5 relish merken die betrouwbaar glutenvrij zijn

5 relish merken die betrouwbaar glutenvrij zijn
Augurk geniet in een kom

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Relish bevat over het algemeen ingelegde komkommers en andere groenten, azijn en kruiden, en de meeste commerciële merken van relish die in supermarkten worden verkocht, bevatten geen ingrediënten die gluten bevatten. Niet alle merken en smaken van genot die tegenwoordig op de markt zijn, worden echter als glutenvrij beschouwd, omdat sommige mogelijk kruisbesmet kunnen raken met gluten tijdens de productie en verwerking.

Hieronder vindt u een gedetailleerde lijst met relish beschikbaar in de Verenigde Staten, plus de glutenvrije status van elk merk. Als je echter coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt en glutenvrij genot wilt verspreiden op je glutenvrije hotdogs, om te mengen in je tonijnsalade of om je gehaktbrood op te fleuren, moet je het houden bij een van deze vijf merken van genot:

 • Beste meid
 • Mt. Olijf
 • Patak’s (de meeste, maar niet alle, zijn glutenvrij; zie hieronder voor details)
 • Stonewall Kitchen (sommige, maar niet alle, zijn glutenvrij; zie hieronder voor meer informatie)
 • Wickles Augurken

Geniet van merken en variëteiten zonder gluteningrediënten (die de meerderheid van de relish vormen die op de markt verkrijgbaar zijn) kunnen al dan niet significante glutenkruisbesmetting bevatten, dus consumeer deze op eigen risico, vooral als u bijzonder gevoelig bent voor sporengluten.

Ook gebruikten sommige merken van relish gedistilleerde azijn die kan worden geproduceerd uit tarwe. Omdat sommige mensen met coeliakie en glutengevoeligheid geloven dat ze reageren op azijn afgeleid van glutenkorrels, hebben we hieronder de bron van de azijn in elk product genoteerd (wanneer de fabrikant bereid is om het bekend te maken). Slechts één relish die we vonden, bevat eigenlijk een gluteningrediënt (gerstemout), dus blijf goed uit de buurt van die ene.

Glutenvrije Relish-merken (plus sommige die niet glutenvrij zijn)

Hier zijn de belangrijkste merken die relish verkopen in de Verenigde Staten, plus wat elk bedrijf te zeggen heeft over het al dan niet glutenvrij zijn van relish:

 • B&G genieten. Geen gluten ingrediënten. B&G maakt drie verschillende relish-variëteiten: sweet relish, India relish (sweet relish gecombineerd met een scheutje curry) en hotdog relish (sweet relish gemengd met mosterd). Geen enkele bevat gluteningrediënten en ze worden allemaal gemaakt in een faciliteit die geen glutenbevattende producten verwerkt. Ze zijn echter nog niet getest op sporengluten, en dus labelt het bedrijf ze niet als ‘glutenvrij’, aldus een vertegenwoordiger van het bedrijf.
 • Beste meid. Glutenvrij. Best Maid Products, Inc., een klein bedrijf dat vooral bekend staat om zijn augurken, maakt drie verschillende soorten relish: sweet relish, dille relish en sweet jalapeno relish. Ze worden allemaal als glutenvrij beschouwd, volgens het bedrijf, hoewel een vertegenwoordiger van het bedrijf opmerkt dat de producten niet glutenvrij zijn geëtiketteerd. De gebruikte azijn is van maïs, zegt de vertegenwoordiger.
 • Claussen. Geen gluten ingrediënten. Claussen biedt één heerlijke smaak: zoete augurk relish. Dit is een merk van Kraft Foods. Kraft labelt sommige voedingsmiddelen glutenvrij en stelt dat het alle tarwe-, gerst- of rogge-ingrediënten op zijn productetiket zal vermelden. Claussen relish bevat geen gluteningrediënten, maar wordt door het bedrijf niet als glutenvrij beschouwd, mogelijk vanwege mogelijke glutenkruisbesmetting in de productie. Claussen relish bevat witte azijn, die kan worden afgeleid van tarwe, maar glutenvrij is.
 • Crosse & Blackwell. Bevat gluten. Dit Britse voedselproductiebedrijf, nu een dochteronderneming van The J.M. Smucker Co., biedt één relish-product in de VS: Branston pickle relish. Het eerste ingrediënt in het product is moutazijn gemaakt van gerst, dus dit is zeker niet glutenvrij. Merk op dat moutazijn vaker wordt gebruikt als ingrediënt in specerijen in het Verenigd Koninkrijk en Europese landen, dus controleer altijd de ingrediënten wanneer u naar het buitenland reist.
 • Heinz. Geen gluten ingrediënten. Heinz maakt een breed scala aan verschillende soorten relish: sweet relish, dille relish (een tarter relish gemaakt met dille augurken), hotdog relish (combineert relish en mosterd) en India relish. Ingrediënten variëren tussen de verschillende formuleringen, maar omvatten over het algemeen komkommers, kool, zout, kruiden en gedistilleerde azijn. Het bedrijf labelt ze niet glutenvrij, wat betekent dat ze tijdens de verwerking onderhevig kunnen zijn aan glutenkruisbesmetting. Heinz gebruikt azijn die is gedistilleerd uit maïs, niet uit glutenkorrels.
 • Mt. Olijf. Glutenvrij. Mt. Olive maakt 12 verschillende soorten relish, variërend van gewone zoete relish (plus een variëteit zonder toegevoegde suiker), dille relish (plus een verminderde natriumvariëteit) en hotdog relish met mosterd tot Jalapeño zoete relish plus deli-stijl blokjes dille relishes met zeezout in zoete en dille smaken. Ze zijn allemaal glutenvrij (tot minder dan 20 delen per miljoen), aldus het bedrijf. Ze zijn ook vrij van andere veel voorkomende allergenen, waaronder zuivel, eieren, noten, pinda’s, noten, soja en MSG. Mt. Olive’s gedistilleerde azijn is gebaseerd op maïs, volgens het bedrijf.
 • Nalley Augurken. Geen gluten ingrediënten. Nalley verkoopt augurken en geniet in de Pacific Northwest (Noord-Californië, Oregon en de staat Washington), Montana, Idaho en Utah. Relish-variëteiten omvatten dille relish (in een knijpfles), hotdog relish met mosterd, dille relish en hamburger relish. De producten bevatten geen gluten ingrediënten.
 • Patak’s. Allemaal glutenvrij. Je bent misschien bekend met de Indiase suddersauzen (ook glutenvrij) gemaakt door dit bedrijf. Patak’s maakt ook een verscheidenheid aan relish-achtige producten die het labelt als “augurk”, die allemaal glutenvrij zijn (tot minder dan 20 delen per miljoen gluten). Kies uit limoen (en hete limoen) augurk, mango (en hete mango) augurk, Brinjal aubergine augurk, hete gemengde augurk, knoflook en hete chili augurk. Ze kunnen allemaal sporen van pinda’s, amandelen en cashewnoten bevatten.
 • Stonewall Keuken. Sommige zonder gluteningrediënten. Dit speciale merk maakt verschillende soorten genot die geen gluteningrediënten bevatten (maar niet zijn getest op gluten, of kunnen onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting bij de verwerking). De relish-producten zonder gluteningrediënten zijn boerderijrood relish, boerderijgroene relish (het dichtst bij “traditionele” relish), pittige maïs relish en New England cranberry relish.
 • Handelaar Joe’s. Geen gluten ingrediënten. Deze eigenzinnige supermarktketen heeft verschillende soorten relish, waaronder sweet pickle relish, India relish, cranberry orange relish en corn and chili relish (niet alle winkels dragen alle items). Helaas verschijnt geen van deze relish-producten op de lijst met glutenvrije producten van Trader Joe, dus u moet een ander relish-merk kiezen.
 • Vlasic. Geen gluten ingrediënten. Vlasic, beter bekend om zijn augurken, maakt vijf verschillende soorten relish: sweet relish (in een pot of in een knijpcontainer), homestyle relish (in een knijpcontainer), suikervrije homestyle relish (in een knijpcontainer) en dille pickle relish (in een pot). Geen enkele bevat gluteningrediënten, maar ze kunnen onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting tijdens de verwerking.
 • Wickles Augurken. Glutenvrij. Wickles, een klein bedrijf in Alabama, maakt drie verschillende soorten relish: green relish, spicy red sandwich spread relish en Wicked Jalapeño relish. Alle producten gemaakt door Wickles Pickles, inclusief de drie relish-smaken, worden als glutenvrij beschouwd, volgens het bedrijf, dat appelciderazijn in zijn producten gebruikt.
 • Woodstock. Geen gluten ingrediënten. Woodstock Foods maakt twee verschillende soorten relish: biologische zoete relish en biologische Jalapeño relish. Het bedrijf (dat sommige producten glutenvrij labelt) beschouwt geen van zijn lekkernijen als glutenvrij, ook al bevat geen van beide ingrediënten op basis van glutenkorrels.

Een woord van bodymindspirit

Relish kan een ondergewaardeerde smaakmaker zijn. Het is van nature glutenvrij (blijf bij een van de vijf glutenvrije merken die hierboven zijn vermeld) en het is extreem veelzijdig, dus het is een geweldig ingrediënt om bij de hand te houden in je koelkast. Uiteraard kun je relish (samen met je glutenvrije ketchup en glutenvrije mosterd) gebruiken op je hotdogs en hamburgers (vergeet de glutenvrije broodjes niet). Maar overweeg ook deze potentiële toepassingen voor plezier:

 • meng het in kip en tonijn salade
 • gebruik het royaal om zelfgemaakte glutenvrije aardappelsalade en macaronisalade op smaak te brengen
 • meng je favoriete genot met glutenvrije mayonaise om een heerlijk smakend broodbeleg te maken (relish, mayo en ketchup maakt Thousand Island-dressing, terwijl relish, mayo en citroensap tartaarsaus maken)
 • klop het met olijfolie voor een salade topping of een gearomatiseerde bakolie
 • pureer het in eierdooiers voor duivelseieren

Zoals we hierboven hebben besproken, is het vrij onwaarschijnlijk dat je in de VS plezier zult vinden dat een op gluten gebaseerd ingrediënt bevat – de enige belangrijke behalveion op de markt is de relish met moutazijn, en dat is gemaakt door een Brits bedrijf. Wel moet je uitkijken voor de kans op gluten kruisbesmetting in relish. Daarom raden we alleen aan om te genieten van wat specifiek als ‘glutenvrij’ wordt beschouwd.