15 Beste gezondheidsdocumentaires om een actieve levensstijl te inspireren

10 quad-oefeningen voor sterkere benen
Mountainbiken

Milo Zanecchia / Ascent Xmedia / Getty Images


 • Uitgelegd: Waarom diëten falen
 • Over Yoga: De Architectuur van Vrede
 • De illusionisten
 • Gekookt
 • Amerikaans gewichtheffen
 • I Am Maris: Portret van een jonge yogi
 • Te groot voor de wereld
 • De Dageraadmuur
 • Miss Vertegenwoordiging
 • Door de ogen van Mijn Vader
 • Medeplichtige
 • Weer opduiken
 • Vechtwereld
 • Grenzeloos
 • Sterk geboren

Gezondheidsdocumentaires kunnen informatief en inspirerend zijn en u helpen inzicht en motivatie te krijgen om veranderingen aan te brengen in uw gezondheids- en welzijnsgewoonten. Honderden gezondheidsdocumentaires zijn beschikbaar in alle genres, van voeding en dieet tot fitness, vechtsporten en bodybuilding. Wat je interesses ook zijn, je zult zeker iets vinden om naar te kijken in de onderstaande lijst met gezondheidsdocumentaires.

Uitgelegd: Waarom diëten falen

Explained is een documentaireserie van Vox op Netflix. De serie is bedoeld om de concepten en context van verschillende onderwerpen uit te leggen. Een aflevering met de titel Why Diets Fail onderzoekt de verschillende redenen waarom diëten niet werken.

De aflevering pakt de wetenschap uit dat koolhydraatarme, vetarme en lichaamstype diëten, evenals supplementen en ontgiftingsregimes eenvoudigweg niet werken om de meeste mensen te helpen gewicht te verliezen. Terwijl de dieetindustrie ons dwingt om calorieën te vermijden, moedigt de voedingsindustrie ons aan om er meer van te eten.

Over Yoga: De Architectuur van Vrede

On yoga is een inspirerende en educatieve film die de populariteit van yoga ontrafelt zoals het begon in afgelegen lokale bewoners in India en de Himalaya tot dichtbevolkte steden zoals New York. Het volgt de fotograaf Michael O’Neil terwijl hij spreekt met verschillende yogagoeroes van over de hele wereld.

Deze film volgt de wortels van yoga en brengt tegelijkertijd een diepe passie voor de beoefening over die je zal motiveren tot een diepere verbinding of een nieuwe start met je eigen yogabeoefening.

De illusionisten

The Illusionists is een documentaire film die je informeert over de alomtegenwoordigheid van onbereikbare schoonheidsnormen en hoe ze worden gebruikt in marketing. Je zult deze normen van over de hele wereld op een oogverblindende manier onthuld zien.

Tijdens het kijken naar deze film voel je je aangemoedigd om te werken aan lichaamsacceptatie en voel je je misschien zelfs terecht boos op de miljardenindustrieën die profiteren van onzekerheden en lichaamshaat.

Gekookt

Gekookt is een reis naar wat het betekent om de maaltijden te maken die je eet. Het zal je inspireren om een diepere verbinding met je eten te voelen en moedigt een meer afgeronde, persoonlijke relatie aan met het voedsel dat je eet. Hoewel voedsel vaak wordt gezien als een slagveld van wat je wel en niet moet eten, zal Cooked je helpen de persoonlijke en culturele betekenis van voedsel terug te winnen.

De documentaireserie dwingt je om terug te keren naar de keuken, verloren culinaire tradities en voedselbereidingstechnieken opnieuw te leren, terwijl je je concentreert op de ingrediënten en kookmethoden die worden gebruikt om jezelf en degenen voor wie je kookt van voeding te voorzien.

Amerikaans gewichtheffen

American Weightlifting is een documentaire film die onderzoekt wat er nodig is om deel te nemen aan de sport van gewichtheffen. Je krijgt een kijkje in de extreme toewijding die deze atleten en hun coaches hebben voor hun sport, terwijl je een glimp opvangt van de worstelingen en tegenslagen die ermee gepaard gaan.

Deze documentaire is inspirerend en informatief voor iedereen die geïnteresseerd is in Olympisch gewichtheffen en wat er nodig is om internationaal te concurreren in de Verenigde Staten.

I Am Maris: Portret van een jonge yogi

I Am Maris is een documentaire over een 17-jarige yogaleraar. Maris is een overlevende van een levensbedreigende strijd met anorexia nervosa die angst en depressie overwint om haar droom na te jagen om yogi en leraar te worden.

Je wordt geïnspireerd door haar verhaal over doorzettingsvermogen, genezing, zelfacceptatie en passie. Deze film demonstreert de helende kracht van het vinden van een fysieke en mentale passie die zelfacceptatie en zelfvertrouwen opbouwt. Het kan je gewoon inspireren in je eigen streven naar het opbouwen van een yogapraktijk.

Te groot voor de wereld

Too Big For the World onderzoekt de normen waarmee vrouwen worden geconfronteerd wanneer ze ruimte willen innemen. Terwijl mannen worden aangemoedigd om groter te worden, worden vrouwen meestal onder druk gezet om sma te wordenller. Vrouwen die gespierd willen zijn en groter willen worden, worden vaak geconfronteerd met discriminatie en intimidatie.

