American Heart Association brengt nieuwe voedingsrichtlijnen uit om de gezondheid van het hart te verbeteren

American Heart Association brengt nieuwe voedingsrichtlijnen uit om de gezondheid van het hart te verbeteren
AHA biedt nieuwe voedingsbegeleiding om de gezondheid van het hart te verbeteren

fcafotodigital / Getty Afbeeldingen


Belangrijkste afhaalmaaltijden

  • De American Heart Association heeft bijgewerkte voedingsrichtlijnen vrijgegeven om de gezondheid van het hart te verbeteren.
  • De tips omvatten het eten van meer groenten, volle granen en plantaardige eiwitten, maar minder suiker, zout, alcohol en ultrabewerkt voedsel.
  • De gids benadrukt de noodzaak van oplossingen voor voedselonzekerheid, schadelijke marketing van junkfood en structureel racisme, die allemaal de gezondheidsresultaten negatief kunnen beïnvloeden.

De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een nieuwe wetenschappelijke verklaring in het tijdschrift vrijgegeven Omloop. De 2021 Voedingsrichtlijnen om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren bevat 10 belangrijke leidende principes om de gezondheid van het hart te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Gemaakt door een panel van diëtisten, voedingsonderzoekers en artsen, brengt het document evidence-based voedingskennis over de gezondheid van het hart samen. Belangrijk is dat het afstapt van het aanbevelen van specifieke voedingsmiddelen en zich meer richt op hele voedingspatronen.

Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND

De focus op voedingspatronen in plaats van specifieke voedingsmiddelen zorgt voor meer flexibiliteit.

– Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND

Flexibiliteit in eten is belangrijk omdat geen twee mensen dezelfde dieetwensen hebben. De nieuwe richtlijnen weerspiegelen het feit dat maaltijdplanning gebaseerd moet zijn op het voedsel dat mensen kunnen gebruiken, betalen en genieten op basis van hun medische behoeften en voorkeuren.

“Over het algemeen ben ik het eens met de nieuwe richtlijnen voor de gezondheid van het hart,” zegt Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND, een in LA gevestigde geregistreerde diëtist voedingsdeskundige.De focus op voedingspatronen in plaats van specifieke voedingsmiddelen zorgt voor meer flexibiliteit.”

Racisme, voedingsonzekerheid en meer aanpakken

Het AHA-artikel belicht ook structurele uitdagingen die de naleving van hart-gezonde voedingspatronen belemmeren, zoals de overvloed aan marketing voor ongezond voedsel, voedingsonzekerheid en structureel racisme. Deze principes worden vaak over het hoofd gezien in voedingsaanbevelingen, maar zijn onmogelijk te negeren en krijgen eindelijk de aandacht die ze verdienen.

“Ik ben blij dat het artikel de uitdagingen benadrukte die de naleving van hart-gezonde voedingspatronen belemmeren”, zegt Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, oprichter van NutritionStarringYOU.com en auteur van “The Everything Easy Pre-Diabetes Cookbook.”

Lauren Harris-Pincus, MS, RDN

Lijsten zijn nutteloos voor degenen die geen toegang hebben tot of de financiën hebben om consequent minimaal verwerkt voedsel te kopen en te bereiden.

– Lauren Harris-Pincus, MS, RDN

Kwesties zoals voedingsonzekerheid en racisme creëren omgevingen waar ongezond voedsel de standaardoptie is, waardoor het moeilijk is om een hart-gezond dieet te plannen. Het AHA-panel erkent dat het verbeteren van de kwaliteit van het dieet en de gezondheid van het hart in de VS vereist dat deze systemische problemen worden aangepakt.

Het AHA-artikel zegt dat “het creëren van een omgeving die de naleving van hart-gezonde voedingspatronen bij alle individuen vergemakkelijkt in plaats van belemmert, een noodzaak voor de volksgezondheid is”, en biedt een lijst met 10 tips voor de gezondheid van het hart.

Harris-Pincus zegt dat “lijsten nutteloos zijn voor degenen die geen toegang hebben tot of de financiën om consequent minimaal verwerkt voedsel te kopen en te bereiden.”

