6 glutenvrije ketchupmerken om te weten

6 glutenvrije ketchupmerken om te weten
Ketchup

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Is Ketchup glutenvrij?
  • Glutenvrije status per merk
  • Voorzorgsmaatregelen
  • Een woord van bodymindspirit

Als je het glutenvrije dieet volgt, moet je niet zomaar ketchup van de plank pakken en ervan uitgaan dat het goed komt. Weten of ketchup glutenvrij is en waar je op moet letten is belangrijk.

Is Ketchup glutenvrij?

Als je glutenvrij bent, is een veilige ketchup vrij gemakkelijk te vinden. De meeste ketchup die in de VS wordt verkocht, wordt als glutenvrij beschouwd tot ten minste minder dan 20 delen per miljoen (ppm). Er zijn echter een paar uitzonderingen op deze regel. Hoewel glutengraanproducten onwaarschijnlijk zijn in ketchup, zijn er verschillende die onderhevig kunnen zijn aan glutenkruisbesmetting tijdens de verwerking. Bovendien kunnen sommigen die glutenvrij eten nog steeds een reactie ervaren op gedistilleerde azijn die is gemaakt van glutenkorrels, zelfs onder de 20 ppm.

In de VS worden bedrijven geacht azijn gemaakt van tarwe op hun etiketten te vermelden. Echter deze regel is niet altijd van toepassing op specerijen. Daarom kunnen sommige fabrikanten azijn uit tarwe gebruiken om hun ketchup te maken zonder het altijd op hun etiketten te vermelden. Maar gedistilleerde witte azijn afgeleid van tarwe moet nog steeds onder de limiet van 20 ppm testen.

Glutenvrije status per merk

Deze lijst met ketchups en hun glutenvrije status bevat de bron van de azijn als deze verkrijgbaar is bij de fabrikant. Als u een van degenen bent die reageert op azijn gedistilleerd uit glutenkorrels, wilt u misschien vasthouden aan een van de merken die een niet-glutengraanbron gebruikt voor zijn azijn. Hier zijn de belangrijkste merken ketchup die in de VS worden verkocht en hun glutenvrije informatie.

Annie’s Biologische Ketchup

Annie’s, dat een verscheidenheid aan producten maakt voor de glutenvrije markt, test zijn biologische ketchup tot 20 ppm. Een consumentenvertegenwoordiger van het bedrijf zegt dat de producten van Annie op hun etiketten zullen vermelden of ze zijn gemaakt op gedeelde apparatuur of in een gedeelde faciliteit met tarwe, maar niet met gerst of rogge, en dat de azijn in de ketchup is afgeleid van maïs of bieten, niet van tarwe.

Franse Ketchup

Franse ketchup is glutenvrij (tot minder dan 20 ppm) en ook maïssiroopvrij. Het blijft ook uit de buurt van conserveermiddelen en kunstmatige kleuren en smaakstoffen. De azijn die in franse kruidenproducten wordt gebruikt, kan afkomstig zijn van tarwe.

De FAQ-pagina van het bedrijf zegt dat het product glutenvrij is: “Gluten- en glutenproducten, indien aanwezig, zullen altijd op het productetiket worden vermeld met de algemene naam van de glutenbron, zoals “gerst”, “tarwe”, “rogge”, “haver” of “triticale”. Het is belangrijk dat u de ingrediëntenverklaring op uw verpakking leest op het moment van aankoop om nauwkeurige, actuele informatie te garanderen, omdat productformules kunnen veranderen. ”

Heinz Ketchup

Heinz, dat de meest populaire ketchup in de VS maakt, wordt beschouwd als glutenvrij tot 20 ppm. Voor degenen die gevoelig zijn voor azijn gemaakt van glutenkorrels, meldt een medewerker van de klantenservice van Heinz dat de gedistilleerde azijn is gemaakt van maïs, niet van tarwe, bronnen.

Hunt’s Ketchup

De ketchupproducten van Hunt worden geproduceerd door Conagra Brands Inc., dat een beleid heeft om glutenbevattende ingrediënten specifiek op het etiket van het voedsel bekend te maken. Conagra beschouwt Hunt’s ketchup niet als glutenvrij, omdat het niet als ‘glutenvrij’ wordt bestempeld.

In plaats daarvan stelt het bedrijf dat alle variëteiten van Hunt’s ketchup “geen toegevoegde gluten bevatten”, maar niet worden getest om te zien of ze legaal glutenvrij zijn. Bovendien kan de azijn die wordt gebruikt om Hunt’s ketchup te maken, worden afgeleid van glutenkorrels (voornamelijk tarwe).

Organicville Ketchup

Organicville maakt biologische producten, waaronder ketchup. De ketchup van Organicville is glutenvrij gelabeld, wat betekent dat het moet worden getest tot onder de 20 ppm. De oprichter van het bedrijf, Rachel Kruse, zegt dat de azijn die wordt gebruikt in Organicville-ketchup en andere producten gecertificeerd glutenvrij is en is afgeleid van maïs of riet.

Walden Boerderijen Ketchup

Walden Farms is gespecialiseerd in “calorievrije” koolhydraatarme producten die ook als glutenvrij tot 20 ppm worden beschouwd. Volgens de website van het bedrijf bevat de ketchup “geen calorieën, vet, koolhydraten, gluten of suikers van welke aard dan ook.” De ketchup van het bedrijf is gemaakt met tomatenpuree plus een mix van twee verschillende azijnen (appelcider en wit gedistilleerd), kruiden, xantham-gom en smaakstoffen.

Sir Kensington’s Ketchup

Sir Kensington’s ketchup is gemaakt van gemalen rode tomaten, een pasta gemaakt vanm groene en rode tomaten, rietsuiker, water, ui, gedistilleerd terwijl azijn, en kruiden. Het merk merkt op dat zijn ketchup glutenvrij, niet-GMO en veganistisch gecertificeerd is.

Voorzorgsmaatregelen

Meerdere supermarktketens produceren hun eigen ketchup van het winkelmerk, waarvan er vele daadwerkelijk worden vervaardigd door externe bedrijven. U moet uw favoriete supermarkt vragen of ketchup van het winkelmerk als glutenvrij wordt beschouwd. Gelukkig hebben de meeste winkels lijsten met glutenvrije producten. Houd er echter rekening mee dat de meeste hiervan slechts tot 20 ppm worden getest.

Als je bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, kun je overwegen om op zoek te gaan naar een ketchup die gecertificeerd glutenvrij is; er is er minstens één beschikbaar.

Een woord van bodymindspirit

Een laatste opmerking: het zorgvuldig kiezen van een glutenvrije ketchup zal je geen goed doen als die ketchup besmet raakt met een mes dat op glutenbrood is gebruikt. Koop in plaats daarvan knijpflessen ketchup en andere specerijen waar beschikbaar. Voorkom kruisbesmetting door uw gedeelde keuken zorgvuldig in te richten.

Als je bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, kun je overwegen om op zoek te gaan naar een ketchup die gecertificeerd glutenvrij is; er is er minstens één beschikbaar.