All-Purpose Flour Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

All-Purpose Flour Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Bloem geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bijna iedereen consumeert op een gegeven moment meel. Het is de basis voor de meeste gebakken goederen, zoals brood en koekjes, en het wordt ook gebruikt als een belangrijk ingrediënt bij het slaan en braden van vlees, zeevruchten of groenten. De koolhydraten en calorieën in meel en andere voedingsfeiten voor meel zijn (gedeeltelijk) afhankelijk van het type bloem dat wordt gebruikt. Bloem voor alle doeleinden is een van de meest voorkomende variëteiten.

Bloem voor alle doeleinden wordt meestal gemaakt van een mengsel van harde tarwe en zachte tarwe. Tijdens de verwerking worden de zemelen (die vezels leveren) en kiemen verwijderd. Het resterende endosperm wordt vermalen tot een veelzijdig product voor bakken en koken, genaamd meel voor alle doeleinden.

Bloem voor alle doeleinden kan gebleekt of ongebleekt zijn. Sommige bloem voor alle doeleinden is verrijkt, wat betekent dat bepaalde vitamines en mineralen tijdens de productie worden toegevoegd. Gebleekte, verrijkte bloem voor alle doeleinden biedt koolhydraten, sommige eiwitten en voedingsstoffen, waaronder thiamine, folaat en selenium.

All-Purpose Flour Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kopje (125 g) van all-purpose witte bloem.

 • Calorieën: 455
 • Vet: 1,2 g
 • Natrium: 2,5 mg
 • Koolhydraten: 95,4 g
 • Vezel: 3,4 g
 • Suikers: 0,3 g
 • Eiwit: 12,9 g
 • Thiamine: 1,0 mg
 • Folaat: 229mcg
 • Selenium: 42,4 mcg

Koolhydraten

Er zit 95,4 gram koolhydraten in een kopje bloem. Daarvan komt 3,4 gram uit vezels, wat ongeveer 12% van de dagelijkse waarde (DV) zou vertegenwoordigen als u een volle kop consumeert. Maar weinig mensen consumeren een kopje bloem in één keer. Een kwart kopje bloem levert 3% van de dagelijkse waarde of 0,9 gram vezels.

Een zeer kleine hoeveelheid van de koolhydraten in bloem komt uit suiker (0,3 gram). Het grootste deel van de koolhydraten in meel is zetmeel, waardoor dit een hoog-glycemisch voedsel is.

Vetten

Bloem voor alle doeleinden is van nature een vetarm voedsel. Een portie van één kopje levert slechts 1,2 gram vet.

Eiwit

Er zit 12,9 gram eiwit in een kopje bloem voor alle doeleinden. Een meer typische portie (ongeveer 1/4 kopje) zou 4,3 gram eiwit leveren.

Vitaminen en Mineralen

Een kopje bloem kan aanzienlijke micronutriënten leveren. Het heeft bijvoorbeeld 1 gram thiamine (vitamine B1), wat 85% van de dagelijkse waarde (DV) is. Het heeft ook 42,4 mcg selenium (77% DV) en 229 mcg folaat (57% DV). Meel biedt ook riboflavine, niacine, ijzer, mangaan en fosfor.

Calorieën

Bijna alle calorieën in bloem voor alle doeleinden zijn afkomstig van koolhydraten. Een portie van één kopje levert 455 calorieën en 381 van die calorieën (of 83%) komen uit koolhydraten; 52 calorieën (of 11%) komen uit eiwitten en de resterende calorieën uit vet.

Maar er zijn veel verschillende soorten meel die je zou kunnen gebruiken om voedsel te bakken of te bereiden. Het is handig om veelvoorkomende soorten meel en hun calorieën en voedingsvariaties te vergelijken.

Meel calorieën en voedingsfeiten per type (per kopje; voedingsfeiten van de USDA):

 • Amandelmeel: 640 calorieën, 24g eiwit, 24g koolhydraten, 12g vezels, 56g vet
 • Griesmeelmeel: 601 calorieën, 21g eiwit, 122g koolhydraten, 7g vezels, 1,8g vet
 • Witte cake bloem: 496 calorieën, 11g eiwit, 107g koolhydraten, 2g vezels, 1gfat
 • Volkoren volkorenmeel: 408 calorieën, 16g eiwit, 86g koolhydraten, 13g vezels, 3g vet

Gezondheidsvoordelen

Gezondheidsexperts adviseren over het algemeen een verhoogde inname van volle granen en een verminderde inname van geraffineerde granen (zoals witte bloem) om het risico op sommige ziekten, waaronder kanker, te verminderen. En de USDA suggereert dat je minstens de helft van je granen volle granen maakt.

