9 Oorzaken van onbedoelde gewichtstoename

9 Oorzaken van onbedoelde gewichtstoename
Mensen die op kantoor naar donuts grijpen

Robert Nicholas / Getty Afbeeldingen


Aankomen wanneer je dat niet wilt, komt zo vaak voor dat het bijna de regel is in plaats van de uitzondering. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor onbedoelde gewichtstoename. Dus als het aantal op je weegschaal stijgt en je echt niet weet waarom, zijn hier negen dingen om naar te zoeken als mogelijke oorzaak.

Geconsumeerde voedingsmiddelen

Hoewel het waar is dat het aantal calorieën dat we opslaan als vet kan worden teruggebracht tot een eenvoudige vergelijking (verbruikte calorieën – verbrande calorieën = opgeslagen of verloren calorieën), maakt de menselijke fysiologie het verkrijgen of verliezen van gewicht een beetje ingewikkelder dan dat.

Voor ons lichaam vertegenwoordigt voedsel niet alleen calorieën en voeding. Eten is ook informatie. Het soort voedsel dat we eten vertelt ons lichaam iets over onze omgeving en als reactie op die informatie verandert ons lichaam verschillende dingen.

Het verandert de manier waarop we omgaan met en opslaan van de calorieën die we consumeren. Het past aan of onze eetlust wordt gestimuleerd of onderdrukt. Het vertraagt of versnelt ook ons metabolisme. Dit betekent onder andere dat het soort voedsel dat we eten een impact heeft op ons gewicht, afgezien van hoeveel calorieën het bevat.

Als we bijvoorbeeld veel koolhydraten eten met een hoge glycemische index, verhogen we onze insulinespiegels. Zie insuline als de cipier van vet – het sluit vet op in onze vetcellen, weigert het vrij te geven en voorkomt dat we het verbranden. Door hoog-glycemische koolhydraten te vermijden, kunnen we onze insulinespiegels verlagen en helpen dat “opgesloten” vet vrij te maken.

Eetgewoonten

Eetpatronen kunnen ook van invloed zijn op gewichtstoename. Het eten van vijf kleinere maaltijden per dag versus twee of drie grotere, bijvoorbeeld, is in verband gebracht met een verminderd risico op overgewicht.

Regelmatig ontbijten er wordt ook gedacht dat het het risico op gewichtstoename vermindert, hoewel er voor- en nadelen zijn aan deze praktijk. Omgekeerd is eten voor het slapengaan in verband gebracht met obesitas (en slaapstoornissen).

Houd er rekening mee dat, naarmate we ouder worden, ons lichaam verandert hoe we omgaan met calorieën. Als gevolg hiervan hebben we de neiging om later in het leven veel gemakkelijker aan te komen dan in onze jeugd. Deze gewichtstoename treedt vaak op zonder enige waarneembare verandering in ons dieet of activiteitsniveau, dus het is “onverklaarbaar”.

Onvoldoende fysieke activiteit

Het leven van een sedentaire levensstijl is sterk geassocieerd met gewichtstoename. Omgaan met veel elektronica, bijvoorbeeld bij het kijken naar tv, gamen of scrollen door sociale media, is een sedentair gedrag waarvan is gebleken dat het het risico op obesitas verhoogt.

Regelmatige lichaamsbeweging verbrandt niet alleen calorieën direct, maar het kan ook ons metabolisme opvrolijken, zodat we meer calorieën verbranden tussen trainingssessies. Begrijp hoeveel beweging je echt nodig hebt en maak er een punt van om het te krijgen.

Slaapgebrek

Het krijgen van minder dan 7 uur slaap per nacht wordt geassocieerd met het verkrijgen van gewicht. De reden hiervoor, althans gedeeltelijk, is dat slaapgebrek het eetlustonderdrukkende hormoon leptine vermindert en het eetluststimulerende hormoon ghreline verhoogt.

Dus als we slaapgebrek hebben, hebben we honger en eten we meer. Dit kan gemakkelijk leiden tot gewichtstoename als uw levensstijl er een is waarbij u herhaaldelijk zonder voldoende slaap gaat.

Stoppen met roken

Hoewel het een grote zegen is voor de gezondheid, kan stoppen met roken leiden tot gewichtstoename. Sommige deskundigen suggereren zelfs dat programma’s voor stoppen met roken altijd voedings- en bewegingscomponenten moeten bevatten om overmatige gewichtstoename te voorkomen.

Het nemen van bepaalde geneesmiddelen op recept

Verschillende voorgeschreven medicijnen zijn in verband gebracht met gewichtstoename, waaronder:

  • Verschillende geneesmiddelen die worden gebruikt om psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, depressie en bipolaire stoornis te behandelen
  • Steroïden
  • Anticonceptiepillen
  • Sommige diabetes medicijnen
  • Sommige geneesmiddelen die worden gebruikt voor epileptische aandoeningen

Als u voorgeschreven medicijnen gebruikt, praat dan met uw arts over de vraag of uw geneesmiddel mogelijk bijdraagt aan uw gewichtstoename.

Endocriene stoornissen

Verschillende aandoeningen van het endocriene systeem leiden vaak tot gewichtstoename. Deze omvatten:

  • Syndroom van Cushing
  • Hypothyreoïdie
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
  • Groeihormoon deficiëntie

Neem contact op met uw arts om te zien of u moet worden geëvalueerd voor een van deze problemen.

Hartziekte

Hartfalen is het gevolg van meerdere kinds van hart-en vaatziekten en wordt geassocieerd met gewichtstoename als gevolg van vochtretentie. Mensen met hartfalen ontwikkelen vaak oedeem in de benen, maar kunnen maar liefst 20 kg (44 pond) vocht in het lichaam als geheel behouden.

Andere medische problemen

Verschillende andere medische problemen kunnen gewichtstoename veroorzaken door vochtretentie te veroorzaken. Nieraandoeningen, vooral nefrotisch syndroom, kunnen bijvoorbeeld leiden tot een aanzienlijke gewichtstoename door oedeem.

Evenzo kunnen leverproblemen zoals cirrose vochtretentie veroorzaken, vooral in de buik (een aandoening die ascites wordt genoemd). Lymfoedeem, vochtretentie veroorzaakt door verstopping in het lymfestelsel, kan ook gewichtstoename veroorzaken.

Een woord van bodymindspirit

De meest voorkomende oorzaken van gewichtstoename zijn gerelateerd aan slechte voedings- en bewegingsgewoonten. Als u redelijk eet en een behoorlijke hoeveelheid fysieke activiteit krijgt, moet u uw arts raadplegen over de vraag of u een van deze andere mogelijke oorzaken van gewichtstoename kunt hebben.

Als we bijvoorbeeld veel koolhydraten eten met een hoge glycemische index, verhogen we onze insulinespiegels. Zie insuline als de cipier van vet – het sluit vet op in onze vetcellen, weigert het vrij te geven en voorkomt dat we het verbranden. Door hoog-glycemische koolhydraten te vermijden, kunnen we onze insulinespiegels verlagen en helpen dat “opgesloten” vet vrij te maken.