6 verborgen bronnen van gluten in supermarktvoedsel

6 verborgen bronnen van gluten in supermarktvoedsel

Steeds vaker bieden supermarkten lijsten met glutenvrije producten, of zelfs het labelen van voedingsmiddelen “glutenvrij” in het schap. Deze praktijk maakt het gemakkelijker voor mensen die een glutenvrij dieet volgen omdat ze coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben.

Er zijn echter glutenvrije gevaren die u waarschijnlijk niet verwacht. Bepaalde populaire voedingsmiddelen waarvan je zou kunnen aannemen dat ze glutenvrij zijn (of op zijn minst vrij van gluteningrediënten), bevatten eigenlijk verborgen gluten of dragen een aanzienlijk risico op glutenkruisbesmetting, simpelweg vanwege de manier waarop ze worden verwerkt.

Dit zijn zes verborgen bronnen van gluten die vaak worden aangetroffen in supermarktvoedsel. Leer hoe u ze kunt vermijden en wat u kunt kopen om ze in uw winkelwagen te vervangen.

1

Rotisserie Kip

Hele rotisserie kip op een bord

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Je zou denken dat de rotisserie-kippen die in supermarkten worden verkocht, glutenvrij moeten zijn. Maar de meesten zijn dat niet. Het probleem is niet de kip, maar eerder de bereiding van de vogel.

Veel supermarkten voegen een lichte stof van bloem toe aan de huid van de kip om het knapperiger te maken. Er kunnen ook gluteningrediënten in de kruiden, rub of saus zitten die worden gebruikt om smaak toe te voegen.

Maar zelfs als geen van deze ingrediënten wordt gebruikt, kan kruisbesmetting in het koken en verpakken van de vogel blootstelling aan gluten veroorzaken.

In feite koken en verkopen veel winkels gefrituurde kip naast hun rotisserie-kippen. Om glutenvrij te blijven:

 • Koop een rotisserie kip in een winkel die het label ‘glutenvrij’ noemt. Costco en Sam’s Club zijn twee glutenvrije opties als je een lidmaatschap hebt.
 • Probeer de rotisserie kip van Boston Market in plaats van een supermarktversie. Het heeft het label ‘glutenvrij’ en je kunt een aantal glutenvrije bijgerechten ophalen terwijl je er bent.
2

Deli Vlees en Kaas

Het is een glutenvrije stedelijke mythe dat veel vleeswaren gluteningrediënten bevatten als vulstoffen. In de overgrote meerderheid van de gevallen worden vleeswaren en kazen gemaakt met glutenvrije ingrediënten. Dat betekent echter niet dat u veilig deli-producten kunt bestellen die op bestelling zijn gesneden aan de balie.

Sommige delicatessen brengen een aanzienlijk risico op glutenkruisbesmetting met zich mee.

Bovendien loop je het risico op veel glutenkruisbesmetting in de delicatessenwinkel, vanwege het feit dat de snijmachines niet meer dan een of twee keer per dag worden schoongemaakt en sandwiches (gemaakt met brood op basis van tarwe) worden gemaakt in de delicatessenwinkel. Om glutenvrij te blijven:

 • Koop verpakt vlees dat is gemarkeerd als “glutenvrij” en blijf bij voorverpakte gesneden kazen. De overgrote meerderheid van de kaasmerken is veilig.
 • Koop een merk met het label ‘glutenvrij’, zoals Boar’s Head. Vraag het personeel ook om een schone machine te gebruiken als u vlees voor u moet laten snijden uit de delicatessenzaak.
3

Soep- en saladebar

Soep- en saladebars in de supermarkt zien er vaak verleidelijk uit. Ze bevatten vers, gezond voedsel voor een maaltijd die weinig inspanning van uw kant vereist. Je zou jezelf ervan kunnen overtuigen dat je de items kunt kiezen die glutenvrij lijken en de “gluten-y” -voedingsmiddelen achter je kunt laten.

Hoewel u misschien wegkomt met het kiezen en kiezen uit opties die minder snel gluten bevatten, is het risico op glutenkruisbesmetting hoog.

Zo is het voor een klant makkelijk om een crouton in de (verder glutenvrije) ranchdressing te laten vallen, of een beetje tabbouleh in de quinoa te dribbelen. Om glutenvrij te blijven:

 • Kies items die duidelijk glutenvrij zijn, zoals sla en rauwe groenten.
 • Vermijd items die in bakken naast glutenbevattende items staan. Vermijd bijvoorbeeld de aardappelsalade als deze naast macaronisalade ligt.
 • Sla de soep over, tenzij deze duidelijk het label ‘glutenvrij’ heeft.
 • Blijf bij saladebars in supermarkten die items labelen als ‘glutenvrij’ of ‘geen gluteningrediënten’. Wegmans, een keten in het noordoosten en midden van de Atlantische Oceaan, doet dit (en Wegmans sushi is glutenvrij).
4

Verpakte kaas

De meeste kaas is van nature glutenvrij. Dus mensen die het glutenvrije dieet volgen, kunnen het eten, tenzij ze ook gevoelig zijn voor caseïne (een melkeiwit) of andere ingrediënten op basis van melk. U moet echter kaas vermijden die in de supermarkt is verpakt.