Het AHA-panel pleit ook voor het bestrijden van voedingsmisinformatie, het opnieuw introduceren van voedsel- en voedingseducatie voor alle studenten, het aanpakken van structureel racisme en ongelijkheid in de gezondheidszorg. Ze adviseren ook om stimulansen te bieden voor gezondere aankopen in het door de overheid gerunde Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) -programma en mensen in gebieden met weinig supermarkten in staat te stellen SNAP-boodschappen online te bestellen.

10 tips voor de gezondheid van het hart

Het voedingsadviesdocument is opgesteld met 10 tips die een hart-gezond eetplan schetsen. Hier is wat informatie over elke tip.

Energie-inname en -uitgaven aanpassen

Om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te behouden, past u uw energie-inname en -uitgaven aan. Het adagium “calorieën-in, calorieën-uit” haalde de knip, hoewel niet iedereen het eens is met dit overdreven eenvoudige advies.

“Het is veel te simplistisch om te suggereren dat mensen ‘minder eten en meer bewegen’, wat over het algemeen wordt gesuggereerd in het eerste begeleidingspunt,” zegt Harris-Pincus. “Hoewel een facet van het risico op hart- en vaatziekten overtollig lichaamsvet is, mag het simpelweg verminderen van calorieën zonder aandacht voor dieetkwaliteit en veranderingen in levensstijl niet worden benadrukt.”

Harris-Pincus legt uit dat het blijven focussen op de totale energie-inname en het lichaamsgewicht alleen maar meer gewichtsstigma en vooringenomenheid veroorzaakt bij gezondheidswerkers, wat kwaliteitszorg belemmert voor degenen die worstelen met obesitas.

Eet een verscheidenheid aan fruit, groenten en volle granen

Jaren van klinisch onderzoek tonen aan dat de vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten in fruit, groenten en granen beschermend zijn voor de gezondheid van het hart. Natuurlijk maken tegenstanders zich zorgen over de koolhydraten in dezelfde voedingsmiddelen, vooral granen.

In dit geval zegt het AHA-panel dat dit koolhydraatrijke voedingspatroon meer ondersteunend bewijs heeft voor de effectiviteit ervan in vergelijking met een koolhydraatarm of ketogeen voedingspatroon voor de gezondheid van het hart.

Kies voedzame eiwitbronnen

Bij het selecteren van uw eiwitbronnen omvatten meestal planten indien mogelijk. Je moet ook regelmatig vis opnemen en kiezen voor magere stukken en onbewerkt vlees.

De drang naar meer plantaardige eiwitten is tegenwoordig populair, zowel voor de gezondheidsvoordelen (meer vezels en minder verzadigd vet dan vlees) als de milieuvoordelen.

Bij het kiezen van plantaardige eiwitten beveelt Sheth soja, bonen en linzen aan, evenals noten en zaden die het voordeel hebben van plantaardige omega 3-vetten. Voorbeelden zijn chiazaden, lijnzaad, hennepzaden en walnoten.

Neem vloeibare plantaardige oliën op

Volgens de AHA geeft robuust wetenschappelijk bewijs aan dat er meerdere cardiovasculaire voordelen zijn van het opnemen van onverzadigde vetten zoals meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, vooral wanneer ze verzadigde en transvetten vervangen.

Om deze reden adviseren ze om vloeibare plantaardige oliën te gebruiken in plaats van tropische oliën, dierlijke vetten en gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten. Kies olijf, avocado, pinda of een andere plantaardige olie in plaats van boter, reuzel, margarine, verkorting, kokosolie of palmolie.

Kies waar mogelijk minimaal verwerkt voedsel

Kies minimaal bewerkte voedingsmiddelen in plaats van ultrabewerkt voedsel. Ze stellen ook voor om de inname van dranken en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te minimaliseren tijdens het kiezen en bereiden van voedsel met weinig of geen zout.

Deze drie punten kunnen worden gegroepeerd omdat ze allemaal het gezondheidsrisico benadrukken van het eten van te veel ultrabewerkt voedsel, dat rijk is aan suiker en natrium (plus additieven en conserveermiddelen).

