5 feiten die u moet weten over het werken met uw buikspieren

5 feiten die u moet weten over het werken met uw buikspieren
vrouw die yoga uitvoert in de woonkamer

Halfpoint Images / Getty Images


 • De feiten over je buikspieren
 • Het doen van buikspieroefeningen raakt buikvet niet kwijt
 • Buikspieren verschillen niet van andere spieren van het lichaam
 • Ab oefeningen gaan over kwaliteit niet kwantiteit
 • Genetische factoren kunnen de lichaamsvorm beïnvloeden
 • Je hebt geen speciale apparatuur nodig om je buikspieren te werken

Je buikspieren spelen een cruciale rol bij het bieden van stabiliteit voor je wervelkolom en helpen je je lichaam te bewegen. Het vergroten van je kernkracht en stabiliteit is een waardevol doel, maar veel mensen kunnen buiktrainingen verwarren met trainingen die vet kunnen verbranden.

Oefeningen die spieren kunnen opbouwen en de functie in je buikspieren kunnen verbeteren, zijn niet dezelfde die de grootte van je buik kunnen verminderen. Hoewel de tailleomtrek een indicator is van het ziekterisico, is het slechts een klein deel van een groter geheel als het gaat om de algehele gezondheid.

Leer meer over je buikspieren en hoe je ze kunt trainen, evenals de beperkingen van buikspieroefeningen.

1:22

Bekijk nu: 5 feiten die u moet weten over het werken met uw buikspieren

De feiten over je buikspieren

Veel van de frustratie rond de buikspieren is te wijten aan verkeerde informatie en onrealistische verwachtingen. Ondanks het harde werk van trainers overal ter wereld, klampen mensen zich nog steeds vast aan verouderde ideeën over de juiste manier om hun buikspieren te werken en het felbegeerde ‘sixpack’ te krijgen.

Vergeet ook niet dat het hebben van een sterke kern je kan helpen bij bijna elke sport of fysieke activiteit, maar je buikspieren zijn slechts een deel van je kern. De kern omvat ook je obliques (de spieren aan de zijkanten van je buik) en andere spieren in je rug, en zelfs je bilspieren (kont).

Het onderzoeken van de feiten rond je buikspieren is de eerste stap naar het stellen van redelijke doelen voor jezelf.

Het doen van buikspieroefeningen raakt buikvet niet kwijt

Helaas werkt spotreductie niet, voor de buikspieren of een ander lichaamsdeel. De denkfout van spotreductie gaat ervan uit dat, als je vet over je buikspieren hebt, het trainen van de buikspieren ervoor zorgt dat vet verdwijnt.

Terwijl het trainen van de spier het uithoudingsvermogen of de kracht kan vergroten, zal het het vet in dat gebied niet verbranden. De reden hiervoor is dat het lichaam energie uit het hele lichaam haalt tijdens het sporten, niet alleen uit het deel waar je aan werkt.

De enige manier om vet uit je buik te verbranden, is door het algehele lichaamsvet te verminderen door een calorietekort te creëren. De gezondste manier om dat te doen is met een consistente oefening – cardio, krachttraining en flexibiliteit – en een gezond, caloriearm dieet.

Houd er rekening mee dat het doen van dat alles geen garantie is dat je buikvet verliest. Dat is afhankelijk van je genetica, leeftijd en hormonen, naast andere factoren die we niet altijd in de hand hebben.

Buikspieren verschillen niet van andere spieren van het lichaam

Je buikspieren zijn net als andere spieren van het lichaam en groeien en worden op dezelfde manier sterker, met behulp van weerstandstraining die geleidelijk uitdagender wordt naarmate je consequent blijft trainen.

Om deze reden moet je ze op dezelfde manier trainen als bijvoorbeeld je biceps of je borst. Dat betekent krachttraining 2 tot 3 keer per week met rust tussendoor en een verscheidenheid aan oefeningen om verschillende delen van de buikspieren te targeten.

Probeer dynamische bewegingen die zich richten op kernkracht en waarbij je je stabilisatorspieren betrokken zijn, de spieren die je de hele dag gebruikt om je lichaam op zijn plaats te houden. Een daarvan is de plank. Om deze beweging te doen, ga je in een push-up positie en houd je het zo lang mogelijk vast, houd je je buik strak en je lichaam recht. Je kunt deze beweging doen op je ellebogen, wat uitdagender is, of op je tenen.

Verticale crunch

De verticale crunch is een andere geweldige ab-beweging die al je buikspiervezels afvuurt:

 1. Ga op de grond liggen met je benen omhoog (recht of licht gebogen) en richt de voetzolen op het plafond.
 2. Stel je voor dat je iets kwetsbaars op je voeten houdt, zoals een dienblad met glazen gevuld met water.
 3. Til het ‘dienblad’ recht omhoog naar het plafond totdat je heupen van de vloer zijn. Dit is een zeer kleine, maar zeer intense beweging.
 4. Doe het langzaam en voltooi 1 tot 3 sets van 12 tot 20 herhalingen.

Krachttraining is belangrijk om je core sterk te houden. Het opnemen van buikspieroefeningen in een complete routine is een effectieve strategie.

Ab oefeningen gaan over kwaliteit niet kwantiteit

In de oude dagen van fitnesslessen en video’s deden de meesten van ons waarschijnlijk honderden (of meer) crunches en other ab oefeningen, denken dat dat de beste manier was om ze te bewerken. Zoals gezegd zijn je buikspieren net als andere spieren van je lichaam. Je zou geen 100 biceps curls doen, noch zou je 100 crunches moeten doen. De echte sleutel tot sterke buikspieren gaat over kwaliteit, niet over kwantiteit.

