Alles wat u moet weten over eten voor uw plezier, van geregistreerde diëtisten

Alles wat u moet weten over eten voor uw plezier, van geregistreerde diëtisten
Vrouw die geniet van spaghetti

  • Belang van eten voor plezier
  • Eten met gezondheidsproblemen
  • Maaltijden aangenaam maken

Eten is een van de grootste genoegens in het leven, maar voor sommige mensen kan echt genieten van eten een gecompliceerde aangelegenheid zijn. Een verstoorde relatie met voedsel, het moeten volgen van een restrictief dieet of eten om gezondheidsproblemen te beheersen, kan lagen van stress, schuldgevoel en verdriet toevoegen aan zelfs de lekkerste maaltijden.

Als je momenteel worstelt om eten een aangenaam onderdeel van je leven te maken, is er hoop. Het uitroeien van negatieve denkpatronen en creatief worden in je koken kan voedsel van een vijand naar een zeer goede vriend brengen. Dit is wat diëtisten aanbevelen voor het herwinnen van plezier uit voedsel voor specifieke gezondheidsproblemen, plus een paar eenvoudige stappen die het plezier van maaltijden voor iedereen kunnen vergroten.

Waarom eten voor plezier belangrijk is

Voeding kan je lichaam op veel verschillende manieren voeden. In feite geven experts vaak aan dat eten voor plezier niet alleen het lichaam voedt, maar ook de geest. Wanneer mensen zich verzadigd voelen, voelen ze zich minder snel beroofd of beperkt.

Bovendien suggereert sommige onderzoeken dat wanneer mensen te gefocust raken op voeding, ze niet in staat zijn om te genieten van de ervaring van eten. Dit geldt met name voor mensen van wie het dieet beperkt is vanwege medische aandoeningen of die zich op de een of andere manier beperkt voelen vanwege allergieën of gevoeligheden. In plaats van zich te concentreren op het plezier van eten, richten ze zich op het feit dat ze zich beroofd of gecontroleerd voelen.

Om deze reden wordt eten voor je plezier nog belangrijker. Eten voor je plezier is ook in verband gebracht met het nemen van nutritioneel verantwoorde eetbeslissingen. Wanneer mensen genieten van wat ze eten, zullen ze later minder snel beslissingen nemen die hun voedingsdoelen laten ontsporen. Bovendien beveelt een groeiend aantal experts aan om de nadruk te leggen op smakelijkheid en eten voor plezier bij het promoten van voeding.

Eten voor plezier met gezondheidsproblemen

Of u nu te maken heeft met een chronische gezondheidstoestand, allergieproblemen heeft of last heeft van gebitsproblemen, er zijn momenten waarop eten ongemak kan veroorzaken en het moeilijk kan maken om van voedsel te genieten. Hieronder bespreken we hoe je eten aangenamer kunt maken ondanks je beperkingen. Dit is wat je moet weten over leren eten voor je plezier.

Chronische gezondheidsproblemen

Wanneer je een chronische gezondheidstoestand hebt die je probeert te beheersen, kan eten voor je plezier soms als iets van het verleden voelen. Maar plezier halen uit eten is nog steeds mogelijk met een beetje inspanning en creativiteit.

“Bij het beheren van een gezondheidstoestand zoals diabetes of hartaandoeningen, kan het voedsel dat je eet een aanzienlijke invloed hebben op hoe je je op dat moment voelt en je gezondheid op korte en lange termijn,” zegt diëtist Kelsey Lorencz, RDN. “Maar dat betekent niet dat je geen voedsel kunt eten waar je van houdt en dat alleen maar goed smaakt en niet gezondheidsbevorderend is.”

Kelsey Lorencz, RDN

De meeste voedingsmiddelen passen in een medisch noodzakelijk dieet met een kleine aanpassing aan de portiegrootte, het voedsel waarmee ze zijn gecombineerd of ingrediënten die worden gebruikt om het voedsel te maken.

– Kelsey Lorencz, RDN

Zoek in plaats daarvan naar manieren om aan te passen wat je eet, zodat je nog steeds kunt genieten van je favoriete voedsel. Als u bijvoorbeeld een koolhydraatgestuurd dieet voor diabetes volgt, maak er dan een hobby van om te experimenteren met koolhydraatarme versies van favoriete recepten totdat u er een vindt die uw smaakpapillen behagen. De sleutel is om te zoeken naar creatieve manieren om te genieten van je favoriete smaken en smaken.

“De meeste voedingsmiddelen passen in een medisch noodzakelijk dieet met een kleine aanpassing aan de portiegrootte, het voedsel waarmee ze zijn gecombineerd of ingrediënten die worden gebruikt om het voedsel te maken,” zegt Lorencz.

De handeling van het proeven kan ook kleinere porties bijna net zo bevredigend maken als grotere. Als je hunkert naar een zoute burger terwijl je een natriumarm hartdieet volgt, probeer dan een of twee echt geweldige hapjes – in plaats van een hele burger – en richt je aandacht volledig op de smaak en textuur terwijl je eet.

