7 vezelsupplementen voor glutenvrije diëten

7 vezelsupplementen voor glutenvrije diëten
Welke vezelsupplementen zijn glutenvrij?

Jane M. Anderson

De gemiddelde Amerikaan krijgt slechts ongeveer de helft van de aanbevolen 20 tot 35 gram vezels per dag. Dit kan vooral gelden voor mensen die een glutenvrij dieet volgen, omdat enkele van de beste bronnen van vezels – volkoren tarwe en producten gemaakt van tarwe – gluten bevatten.

Voor die mensen kunnen supplementen het antwoord zijn op het opvullen van de vezelgaten die zijn ontstaan door tarwe en andere vezelrijke bronnen van gluten te vermijden. Het is geen goed idee om alleen op supplementen te vertrouwen, maar het nemen ervan kan je een beetje dichter bij het krijgen van de benodigde hoeveelheid brengen, zodat je niet hoeft te klauteren om in de rest te passen.

Is Metamucil glutenvrij?

Alle Metamucil poeders en capsules zijn glutenvrij, zo blijkt uit de verpakking. Ze zijn gemaakt van psylliumschil. Meta Fiber Wafers bevatten echter tarwemeel, dus ze zijn niet veilig voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.

Metamucil is misschien wel het bekendste merk vezelsupplement dat beschikbaar is in de VS. Het wordt geleverd in poeder, capsules, gezondheidsrepen en wafels. Twee theelepels origineel grof poeder Metamucil, gemaakt om te worden gemengd in een vloeistof, bevat 6 gram vezels, waarvan 5 gram oplosbare vezels.

Veilige vezelsupplementen voor een glutenvrij dieet

Om een voedingsmiddel of supplement wettelijk als glutenvrij te beschouwen, moet het minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten. Als u op zoek bent naar een glutenvrij vezelsupplement, zijn er een paar om te overwegen.

Merk op dat verschillende populaire vezelsupplementen sporengluten kunnen bevatten (onder de wettelijke glutenvrije limieten), zelfs als ze glutenvrij zijn gelabeld. En een populair vezelsupplement, Benefiber, is gemaakt van tarwe, ook al is het wettelijk gelabeld als glutenvrij.

Benefiber

Dit vezelsupplement wordt geleverd in poedervorm. Er zit 3 gram oplosbare voedingsvezels in 2 theelepels Benefiber.

Het primaire ingrediënt in Benefiber is tarwe-dextrine, maar omdat dit een deel van de tarweplant is dat niet het eiwit bevat dat problemen veroorzaakt voor mensen met coeliakie en andere soortgelijke spijsverteringsproblemen, wordt het wettelijk bestempeld als glutenvrij.

Citrucel

Alle Citrucel-producten – die caplets en poeders met sinaasappelsmaak zijn om in vloeistof te mengen – zijn glutenvrij. Ze zijn gemaakt van een vorm van oplosbare vezels uit planten en bevatten geen ingrediënten op basis van tarwe, gerst of rogge. Citrucel poeders bevatten 2 gram vezels per dosis; de caplets bevatten elk een halve gram vezels.

Fibercon

Het actieve ingrediënt in FiberCon is calciumpolycarbofiel, een vrij verkrijgbaar medicijn dat constipatie behandelt door ervoor te zorgen dat ontlasting water absorbeert. Hoewel FiberCon niet is afgeleid van glutenkorrels en wordt gemaakt in een glutenvrije faciliteit, wordt het eindproduct niet getest op gluten, dus het is niet gelabeld als glutenvrij.

Vezel keuze

Verkrijgbaar in meerdere smaken (waarvan sommige toegevoegde vitamines en mineralen bieden), halen Fiber Choice kauwtabletten hun vezels uit een soort plantaardige vezel die inuline wordt genoemd. Alle smaken van Fiber Choice kauwtabletten worden als glutenvrij beschouwd. Hetzelfde geldt voor gummies gemaakt door hetzelfde bedrijf, Fiber Choice Fruity Bites.

Fiber Well Gummies

Twee van deze kauwbare vezelsupplementen bieden 5 gram oplosbare vezels afkomstig van polydextrose. Ze zijn gelabeld als glutenvrij en worden verwerkt in een tarwevrije faciliteit. De faciliteit verwerkt echter wel andere allergenen: ei, vis, schaaldieren, soja en notenproducten.

NOW Foods Psyllium

De labels op alle versies van dit supplement stellen dat ze “vrij van tarwe en gluten” zijn. NOW is verkrijgbaar in gearomatiseerde en niet-gearomatiseerde poedervormen en als capsules. Een eetlepel van het poeder biedt 6 gram oplosbare vezels plus 1 gram niet-oplosbare vezels. Er is 1 gram vezels per drie capsules.

Merk op dat verschillende populaire vezelsupplementen sporengluten kunnen bevatten (onder de wettelijke glutenvrije limieten), zelfs als ze glutenvrij zijn gelabeld. En een populair vezelsupplement, Benefiber, is gemaakt van tarwe, ook al is het wettelijk gelabeld als glutenvrij.