7 glutenkorrelproducten die je voor de gek kunnen houden (en je ziek kunnen maken!)

7 glutenkorrelproducten die je voor de gek kunnen houden (en je ziek kunnen maken!)
orzo met kip en tomaten

Amy Neunsinger / Photodisc / Getty Afbeeldingen

Glutenkorrels – tarwe, vooral – verbergen zich achter veel verschillende trendy klinkende namen en bieden een potentieel gastronomisch mijnenveld voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid. Veel producten geluid alsof ze misschien glutenvrij zijn (en je misschien zelfs iemand hoort zeggen ze zijn glutenvrij), maar dat zijn ze niet, en je moet ze vermijden als je veilig wilt blijven op het glutenvrije dieet.

Restaurants en natuurvoedingswinkels zijn bijzonder risicovolle plaatsen als het gaat om deze zeven graanproducten. Etikettering op deze granen is niet altijd perfect (en vermeldt niet altijd “bevat tarwe”), en dus kunnen servers en winkelmanagers ook gemakkelijk door hen voor de gek worden gehouden.

Granen om glutenvrij te vermijden

Hier is een gids voor zeven kameleongraanproducten die je echt voor de gek kunnen houden – ze zien eruit en klinken alsof ze misschien glutenvrij zijn, maar ze zijn zeker niet:

1. Orzo: Het ziet eruit als rijst, het werkt als rijst, het wordt vaak gecombineerd met rijst tot een smakelijk pilafgerecht. Maar het is zeker niet glutenvrij. Orzo is een soort pasta gemaakt van griesmeel tarwemeel. Zoals ik al zei, kijk uit voor het gemengd in rijst pilaf gerechten (waar het buitengewoon moeilijk te herkennen kan zijn), in soepen, bovenop salades en onder sauzen.

Orzo
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

2. Couscous: Couscous, een favoriet in mediterrane gerechten, lijkt ook een beetje op rijst (maar niet zoveel als orzo). Wanneer het wordt gekookt, lijkt het ook op andere glutenvrije granen, zoals quinoa en gierst. Laat je niet misleiden: couscous wordt gemaakt van durumtarwemeel. Desalniettemin is het mogelijk om glutenvrije couscous te vinden – zorg er alleen voor dat dat is wat je hebt voordat je het gebruikt!

Couscous
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

3. Eenkoren: Dit glutenvrije graan verbergt zich in het volle zicht: het maakt geen botten over het feit dat het een vorm van tarwe is, maar velen beweren dat – omdat het een antiek vorm van tarwe – het heeft geen invloed op mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid. Ik heb anekdotische rapporten gehoord van een paar mensen die goede ervaringen hebben gehad met eenkoren (en zijn naaste verwant Kamut), maar medisch onderzoek geeft aan dat deze oude tarwevariëteiten wat gluten bevatten en mogelijk reacties van het immuunsysteem kunnen veroorzaken bij mensen met coeliakie.Ik zou wegblijven.

4. Farro: Dit lijkt de graan-du-jour te zijn in sommige gastronomische en natuurvoedingsspeciaalzaken. Plotseling bevat de helft van de salades farro en verkopen de winkels kleine zakken van het graan voor $ 7 per stuk. Maar wat is farro in hemelsnaam? Ik moet bekennen dat ik het eerst niet wist (hoewel het er een beetje verdacht uitzag). Gelukkig heb ik niet gebeten voordat ik onderzoek deed, en het blijkt dat farro verwijst naar verschillende vormen van oude tarwe. Zoals ik hierboven vermeld, is oude tarwe nog steeds tarwe en bevat het nog steeds gluten.

5. Seitan: Seitan, een saaie, taaie substantie die ook bekend staat als “mock duck” en “mock meat”, verschijnt in veel vegetarische en veganistische gerechten – vooral Aziatische gerechten – als een eiwitrijke vleesvervanger. Maar als je reageert op gluten, zou je waarschijnlijk liever in de volgende provincie zijn wanneer een pak seitan wordt geopend – het spul is pure tarwegluten. ‘Nuff zei.

Seitan
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

6. Freekah: Dit is een andere populaire vegetarische en veganistische eiwitbron. Helaas wordt freekah (ook bekend als frik of farik) gemaakt door onrijpe tarwekorrels te nemen en ze te roosteren. Het kan je lichaam niet schelen of de tarwe groen of goudbruin is – het zal nog steeds bezwaar maken (mogelijk luidruchtig).

7. Biologische tarwe: Biologische tarwe is gewoon tarwe geteeld zonder synthetische chemicaliën. Het is genetisch identiek aan tarwe die conventioneel wordt geteeld, en het bevat zeker gluten. Toch heb ik nogal wat mensen horen twijfelen of het glutenvrij is, of (nog erger) ondubbelzinnig stellen dat het is glutenvrij. Geloof me op mijn woord: biologische tarwe is dat zeker niet glutenvrij.

Een woord van bodymindspirit

Degenen onder ons die het glutenvrije dieet volgen, hebben het geluk dat er tonnen echt glutenvrije graanproducten op de markt zijn die we kunnen gebruiken in plaats van deze onveilige ingrediënten, ongeacht wat er ook gebeurt.r we maken een rijst pilaf of een brood van biologisch glutenvrij brood.

Als je bijvoorbeeld trek hebt in couscous, zijn er glutenvrije varianten beschikbaar. En als je een interessant graan wilt mengen met rijst of in een salade, bekijk dan 5 interessante glutenvrije granen om te proberen.

Houd er rekening mee dat glutenachtige ingrediënten zoals orzo, couscous en de anderen in gerechten kunnen sluipen waar je ze misschien niet zou verwachten, en de mensen die die gerechten maken, misschien niet eens beseffen hun ingrediënten bevatten het kwaadaardige eiwit gluten. Pas op en houd deze lijst bij de hand.