Andijvie voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Andijvie voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Andijvie voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Andijvie (Cichorium endivia) is een lid van de cichoreifamilie en staat bekend om zijn milde bittere smaak. Net als bij andere bladgroenten, is andijvie een van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten, omdat het vol zit met vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten om je gezondheid te helpen beschermen.

Andijvie Voedingsfeiten

Een kopje rauwe gehakte andijvie (50 g) levert 8,5 calorieën, 0,6 g eiwit, 1,7 g koolhydraten en 0,1 g vet. Andijvie is rijk aan vitamine K, kalium en folaat. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 8.5
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 11 mg
 • Koolhydraten: 1,7 g
 • Vezel: 1,6 g
 • Suikers: 0,1 g
 • Eiwit: 0,6 g
 • Vitamine K: 115,6mcg
 • Kalium: 157 mg
 • Folaat: 71mcg

Koolhydraten

Andijvie is een niet-zetmeelrijke groente die weinig koolhydraten bevat. Van de 17 gram totale koolhydraten in een hele kop andijvie, zijn er 16 van die gram afkomstig van vezels. (In een portie van één kopje is 1,6 gram van de 1,7 gram vezels.)

De glycemische index van Andijvie is erg laag op slechts 15. Als u pieken in uw bloedglucosewaarden na de maaltijd wilt voorkomen, kunt u overwegen andijvie aan uw bord toe te voegen.

Vetten

Er zit 1 gram vet in een hele kop andijvie, met 0,1 gram in een portie van 1 kopje. Dit maakt andijvie een zeer vetarm voedsel.

Eiwit

Een kopje gehakte andijvie levert slechts 0,6 gram eiwit. Dit draagt minimaal bij aan je dagelijkse eiwitinname.

Vitaminen en Mineralen

Andijvie is rijk aan verschillende micronutriënten, met vitamine K, kalium en folaat bovenaan de lijst. Andijvie bevat ook calcium, magnesium, vitamine A, verschillende B-vitamines en wat vitamine C, hoewel in kleinere hoeveelheden.

Calorieën

Een kopje rauwe andijvie levert 8,5 calorieën. Dit maakt het aantal calorieën vergelijkbaar met dat van ijsbergsla, dat volgens de USDA 10 calorieën per kopje (versnipperd) levert.

Samenvatting

Andijvie is een groente die weinig vet en calorieën bevat, maar veel vezels bevat. Deze bladgroente is ook een rijke bron van vele voedingsstoffen, waarvan sommige vitamine K, kalium en folaat bevatten.

Gezondheidsvoordelen

Andijvie is een voedzame groente die verschillende gunstige verbindingen biedt om een goede gezondheid te bevorderen.

Hulpmiddelen bij kankerpreventie

Andijvie bevat een krachtige flavonoïde genaamd kaempferol. Voorlopige, maar veelbelovende studies hebben aangetoond dat kaempferol bepaalde soorten kanker remt, zoals die in de borst, hersenen, lever, dikke darm, prostaat, long, alvleesklier en meer.

Kaempferol werkt door het induceren van apoptose (celdood) in tumoren en het verminderen van ontstekingen zonder een negatieve invloed op gezonde cellen. Omdat kanker een uitdagend gezondheidsprobleem is, is het eten van andijvie een geweldige manier om uw inname van deze kankerbestrijdende verbinding te verhogen.

Bevordert de gezondheid van het hart

Andijvie is uitzonderlijk hoog in kalium, vezels en folaat – drie waardevolle voedingsstoffen voor de gezondheid van het hart. Kalium is een gevestigde bloeddrukverlagende stof. Het gaat de effecten van een hoog natriumgehalte in het bloed tegen met urineren en helpt spanning in de bloedvaten los te laten.

Het wordt aanbevolen dat volwassen vrouwen 2.600 mg kalium per dag consumeren en volwassen mannen dagelijks 3.400 mg consumeren, maar de meeste Amerikanen voldoen niet aan deze hoeveelheid.

Vezels verbeteren lipidenprofielen door zich te binden aan cholesterol in de darmen, de absorptie ervan te voorkomen en vervolgens via uitscheiding te verwijderen. Het folaat in andijvie beschermt de slagaders door homocysteïne te metaboliseren, een verbinding die geassocieerd wordt met hart- en vaatziekten en beroertes wanneer het hoge niveaus in het bloed bereikt.

Ondersteunt goed zicht

Andijvie biedt voldoende vitamine A en bètacaroteen (een voorloper van vitamine A). Vitamine A speelt verschillende rollen in de gezondheid van het oog, van het voorkomen van maculaire degeneratie tot het verbeteren van het nachtzicht.

Hoewel vitamine A vaak wordt geassocieerd met oranjekleurige groenten, zijn bladgroenten zoals andijvie ook geweldige bronnen. Door zijn vitamine A kan andijvie ook helpen bij het immuunsysteem functionen- en celgroei en ondersteuning voor het hart, de longen, de nieren en andere organen.

Helpt gewichtsverlies

Niets maakt het moeilijker om af te vallen dan aanhoudende honger. Andijvie is laag in calorieën, maar rijk aan vezels, een winnende combinatie voor het bevorderen van verzadiging tijdens gewichtsverlies. Vezels vertragen ook de spijsvertering, waardoor de bloedsuikerspiegel en energieniveaus stabiel blijven.