Het grootste deel van het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van meel heeft betrekking op volkoren variëteiten. Studies over meel voor alle doeleinden ontbreken. Maar er zijn veel bekende gezondheidsvoordelen van het consumeren van de voedingsstoffen in bloem voor alle doeleinden.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Thiamine is een mineraal dat belangrijk is voor een goede celfunctie. Volgens de Natieal Instituten voor gezondheid, ongeveer 21% tot 98% van de mensen met hartfalen hebben een slechte thiaminestatus. Onvoldoende inname via de voeding is een van de redenen voor dit tekort .

Hoewel thiaminesupplementen mensen met hartfalen ten goede kunnen komen, kan het ook om een thiaminetekort te voorkomen door ervoor te zorgen dat u voldoende thiamine uit voedsel krijgt.

Selenium is een ander mineraal dat wordt aangetroffen in bloem voor alle doeleinden en dat kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Resultaten van studies tot nu toe zijn gemengd, maar onderzoek is aan de gang naar hoe selenium in voedsel en voedingssupplementen de gezondheid van het hart beïnvloedt.

Kan helpen cognitieve achteruitgang te verminderen

Sommige studies suggereren een verband tussen lage folaatspiegels en een slechte cognitieve functie, een hoger risico op dementie en een hoger risico op de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers theoretiseren dat verhoogde homocysteïne niveaus een rol spelen. Homocysteïne is een aminozuur en foliumzuur kan een rol spelen bij het verlagen van de niveaus in het bloed.

Studies hebben gemengde resultaten opgeleverd over het effect van suppletie. Maar het consumeren van voedingsmiddelen met foliumzuur kan u helpen om voldoende niveaus te behouden.

Sommige beperkte studies suggereren ook dat thiaminedeficiëntie een rol kan spelen bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en dementie.

Kan het risico op kanker verminderen

Verschillende voedingsstoffen in verrijkt meel voor alle doeleinden kunnen helpen om het risico op kanker te verminderen.

Selenium speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij DNA-reparatie en een goede immuunfunctie. Onderzoek heeft gesuggereerd dat deze rollen, evenals de antioxiderende eigenschappen van selenium, kunnen helpen bij de preventie van kanker. En sommige epidemiologische studies hebben gesuggereerd dat mensen met een hogere inname van het mineraal een lager risico op bepaalde kankers en een lager risico op kankersterfte hebben.

Wanneer wetenschappers seleniumsuppletie hebben bestudeerd, hebben studies gemengde resultaten opgeleverd. Maar het krijgen van voldoende selenium in het dieet kan helpen een tekort te voorkomen.

De National Institutes of Health meldt ook dat folaat dat van nature in voedsel aanwezig is, het risico op verschillende vormen van kanker kan verminderen. Studies naar voedingsfolaat uit verrijkte voedingsmiddelen en foliumzuursupplementen zijn nodig.

Kan het risico op depressie verminderen

Foliumzuur kan helpen uw risico op depressie te verminderen en kan mogelijk helpen bij depressiebeheer als u bent gediagnosticeerd met de aandoening.

Volgens de NIH hebben “mensen met lage bloedspiegels van folaat meer kans op depressie. Bovendien reageren ze misschien niet zo goed op antidepressiva als mensen met normale folaatspiegels. “ Foliumzuursupplementen hebben inconsistente resultaten in studies laten zien. Het consumeren van voedingsmiddelen met folaat kan u helpen om de aanbevolen dagelijkse waarde te krijgen.

Kan diëten verbeteren bij mensen met AUD

Foliumzuur is een B-vitamine die essentieel is voor een goede celdeling en genetische functies. De NIH meldt dat mensen met een alcoholgebruiksstoornis (AUD) vaak diëten van slechte kwaliteit hebben die onvoldoende hoeveelheden folaat bevatten.

Een studie toonde aan dat wanneer voedingsmiddelen niet verrijkt zijn met foliumzuur (een vorm van folaat in verrijkte voedingsmiddelen), meer dan 60% van de mensen met chronisch alcoholisme lage folaatspiegels had. Voedingsmiddelen zoals verrijkt bloem voor alle doeleinden bieden folaat in de vorm van foliumzuur.

