8 niet-gewichtsverlies doelen om te overwegen

8 niet-gewichtsverlies doelen om te overwegen
Groep vrienden aan het woord

Getty Images / Tom Werner


 • Aanwijzingen
 • Stel niet-trainingsactiviteitendoelen in
 • Prioriteit geven aan slaap
 • Mediatime-outs plannen
 • Koester een creatieve uitlaatklep
 • Beoefen Mindfulness
 • Steun een goed doel of vrijwilliger
 • Stimuleer sociale connecties
 • Ga meer naar buiten
 • Veelgestelde vragen

Gewichtsverlies is een veel voorkomend doel in de wellnessruimte. Maar vaak kan te veel focussen op de schaal schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid, waardoor je belangrijke aspecten van het algehele welzijn mist. In plaats van in te delen op een getal, verleg je je focus om doelen te creëren die gericht zijn op welzijn en gedragsverandering.

Wellnessdoelen moeten zich richten op het verbeteren van je geest, lichaam en geest. Door kleine gedragsveranderingen kun je grote voordelen voelen. Succesvolle en duurzame gezondheid wordt immers bereikt door een verscheidenheid aan gezondheidsbevorderend gedrag.

Het is echter niet eenvoudig om wijzigingen aan te brengen. Je leeft al vele jaren op een bepaalde manier en je go-to-tools zijn degenen die je waarschijnlijk onderweg hebt opgepikt. Ze hebben misschien eerder voor je gewerkt, maar soms zijn er verschuivingen nodig voor positieve verandering.

Aanwijzingen

Nu je aan boord bent met het maken van wellnessdoelen, is het tijd om te bepalen waar je aan wilt werken. Omdat het naar schatting 66 dagen duurt voordat nieuwe gewoonten zich vormen, wil je jezelf voldoende tijd en hulpmiddelen geven om je te helpen succesvol te zijn.

Om u te helpen uw doelen te stellen, gebruikt u de SMART-criteria: specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en getimed. In plaats van: “Ik ga meer slapen”, probeer dan: “Ik ga de komende 4 weken 5 dagen per week 30 minuten eerder naar bed.” Hoe duidelijker je doelen zijn, hoe groter de kans dat je ze bereikt.

Praten met uw zorgverlener, coach, personal trainer of een geregistreerde diëtist kan u helpen de juiste doelen te stellen en actieplannen op te stellen om ze te doorstaan. Overweeg om deze acht wellnessdoelen aan je routine toe te voegen.

Stel niet-trainingsactiviteitendoelen in

Meer bewegen hoeft niet te gebeuren door middel van formele oefening. In feite wordt elke activiteit of beweging die geen sport of oefening inhoudt, beschouwd als niet-lichaamsbeweging.

Meer dingen fysiek voor jezelf doen is niet alleen goed voor de geest, maar het levert ook een flinke bijdrage aan je fysieke gezondheid. Dit wordt NEAT, non-exercise activity thermogenesis genoemd. Neat kan u niet alleen helpen een gezond niveau van fysieke fitheid te behouden, maar eenvoudige taken zoals opruimen en opruimen kunnen uw kwaliteit van leven verbeteren en stress verminderen.

Niet-lichaamsbewegingsdoelen

 • Neem de trap op het werk in plaats van de lift
 • Was uw auto één keer per week met de hand
 • Loop naar het bureau van een collega in plaats van te e-mailen of te bellen
 • Ga meer staan. Overweeg een sta-bureau of gewoon staan tijdens activiteiten die je normaal gesproken zittend zou doen.
 • Lopen of fietsen voor vervoer
 • Speel met je kinderen
 • Doe wat tuinwerk of maak het huis schoon
 • Doe een actief familie-uitje een keer per week of zo vaak mogelijk zoals wandelen, fietsen, kajakken, paddleboarden of het creëren van een hindernisbaan.

Prioriteit geven aan slaap

Niemand houdt ervan om slaapgebrek te hebben. Niet alleen zorgt een gebrek aan slaap ervoor dat je je de hele dag mistig en moe voelt, maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan stress, verminderde kwaliteit van leven, emotionele nood, pijn, gewichtstoename, stemmingsstoornissen en andere chronische gezondheidsproblemen.

Een toezegging doen om aan je slaaphygiëne te werken is geen sinecure. Laten we eerlijk zijn, soms hebben je geen controle over de redenen waarom je niet genoeg slaap krijgt. Maar als je denkt dat het te doen is, of het gevoel hebt dat je wat speelruimte hebt, is het zo de moeite waard om prioriteit te geven aan slaap.