Met het hoge vezel- en watergehalte van Andijvie kunt u een groter volume voedsel eten zonder overtollige calorieën in te nemen. Focussen op het krijgen van meer vezels door andijvie en ander plantaardig voedsel is een eenvoudige verandering die gewichtsverlies kan bevorderen.

Ondersteunt een gezonde zwangerschap

Andijvie biedt verschillende cruciale voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap. Het folaatgehalte helpt bijvoorbeeld het risico op geboorteafwijkingen te verminderen, waaronder neurale buisafwijkingen, aangeboren hartaandoeningen en vroeggeboorte.

Zwangere vrouwen hebben ook voldoende inname van vitamine A, choline, ijzer en calcium nodig—die allemaal aanwezig zijn in andijvie. Hoewel andijvie geen vervanging is voor prenatale vitamines, is het een geweldige aanvulling op een gezond eetplan voor zwangerschap.

Allergieën

Allergieën voor bladgroenten zoals andijvie komen niet vaak voor, maar zijn nog steeds mogelijk. Soms wordt deze allergie geassocieerd met allergieën voor wortels, perzik, kers, plataanpollen, bijvoet of ambrosia.

Als u symptomen ervaart zoals benauwdheid op de borst, netelroos, zwakke pols of zwelling na het eten van andijvie, ontmoet dan een allergoloog om uw zorgen te bespreken.

Bijwerkingen

Net als andere bladgroenten is andijvie rijk aan vitamine K. Vitamine K verbetert de bloedstolling om overmatig bloeden na een verwonding te voorkomen. Als u echter bloedverdunners zoals Coumadin (warfarine) gebruikt, kan deze vitamine interfereren met de antistollingseffecten van uw medicatie.

Het handhaven van een consistente inname van bladgroenten tijdens het gebruik van anticoagulantia kan uw arts helpen de juiste dosering van medicatie voor te schrijven op basis van uw typische eetgewoonten. Praat met uw arts of een geregistreerde diëtist of voedingsdeskundige om te bepalen hoe andijvie in uw maaltijdplan past.

Variëteiten

Andijvie is beschikbaar in meerdere vormen. Onder hen zijn breedbladige escarole, krullende frisée en Belgische andijvie (die behoren tot de cichoreifamilie).

Belgische andijvie produceert strakke cilindrische koppen terwijl de bladeren van escarole en frisée rozetten vormen. Soms aangeduid als Franse andijvie of Witloof cichorei, omvat de witloof de roodbladige radicchio en kleinere, groenbladige cichorei die wordt gebruikt voor salades.

Wanneer het het beste is

Veel andijvievariëteiten rijpen in de herfst. Sommige worden echter in het voorjaar geplant. Wanneer dit wordt gekweekt in koelere temperaturen, heeft dit de neiging om de bittere smaak van andijvie te temperen, net als het blancheren van de hoofden voordat ze worden geoogst , wat veel tuinders doen.

Koop indien mogelijk andijvie lokaal of kweek het in je eigen tuin voor de meest verse oogst. Wanneer je andijvie koopt in de winkel of boerenmarkt, zoek dan naar felgroene, witachtige of geelachtig knapperige bladeren. Vermijd andijvie die bruin wordt of verwelkt.

Opslag en voedselveiligheid

Andijvie moet in de koelkast worden bewaard. Spoel het af in koud water en dep het droog met een handdoek vlak voor het eten.

Andijvie kan tot 2 weken in koude opslag worden bewaard. Het is echter het beste om het binnen een paar dagen te gebruiken, indien mogelijk. Bladeren die verwelkt of slijmerig zijn, geven aan dat de andijvie bedorven is en moet worden weggegooid.

Hoe zich voor te bereiden

Eet andijvie in salades, waar het kan worden gemengd met andere groenten. Je kunt andijvie ook gebruiken om vingervriendelijke hapjes te maken, zoals elk blad gebruiken als een “boot” om ingrediënten zoals kaas, avocado of zeevruchten vast te houden.

Dip andijvieblaadjes in je favoriete romige dips, guacamole of salsa voor een voedingsrijke snack. Om de bitterheid te verminderen en de nootachtige smaak van de andijvie te verbeteren, kunt u de bladeren ook in de oven roosteren.

 • Calorieën: 8.5
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 11 mg
 • Koolhydraten: 1,7 g
 • Vezel: 1,6 g
 • Suikers: 0,1 g
 • Eiwit: 0,6 g
 • Vitamine K: 115,6mcg
 • Kalium: 157 mg
 • Folaat: 71mcg

Andijvie is een groente die weinig vet en calorieën bevat, maar veel vezels bevat. Deze bladgroente is ook een rijke bron van vele voedingsstoffen, waarvan sommige vitamine K, kalium en folaat bevatten.

Het wordt aanbevolen dat volwassen vrouwen 2.600 mg kalium per dag consumeren en volwassen mannen dagelijks 3.400 mg consumeren, maar de meeste Amerikanen voldoen niet aan deze hoeveelheid.