Deze documentaire volgt het leven en de druk van Irene Anderson, een bodybuilder en moeder van drie kinderen van middelbare leeftijd die grenzen overschrijdt en tegelijkertijd de verwachtingen van de samenleving van vrouwen bestrijdt. Je zult geïnspireerd worden om lichamen en fysieke fitheid anders te bekijken na het kijken.

De Dageraadmuur

The Dawn Wall vertelt het ongelooflijke verhaal van Tommy Caldwell, een vrije klimmer die ernaar streeft om de 3000-voet Dawn Wall van El Capitan te veroveren, een verticale rotsformatie in Yosemite National Park waarvan bekend is dat het buitengewoon uitdagend is om te beklimmen.

Dit inspirerende verhaal toont de passie en toewijding die nodig is om te trainen voor zo’n fysiek en mentaal uitputtende prestatie. Je zult ook versteld staan van hoe Tommy dit allemaal trotseert en meer bereikt dan vele anderen voor hem, ondanks het verlies van zijn wijsvinger bij een ongeluk. Een echt opbeurende en ontroerende reis.

Miss Vertegenwoordiging

Miss Representation is een film die laat zien hoe mainstream media en de samenleving de neiging hebben om vrouwen sterk te ondervertegenwoordigen in machtsposities en invloed in de Verenigde Staten. Je zult geconfronteerd worden met de ongelijkheid in de hedendaagse cultuur die vrouwen in sport en invloedrijke posities minimaliseert.

De focus van de media op de jeugd, schoonheid en seksualiteit van meisjes creëert problemen met het lichaamsbeeld en weerhoudt meisjes ervan om zinvollere bezigheden en passies te zoeken. Jongens worden onder druk gezet om sterk, agressief en dominant te zijn. Deze oogverblindende informatieve documentaire helpt je zelfvertrouwen en lichaamsacceptatie op te bouwen terwijl je leert over de problemen waarmee meisjes en jongens vandaag de dag worden geconfronteerd.

Door de ogen van Mijn Vader

Ronda Rousey is een beroemde UFC- en MMA-vechter die de eerste vrouwelijke UFC-kampioen was. Ze is een gedecoreerde atlete, waaronder tweevoudig judokampioene op de Olympische Spelen op 21-jarige leeftijd. Through My Father’s Eyes duikt dieper in het leven van Rousey terwijl haar ster opkomt en schetst de worstelingen die ze overwon om daar te komen.

Je zult geïnspireerd en gemotiveerd zijn als je haar ziet trainen, duwen en overleven. Vooral als je het leuk vindt om naar de sport van MMA te kijken, want er zijn genoeg gevechtsbeelden te bewonderen.

Medeplichtige

Accomplice is de droomdocumentaire van een mountainbiker, met beelden uit de hele wereld van topruiters. Elke fietser of degenen die van extreme sporten houden, zullen deze documentaire willen bekijken vanwege zijn inspirerende prestaties van vaardigheid en prachtige landschappen.

Weer opduiken

Resurface vertelt het verhaal van Bobby Lane, een Irak-oorlogsveteraan die vele jaren van depressie, epileptische aanvallen en nachtmerries heeft meegemaakt. Hij ontmoet een grote golfsurfer, Van Curaza, die dierenartsen als Lane helpt rust te vinden door middel van de surfsport.

Lane en Curaza laten zien hoe actief zijn en dicht bij de oceaan een helende mind-body ervaring biedt die Lane en andere veteranen helpt om met hun trauma’s om te gaan. Een echt ontroerend verhaal over hoe sport voor velen een belangrijke plaats kan innemen.

Vechtwereld

Fightworld is een andere inspirerende en educatieve documentaireserie over vechtsporten over de hele wereld. Het onthult de verschillende vechtstijlen en -praktijken uit andere culturen en laat zien hoe sport een ongelooflijke passie kan zijn in het leven van mensen over de hele wereld.

Je leert over de vechttechnieken in Israël, Myanmar, Senegal, Mexico en Thailand terwijl je wordt vergezeld door gastheer, vechter en acteur Frank Grillo.

Grenzeloos

Limitless vertelt de verhalen van acht verschillende vrouwelijke hardlopers uit India en promoot hardlopen als een bezigheid voor vrouwen over de hele wereld. In India worden deze vrouwen geconfronteerd met moeilijkheden en wegversperringen terwijl ze gewoon proberen uit te stappen en te rennen, iets dat hen vreugde brengt, maar niet zo gemakkelijk is als in Amerika.

Deze documentaire motiveert je om je hardloopschoenen aan te trekken en laat je de uitdagingen en passies van vrouwelijke hardlopers uit India bekijken.

Sterk geboren

Born Strong is een motiverende en inspirerende documentaire over sterke mannen – hun passie, liefde en toewijding aan de sport en competitie. De film volgt de vier sterkste mannen op aarde terwijl ze strijden om de titel van de sterkste man.

Je maakt eerst kennis met elke deelnemer in hun thuisland en volgt ze vervolgens naar The Arnold Strongman Classic. Sterke mannen in deze film zijn Eddie Hall, Hafthor Bjornsson, Brian Shaw en Zydrunas Savickas.

Een woord Komt uit bodymindspirit

Documentaires kunnen je perspectief op allerlei onderwerpen inspireren, motiveren, opleiden en veranderen. Gezondheidsdocumentaires zoals de bovenstaande zullen u vermaken terwijl u kunt zien hoe gevarieerd gezondheid en fitness over de hele wereld zijn en hoe ze het leven van mensen kunnen veranderen.