7 veiligheidstips voor gezonde trainingen

7 veiligheidstips voor gezonde trainingen
Fitnessapparatuur

Getty Images / Westend61


 • Ontvang een jaarlijkse gezondheidscheck-up
 • Doe een warming-up en cool-down
 • Geleidelijk verhogen
 • Gebruik een goede techniek
 • Raadpleeg een Personal Trainer
 • Gebruik apparatuur verstandig
 • Train met een partner

De meeste mensen sporten in de sportschool om hun gezondheid te verbeteren, maar zich bewust zijn van mogelijke risico’s is ook cruciaal voor gezondheid en veiligheid. Leer hoe u veelvoorkomende ongelukken kunt voorkomen die uw trainingen buitenspel kunnen zetten. Met deze tips kun je jezelf veiliger houden.

Gezond verstand gaat een lange weg als je in de sportschool bent. Het is essentieel om een hygiënische ruimte te behouden en uw apparatuur af te vegen. De meeste sportscholen hebben desinfectiemiddelen beschikbaar voor het afvegen van apparatuur. Maar er zijn andere manieren om veilig en gezond te blijven terwijl je fit wordt.

Ontvang een jaarlijkse gezondheidscheck-up

Medische aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen kunnen zelfs actieve mensen besluipen, dus sla uw jaarlijkse controle niet over. De meeste sportscholen en trainingsprogramma’s zullen een controle aanvragen of vereisen om ervoor te zorgen dat u geen gezondheidsprobleem heeft dat kan worden verergerd door bepaalde soorten lichaamsbeweging. Maar je moet niet vergeten om de afspraak jaarlijks te maken.

Bespreek uw fitnessplannen met uw arts, vooral als u een reeds bestaande aandoening heeft of medicijnen gebruikt. Meestal zal uw arts uw beslissing om actiever te worden toejuichen. Maar u kunt enkele beperkingen of waarschuwingen krijgen als u specifieke gezondheidsproblemen of risico’s heeft.

Doe een warming-up en cool-down

Een goede warming-up kan het bloed naar je spieren laten stromen en je voorbereiden op meer inspanning.

Als onderdeel van uw cardio-trainingssessie (loopband, elliptische trainer of stationaire cyclus), begint u in een rustig tempo en lichte inspanning gedurende drie tot vijf minuten voordat u uw inspanning verhoogt tot uw doelniveau. Neem na je hoofdsessie nog een paar minuten de tijd om af te koelen op een lager inspanningsniveau.

Voor krachttraining en andere trainingsactiviteiten, opwarmen met drie tot vijf minuten lopen op een loopband of op zijn plaats lopen, zal helpen om het bloed naar je spieren te laten stromen om beter te presteren.

Voor elke training is het verstandig om wat actief stretch- en mobiliteitswerk te doen voordat je begint met het beter voorbereiden van je lichaam op het werk dat voor je ligt.

Geleidelijk verhogen

Je lichaam zal een geweldig trainingseffect ervaren als je geleidelijk je tijd, intensiteit of herhalingen van een oefening verhoogt. Een geweldig lichaam is niet in een dag opgebouwd en te snel te veel doen verhoogt het risico op letsel en complicaties.

Gebruik de juiste progressie in uw trainingstraining:

 • Voor cardio-oefeningen, verhoog de tijd en werk aan uw vorm voordat u uw snelheid en inspanningsniveau verhoogt.
 • Voor krachttraining, begin met lichtere gewichten en verhoog herhalingen en sets voordat u het gewicht verhoogt. Evalueer uw programma elke 4-6 weken opnieuw om een verandering te overwegen.

Gebruik een goede techniek

Hoe je de oefening doet, is van cruciaal belang voor het behalen van goede resultaten en het voorkomen van blessures. Als u gewichten heft op een manier die uw onderrug belast, zult u uiteindelijk de pijn voelen. Als u een slechte houding gebruikt en overstride op de loopband, krijgt u pijn, pijn en overbelastingsblessures. Werken aan core stabiliteit, positionering en houding zal helpen blessures en pijnlijke spieren te voorkomen.

