8 feiten over wandelschoenen die u moet weten

8 feiten over wandelschoenen die u moet weten
Vrouw die wandelschoenen draagt

TravelCouples / Getty Images

  • Schoenen gaan niet eeuwig mee
  • Ga voor een groter formaat
  • Een goede vetersluiting is belangrijk
  • Sportschoenen bieden meer ondersteuning
  • Sokken doen ertoe
  • Blijf bij één merk tegelijk
  • Kies wandelschoenen voor lange wandelingen
  • Trailschoenen zijn beter voor wandelen

Natuurlijk kun je technisch gezien in de meeste schoenen lopen. Maar wandelschoenen maken een groot verschil, vooral bij het lopen van lange afstanden, voor lichaamsbeweging of trainingsdoeleinden.

Misschien wilt u enkele van uw schoenpraktijken heroverwegen om de levensduur van uw schoenen te verbeteren en letsel of ongemak te verminderen. Het maximaliseren van het juiste gebruik van je schoenen kan je zelfs helpen langer en sterker te lopen. Hier zijn enkele feiten over wandelschoenen om je op weg te helpen.

Schoenen gaan niet eeuwig mee

Schoenen gaan over het algemeen slechts 500 mijl mee voordat je de vulling eruit hebt geslagen. Als je schoenen een leren bovenwerk hebben of als je zacht bent met het bovenwerk, kunnen ze er nog steeds goed uitzien. Het kan zijn dat je niet door het loopvlak bent gedragen. Maar van binnen zijn ze dood.

Het toevoegen van een nieuwe binnenzool kan ervoor zorgen dat schoenen beter aanvoelen, maar ze hebben de demping verloren die ze hadden, en hun ondersteunende elementen kunnen ook worden afgebroken. Nu heb je een recept voor blessures en vermoeide voeten, omdat je voeten en enkels bij elke stap meer zullen bonken. Het kopen van nieuwe schoenen is veel goedkoper en gemakkelijker dan het bezoeken van een arts voor een verdraaide enkel of voor plantaire fasciitis – of het stoppen van uw wandelprogramma.

Size Up voor wandelschoenen

Zwellen je vingers op als je loopt? Raad eens: je tenen zwellen nog meer op. Als je schoenen niet groot genoeg zijn, kun je zwarte teennagels, blaren en voetpijn krijgen door zwelling.

Je wandelschoenen moeten groter zijn dan je gewone schoenen, omdat je voeten kunnen opzwellen tot een volledige schoenmaat als je meer dan een half uur loopt. Geef schoenmaat verlegenheid op en laat je goed passen. Misschien vindt u dat uw wandelschoenen te groot zijn om op kantoor of thuis te dragen als u niet loopt. Als dat zo is, bewaar ze dan om te wandelen.

Vetertechniek kan hiel slippen voorkomen

Niemand wil de pijn en het ongemak van zwarte teennagels ervaren wanneer ze gaan wandelen. Sommige mensen geven hun schoenmaat de schuld van dit fenomeen en denken dat hun schoenen te groot zijn. Maar de oplossing is misschien wel het goed veteren van je schoenen.

Wanneer je je schoenen goed vetert, blijft je hiel in de hielcup van de schoen terwijl je tenen ruimte hebben om uit te zetten. Een goede vetertechniek helpt ook hielblaren te voorkomen (zie deze veterinstructies voor het veteren van je schoenen).

Als je zwarte teennagels krijgt ondanks dat je genoeg ruimte in je schoenen hebt of als je hiel niet goed in de hielcup van de schoen zit, leer dan om je schoenen op de juiste manier te veteren.

Sportschoenen bieden meer ondersteuning

Begin met lopen met de schoenen die je bij de hand hebt. Maar als je van plan bent om meer dan een half uur per keer te lopen, zullen je voeten gelukkiger zijn in sportschoenen die ze correct ondersteunen en dempen. Je voeten buigen bij elke stap en hebben schoenen nodig die meebuigen.

Velen van ons overproneren en hebben een schoen nodig die helpt die beweging te corrigeren, zodat we niet zijn ingesteld op letsel. Dit zijn dingen die je het beste kunt vinden in een goed paar hardloopschoenen of atletische wandelschoenen.

Sokken doen ertoe

Als je merkt dat je blaren of hotspots op je voeten ontwikkelt, kunnen de juiste sokken helpen deze te voorkomen. Draag eerst sokken. Ten tweede, draag sokken die de juiste maat hebben. Als ze te groot zijn, stapelen ze zich op en kunnen ze ongemakkelijk zijn (of zelfs bijdragen aan blaren). Als ze te klein zijn, kunnen ze de bloedsomloop afsnijden en zelfs aandoeningen zoals eeltknobbels verergeren of pijn veroorzaken.

Draag ten slotte synthetische sokken van acryl, CoolMax, Ultimax of andere sportstoffen die vocht van de voet afvoeren. Draag geen katoenen sokken als je langer dan een half uur loopt, omdat ze zweet naast de voet vasthouden, de huid verzachten en meer vatbaar maken voor blaren. Draag synthetische sokken, smeer je voeten in of gebruik maïzena om ze droog te houden.

Goed schoeisel is van cruciaal belang als u diabetes heeft, omdat u het risico op het krijgen van zweren op uw voeten wilt verminderen.

Blijf bij één merk tegelijk

In plaats van merken wandelschoenen te roteren, zoek er een die bij je past en blijf erbij. Op die manier wordt je spiers zal zich in een patroon nestelen, in plaats van elke keer dat je overstapt aan te passen. Als je traint op snelheid of afstand, verwart het roteren tussen verschillende soorten schoenen je spieren zonder een goed trainingseffect te hebben.

Het is handig om twee paar Hetzelfde wandelschoenen die je kunt afwisselen. Begin zes weken na het eerste paar met het dragen van het tweede paar. Op die manier kun je voelen wanneer het eerste paar uitdeelt.

Lange wandelingen vragen om wandelschoenen, geen laarzen

Veel Europese afstandswandelaars dragen laarzen. Maar als je lange wandeling op de stoep ligt, zullen je voeten gelukkiger zijn als je schoenen draagt die zijn ontworpen voor marathonlopers en wandelaars. Je hebt wat demping nodig, maar geen zware demping. Selecteer wandelschoenen die zeggen dat ze geschikt zijn voor lange afstanden.

Als u te veel levert, hebt u mogelijk motion control-schoenen nodig, vooral voor langeafstandslopen.

Wandelschoenen zijn niet genoeg om te wandelen

Wandelschoenen bieden niet genoeg ondersteuning of bescherming om te wandelen. Je zult dit op de moeilijke manier ontdekken als je een pad neemt en ontdekt hoe pijnlijk het is om rotsen en wortels te hebben die je door de zolen van je schoenen prikken. Trailschoenen of lichtgewicht wandelschoenen beschermen je zolen.

Zelfs onverharde wegen kunnen een pijnlijke ervaring zijn met veel wandel- of hardloopschoenen. Schakel over op trailschoenen voor die oppervlakken. De trailrunningschoenen van vandaag zijn lichtgewicht, flexibel en beschermend.

Goed schoeisel is van cruciaal belang als u diabetes heeft, omdat u het risico op het krijgen van zweren op uw voeten wilt verminderen.

Het is handig om twee paar Hetzelfde wandelschoenen die je kunt afwisselen. Begin zes weken na het eerste paar met het dragen van het tweede paar. Op die manier kun je voelen wanneer het eerste paar uitdeelt.

Als u te veel levert, hebt u mogelijk motion control-schoenen nodig, vooral voor langeafstandslopen.