5 Indiase gerechten die perfect zijn voor de winter

5 Indiase gerechten die perfect zijn voor de winter
Indiase keuken

Getty Images / JoeGough


 • Achtergrond van de Indiase keuken
 • Voedingsinformatie van Indian Food’s Spices
 • Gezonde Indiase gerechten om te proberen

De Indiase keuken biedt een aantal voedzame gerechten die passen bij diëten, variërend van plantaardig tot eiwitrijk. De bereiding en consumptie van het voedsel biedt een feest voor de zintuigen, een genot van helderheid van de reeks geuren, smaken en bezienswaardigheden van de kruiden van regionale Indiase gerechten.

Gemaakt met rijke ingrediënten die gezondheidsvoordelen bieden, zoals het verlagen van ontstekingen, het verminderen van hartaandoeningen en het verlengen van de mortaliteit – is Indiaas eten opmerkelijk onder levenslange fijnproevers en nieuwe enthousiastelingen.

Achtergrond van de Indiase keuken

Volgens het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken is de Indiase keuken een van ’s werelds meest diverse en historische tarieven, die meer dan 5.000 jaar oud is. Beïnvloed door de Perzen, Britten, Portugezen en Grieken, zul je nieuwe wereldvoedsel tegenkomen gemengd met oude beschavingsfakkels en gerechten in Europese stijl.

Religieuze overtuigingen spelen ook een sterke rol bij de culturele bereiding van voedsel, volgens de vegetarische overtuigingen van de hindoeïstische en boeddhistische gemeenschappen. Volgens het Pew Research Center beperken acht op de 10 Indiërs de vleesconsumptie en zijn vier op de 10 vegetariër. Dit is gebaseerd op het geloof van ahmisa, een regel die het doden van levende wezens verbiedt vanwege het gevolg dat ‘karma’ wordt genoemd.

Je zult echter tal van op vlees gebaseerde gerechten vinden, met kipgerechten zoals tikki masala en boterkip die tot de populairste Indiase voorgerechten behoren (vooral voor westerlingen).

Ingrediënten van de Indiase keuken zijn onder meer:

 • Rijst
 • Masoor (rode linzen)
 • Chana (Bengaalse gram)
 • Tarwebloem
 • Masala Garam
 • Zwarte gram
 • Saffraan

Gram is een kleine gedroogde erwt, kikkererwten of peulvrucht die wordt gebruikt in Indiase recepten. Je zult dat ingrediënt veel merken als je in de heerlijke wereld van de Indiase keuken duikt.

De Indiase regionale keuken varieert, dus het is handig om de belangrijkste elementen te begrijpen op basis van geografie:

 • Noordelijk: Intensief gebruik van zuivelproducten zoals room, melk en yoghurt, evenals een verscheidenheid aan linzen, roti (rond flatbread) en groenten.
 • Oostelijk: Beroemd om zijn gebruik van kruiden en bengaalse keuken invloed, Oost-India neemt zoet water vis en chilipeper op in hoofdgerechten.
 • Zuidelijk: Gebruikt rijst als voorgerecht, voegt ook een verscheidenheid aan augurken, kokosnoot, kokosolie en currybladeren toe. Je vindt sambar, een populaire groentestoofpot, in de meeste restaurants in de Zuid-Amerikaanse keuken.
 • Westelijk: Samengesteld uit de belangrijkste voedselgroepen: Gujarati (meestal zoete en vegetarische gerechten), en
  Goan (hete jus en kruiden vermalen met azijn en kokosnoot).
 • Noordoost: Deze regio haalt inspiratie en invloed uit China en Myanmar, en heeft de minst typische Indiase keuken. Je zult veel gefermenteerd voedsel opmerken, zoals sojabonen, augurken en radijsjes in deze regio.