De voordelen van het verbeteren van de slaap zijn onder meer:

 • Hormoonregulatie
 • Metabole regulatie
 • Verbeterde stemming en cognitieve functie
 • Gezondheid van het immuunsysteem

Om prioriteit te geven aan slaap, stel je eerst een doel en definieer je vervolgens hoe je het gaat laten gebeuren. Bijvoorbeeld: “Ik zet een uur voor het slapengaan schermen uit en ga 5 dagen per week 30 minuten eerder naar bed.” De volgende stap is om door te gaan met je doel.

Mediatime-outs plannen

Vind je het niet gewoon geweldig als je telefoon of tablet je vertelt hoeveel uren en minuten je met het scherm hebt doorgebracht tijd vandaag? Apparaten kunnen allesverslindend zijn en veel van onze schermtijden weerspiegelen dat.

Hoewel er enkele voordelen zijn voor sociale media, kunnen de nadelen een aantal grote stress en angst veroorzaken. Een pauze nemen om de geest te ontspannen en te resetten is niet alleen een goed idee, maar het is ook aangetoond dat het het welzijn verbetert en je helpt beter te slapen.

Het hoeft geen lange pauze van sociale media te zijn om effectief te zijn. Zelfs een onderbreking van een week heeft aangetoond dat het leidt tot significante verbeteringen in welzijn, depressie en angst.

Geef jezelf toestemming om een broodnodige pauze te nemen, zodat je klaar kunt terugkomen om te genieten van de goede kant van online sociaal blijven.

Koester een creatieve uitlaatklep

Met het aantal dingen dat op één dag moet worden bereikt, is het gemakkelijk in te zien waarom het vinden van tijd voor hobby’s onmogelijk voelt. Dus als je de tijd niet kunt vinden, maak dan de tijd.

Wetenschappers melden dat het hebben van hobby’s die je leuk vindt, zoals schilderen, creëren en knutselen, je kan helpen langer te leven.

Het koesteren van een creatieve uitlaatklep is ook goed voor je mentale gezondheid, vooral in een groepssetting. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat degenen die deelnamen aan vrijetijdsactiviteiten een betere geestelijke gezondheid hadden dan degenen die alleen deelnamen aan sociale activiteiten. Als je de twee combineerde – vrijetijdsactiviteiten in een groepssetting of met een vriend – werd de geestelijke gezondheid ook verbeterd.

Of je nu iemand hebt om mee te knutselen of niet, tijd maken voor het koesteren van een creatieve uitlaatklep is een krachtig hulpmiddel om je welzijn te voeden.

Beoefen Mindfulness

Iedereen heeft in een seizoen van het leven gezeten dat gewoon voelt alsof ze door de bewegingen gaan. Het is gemakkelijk om overweldigd te raken en uit te wijken tijdens dagelijkse taken. Doelgericht en mindful zijn gedurende je dag heeft een manier om de chaos op te heffen en je te aarden.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de effecten van mindfulness verder gaan dan het hebben van intentie, maar ook je psychologische gezondheid ten goede komen.

Een manier om aanwezig te blijven is door je bewust te concentreren op wat je aan het doen bent. Merk op wat je armen doen en hoe je ademt, strek je bovenlichaam, leg je schouders naar achteren of zit comfortabel. Concentreer je en werk aan het loslaten van spanning. Blijf open en heb geduld. Het is jouw taak om getuige te zijn van je eigen acties en ervaringen.

Steun een goed doel of vrijwilliger

Het vinden van betekenis in het leven kan diepgaande effecten hebben op uw welzijn. Of je nu een specifiek doel hebt dat je na aan het hart ligt, of je vindt het leuk om vrijwilligerswerk te doen om anderen te helpen, wetenschappers hebben ontdekt dat dit een effectief hulpmiddel is om de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Het hoeft geen enorme toewijding te zijn – alle kleine beetjes helpen. Begin met het aanscherpen van manieren waarop je graag iets terug zou willen geven. Hier zijn enkele ideeën om u op weg te helpen:

 • De meeste 5ks steunen een goed doel, dus meld je aan en ga aan de slag
 • Doe vrijwilligerswerk bij je lokale voedselbank of dierenasiel
 • Help de klas of school van uw kind
 • Doneer boeken
 • Organiseer een eenvoudige inzamelingsactie zoals een wasstraat, bakverkoop, limonadekraam of loterij en geef de opbrengst aan een goed doel

Stimuleer sociale connecties

Vrienden maken is moeilijk. Er is geen twijfel over mogelijk. Vrienden maken als volwassene kan vaak nog moeilijker zijn. Het bevorderen van sociale connecties is meer dan alleen iemand om mee om te gaan – sociale gezondheid draagt bij aan je algehele gezondheid! Tijd doorbrengen met mensen die je leuk vindt, kan je humeur en je algemene welzijn verbeteren.

