Aubergine Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Aubergine Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Aubergine

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Aubergine (Solanum melongena) is een zeer populair en veelzijdig ingrediënt in een verscheidenheid aan keukens. De groente wordt verondersteld afkomstig te zijn uit India. In Zuid-Afrika en delen van Azië worden aubergines ‘brinjal’ genoemd. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland worden ze ‘aubergine’ genoemd.

Aubergines zijn lid van de Solanaceae familie, ook wel nachtschade genoemd. Andere veel voorkomende nachtschade zijn tomaten, paprika’s en aardappelen. Hoewel deze groenten voedzaam zijn, vermijden sommige mensen ze omdat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met bepaalde soorten ontstekingsaandoeningen, zoals artritis of psoriasis.

Aubergine Nutrition Feiten

Een kopje in blokjes gesneden rauwe aubergine (82 g) levert 20 calorieën, 0,8 g eiwit, 4,8 g koolhydraten en 0,1 g vet. Aubergine is een goede bron van vezels, mangaan en kalium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 20.5
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 1,6 mg
 • Koolhydraten: 4,8 g
 • Vezel: 2,4 g
 • Suikers: 2,9 g
 • Eiwit: 0,8 g
 • Mangaan: 0,2 mg
 • Kalium: 188 mg

Koolhydraten

Een kopje rauwe aubergine bevat 4,8 gram koolhydraten, waarvan ongeveer de helft afkomstig is van vezels (2,4 gram). Er zitten ook bijna 3 gram natuurlijk voorkomende suikers in aubergine.

Aubergine is een laag-glycemisch voedsel. De glycemische lading aubergine wordt geschat op 1 voor een enkele portie.

Vetten

Aubergine is bijna volledig vetvrij.

Eiwit

Er zit minder dan 1 gram eiwit in een enkele portie aubergine.

Vitaminen en Mineralen

Aubergine is geen belangrijke bron van de meeste vitamines en mineralen. De groente biedt echter mangaan (10% van de dagelijkse inname) en kleine hoeveelheden kalium, vitamine K, vitamine C, vitamine B6, niacine, koper en magnesium.

Samenvatting

Aubergine is een caloriearme, van nature vetvrije bron van complexe koolhydraten met veel vezels. Het biedt ook mangaan en kleine hoeveelheden kalium en vitamine K.

Gezondheidsvoordelen

Mensen die regelmatig aubergine consumeren, kunnen profiteren van bepaalde gezondheidsvoordelen van de voedingsstoffen die het biedt, zoals vezels, fytonutriënten en anthocyanen.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Aubergines zijn een goede bron van mangaan, een mineraal dat nodig is voor verschillende functies in het menselijk lichaam, waaronder processen die botten gezond houden.

Mangaan interageert met andere voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D om de gezondheid van de botten te helpen behouden. Onderzoekers weten niet precies hoeveel mangaan een rol speelt, maar dierstudies hebben aangetoond dat mangaantekort de botvorming kan schaden en de botmineraaldichtheid kan verminderen. Mangaansuppletie, aan de andere kant, kan zowel de botmineraaldichtheid als de botvorming verhogen.

Vermindert celschade

Aubergines bevatten vrij grote hoeveelheden van verschillende soorten fytonutriënten, vooral nasunine en chlorogeenzuur, die cellen kunnen helpen beschermen tegen schade en het risico op hartaandoeningen kunnen verlagen.

Ook bevat de huid van aubergines anthocyanen, die ze hun paarse tint geven. Van anthocyanen is aangetoond dat ze antioxiderende kracht hebben door oxidatieve stress te bestrijden. Onderzoek suggereert dat het eten van voedsel met anthocyanen ook kan helpen om ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker, af te weren en te helpen bij het behoud van de gezondheid.

Verbetert de spijsvertering

De vezels in aubergine kunnen helpen om je spijsverteringsstelsel gezond te houden. Vezels zijn het onverteerbare deel van koolhydraten. Het helpt om darmen te reguleren door voedselinname, spijsvertering, absorptie en metabolisme te reguleren.

De meeste volwassenen moeten elke dag ongeveer 25 tot 38 gram vezels consumeren. Een kopje rauwe aubergine voorziet in ongeveer 10% van uw dagelijkse vezelbehoeften.

Vermindert het risico op ziekte

Studies hebben aangetoond dat die mensen die vezels consumerenich diëten zijn op een verminderd tarief van hart-en vaatziekten. Ander onderzoek heeft een hogere vezelinname gekoppeld aan een verminderd risico op diabetes en bepaalde soorten kanker.

In toenemende mate worden plantaardige diëten geassocieerd met een betere gezondheid en een verminderd risico op chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten of obesitas. Aubergine kan een vleesachtige smaak en textuur hebben, dus veel mensen gebruiken het als vleesvervanger in plantaardige recepten. In tegenstelling tot vlees levert het echter niet veel eiwitten.

Helpt bij gewichtsbehoud

Plantaardige diëten en diëten die rijk zijn aan vezels worden geassocieerd met gezond gewichtsbehoud en een verminderd risico op obesitas. En studies hebben aangetoond dat mensen die vezelrijke diëten eten, de neiging hebben om gezondere gewichten te hebben.

