16 gezonde snacks voor hardlopers

16 gezonde snacks voor hardlopers
Larabar

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Appelschijfjes met pindakaas
 • Crackers en string cheese
 • Bananen
 • Energierepen of graanrepen
 • Smoothies
 • Yoghurt met vers fruit
 • Chocolademelk
 • Worteltjes
 • Popcorn
 • Ananas en Kwark
 • Pindakaas op Engelse Muffin
 • Pretzels en Hummus
 • Hardgekookte eieren
 • Datums
 • Ontbijtgranen met melk
 • Trail Mix

Een van de voordelen van hardlopen is dat je af en toe snoep en andere calorierijke snacks kunt eten. Je zult echter zeker rennen en je beter voelen als je gezond, voedzaam voedsel eet. De volgende keer dat je honger hebt (wat veel gebeurt voor hardlopers), overweeg dan een van deze snacks in plaats van chips of koekjes.

Appelschijfjes met pindakaas

Iedereen weet dat appels goed voor je zijn, maar ze zijn niet altijd, nou ja, bevredigend. Probeer appelschijfjes te eten met een beetje pindakaas, wat een geweldige bron van gezond vet en eiwitten is.

Kies voor volledig natuurlijke pindakaas om toegevoegde suiker en gehydrogeneerde oliën te vermijden. Voor een andere eetervaring wil je misschien andere notenpasta’s proberen, zoals amandel of cashewnoten.

Crackers en string cheese

gezonde snack van crackers met sliertkaas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


De combinatie van sliertkaas en crackers is een voedzame manier om de honger tussen de maaltijden door te beteugelen. De crackers zorgen voor vezels en goede koolhydraten, terwijl de kaas eiwitten en calcium biedt.

Bananen

Bananen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Je krijgt koolhydraten uit bananen en kalium, wat spierkrampen helpt voorkomen. De eenvoudige suikers en de lage hoeveelheid vezels maken bananen gemakkelijk te verteren, wat betekent dat ze een goede pre-run snack zijn (maar geef jezelf minstens 60 tot 90 minuten om je voedsel te verteren voordat je gaat hardlopen).

Energierepen of graanrepen

mueslirepen op een bord

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Wanneer je een snack nodig hebt die gemakkelijk in je sporttas te verpakken is, kunnen ontbijtgranen of energierepen een gezonde optie zijn. Wees voorzichtig bij het selecteren van je repen – sommige bevatten evenveel vet en suiker als snoeprepen! Kies repen met meer koolhydraten, vooral als je een langere afstand loopt.

Vriendelijke repen zijn voedzame en smakelijke opties. Er zijn tientallen smaken om uit te kiezen en ze zijn gemaakt van volledig natuurlijke ingrediënten.

Smoothies

Smoothies kunnen een voedzame en verfrissende snack zijn voor hardlopers, vooral na het hardlopen. Meng 1/2 kopje magere melk of sap, een banaan en bevroren aardbeien (of ander fruit waar je van houdt) in een blender voor een smakelijke en verfrissende smoothie. Voor extra eiwitten en probiotica, voeg vetvrije Griekse yoghurt toe.

Yoghurt met vers fruit

kom yoghurt en fruit

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Laag in vet en vrij hoog in koolhydraten, yoghurt bevat ook calcium, eiwitten en kalium. De levende en actieve culturen zijn goed voor het spijsverteringsstelsel.

Chocolademelk

Chocolademelk biedt veel eiwitten, koolhydraten en B-vitamines, waardoor het een geweldige hersteldrank kan zijn. Koude chocolademelk smaakt behoorlijk verfrissend na een run.

Nog een voordeel: het calcium helpt je botten sterk te houden. Sommige hardlopers kopen graag individuele dozen chocolademelk en drinken na een lange run een ijskoude.

Worteltjes

Baby wortelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Wortelen vullen je op, maar bevatten weinig calorieën, waardoor ze een geweldige snack zijn voor hardlopers die proberen af te vallen of hun huidige gewicht te behouden. Een goed moment om ze te eten is wanneer je honger hebt voor het avondeten, zodat je je hongergevoelens kunt stillen en kunt voorkomen dat je te veel eet tijdens het avondeten.

Popcorn

Popcorn

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Zolang het niet vol zit met boter, olie, suiker of veel zout, kan popcorn met lucht een gezonde, caloriearme snack zijn. Maïskorrels zijn volkoren, dus ze hebben vergelijkbare voedingsvoordelen als bruine rijst of volkorenbrood.

Popcorn is ook vol vezels. Zelfs een portie van 100 calorieën (ongeveer 3 kopjes) zal je helpen om je langer vol te voelen.

Ananas en Kwark

kwark met ananas in een kom

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Niet alleen is de combinatie van ananas en kwark heerlijk, maar het vult je ook, dus het is een perfecte snack halverwege de ochtend of halverwege de middag. Ananas bevat bromelaïne, wat het spierherstel kan versnellen. Een studie van 15 fietsers toonde aan dat bromelaïne subjectieve gevoelens van vermoeidheid verminderde.

Ook heeft bromelaïne aangetoond dat het door inspanning veroorzaakte spierschade en ontsteking vermindert. En de kwark bevat eiwitten en calcium, beide belangrijk voor hardlopers.

Pindakaas op Engelse Muffin

geroosterde Engelse muffin met pindakaas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Pindakaas bevat veel eiwitten en gezonde vetten, dus je krijgt brandstof voor je spieren en voelt je langer vol. Smeer een paar eetlepels PB op een volkoren Engelse muffin en je hebt een bevredigende en smakelijke snack. Voeg een banaan toe en het wordt een snel en gemakkelijk ontbijt.

Pretzels en Hummus

pretzels met hummus op een bord

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Pretzels zijn alleen al een geweldige snack, maar het eten ervan met hummus geeft wat extra smaak en andere gezondheidsvoordelen zoals fytochemicaliën. Pretzels zijn gemakkelijk te verteren, dus je krijgt wat snelle energie, plus wat extra zout. De hummus zorgt voor wat ijzer en eiwitten, die essentieel zijn voor hardlopers.

Hardgekookte eieren

Hardgekookte eieren

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Eieren zijn een uitstekende bron van veel voedingsstoffen, waaronder riboflavine en biotine, die essentieel zijn voor het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten. Een medium hardgekookt is ongeveer 100 calorieën. Strooi wat zout, peper en paprikapoeder op een ei voor een smakelijke, bevredigende snack.

Datums

Datums

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Dadels zijn een populaire snack onder hardlopers, of ze nu alleen worden gegeten of met wat noten. Ze zijn van nature zoet en zijn een snelle en gemakkelijke bron van koolhydraten, vezels en wat eiwitten. Een 1/4 kopje dadels heeft ongeveer 110 calorieën.

Ontbijtgranen met melk

Volkoren granen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Ontbijtgranen zijn een goede bron van licht verteerbare koolhydraten, dus het is een goede snack voor de run. En omdat het gemakkelijk is om voedingsinformatie te vinden, kunt u op zoek gaan naar een ontbijtgranen die zijn verrijkt met vitamines en mineralen en rijk aan vezels om u vol te houden. Voeg fruit toe voor meer vezels en antioxidanten in je kom.

Trail Mix

Trail mix

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Trail mix is gemaakt van noten, die een geweldige bron van eiwitten, gezonde vetten en vezels zijn, en iets zoets zoals rozijnen of chocoladeschilfers. Voorverpakte trailmix kan duur zijn, dus veel hardlopers willen graag geld besparen door hun eigen mix te maken met hun favoriete noten, droge ontbijtgranen en gedroogd fruit.