9 milieuvriendelijke tips voor hardlopers

9 milieuvriendelijke tips voor hardlopers
Vrouw die op een weg rent

Getty Images / Tony Anderson


Veel hardlopers en wedstrijdorganisatoren doen hun best om milieuvriendelijker te worden. Vooral afstandslopers worden zich steeds meer bewust van hoe milieukwesties hun sport beïnvloeden. Als gevolg hiervan brengen deze atleten veranderingen aan in hun routines om de planeet te koesteren.

Klimaatverandering en hardlopen

Het meest voor de hand liggende milieuprobleem waarmee hardlopers worden geconfronteerd, is klimaatverandering. Steeds vaker roepen racedirecteuren klimaatgerelateerde kwesties op voor race-annuleringen en andere aanpassingen van evenementen. Bovendien zijn de finishtijden van elite-deelnemers naar verluidt beïnvloed door stijgende temperaturen bij enkele van ’s werelds grootste races.

De meesten van ons zijn echter geen elitelopers en kleine verhogingen van de finishtijd zullen waarschijnlijk geen invloed hebben op onze carrière. Dus wat moet een amateurloper doen? Hoewel het misschien een te groot probleem lijkt voor een enkele hardloper om aan te pakken, zijn er kleine stappen die iedereen kan nemen om een verschil te maken voor het milieu.

Sommige hardlopers kiezen voor langere races in noordelijke staten waar de temperaturen in de herfst- en zomermaanden zijn gestegen, maar nog steeds aanvaardbaar blijven voor langeafstandsevenementen. Hardloopevenementen in Minnesota, Iowa, Wisconsin en delen van Canada zijn steeds populairder geworden.

Maar zelfs als je niet geïnteresseerd bent in reizen, zijn er kleine stappen die je kunt nemen om je sport milieuvriendelijker te maken. Door afval bij races te verminderen, recyclingprogramma’s te ondersteunen en ervoor te zorgen dat u geen sporen achterlaat wanneer u in bosrijke gebieden loopt, vermindert u uw energieverbruik en uw ecologische voetafdruk tijdens het hardlopen.

Overweeg een van deze eenvoudige manieren waarop je van je sport kunt houden en tegelijkertijd van de planeet kunt houden.

9 manieren voor hardlopers om het milieu te helpen

De meeste hardlopers koesteren hun buitenlopen – hetzij op straten in de stad of bergpaden. Maak je runs milieuvriendelijker met een van deze doordachte stappen.

Recycle schoenen

Hardlopers gaan in de loop van de training door vele paar hardloopschoenen. Waarom zou je die oude schoenen niet goed gebruiken? Er zijn verschillende manieren om sportschoenen (hardloopschoenen en andere soorten sportschoenen) te recyclen voor gebruik op verschillende manieren.

Het Reuse-A-Shoe-programma van Nike accepteert bijvoorbeeld schoenen op bepaalde Nike-locaties en recyclet ze vervolgens voor gebruik in het Grind-programma. Grind recyclet verschillende producten voor gebruik in atletische oppervlakken en apparatuur.

Nog een geweldig programma in One World Running. De organisatie is gevestigd in Colorado, maar accepteert schoenen als ze overal worden verzonden. Schoenen worden schoongemaakt en verzonden naar ontvangers die in derdewereldlanden wonen.

Schrijf je in voor milieuvriendelijke races

Veel races in het hele land proberen groener te worden door dingen te doen zoals het recyclen van papier en plastic, het aanbieden van tweedehands schoeneninzameling, het uitdelen van biologisch, lokaal geteeld voedsel aan de finish en het doneren van de restjes (in plaats van ze weg te gooien).

Je kunt ook races vinden die bekerloos gaan. Vacation Races organiseert bijvoorbeeld halve marathons, ultramarathons en trailraces in de buurt van nationale parken. Ze voeren een bekervrij racebeleid om het milieu afvalvrij te houden.

Bij deze evenementen krijgen hardlopers een kleine, lichtgewicht hydrapouch die aan hun hardloopkleding wordt bevestigd (zoals een korte broek of een raceriem). Bij hulpposten tank je, drink je en ga je. De organisatie moedigt hardlopers ook aan om hun eigen hydratatiesysteem mee te nemen als ze dat willen.

Naast Vakantieraces zijn er nog andere hardloopevenementen die het milieu vieren. Zoek er een in uw omgeving en vergroot het bewustzijn met vrienden en familie. Of reis en verken in een ander gebied om de waardering voor de omgeving te vergroten.

Gebruik navulbare flessen

Het kan verleidelijk zijn om plastic wegwerpwaterflessen te gebruiken tijdens je lange runs. Veel hardlopers dragen een fles die ze kunnen gooien, of kopen er een langs de route en gooien deze weg na het opnieuw hydrateren. Velen van ons gebruiken ook wegwerpflessen als we binnen op de loopband lopen.

Een milieuvriendelijke optie is om hervulbare waterflessen te gebruiken in plaats van wegwerpplastic flessen tijdens binnen- of buitenruns en races. Er zijn talloze opties om aan uw behoeften te voldoen.

Voor kortere runs binnenshuis kiezen veel hardlopers voor roestvrijstalen waterflessen die vloeistoffen koud houden. De mond van deze flessen is over het algemeen breder, waardoor het gemakkelijker is om snel vol te raken.