Epidemiologische en klinische studies hebben ook aangetoond dat de inname van voedingsvezels omgekeerd evenredig is met metabole aandoeningen zoals obesitas en diabetes type 2.

Allergieën

Allergieën voor nachtschadevoedsel zoals aubergine zijn zeldzaam, volgens de American Academy of Allergy, Asthma en Immunology.Maar als u allergisch bent voor één nachtschade, kunt u een allergische reactie hebben op de andere.

Als u een allergie voor aubergine vermoedt, zoek dan de zorg van een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijk advies.

Bijwerkingen

Sommige mensen vermijden nachtschade, zoals aubergine, om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Eén ontstekingsremmend (AI) dieet sluit nachtschade en vele andere voedingsmiddelen uit, waaronder tarwe, maïs, soja, zuivel en citrusvruchten. Mensen met ontstekingsaandoeningen zoals psoriasis, reumatoïde artritis, allergie, astma of auto-immuunziekten kunnen dit dieet proberen om hun aandoening te helpen beheersen. Het dieet is bestudeerd met gemengde resultaten.

In een onderzoek naar het effect van het AI-dieet op mensen met diabetes type 2, concludeerden onderzoekers dat het dieet niet meer invloed had op markers van ontsteking dan op een controledieet. Maar auteurs van een studie die een versie van het AI-dieet onderzocht bij mensen met inflammatoire darmaandoeningen, ontdekten dat het de symptomen en ontstekingen kan verbeteren. Die onderzoekers suggereerden echter dat meer onderzoek nodig is om het voordeel volledig te begrijpen.

Variëteiten

Aubergines zijn er in vele soorten en maten. De meeste aubergines die je in de supermarkt ziet zijn globe aubergines (ook wel Amerikaanse aubergines genoemd). Deze zijn meestal het goedkoopst en gemakkelijkst te vinden.

Italiaanse aubergines lijken op de Amerikaanse aubergines, maar zijn kleiner. Japanse aubergines hebben dezelfde kleur als Italiaanse en Amerikaanse aubergines, maar zijn kleiner dan die variëteiten. Chinese aubergines zijn vergelijkbaar met Japanse aubergines, maar zijn meestal lichter van kleur. Indiase aubergines worden vaak baby aubergines genoemd vanwege hun kleine bolvormige uiterlijk.

Andere soorten aubergine zijn graffiti aubergine, kleine groene aubergine, witte aubergine, Thaise aubergine en sprookjesachtige aubergine.

Wanneer het het beste is

Aubergine is het hele jaar door verkrijgbaar in de meeste supermarkten (vooral de gewone wereldvariëteit). Het hoogseizoen is tijdens de late zomer tot de vroege herfst.

Kies bij het kopen van aubergine een aubergine die zwaar is voor zijn grootte. De aubergine moet mollig lijken, met een gladde, glanzende huid. Vermijd aubergine met vlekken.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar aubergine in zijn geheel in de koelkast. Bewaar het in de groentezak en plaats het 7 tot 10 dagen in de groentebak. Eenmaal gesneden, begint aubergine snel te verslechteren, dus snijd er niet in totdat je klaar bent om ermee te koken.

Je kunt aubergine gekookt of ongekookt invriezen. Indien verpakt in een luchtdichte diepvrieszak, moet het tot 12 maanden goed in de vriezer blijven.

Hoe zich voor te bereiden

Sommige mensen eten aubergine met de huid erop en sommigen geven er de voorkeur aan om de huid te verwijderen voordat ze het in recepten gebruiken. Het is een persoonlijke voorkeur, maar de huid kan taai zijn, vooral op grotere aubergines. Als u de huid niet wilt consumeren, gebruik dan een snijmes om het te verwijderen voordat u het snijdt of cubt.

Veel mensen zouten ook aubergine voordat ze ermee koken. Aubergines kunnen drassig worden als ze niet worden gezouten voor het koken. Dit komt omdat ze gevuld zijn met cellen die water bevatten. Warmte trekt lucht uit de zakken en als de aubergine niet is gezouten, kan olie in de zakken sijpelen, waardoor het drassig wordt. Een kleine hoeveelheid zout kan water uit de cellen trekken, waardoor de luchtzakken instorten.

Sommigen zeggen ook dat het zouten van aubergine een deel van de bitterheid wegneemt, maar dit is een andere persoonlijke voorkeur. Japans end Chinese aubergines hebben de neiging om minder bitter te zijn en hebben minder snel zout nodig voor smaak.

Aubergines kunnen worden gepaneerd en gebakken, geroosterd, gevuld en gebakken, gegrild of in blokjes worden gesneden en worden toegevoegd aan hartige recepten om wat smaak en textuur te bieden. Er zijn talloze manieren om deze veelzijdige en bijna fool-proof groente te gebruiken. Het is bijna onmogelijk om een aubergine te gaar te maken, maar als je het niet kookt, krijg je een taai en soms bitter voedsel.

 • Calorieën: 20.5
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 1,6 mg
 • Koolhydraten: 4,8 g
 • Vezel: 2,4 g
 • Suikers: 2,9 g
 • Eiwit: 0,8 g
 • Mangaan: 0,2 mg
 • Kalium: 188 mg

Aubergine is een caloriearme, van nature vetvrije bron van complexe koolhydraten met veel vezels. Het biedt ook mangaan en kleine hoeveelheden kalium en vitamine K.