaus of tomatenpuree en voegen azijn (vaak appelciderazijn), zoetstof en kruiden zoals chilipoeder, knoflookpoeder, zout en peper toe.
 • South Carolina’s smaakvolle sauzen vallen onder de barbecueparaplu zonder tomaten te gebruiken. In plaats daarvan gebruiken deze een mosterdbasis.
 • Texas-stijl barbecuesaus is dunner en minder zoet, soms op smaak gebracht met ui en selderij.
 • Kansas City sauzen staan erom bekend dik en – sommigen zeggen – vooral suikerachtig te zijn.

Wanneer het het beste is

Bij het kiezen van de juiste saus voor je ribben of kip, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke smaakvoorkeuren en voedingsbehoeften. Als je suiker laag wilt houden, zoek dan een saus met minder dan 5 gram suiker per eetlepel. (Op de nieuwere voedingsetiketten van de FDA kunt u specifieker worden door het regelitem “Toegevoegde suikers” te controleren).

Wees ook op zoek naar fructose-glucosestroop of andere zoetstoffen die als eerste ingrediënt worden vermeld. Je kunt ook kiezen voor een specifiek suikerarm merk.

Opslag en voedselveiligheid

Voor opening kan barbecuesaus worden bewaard in een koele, droge ruimte. Eenmaal geopend, koel ongebruikte saus binnen een paar uur. En wat betreft wanneer je de knapperige fles die al tijden in je koelkast staat weggooit? De meeste commercieel bereide barbecuesausmerken blijven vier tot zes maanden goed in de koelkast staan.

Hoe zich voor te bereiden

In de winkel gekochte barbecuesaus kan handig zijn, maar BBQ-experts zullen je vertellen dat zelfgemaakte saus echt is waar het is. Het maken van je eigen barbecuesaus kan diepere, complexere smaken opleveren – en is eigenlijk vrij eenvoudig. Bovendien, wanneer je het zelf doet, kun je de hoeveelheden suiker en natrium die in je recept gaan regelen. Zoek een recept met minimaal toegevoegde zoetstof en zout voor een caloriearme, suikerarme en natriumarme keuze.

 • Calorieën: 70
 • Vet: 0g
 • Natrium: 300 mg
 • Koolhydraten: 17g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 15g