5 Home Remedies voor zonnebrand

5 Home Remedies voor zonnebrand
Vrouw met een zonnebrand op haar rug

SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images


Een kleine hoeveelheid blootstelling aan de zon is goed voor je, vooral omdat het een natuurlijke bron van vitamine D is. Maar te veel blootstelling aan de zon kan je huid beschadigen. Een van de meest voorkomende vormen van zonneschade is zonnebrand. Een zonnebrand is een vorm van huidverbranding die het gevolg is van langdurige en onbeschermde blootstelling aan de zon.

Op een bepaald moment in je leven is het zeer waarschijnlijk dat je een zonnebrand zult ervaren. Geschat wordt dat meer dan een op de drie Amerikanen elk jaar zonnebrand ervaart, volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services.

Veel gevallen van zonnebrand zijn mild van ernst, maar u moet een zonnebrand niet licht nemen. Als je onder een sterke microscoop naar de zonverbrande huid kijkt, zie je dat de huidcellen en bloedvaten beschadigd zijn. Hierdoor is de huid verzwakt en kan deze makkelijker blauwe plekken krijgen.

Het beschermen van je huid tegen de zon met behulp van zonnebrandcrème, zonbeschermende kleding, breedgerande hoeden en zonnebrillen kan het risico op zonnebrand helpen verminderen. U kunt echter op een gegeven moment zonnebrand ervaren als gevolg van een gebrek aan dekking. Afhankelijk van de ernst van uw zonnebrand, kunt u mogelijk uw symptomen verlichten met natuurlijke huismiddeltjes. Hier is wat u moet weten over zonnebrand en hoe u het kunt behandelen.

Oorzaken van zonnebrand

Zonnebrand wordt veroorzaakt door te veel blootstelling aan ultraviolet (UV) licht, of het nu van zonlicht of kunstmatige zonnebanken is. Er is een misvatting dat je alleen een zonnebrand kunt krijgen op warme dagen met een heldere hemel.

Hoewel je op zonnige dagen zeker zonnebrand kunt ervaren, kun je ook te veel blootstelling aan de zon krijgen op dagen die bewolkt, regenachtig, besneeuwd, mistig, winderig en koud zijn. Dit komt omdat de zonnestralen worden weerkaatst door oppervlakken zoals sneeuw, water en zand. Onjuist gebruik van zonnebrandcrème kan ook bijdragen aan een verhoogd risico op zonnebrand. Hier zijn enkele tips voor het aanbrengen van zonnebrandcrème:

 • Breng elke twee uur opnieuw zonnebrandcrème aan.
 • Gebruik zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger.
 • Kies voor een zonnebrandcrème met breedspectrumbescherming.
 • Wacht 15 minuten na het aanbrengen van zonnebrandcrème voordat je in direct zonlicht gaat.
 • Gebruik ongeveer 1 ons zonnebrandcrème door je hele lichaam.
 • Denk aan vaak vergeten of moeilijk bereikbare gebieden zoals je rug, oren en nek.

Hoewel iedereen een zonnebrand kan ervaren, zijn sommige mensen vatbaarder. Mensen met lichtere huidtinten zijn gevoeliger voor huidbeschadiging, zoals zonnebrand en een verhoogd risico op huidkanker, door langdurige blootstelling aan de zon.

Bruine en donkere huidtinten hebben meer een bruin pigment genaamd melanine, dat sommige UV-stralen blokkeert. Omdat lichtere huidtinten minder van dit pigment bevatten, zijn sommige mensen gevoeliger voor hoge UV-indexen en hebben ze meer kans op verbranding.

Zonnebrand Symptomen

Symptomen van zonnebrand kunnen het volgende omvatten:

 • Roodheid
 • Zwelling
 • Pijn
 • Schillen
 • Droge, jeukende huid
 • Blaren

Home Remedies voor zonnebrand

Afhankelijk van de ernst kan een zonnebrand enkele dagen of een paar weken duren om volledig te genezen. Gedurende die tijd kunt u ongemakkelijke bijwerkingen ervaren zoals pijn, peeling, roodheid, zwelling, jeuk, blaren en meer. Zonnebrand heeft uiteindelijk tijd nodig om te genezen, maar natuurlijke huismiddeltjes kunnen helpen uw symptomen te verlichten.

Neem een koel bad of douche

Zonnebrand kan warm of warm aanvoelen. Dit komt omdat zonnebrand in wezen een vorm van huidontsteking is.