Allergeenvrije en andere speciale diëten

Op sommige diëten is het absoluut noodzakelijk om hele voedselgroepen van het menu te houden. Mensen met voedselallergieën kunnen niet zomaar in een opwelling gevaarlijk voedsel eten.

Evenzo moeten mensen met coeliakie of glutengevoeligheid gluten elimineren. Wanneer dit het geval is, bevelen diëtisten meestal een mentaliteitsverandering aan om het plezier van eten te vergroten.

“In plaats van je te concentreren op het voedsel dat je niet kunt hebben, focus op het voedsel dat je kunt,” zegt diëtist Amanda Liptak, RDN, CA. “Omarm gezonde alternatieven en probeer nieuwe recepten. Je zult misschien verrast zijn door de nieuwe gerechten die je maakt.”

Deze mentale reset kan zelfs zorgen voor positief denken over je voedingsdoelen in het algemeen. Het kan u ook helpen de veranderingen te waarderen die u aanbrengt om uw lichaam te beschermen tegen voedselallergenen.

“Op die moeilijk te accepteren dagen, herformuleer je je gedachten rond waarom je bent [making changes] in de eerste plaats”, zegt Liptak. “Vier het feit dat je je lichaam laat genezen en dat er grote overwinningen zijn in het voldoen aan het eten van bepaalde voedingsmiddelen die je uiteindelijk gezonder zullen maken in geest, lichaam en ziel.”

Gewichtsbeheersing

Er zijn momenten waarop een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om gezondheidsredenen een programma voor gewichtsbeheersing zal adviseren. Misschien heb je diabetes of cardiovasculaire problemen, wat het probleem ook is, je weet dat je enkele veranderingen moet aanbrengen.

Amanda Liptak, RDN, Californië

Te vaak willen we zo graag afvallen dat we voedselregels aannemen die ons lichaam niet dienen. Hierdoor ontstaat een gebrek aan vertrouwen dat ons lichaam het eigenlijk het beste weet.

– Amanda Liptak, RDN, Californië

De meeste eetplannen die zijn ontworpen voor gewichtsverlies brengen van nature een vorm van verandering met zich mee, of het nu gaat om calorische waarde of specifieke voedingsmiddelen. Afhankelijk van de methode die uw zorgverlener heeft aanbevolen, kunt u het gevoel hebben dat alle voedingsmiddelen die u ooit hebt genoten, nu verboden terrein zijn. Maar veel diëtisten waarschuwen dat te restrictieve eetplannen een recept voor mislukking zijn.

“Te vaak willen we zo graag afvallen dat we voedselregels aannemen die ons lichaam niet dienen,” zegt Liptak. “Dit creëert een gebrek aan vertrouwen dat ons lichaam het eigenlijk het beste weet.”

In plaats van te proberen de klok rond wilskracht uit te oefenen en het eten van bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, is het van vitaal belang om favoriete voedingsmiddelen een onderdeel van je algehele eetplan te maken , tenzij er een medische reden is om ze te verwijderen. Toegegeven, dit kan lijken op het eten van minder van deze voedingsmiddelen of ze minder vaak eten, door ze op het menu te houden, kunt u zich realiseren dat uw voedingsdoelen duurzaam zijn en zijn afgestemd op uw behoeften.

Als u geliefde voedingsmiddelen opneemt in uw gewichtsbeheersingsplan, moet u uzelf toestemming geven om van elke hap te genieten. Volgens Liptak zal deze vorm van gezonde balans je doelen niet laten ontsporen, maar je helpen om ze vol te houden.

“Door te leren dat het OK is om grenzen te stellen voor een betere balans, kunnen we nog steeds een gezond gewicht bereiken,” zegt Liptak.

Ongeordende relatie met voedsel

Veel mensen met een geschiedenis van ongeordend eten hebben moeite om voedsel los te koppelen van een gevoel van controle of druk. Hoewel diëtisten benadrukken dat het belangrijk is om hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg voor herstel van eetstoornissen, kunnen een paar tips je op weg helpen om je te heroriënteren op het genieten van voedsel.

“Een manier die velen nuttig vinden, is om echt in de mindset te komen om van het eten te genieten in plaats van zich gehaast of onder druk gezet te voelen,” zegt Lorencz. “Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een dessert bestelt in je favoriete restaurant en naar huis gaat om echt van het eten te genieten, de tijd te nemen en jezelf toe te staan het te proeven en te ervaren.”

Slechte tandheelkundige gezondheid

Iedereen die ooit kiespijn heeft gehad, weet hoeveel tandpijn het genot van voedsel kan belemmeren. Het aanpassen van texturen is een handig hulpmiddel om te eten voor plezier ondanks oraal ongemak.

“Als tandpijn het moeilijk maakt om het voedsel te eten waar je van houdt, zoek dan een manier om een vergelijkbare smaak te krijgen in een voedsel zoals ijs of pudding,” suggereert Lorencz. “Als je eenmaal de textuur hebt aangepast, kun je nog steeds genieten van de smaak en het gevoel van een voedsel.”