Voor longer runs of workouts wanneer je geen fles wilt dragen, overweeg dan een hervulbare rugzak (van merken zoals Camelbak) of zelfs een handheld plastic fles. Deze opties maken het gemakkelijk om te rehydrateren en tegelijkertijd het milieu te respecteren.

Geen zwerfvuil

Hoewel de meeste hardlopers normaal gesproken hun afval niet op de grond zouden gooien, veranderen ze de regels tijdens het hardlopen of racen. Hoewel je misschien bekers in de prullenbak gooit bij een hulppost, gebruiken veel hardlopers onderweg gels en gooien ze de gelwikkels op de grond. Helaas kunnen deze gelwikkelaars gevaarlijk zijn voor dieren.

Sommige ultramarathoners zijn begonnen met het dragen van kleine vuilniszakken van gaas die ze aan een raceriem bevestigen. Deze tassen zijn licht van gewicht en klein, maar groot genoeg om de kleine gelpacks te dragen die zich langs de route opbouwen.

Als je slechts één of twee gels gebruikt tijdens je race, overweeg dan om het pakket naar de dichtstbijzijnde hulppost te dragen, waar, zelfs als je de vuilnisbak mist en het pakket op de grond gooit, het waarschijnlijk wordt opgehaald door een vrijwilliger op de racedag.

Elektronica recyclen

Hardlopers staan erom bekend dat ze dol zijn op hun gadgets. Hardloophorloges, fitnesstrackers en andere technische apparaten helpen bij het bijhouden van het tempo en andere statistieken om de training te begeleiden. Maar zoals elke consument weet, worden deze apparaten vaak geüpgraded en velen van ons willen graag de nieuwste en beste trainingstool hebben. Het eindresultaat is dat we ze uiteindelijk vervangen en de oude apparaten weggooien.

Een milieuvriendelijk alternatief is om ze te recyclen. Sommige slimme hardlopers verkopen hun gebruikte technische tools op sites zoals eBay of Facebook. U kunt deze apparaten ook doneren aan scholen en andere organisaties in uw omgeving. Als je nog steeds stomverbaasd bent en geen goed huis kunt vinden voor je gebruikte uitrusting, kijk dan op de website van Earth 911 voor informatie over hoe je elektronische goederen zoals MP3-spelers en mobiele telefoons kunt recyclen.

Koop sportdranken in poedervorm

Hoewel voorgemengde sportdranken en herstelbrandstoffen handig zijn, zijn ze ook duur en niet milieuvriendelijk. Individuele flessen Gatorade of andere sportdranken kunnen in sommige gebieden worden gerecycled, maar een beter alternatief is om ze helemaal te vermijden.

In plaats van plastic flessen te kopen, koop je bulkverpakkingen of containers met poedervormige sportdrankmix en maak je je eigen. Gebruik je favoriete herbruikbare container. Het is veel goedkoper en beter voor het milieu.

Zorg voor hardloopkleding

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van je hardloopkleding. Stop kleding gemaakt van technische stoffen niet in de droger. Als je ze aan de lucht droogt, gaan ze langer mee. Het gebruik van een wasmiddel dat is ontworpen voor technische stoffen, zoals Win-wasmiddel, helpt ook om hun levensduur te verlengen.

Als je stapels hardloopkleding hebt die niet meer passen, kun je je gebruikte hardloopkleding verkopen bij een lokale consignatiewinkel of op sites zoals eBay of Craigslist. Of, als je een stapel race-T-shirts hebt waarvan je weet dat je ze nooit zult dragen, doneer ze dan aan goede doelen zoals Goodwill of het Leger des Heils, of vermeld ze op Freecycle.org.

Run en doe vrijwilligerswerk lokaal

Het is leuk om naar races buiten de stad te reizen, maar lokaal blijven bespaart je niet alleen geld, het beperkt je impact op het milieu door minder gas te gebruiken. Als je kunt carpoolen of vervoer kunt nemen naar die lokale races, is dat nog beter. En als je een warming-up nodig hebt voor een kortere race, neem dan een fiets. Veel steden hebben fietsdeelprogramma’s die kunnen voorzien van wielen naar de startlijn zonder het gedoe van het vinden van een plek om je fiets op slot te zetten.

En waarom zou je niet overwegen om ook vrijwilligerswerk te doen voor een lokaal evenement? Het bemannen van de hulppost kan u een betere waardering geven van het afval dat zich ophoopt tijdens een typisch 5K of langer evenement. Je kunt ook helpen door cursusmaarschalk of finishlijnvrijwilliger te worden.

Koop milieuvriendelijke schoenen en uitrusting

Veel bedrijven maken nu schoenen en andere spullen van gerecycled plastic en andere herbruikbare materialen. Adidas en Allbirds zijn twee merken die prestatie- en lifestyleschoenen maken van duurzame materialen.

Er zijn ook bedrijven die iets teruggeven aan hun lokale gemeenschappen. Merken als New Balance, Newton, Patagonia en Ice Breaker staan bekend om hun inzet voor het lokale milieu.

Weet je niet zeker of je favoriete merk iets teruggeeft? Bekijk hun website. Als u niet ziet wat u zoekt, informeer dan. Stuur een e-mail naar het hoofdkantoor van het merk en vraag wat ze doen om een sterke omgeving te ondersteunenNt. Naarmate meer hardlopers en consumenten informeren, zullen merken zich meer gemotiveerd voelen om producten en productiemethoden te ontwerpen die een gezonde planeet ondersteunen.