7 glutenvrije spekmerken die u kunt vertrouwen

7 glutenvrije spekmerken die u kunt vertrouwen
Spek op een bord

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bacon is een populair voedsel dat je misschien wilt blijven eten als je een glutenvrij dieet volgt. Slechts enkele spekfabrikanten garanderen echter de glutenvrije status van hun spek. Blijf lezen om erachter te komen welke spekmerken veilig zijn om te eten op een glutenvrij dieet.

Is Bacon glutenvrij?

Spek wordt meestal niet als glutenvrij bestempeld en is mogelijk niet veilig voor mensen met een glutenvrij dieet. Hoewel de overgrote meerderheid van spekproducten geen gluteningrediënten bevat (spek wordt over het algemeen gemaakt van alleen buikspek, zout, suiker, nitraten / nitrieten, kruiden en mogelijk rookaroma’s), betekent dat niet dat je spek waarlijk glutenvrij – je moet het controleren op mogelijke glutenkruisbesmetting.

Alleen sommige spek is officieel glutenvrij, terwijl veel anderen gewoon zeggen dat hun spekproducten geen gluten bevatten, maar sporenhoeveelheden gluten kunnen bevatten omdat ze worden verwerkt in een gedeelde faciliteit of op gedeelde apparatuur. Fabrikanten die aangeven dat hun spek glutenvrij is, zijn onder meer:

 • Applegate-boerderijen
 • Beeler’s
 • Zwijnkop
 • Dakin Boerderij
 • Dietz & Watson
 • Jones Dairy Farm
 • Wellshire Boerderijen

Glutenvrije Bacon Merken

Hier is een uitgebreide lijst van spekfabrikanten in de Verenigde Staten, samen met de antwoorden die ze hebben gegeven op vragen over glutenvrij spek, kruisbesmettingsrisico’s en gedeelde faciliteiten / apparatuur:

 • Applegate-boerderijen: Applegate maakt natuurlijk “Sunday” bacon (de gewone kruimelige variant die in me opkomt als ik aan “bacon” denk), plus natuurlijk kalkoenspek. De meeste producten van Applegate zijn glutenvrij, volgens de glutenvrije lijst van het bedrijf, inclusief alle spekproducten.
 • Harnas: Armour, een divisie van de John Morrell Food Group (Smithfield), maakt rauw spek, voorgekookt spek en voorgekookte spekjes. Volgens een woordvoerder zal elk merk van John Morrell tarwe-ingrediënten op het etiket van het product bekendmaken. Armour gebruikt geen gerst, rogge of haver in alles wat het maakt. Spek (en andere voedingsmiddelen zonder gluteningrediënten) kunnen op gedeelde lijnen worden vervaardigd, maar het bedrijf volgt strikte protocollen om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Beeler’s Puur Varkensvlees: Beeler’s, een duurzaam bedrijf dat zijn varkens grootbrengt zonder antibiotica of groeihormonen en met ruime toegang tot zonneschijn en socialisatie, maakt verschillende soorten spek: Applewood Smoked, Hickory Smoked, Garlic Pepper. Bedrijfswoordvoerder Julie Beeler vertelt bodymindspirit.com dat alles wat Beeler’s produceert glutenvrij is en wordt gemaakt in een glutenvrije faciliteit.
 • Zwijnkop: Premium vleeswarenfabrikant Boar’s Head labelt specifiek bijna al zijn producten glutenvrij, inclusief zijn spek. (In feite zijn “al onze vleeswaren, kazen en specerijen glutenvrij”, aldus het bedrijf.) De glutenvrije lijst van Boar’s Head vind je hier. (We zijn Boar’s Head-fans en kopen vaak het spek van het bedrijf.)
 • Bob Van Den Bergh: Je zou Bob Evans kunnen zien als een restaurant, maar het maakt ook een lange lijst van producten die te koop zijn in de supermarkt. Het bedrijf houdt een lijst bij van “potentieel aanvaardbare retailproducten” voor mensen met coeliakie, en die lijst omvat spek en Canadees spek. Hoewel ik het vroeg, gaf het bedrijf geen informatie over de vraag of zijn spek wordt geproduceerd op dezelfde apparatuur als glutenbevattende producten.
 • Broadbent Hammen: Broadbent’s uit Kentucky maakt vijf verschillende soorten spek, waaronder een die nitrietvrij is. Broadbent’s maakt echter geen glutenvrije claims en verschillende van de producten die het produceert bevatten gluteningrediënten.
 • Boterbal: Butterball staat natuurlijk bekend om zijn kalkoen, en het spekproduct van het bedrijf is eigenlijk kalkoenspek. Volgens de pagina met veelgestelde vragen van Butterball bevatten slechts twee Butterball-producten (gehaktballen in Italiaanse stijl en bevroren gevulde kalkoen) gluten.
 • Dakin Boerderij: Het in Vermont gevestigde speciaalvoedingsbedrijf Dakin Farm maakt verschillende echt interessante soorten spek, waaronder cob-gerookt spek, cob-smoked turkey bacon, cob-smoked maple-glazed bacon, Canadian bacon en Irish-style back bacon. Volgens de glutenvrije lijst van het bedrijf wordt al het spek geproduceerd door Dakin Farm als glutenvrij beschouwd.
 • Dietz & Watson: Deze maker van vleeswaren, worsten en ambachtelijke kazen is glutenvrij gecertificeerd door de Coeliakie Sprue Association, die tests vereist voor minder dan 5 delen per miljoen gluten in producten. Dietz & Watson produceert gewoon spek en Spek in Canadese stijl.
 • Farmland Foods: Farmland, dat een heleboel rauwe en volledig gekookte spekproducten maakt, inclusief gearomatiseerde en natriumarme variëteiten, is begonnen met het labelen van een paar voedingsmiddelen “glutenvrij”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Als die aanduiding niet verschijnt, betekent dit dat het bedrijf niet garandeert dat het product vrij is van glutenkruisbesmetting (ondanks een schijnbaar veilige ingrediëntenlijst). Landbouwgrond zal alle tarwehoudende ingrediënten bekendmaken (zoals vereist door de wet). De dextrose in zijn producten is op basis van maïs en het gemodificeerde voedselzetmeel dat in sommige producten wordt gebruikt, is op basis van maïs of aardappelen, zegt de woordvoerder.
 • Godshall’s: Als je op zoek bent naar kalkoen of kipspek, dan is dat waar Godshall’s in gespecialiseerd is. Volgens de pagina met veelgestelde vragen van het bedrijf bevat niets dat Godshall maakt gluten, behalve de Scrapple, die tarwe bevat.
 • Hatfield: Volgens hatfield’s glutenvrije productenlijst zijn drie soorten Hatfield bacon glutenvrij: Cherrywood gerookt extra dik gesneden triple smoked bacon, Maple Brown Sugar extra thick cut triple smoked bacon en Hickory extra thick-cut triple-smoked bacon. Wees echter een beetje voorzichtig: een vertegenwoordiger van het bedrijf vertelt me dat sommige van de “glutenvrije” producten van Hatfield op dezelfde manier zijn gemaakt als glutenbevattende producten. Het bedrijf spoelt de lijnen tussen elke productrun wel volledig weg, zegt de woordvoerder.
 • Jimmy DeanJimmy Dean, dat eigendom is van Hillshire Brands, maakt drie verschillende volledig gekookte spekjes, maar ze worden niet getest op gluten, volgens een woordvoerder, die eraan toevoegt dat er momenteel geen Jimmy Dean-producten als glutenvrij worden beschouwd (Hillshire Brands overweegt in de toekomst uitgebreidere glutenvrije etikettering toe te voegen).
 • Jones Dairy Farm: Dit bedrijf is glutenvrij gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie, wat betekent dat zijn producten minder dan 10 delen per miljoen gluten moeten testen. Jones Dairy Farm, een supporter van de Coeliakie Sprue Association en de Coeliakie Foundation, vermeldt momenteel vijf verschillende soorten spek op zijn glutenvrije lijst. Controleer toch altijd het etiket, want Jones maakt ook een paar glutenbevattende items.
 • Neese’s Landworst: Neese’s maakt zowel spek als worst, en het spek bevat geen gluteningrediënten. Houd er rekening mee dat Neese’s sommige producten met gluten maakt (de Country Scrapple bevat tarwemeel) en die producten worden gemaakt in dezelfde faciliteit als die welke geen gluten bevatten. Het gebied met de tarwe is echter een deel van de faciliteit dat volledig gescheiden is van waar het spek wordt gemaakt, zegt een woordvoerder.
 • Nodine’s RokerijDit kleine bedrijf uit Connecticut noemt zijn spek “onze trots en vreugde” en maakt veel verschillende soorten. De spekjes van Nodine zijn vrij van gluteningrediënten. Het bedrijf maakt wel twee producten (de Engelse en Ierse bangers) met tarwecrackermeel.
 • Nueske’s Applewood Smoked Meats: Nueske’s maakt 17 verschillende spekopties. Volgens het bedrijf wordt alles wat Nueske’s maakt (inclusief het spek) als glutenvrij beschouwd. Sommige items worden echter gemaakt door andere bedrijven en verkocht door Nueske’s, dus als u iets anders koopt, moet u dubbel contact opnemen met het bedrijf om ervoor te zorgen dat die andere producten veilig zijn.
 • Oscar Mayer: Bijna iedereen van ons kan Oscar Mayer spek gemakkelijk vinden in een lokale winkel. Oscar Mayer is een merk van Kraft Foods Co., wat betekent dat voedseletiketten het gebruik van tarwe-, gerst- of rogge-ingrediënten onthullen. Kraft garandeert echter niet dat voedingsmiddelen met vermelde gluteningrediënten volledig vrij zijn van mogelijke kruisbesmetting.
 • Wellshire Boerderijen: Wellshire Farms onderhoudt een doorzoekbare allergenendatabase waarmee u kunt selecteren op voedingsmiddelen die vrij zijn van gluten, zuivel / caseïne, soja, maïs, noten, peper, knoflook en mosterd. Meer dan een dozijn verschillende spekproducten – waaronder kalkoenspek en runderspek – verschijnen op de glutenvrije lijst van Wellshire.
 • Wright: Wright maakt deel uit van het conglomeraat Tyson Foods, Inc. en maakt veel verschillende soorten spek met behulp van “echte hickory houtrook – nooit vloeibare rook.” Volgens een medewerker van de klantenservice van Tyson zullen Wright en andere Tyson-merken alle glutenbevattende ingrediënten duidelijk op het etiket vermelden. Tyson reinigt zijn productielijnen tussen producten, zegt ze.

Een woord van bodymindspirit

Zoals je kunt zien in de bovenstaande lijst, bevat de overgrote meerderheid van spek geen gluteningrediënten. Dus als je niet bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, ben je misschien vine met de meeste spekproducten.

Nog een punt over spek: sommige fabrikanten van vloeibare rooksmaak gebruiken zelfs gerstemoutpoeder om hun producten te maken (gerst is, zoals we weten, een glutenkorrel). Als je spekmaker niet kan garanderen dat de vloeibare rook in het spek glutenvrij is, kies dan zeker een ander product (veel van de merken gebruiken echte rook, geen rooksmaak, om hun spek te maken).