Voedingsinformatie van Indian Food’s Spices

De kleurrijke, smaakvolle kruiden die in de Indiase keuken worden gebruikt, bieden een scala aan gezondheidsvoordelen. De kruiden omvatten het volgende:

Kardemom

Volgens het tijdschrift Lipiden in gezondheid en ziekte, kardemom is bekend in het Indiase subcontinent en wordt “al sinds de oudheid gebruikt in culinaire en traditionele geneeskundepraktijken.”

Onderzoekers ontdekten ook dat het aanvullen van uw dieet met kardemom de glucose-intolerantie exponentieel verbeterde en vetafzetting in de buikstreek voorkwam.

Kurkuma

Al honderden jaren heeft kurkuma zware belangstelling gekregen van de medische industrie en culinaire enthousiastelingen, zeggen onderzoekers van een studie over het kruid gepubliceerd in het tijdschrift Voedingsmiddelen. Deze onderzoekers suggereren ook dat kurkuma kan helpen bij het beheersen van door inspanning veroorzaakte ontsteking en spierpijn, waardoor het herstel van de training gemakkelijker wordt bij actieve mensen.

Cayennepeper

In een studie van 16.179 deelnemers van ten minste 18 jaar oud, ontdekten onderzoekers dat de frequentie van de consumptie van hete rode chilipeper het sterftecijfer kan verbeteren. Degenen die het kruid aten, stierven met een snelheid van 21,6 procent vergeleken met 33,6 procent van degenen die het rode kruid niet consumeerden.

Gember

Indiërs worden verondersteld gember te hebben geproduceerd voor medische behandelingen die 5.000 jaar oud zijn, en vandaag de dag is India de grootste producent van gember.

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van het gemberpoederkruid is het verminderen van leeftijdsgebonden oxidatieve stressmarkers. De gemberwortel bevat ook een hoog gehalte aan antioxidanten, alleen overtroffen door een paar bessen en granaatappel.

Komijn

Komijn is inheems in en wordt gekweekt in verschillende droge en semi-aride landen, waaronder India.

In een uitgebreid overzicht gepubliceerd in Biomedisch onderzoek en therapie, onderzoekers ontdekten dat komijn, een deel van garam masala (een mix van kruiden die in de Indiase keuken te vinden is), antimicrobiële eigenschappen biedt. Deze eigenschappen kunnen de groei van bacteriën, virussen en schimmels remmen, waardoor uw immuunsysteem wordt gestimuleerd en u gezond blijft.

Kaneel

In een uitgebreide systematische review en meta-analyse ontdekten onderzoekers dat 120 milligram kaneel per dag geassocieerd is met een statistisch significante afname van het totale cholesterol, lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (het “slechte cholesterol” en triglyceridengehalte, en toename van lipoproteïne-C-niveaus met hoge dichtheid (het “goede” cholesterol).

Kruidnagel

Kruidnagel, een aangewezen Indiase specerij die te vinden is in recepten zoals Indiase chai-thee, kan voordelen tegen kanker bieden. Een studie toonde aan dat geconcentreerde hoeveelheden kruidnagelolie een celdood van 80 procent veroorzaakten in slokdarmkankercellen.

Koriander

Het korianderkruid komt uit de zaden en wordt in gemalen of hele vorm gebruikt. Voor iedereen die consistente maagpijn ervaart, kan het mengen van koriander in een thee helpen uw kwalen te verlichten.

Je kunt proberen dit kruid te gebruiken voor een aantal maagproblemen, waaronder de volgende:

 • Misselijkheid
 • Constipatie
 • Wind
 • Prikkelbare darm syndroom (PDS)
 • Diarree

Gezonde Indiase gerechten om te proberen

Voor koude dagen kunnen deze gerechten je opwarmen en je keuken uitnodigend laten ruiken naarmate de dagen korter worden:

 • Palak Kip
 • Low-FODMAP Kip Tikka Masala
 • Curried White Bean en Cashew Dip Recept
 • Yoga thee Chai
 • Snelle Weekavond Vegetarisch Biryani