De reden? De meeste winkels hebben het deli-toonbankpakket kaas. Dit gedeelte van de winkel wordt gebruikt om broodjes en andere lijm te snijdentien bevattende voedingsmiddelen. Het risico op kruisbesmetting is groot.Om glutenvrij te blijven:

 • Praat met het personeel van de delicatessenwinkel over waar ze de grotere porties kaas in kleinere hoeveelheden snijden. Als dit gebeurt in dezelfde ruimte als broodjes worden gemaakt, blijf dan uit de buurt.
 • Vermijd verpakkingen die zijn verzegeld met dunne plasticfolie en op de achterkant zijn bevestigd met een in de winkel gedrukt etiket. Koop alleen pakketten die in krimpfolie zijn verpakt. Krimpfolie vindt in de meeste gevallen off-site plaats – weg van de delicatessenwinkel. Bevestig ten slotte met winkelmedewerkers dat de kaas niet in de winkel is verpakt.
5

Bulkbakken

Het is zo verleidelijk om producten uit de bulkbakken te kopen in supermarkten, natuurvoedingswinkels en coöperaties. De artikelen zijn over het algemeen veel goedkoper dan verpakte goederen.

Maar bulkbakken houden speciale risico’s in voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen. Klanten delen schepjes tussen de bakken, waardoor u het risico loopt op kruisbesmetting.

Een klant kan bijvoorbeeld amandelen scheppen met een hulpmiddel dat eerder werd gebruikt voor volkorenmeel en een residu op de amandelen achterlaten. Ook maken winkelmedewerkers de bakken niet altijd goed schoon voordat ze deze opnieuw gebruiken voor een ander bulkproduct. Om glutenvrij te blijven:

 • Vermijd producten in bulkbakken in de winkel volledig.
 • Koop glutenvrije noten of granen in bulk of overweeg ze online te bestellen bij een outlet die ze duidelijk als ‘glutenvrij’ markeert.
6

Vlees counter

Sommige supermarkten – vooral luxe, meer “gastronomische” winkels – tonen hun vlees in gekoelde vitrines met glazen voorkant. In de meeste gevallen bevatten die vitrines niet alleen gewoon vlees, ze bevatten ook gastronomische items zoals gevulde kipfilets, gehaktbroodmixen, gemarineerde rundvleeskebobs en voorgepaneerde visfilets. Dat is waar gluten kunnen binnensluipen.

Het risico is dat een verdwaald paneermeel zich een weg baant naast een gewone kipfilet, of dat de gebruikte marinade een scheut sojasaus op basis van tarwe bevat.

Sommige slagersbalies zijn beter dan andere in het verminderen van dit kruisbesmettingsrisico door bereide items te scheiden van gewone items met schilden en barrières. Toch moet je voorzichtig zijn. Om glutenvrij te blijven:

 • Wees je bewust van het risico en kies je vlees en vis zorgvuldig, waarbij je de vleeswaren en vis uit de buurt van diegene verwijdert die naast glutenbevattende items worden geplaatst.
 • Overweeg om alleen voorverpakt vlees te kopen, zelfs als dit betekent dat je een andere supermarkt moet bezoeken.

Een woord van bodymindspirit

Het glutenvrije dieet is ingewikkeld en heeft een steile leercurve, dus sla jezelf niet in elkaar als je deze bronnen van verborgen gluten in de supermarkt niet kende. Het loont om waakzaam te zijn en elk voedsel in de schappen in twijfel te trekken, met name voedsel dat daar in de winkel wordt verwerkt of verpakt.

Niet alle in de winkel verpakte en in de winkel bereide voedingsmiddelen zijn problematisch. Gesneden groenten en fruit zijn bijvoorbeeld meestal vrij veilig omdat ze over het algemeen worden verpakt in de groenteafdeling, ver van broodkruimels in de delicatessenwinkel en glutenmarinaden in de slagerij.

Als u twijfelt over een bepaald product, vraag dan om met de afdelingsmanager te spreken. Die persoon moet enige training in allergenen hebben en moet inzicht hebben in de specifieke risico’s op die afdeling.

Maar zelfs als geen van deze ingrediënten wordt gebruikt, kan kruisbesmetting in het koken en verpakken van de vogel blootstelling aan gluten veroorzaken.

Sommige delicatessen brengen een aanzienlijk risico op glutenkruisbesmetting met zich mee.

Hoewel u misschien wegkomt met het kiezen en kiezen uit opties die minder snel gluten bevatten, is het risico op glutenkruisbesmetting hoog.

Maar bulkbakken houden speciale risico’s in voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen. Klanten delen schepjes tussen de bakken, waardoor u het risico loopt op kruisbesmetting.

Het risico is dat een verdwaald paneermeel zich een weg baant naast een gewone kipfilet, of dat de gebruikte marinade een scheut sojasaus op basis van tarwe bevat.