Onderzoek heeft aangetoond dat sociale relaties, zowel op korte als op lange termijn, het risico op hart- en vaatziekten, kanker, verminderde immuunfunctie en depressieve symptomen verminderen. Bovendien kunnen de effecten van eenzaamheid en sociaal isolement schadelijk zijn. Onderzoekers hebben het zelfs vergeleken met obesitas, roken, alcohol drinken en gebrek aan lichaamsbeweging.

Clinici en onderzoekers stellen voor om zo vaak mogelijk te socialiseren met familie, vrienden en anderen – dagelijks of wekelijks. Eén keer per week is een geweldige plek om te beginnen en is misschien beter beheersbaar met drukke schema’s.

Hier zijn enkele manieren om gelijkgestemde mensen in uw omgeving te vinden:

 • Word lid van een groep of club
 • Probeer een fitnessles
 • Vrijwilliger
 • Word lid van een sociale kring
 • Zoek naar community-evenementen bij jou in de buurt

Ga meer naar buiten

De zon en koele bries op je gezicht kunnen meer voor je doen dan een geweldig kleurtje. In feite heeft alleen al het kijken uit het raam stemmingsverhogende voordelen.

Meer naar buiten gaan heeft herstellende eigenschappen en voordelen voor de geestelijke gezondheid. Wonen en werkenin de buurt van groene ruimtes wordt geassocieerd met lagere niveaus van stress, depressie en angst. Zelfs als je in de stad woont, heb je nog steeds baat bij het doorbrengen van tijd buitenshuis.

Begin met het stellen van een realistisch doel – het kan iets kleins zijn. Probeer je te engageren om vijf dagen per week 10 minuten buiten door te brengen tijdens je lunchpauze, of ga drie avonden per week na het avondeten wandelen.

Andere manieren om van het buitenleven te genieten zijn:

 • Maak een wandeling of fietstocht
 • Ga onder een boom zitten en lees een boek
 • Neem een pauze van 10 minuten buiten
 • Probeer sterrenkijken of kijken naar de wolken
 • Lopen of fietsen naar het werk
 • Parkeer verder van je bestemming
 • Voer de eenden
 • Ga vissen

Een woord van bodymindspirit

Werken aan het verbeteren van je gezondheid is een marathon, geen sprint. Hoewel op de weegschaal stappen waarschijnlijk de meest gebruikelijke manier is om vooruitgang te meten, is het niet altijd de beste. Het stellen en bereiken van niet-gewichtsverlies wellnessdoelen kan een diepgaand effect hebben op uw gezondheid en welzijn.

Verandering gaat niet van de ene op de andere dag. Praten met een zorgverlener, counselor of geregistreerde diëtist kan u helpen bij het stellen van realistische doelen die voor u en uw levensstijl zullen werken.

Veelgestelde vragen


 • Hoe stel je haalbare doelen?

  De beste manier om een haalbaar doel te stellen is door gebruik te maken van de SMART methode. Het doel moet specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdgebonden zijn. Als je je niet kunt binden aan een doel, zal het niet voor je werken.


 • Waarom zou je niet-gewichtsverlies doelen stellen?

  Het stellen van doelen die niets te maken hebben met het getal op de schaal is belangrijk voor de geestelijke gezondheid en het welzijn. Focussen op afvallen kan ervoor zorgen dat je het grote plaatje met betrekking tot het algehele welzijn uit het oog verliest.


 • Wat moet er in een wellnessplan worden opgenomen?

  Houd bij het maken van een wellnessplan voor uzelf rekening met uw huidige fysieke welzijn, levensstijl, werkschema, dieet en thuissituatie. Uw wellnessplan moet zich richten op voeding, slaap, sociale kansen, hobby’s, fysieke activiteit, niet-lichaamsbeweging, naar buiten gaan en uw persoonlijke en mentale welzijn.