Studies tonen aan dat ongeveer 60% van de calorieën in het gemiddelde Amerikaanse dieet afkomstig is van ultrabewerkt voedsel, wat in verband is gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen.

Beperk de alcoholinname

Als u geen alcohol drinkt, begin er dan niet aan; als u ervoor kiest om alcohol te drinken, beperk dan de inname. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen zeggen dat als je drinkt, de alcoholinname moet worden beperkt tot één drankje per dag voor vrouwen, of twee drankjes voor mannen.

Volgens de AHA is de relatie tussen alcohol en hart- en vaatziekten niet alleen complex, maar lijkt deze ook te worden beïnvloed door de hoeveelheid alcohol die een persoon drinkt. Natuurlijk dragen andere factoren bij aan de impact, waaronder het drinkpatroon van een persoon, hun leeftijd en hun geslacht.

Maar voor sommige negatieve uitkomsten is er een directe relatie tussen alcoholinname en het risico op beroerte en atriumfibrilleren. Met andere woorden, naarmate het alcoholgebruik toeneemt, neemt ook het risico van een persoon toe.

Richtlijnen herkennen is van toepassing in alle scenario’s

De AHA beveelt aan om zich aan deze richtlijnen te houden, ongeacht waar voedsel wordt bereid of geconsumeerd. Of u nu uit eten gaat, bestelt of helemaal opnieuw kookt, dezelfde tips die hierboven zijn vermeld, zijn nog steeds van toepassing. Om de gezondheid van uw hart te beschermen, is het belangrijk om beslissingen te nemen over wat u eet met deze suggesties in gedachten, ongeacht waar u bent of wat u doet.

Andere overwegingen


Hoewel de lijst zich voornamelijk richt op voedsel en voeding, zijn er ook andere elementen die een cruciale rol spelen in de gezondheid van het hart. Harris-Pincus geeft bijvoorbeeld aan dat stressmanagement en kwaliteitsslaap belangrijke elementen zijn voor de cardiovasculaire gezondheid, omdat beide verband houden met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

“Maaltijdtiming is ook een factor,” voegt Harris-Pincus toe. “Er zijn aanwijzingen dat het volgen van ons circadiane ritme en het consumeren van een hoger percentage calorieën eerder op de dag risicofactoren voor HVZ zoals bloedlipiden, glucose, insuline en bloeddruk kan verbeteren.”

Wat dit voor u betekent

Het AHA-panel zegt dat het beste dieet voor hemkunstgezondheid is gevuld met plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden. Sommige vis-, gevogelte- en zuivelproducten kunnen ook deel uitmaken van een hart-gezond plan. Ultrabewerkte voedingsmiddelen met veel zout en suiker moeten minder vaak worden geselecteerd. Als u uw eetplan wilt wijzigen om meer in overeenstemming te zijn met de aanbevelingen van de AHA, praat dan met een zorgverlener of geregistreerde diëtist voor advies.

  • De American Heart Association heeft bijgewerkte voedingsrichtlijnen vrijgegeven om de gezondheid van het hart te verbeteren.
  • De tips omvatten het eten van meer groenten, volle granen en plantaardige eiwitten, maar minder suiker, zout, alcohol en ultrabewerkt voedsel.
  • De gids benadrukt de noodzaak van oplossingen voor voedselonzekerheid, schadelijke marketing van junkfood en structureel racisme, die allemaal de gezondheidsresultaten negatief kunnen beïnvloeden.

De focus op voedingspatronen in plaats van specifieke voedingsmiddelen zorgt voor meer flexibiliteit.

Lijsten zijn nutteloos voor degenen die geen toegang hebben tot of de financiën hebben om consequent minimaal verwerkt voedsel te kopen en te bereiden.

Het AHA-panel zegt dat het beste dieet voor de gezondheid van het hart gevuld is met plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden. Sommige vis-, gevogelte- en zuivelproducten kunnen ook deel uitmaken van een hart-gezond plan. Ultrabewerkte voedingsmiddelen met veel zout en suiker moeten minder vaak worden geselecteerd. Als u uw eetplan wilt wijzigen om meer in overeenstemming te zijn met de aanbevelingen van de AHA, praat dan met een zorgverlener of geregistreerde diëtist voor advies.