Variëteiten

U kunt ervoor kiezen om een ander type meel te gebruiken om mee te bakken om de gezondheidsvoordelen van uw voedsel te verbeteren. Brood gemaakt van volkorenmeel biedt bijvoorbeeld betere voeding dan brood gemaakt van geraffineerde granen. Maar niet alle bloem is uitwisselbaar. Het is belangrijk om te weten hoe je je meel gaat gebruiken voordat je een ruil maakt.

Universeel, verrijkt witmeel

Dit meel is gemaakt van een combinatie van harde en zachte tarwe en is het gemakkelijkst te gebruiken omdat het verfijnd is om een zachtere textuur te hebben dan volkorenmeel. Zelfrijzend bakmeel is bloem voor alle doeleinden waaraan een rijsmiddel is toegevoegd.

Hoewel bloem voor alle doeleinden gemakkelijk te gebruiken is, is het een geraffineerd graan. Gezondheidsexperts raden aan om geraffineerde granen zo vaak mogelijk te vervangen door volle granen om de vezelinname te verhogen.

Amandelmeel

Amandelmeel wordt gemaakt van geblancheerde hele amandelen en wordt vaak gebruikt voor koolhydraatarm en glutenvrij koken. Dit meel is een nuttige vervanger voor mensen die die diëten volgen, maar het is zeer hoog in vet.

Cake bloem

Cakemeel heeft een zeer fijne textuur en wordt vaak gebruikt in gebakken goederen zoals koekjes en cakes. Het is hoger in zetmeel en lager in eiwit dan bloem voor alle doeleinden.

Je kunt je eigen cakemeel maken. Voor een kopje cakemeel, meet 1 kopje bloem voor alle doeleinden af, verwijder 2 tablespoons, en vervang door 2 eetlepels maïzena.

Griesmeel

Griesmeel wordt gemaakt van durum of harde tarwe die een hoger eiwit- en glutengehalte heeft dan andere variëteiten. Griesmeel wordt vaak gebruikt om pasta en couscous te maken. Het is geen goed meel voor het maken van brood.

Volkorenmeel

Dit meel wordt gemaakt van de gehele tarwekorrel. Het produceert brood dat vaak zwaarder is, maar hoger in vezels en voeding dan brood gemaakt van geraffineerd meel. Hoewel sommige mensen niet van de textuur van gebakken goederen gemaakt met dit meel houden, biedt het grotere gezondheidsvoordelen dan de verfijnde en zachtere variëteiten.

Opslag en voedselveiligheid

Bloem gaat meestal drie tot zes maanden mee als het goed wordt bewaard. Als je bloem in de vriezer bewaart, gaat het langer mee (tot een jaar). Veel meelpakketten hebben een “houdbaarheidsdatum” die je als leidraad kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat het het beste is om nieuw meel niet te combineren met oude bloem.

Vries geraffineerde bloem in om eventuele snuitkever- of insecteneieren te doden. Breng vervolgens over in een plastic of glazen container met een goed afsluitdeksel. Tarwebloem is korter houdbaar dan ander meel; bewaar in de vriezer voor het beste resultaat. Amandelmeel kan het beste gekoeld of bevroren bewaard worden.

Hoe zich voor te bereiden

De beste manier om bloem nauwkeurig te meten, is door het te wegen. Het gebruik van een maatbeker is vaak handiger, maar kan leiden tot enigszins onnauwkeurige hoeveelheden. Gebruik indien mogelijk een digitale weegschaal om een nauwkeurige meting te krijgen.

Houd er ook rekening mee dat zelfrijzend bakmeel anders is dan bloem voor alle doeleinden. Zelfrijzend meel heeft rijsmiddelen toegevoegd. Rijsmiddelen produceren gas om deeg te laten rijzen. Als u zelfrijzend bakmeel vervangt door bloem voor alle doeleinden, voeg dan geen extra rijsmiddelen toe, zoals gist, zuiveringszout of bakpoeder.

 • Calorieën: 455
 • Vet: 1,2 g
 • Natrium: 2,5 mg
 • Koolhydraten: 95,4 g
 • Vezel: 3,4 g
 • Suikers: 0,3 g
 • Eiwit: 12,9 g
 • Thiamine: 1,0 mg
 • Folaat: 229mcg
 • Selenium: 42,4 mcg