Om de ontsteking te kalmeren, koelt u de huid af door een koel bad of douche te nemen. De American Academy of Dermatology beveelt aan om regelmatig koele baden of douches te nemen om de pijn te verlichten.

Breng een Topical Moisturizer aan

Na het nemen van een koel bad of douche, beveelt de American Academy of Dermatology aan om een actuele vochtinbrengende crème op uw huid aan te brengen. Als je huid vochtig is, zal dit helpen om water vast te houden.

Moisturizers die aloë vera of soja bevatten, kunnen bijzonder rustgevend zijn. Sommige delen van de zonnebrand kunnen pijnlijker zijn dan andere. U kunt een vrij verkrijgbare cortisoncrème aanbrengen om op deze gebieden aan te brengen.

Gebruik een cool kompres

Als jezelf onderdompelen in koud water niet aantrekkelijk klinkt, is een ander huismiddeltje voor zonnebrand het gebied lokaal koelen met een koel kompres. Maak gewoon een papieren handdoek of washandje nat met koud water en breng het aan op het getroffen gebied.

IJs is een veel voorkomend huismiddeltje voor de pijn en inflammatie geassocieerd met zonnebrand. Vermijd het aanbrengen van ijs direct op de huid, maar het inpakken van ijs of een ijspak met een handdoek is een optie. Ijs de huid nooit langer dan 20 minuten per keer.

Aan het begin van de symptomen, ijs de huid gedurende 10 minuten eenmaal per uur. Naarmate de symptomen verbeteren, ijs de huid drie keer per dag 15 tot 20 minuten.

Drink veel water

Uitdroging kan een bijwerking zijn van zonnebrand. Wanneer de huid wordt verbrand, worden vloeistoffen naar het huidoppervlak getrokken en weg van de rest van het lichaam. Dit verhoogt het risico op uitdroging.

Wanneer u geneest van zonnebrand, zorg er dan voor dat u veel vocht drinkt om uw elektrolyten aan te vullen. Gehydrateerd blijven kan ook helpen de symptomen te verminderen.

Neem over-the-counter pijnstillers

Zonnebrand kan pijnlijk zijn en pijnstillers kunnen helpen. Neem indien nodig pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of paracetamol om zwelling, ontsteking en pijn door zonnebrand te verminderen.

Wanneer moet u een zorgverlener bellen?

De meeste zonnebrand is mild en zal verdwijnen met thuisbehandeling in een paar dagen. Maar er zijn momenten waarop zonnebrand ernstig kan zijn en medische zorg vereist. Neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener als u een van deze symptomen heeft:

 • Intense pijn
 • Koorts en koude rillingen
 • Ernstige blaren
 • Hoofdpijn, verwarring of flauwvallen
 • Misselijkheid of braken
 • Ernstig vochtverlies (uitdroging)

Een woord van bodymindspirit

Zonnebrand komt vaak voor, maar ze kunnen worden voorkomen. Oefen een goede bescherming tegen de zon door elke dag zonnebrandcrème te dragen en indien nodig opnieuw aan te brengen. Er kan een tijd zijn dat je vergeet om opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen en eindigt met een pijnlijke zonnebrand. Als dat gebeurt, kan het kennen van deze huismiddeltjes en het bij de hand hebben van de essentiële dingen je huid helpen herstellen.

Natuurlijke remedies kunnen helpen sommige van de symptomen van uw zonnebrand te kalmeren, maar ze zijn misschien niet altijd het antwoord. Als uw zonnebrand ernstig is, moet u mogelijk een zorgverlener raadplegen voor verdere behandeling. Het is waarschijnlijk tijd om een medische professional te raadplegen als u ernstige huidblaren of symptomen van hittestress ontwikkelt.

Symptomen van zonnebrand kunnen het volgende omvatten:

 • Roodheid
 • Zwelling
 • Pijn
 • Schillen
 • Droge, jeukende huid
 • Blaren

De meeste zonnebrand is mild en zal verdwijnen met thuisbehandeling in een paar dagen. Maar er zijn momenten waarop zonnebrand ernstig kan zijn en medische zorg vereist. Neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener als u een van deze symptomen heeft:

 • Intense pijn
 • Koorts en koude rillingen
 • Ernstige blaren
 • Hoofdpijn, verwarring of flauwvallen
 • Misselijkheid of braken
 • Ernstig vochtverlies (uitdroging)