5 dingen om Thanksgiving veilig te maken als je glutenvrij bent

5 dingen om Thanksgiving veilig te maken als je glutenvrij bent
gevulde kalkoen

Love Life / Getty Images


  • Pas op voor de gevulde Kalkoen
  • Vermijd desserts op basis van tarwe
  • Stel vragen als je het niet zeker weet
  • Kies natuurlijk glutenvrije opties
  • Draag uw steentje bij

Thanksgiving haalt veel mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid uit hun comfortzone door hun borden in de handen van goedbedoelende – maar soms ongeïnformeerde – familieleden en vrienden te plaatsen. Hoewel dit nooit opzettelijk is, kan dit soms resulteren in accidentele glutenblootstelling en ongemakkelijke symptomen kort daarna, die tot een week kunnen blijven hangen.

Voor degenen die nog niet zo lang een glutenvrij maaltijdplan volgen, kan Thanksgiving hun eerste ervaring zijn om gluten bij iemand anders thuis te vermijden. Complexe recepten en kruisbesmetting vergroten de kans dat gluten in verschillende gerechten glijden. Om jezelf veilig en glutenvrij te houden tijdens Thanksgiving, zijn hier vijf dingen die je kunt doen, zodat je stressvrij van de vakantie kunt genieten.

Pas op voor de gevulde Kalkoen

Kalkoen dat is gevuld met glutenbevattend brood kan mogelijk een probleem veroorzaken. Zelfs als je het vlees van de buitenkant van de vogel probeert te kiezen, stromen de sappen door de kalkoen en kunnen ze gluteneiwitten overal bevatten.

Helaas kan dit betekenen dat je de kalkoen volledig overslaat als deze is gekookt met broodvulling. Vraag je gastheer van tevoren of ze van plan zijn om de vulling in de kalkoen te koken. Als dat zo is, wilt u misschien een alternatief meenemen. Als je je er prettig bij voelt, kun je ook vragen of ze bereid zijn om de vulling apart te bakken.

Je moet ook onthouden dat, tenzij het recept specifiek is aangepast om glutenvrij te zijn, jus ook gluten kan bevatten. Meel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in jus.

Vermijd desserts op basis van tarwe

Vermijd op dezelfde manier taart met een korst gemaakt van tarwedeegmeel (of meel afgeleid van granen die gluten bevatten). Bovendien moet u de taartvulling niet eten omdat deze kruisbesmet is, zelfs als u de korst niet rechtstreeks eet. Zoek naar een korstloze of kies in plaats daarvan voor een taart met een glutenvrije graham cracker korst.

Gelukkig moet het ijs en de slagroom die meestal bij taart wordt geserveerd glutenvrij zijn. Controleer echter de ingrediëntenlijst voordat u zich ingraaft. Overweeg om het ijs of de slagroom toe te voegen aan de bovenkant van vers fruit.

Stel vragen als je het niet zeker weet

Vraag hoe het eten is bereid als je niet zeker bent over een bepaald gerecht. In plaats van alleen maar te vragen of het glutenvrij is, zoek je uit welke ingrediënten zijn gebruikt. Veel mensen zijn zich niet bewust van elke potentiële bron van gluten, vooral als ze zelf geen glutenvrij maaltijdplan volgen.

Als u in een restaurant of buffet eet, laat uw server dan weten wat uw dieetbeperkingen zijn voordat u uw maaltijd bestelt. Glutenvrij eten wordt steeds gewoner, dus je zou geen moeite moeten hebben om iemand te vinden om je vragen te beantwoorden en je in de juiste richting te begeleiden. U kunt altijd van tevoren het restaurant bellen of het menu van tevoren bekijken om er zeker van te zijn dat u voorbereid bent.

Kies natuurlijk glutenvrije opties

Er zijn tal van heerlijke etenswaren die geen gluten bevatten. In plaats van je te concentreren op wat je niet kunt hebben, verken je creatieve manieren om te genieten van een glutenvrije Thanksgiving.

Geroosterde groenten, aardappelpuree, cranberrysaus, kaasborden, duivelseieren, salade en tal van andere Thanksgiving-items bevatten waarschijnlijk geen gluten. Hoewel het altijd slim is om rekening te houden met kruisbesmetting, moet je er niet automatisch van uitgaan dat er geen veilige opties voor je aan tafel zijn.

Draag uw steentje bij

Veel mensen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten, vinden dat ze gewoon geen voedsel kunnen eten dat in een gedeelde keuken is gemaakt zonder te reageren. Als dit voor jou het geval is, is het niet te laat om wat glutenvrij voedsel te maken om mee te nemen naar het huis van de gastheer. Je kunt ook een gedeeld gerecht of twee meenemen en je bij de maaltijd voornamelijk aan die gerechten houden.

Een trefzekere manier om te voorkomen dat je ziek wordt na Thanksgiving, is door de vakantiemaaltijd zelf te organiseren en een traditioneel Thanksgiving-diner te maken dat volledig glutenvrij is.

Hoewel niet iedereen in een positie is om een maaltijd voor anderen te maken, als je in staat bent, wil je het misschien overwegen. Als de gedachte aan hosting veel stress veroorzaakt, overweeg dan om je bijeenkomst te verminderen of vast te houden aan een basisDinsmaaltijd.

Een Word Van bodymindspirit

Het kan een uitdaging zijn om door het menu te navigeren op feestdagen zoals Thanksgiving wanneer u zich probeert te houden aan een strikt glutenvrij maaltijdplan. Maar door van tevoren met je vrienden en familie te communiceren over je voedingsbehoeften en bij te dragen aan het feest door een aantal veilige gerechten mee te nemen om te delen, kun je je voorbereiden op een succesvolle dag met geliefden.