Pijnlijke spijsvertering

Gebitsproblemen zijn niet het enige probleem dat pijn kan veroorzaken tijdens het eten. Gastro-intestinale problemen zoals indigestie, zure reflux en complicaties van het prikkelbare darmsyndroom of inflammatoire darmaandoeningen kunnen eten een onaangenaam vooruitzicht maken.

Voor mensen met deze obstakels raden experts opnieuw aan om plezier te nemen waar je kunt en je omstandigheden als een intrigerende uitdaging te zien.

“GI-zorgen kunnen angst rond voedsel veroorzaken,” zegt Lorencz. “Maar leren hoe je leuke recepten kunt maken met voedsel dat je kunt verdragen, kan op zich al een leuk avontuur zijn.”

Maaltijden aangenamer maken

Of u nu werkt aan een gezondheidsdoel, een voedingsobstakel overwint of gewoon op zoek bent naar meer plezier in uw leven, u kunt profiteren van het nemen van stappen om meer e te krijgennjoyment van voedsel. Probeer deze eenvoudige strategieën.

Beperk afleidingen

Om aanwezig te blijven met het eten voor je, is het beperken van afleidingen de sleutel. In plaats van te proberen de maaltijd te koppelen aan productieve activiteiten zoals het beantwoorden van e-mail of het voeren van telefoongesprekken, laat je de maaltijd je hele aandacht vasthouden.

“Een van de belangrijkste concepten om bewust te eten, is jezelf toestaan om aanwezig te zijn op het moment dat je eet”, zegt Liptak. “Multitasken bevordert hersenloosheid, niet mindfulness. Je kunt fysiek eten, maar als je geest verstrikt is in de stress van de dag, is het heel moeilijk om in het huidige moment te zijn. ”

Gebruik al je zintuigen

Hoewel we meestal denken dat eten voornamelijk betrekking heeft op onze smaakzin, kunnen onze andere zintuigen ook deelnemen aan het plezierfeest. Zoek naar manieren om je andere zintuigen te gebruiken om maaltijden aangenaam te maken.

“Let op de manier waarop de maaltijd ruikt, de texturen op je bord en de kleuren”, raadt Liptak aan. “Zorg er echt voor dat je het eten proeft en vertraag het tempo van je maaltijd, zodat je lichaam de tijd heeft om zich vol te voelen. Dit helpt je om te veel eten te voorkomen en echt te genieten van de smaken van je eten.”

Maak gebruik van je emoties

Onze emoties zijn net zo belangrijk als onze zintuigen in de poging om te genieten van voedsel. Overweeg welke positieve emoties je verbindt met eten en waarom.

Misschien voel je je dankbaar voor de boeren die je aardappelen hebben geteeld, nieuwsgierig naar de geschiedenis van de ananas in je fruitsalade, of gewoon trots op jezelf voor het maken van een heerlijke lunch op een doordeweekse dag. Als er niets anders is, als je honger hebt, kun je je altijd opgewonden voelen om te eten.

“Het is normaal dat mensen enthousiast worden over een maaltijd”, zegt Liptak. “Het is van cruciaal belang dat we dit gevoel eren, omdat voedsel deel uitmaakt van het dagelijks leven. In plaats van te proberen tegen de stroom van het menselijk lichaam in te gaan, werk je ermee. Dit maakt de maaltijd aangenamer.”

Behoud perspectief

Het volgen van een voedzaam dieet is altijd een goede keuze. Maar een te beperkte focus op eten alleen voor de gezondheid kan het plezier van voedsel juist wegnemen.

“Wanneer mensen te veel bezig zijn met eten voor hun gezondheid, vergeten ze vaak het grotere geheel”, zegt Lorencz. “We willen een balans vinden tussen genieten van eten en leven, ons goed voelen en genieten van de beste gezondheid die we kunnen. Lekker en leuk eten kan deel uitmaken van de gezondheids- en welzijnsreis.”

Een woord van bodymindspirit

Of je nu worstelt met een chronische gezondheidstoestand of veranderingen aanbrengt in je voedingsplan als gevolg van een voedselallergie, voedsel kan overweldigend en zelfs angstaanjagend gaan aanvoelen. Maar het hoeft niet zo te zijn. Met een beetje moeite en creativiteit kun je weer leren genieten van eten. Concentreer je op het vertragen, genieten van je favoriete voedsel en het toevoegen van een aantal nieuwe aan de mix.

Als je merkt dat je, ondanks de veranderingen die je hebt aangebracht, nog steeds worstelt met het vinden van plezier in je eten, praat dan met een zorgverlener. U kunt baat hebben bij het werken met een geregistreerde diëtist of zelfs een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg terwijl u zich aanpast aan uw nieuwe voedingsdoelen. Met een beetje richting eet je in een mum van tijd voor je plezier.

De meeste voedingsmiddelen passen in een medisch noodzakelijk dieet met een kleine aanpassing aan de portiegrootte, het voedsel waarmee ze zijn gecombineerd of ingrediënten die worden gebruikt om het voedsel te maken.

Te vaak willen we zo graag afvallen dat we voedselregels aannemen die ons lichaam niet dienen. Hierdoor ontstaat een gebrek aan vertrouwen dat ons lichaam het eigenlijk het beste weet.