Om kracht te winnen met je buikspieren, volg je dezelfde principes die overal elders van toepassing zijn. Dit betekent dat je je spieren moet overbelasten. Als je 50 of meer crunches moet doen voordat je je vermoeid voelt, vertraag dan en concentreer je op je techniek en op het hebben van een goede vorm.

En vergeet niet dat het herhaaldelijk doen van dezelfde oefening niet altijd de beste manier is om vooruitgang te boeken. Daarom went je lichaam aan oefeningen en wordt het er efficiënter in. In feite hoef je geen enkele crunch te doen om een geweldige ab-workout te krijgen.

Doe verschillende oefeningen om je rectus abdominis, obliques en transversale abdomini’s te targeten. Zie je buikspieren niet alleen als een manier om er geweldig uit te zien – dat hun doel is om je wervelkolom te ondersteunen en je te helpen een goede houding te hebben. Als je meer uitdagende oefeningen nodig hebt, overweeg dan om een oefenbal te krijgen of probeer geavanceerde buikspieroefeningen.

We hebben de beste oefenballen uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als je op zoek bent naar een oefenbal, onderzoek dan welke optie het beste voor je is.

Genetische factoren kunnen de lichaamsvorm beïnvloeden

Voor veel mensen is het fysiologisch niet mogelijk om een platte buik te bereiken. Dit hoeft ook niet per se een doel te zijn, en het bepaalt zeker niet of je gezond bent of niet. Hoewel het houden van uw tailleomtrek binnen een bepaald bereik uw algemene gezondheid kan verbeteren, is deze maatregel slechts een deel van wat de gezondheidstoestand van een persoon vormt.

Er zijn veel factoren die de lichaamsvorm bepalen, waaronder leeftijd, genetica, geslacht, hormonen, lichaamstype, levensstijl, eetgewoonten, stressmanagement en slaapgewoonten. Het streven naar een onrealistische lichaamsvorm kan je geestelijke gezondheid en zelfrespect schaden.

Ja, je kunt sporten en je lichaamsvet verminderen, maar je kunt niet kiezen waar je vet verliest. Om sixpack buikspieren te krijgen, moet je misschien je lichaamsvet laten vallen tot een niveau dat een worsteling is om te behouden of ronduit ongezond. Velen van ons hebben het doel om sixpack buikspieren te krijgen, maar de meesten zullen het moeilijk vinden om dat doel te bereiken.

Als dit voor jou waar is, zal het proberen om een onmogelijk doel te bereiken je alleen maar frustreren. Stel bereikbare doelen voor jezelf en streef ernaar om vrede te vinden met je lichaamsvorm. Daag jezelf uit door voor je lichaam te zorgen en te leren hoe je het kunt accepteren zoals het is.

Je hebt geen speciale apparatuur nodig om je buikspieren te werken

Er is bijna niets fascinerender dan die ab gadget infomercials. Door een soort stoel of wiel of trilband te gebruiken, smelt het buikvet gewoon weg, toch? De modellen in die commercials zien er zeker goed uit, maar ze hebben zeker niet die platte buikspieren gekregen door een machine te gebruiken.

De eerste regel van deze infomercials en ab gadgets is dat als het te mooi klinkt om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is. De tweede regel is dat de mensen die deze apparatuur verkopen het waarschijnlijk niet kan schelen als je platte buikspieren krijgt. Ze willen gewoon je geld.

Het belangrijkste is dat je geen speciale apparatuur nodig hebt om aan je buikspieren te werken. Je kunt een breed scala aan buikspieroefeningen doen met alleen je lichaamsgewicht of met een oefenbal, wat vaak veel goedkoper is dan de gadgets die je op infomercials ziet.

Fooi

U kunt beter apparatuur kopen die meerdere toepassingen heeft. Ab-machines werken alleen de buikspieren, maar dingen zoals halters, een oefenbal en weerstandsbanden kunnen worden gebruikt om je hele lichaam te trainen.

Een woord van bodymindspirit

Streven naar het verbeteren van je kracht, stabiliteit en dagelijks functioneren zal je leven onmetelijk verbeteren. Ons lichaam functioneert als een geheel, zowel als we sporten als als we lichaamsvet en spieren verliezen of krijgen. Lichaamsvorm is uniek en vaak buiten onze controle. Werk aan de dingen die je kunt controleren, zoals je dieet, lichaamsbeweging, stressniveaus en slaapbeheer.

Als gewichtsverlies een doel voor u is, praat dan met een zorgverlener over wat de beste stappen kunnen zijn. Erken dat gewichtsverlies niet altijd leidt tot een betere gezondheid, afhankelijk van uw methoden. Ook is de tailleomvang een klein deel van het grotere geheel als het gaat om het algehele welzijn en de kwaliteit van leven.

De verticale crunch is een andere geweldige ab-beweging die al je buikspiervezels afvuurt:

 1. Ga op de grond liggen met je benen omhoog (recht of licht gebogen) en richt de voetzolen op het plafond.
 2. Stel je voor dat je iets kwetsbaars op je voeten houdt, zoals een dienblad met glazen gevuld met water.
 3. Til het ‘dienblad’ recht omhoog naar het plafond totdat je heupen van de vloer zijn. Dit is een zeer kleine, maar zeer intense beweging.
 4. Doe het langzaam en voltooi 1 tot 3 sets van 12 tot 20 herhalingen.

We hebben de beste oefenballen uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als je op zoek bent naar een oefenbal, onderzoek dan welke optie het beste voor je is.

U kunt beter apparatuur kopen die meerdere toepassingen heeft. Ab-machines werken alleen de buikspieren, maar dingen zoals halters, een oefenbal en weerstandsbanden kunnen worden gebruikt om je hele lichaam te trainen.