Raadpleeg een Personal Trainer

Hoewel er apps en schriftelijke instructies zijn die u kunt gebruiken om de juiste techniek te krijgen, gaat er niets boven het hebben van een deskundig oog op uw formulier. Gebruik een personal trainer voor een paar sessies om ervoor te zorgen dat je de bewegingen correct maakt. Het is een goede investering en een personal trainer kan het beste veiligheidsaccessoire zijn.

Een trainer zal uw vorm in de gaten houden om ervoor te zorgen dat u de oefening correct uitvoert en uw onderrug niet belast of gewrichten probleemt. Een trainer zal uw trainingsduur en intensiteit op een stapsgewijze manier verhogen, waardoor u het beste trainingseffect krijgt met het minste risico op blessures. Een trainer zal ook optreden als spotter tijdens het gewichtheffen.

Gebruik apparatuur verstandig

Een van de belangrijkste risico’s van een sportschoolongeluk is struikelen over iets dat rondslingert. Maak het gebied vrij van objecten waar je tijdens je bewegingen over kunt struikelen. Respecteer ook dat apparatuur bedoeld is voor goed geïnformeerde volwassenen.

Loopbanden, hometrainers en gewichtsmachines hebben allemaal moving delen met het risico van knijpen en verpletteren van je vingers en tenen als je niet oplet. De meeste sportscholen laten geen kinderen (hoe goed begeleid ook) toe in de trainingsruimte.

Zorg er ten slotte voor dat spelden en kragen correct worden gebruikt op gewichtsmachines en halters. Wees je bewust van wie er om je heen aan het trainen is en welke bewegingen ze gebruiken, zodat je uit de buurt kunt blijven.

Train met een partner

Het is geen goed idee om alleen te trainen in een sportschool. Het zou het beste zijn als je altijd een vriend of personeelslid beschikbaar had in geval van een blessure of gezondheidscrisis. Trainen met een partner kan je twee sets ogen geven op eventuele zich ontwikkelende problemen.

Moedig elkaar aan om te drinken, volledig en correct te ademen en het trainingsgebied vrij te maken van obstakels. Wees elkaars veiligheidsmaatje en een trainingsmaatje.

Als je deelneemt aan gewichtheffen, moet je partner je kunnen herkennen – dat wil zeggen, ze moeten het gewicht kunnen grijpen als je spieren falen tijdens een oefening. Veel sportscholen vereisen dat die gewichtheffende gewichten een spotter direct beschikbaar hebben. Dit is vooral gebruikelijk voor degenen die halters tillen die het gewicht op zichzelf kunnen laten vallen wanneer ze een keer te veel proberen op te tillen.

Een woord van bodymindspirit

Vasthouden aan een trainingsroutine en veel fysieke activiteit krijgen is een uitstekende manier om je gezondheid te verbeteren en te behouden. Sportscholen bieden veel apparatuur en ondersteuning voor allerlei trainingsactiviteiten. Er zijn echter risico’s verbonden aan het gebruik van zware gewichten en apparatuur.

Het volgen van de bovenstaande veiligheidsrichtlijnen en aanbevelingen zal uw veiligheid verbeteren en de kans op ongevallen en verwondingen verminderen. Zoals altijd, bespreek elk nieuw trainingsplan van tevoren met uw zorgverlener.

Gebruik de juiste progressie in uw trainingstraining:

 • Voor cardio-oefeningen, verhoog de tijd en werk aan uw vorm voordat u uw snelheid en inspanningsniveau verhoogt.
 • Voor krachttraining, begin met lichtere gewichten en verhoog herhalingen en sets voordat u het gewicht verhoogt. Evalueer uw programma elke 4-6 weken opnieuw om een verandering te overwegen.