13 glutenvrije eiwitpoeders voor shakes en smoothies

13 glutenvrije eiwitpoeders voor shakes en smoothies
Eiwitpoeder in een shake

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Eiwitpoeders zijn geweldige toevoegingen aan smoothies en shakes, en sommige mensen gebruiken ze als onderdeel van een programma voor gewichtsverlies. Wanneer ze worden gemengd met uw keuze van melk, sap of zelfs water, kunnen ze de benodigde voedingsstoffen leveren en kunnen ze dienen als snacks, maaltijdvervangers en energieboosters voor onderweg.

Overzicht

Je zult misschien verbijsterd zijn door de enorme verscheidenheid aan verschillende eiwitpoedermerken op de markt, vooral als je het glutenvrije dieet volgt.

Gluten is een eiwit (het wordt aangetroffen in de granen tarwe, gerst en rogge), en hoewel de meerderheid van de eiwitpoeders op de markt afhankelijk is van op melk gebaseerde eiwitten om het grootste deel van hun voedingsstoffen te leveren, zie je soms ook producten die gluten bevatten. Bovendien zijn eiwitpoeders sterk verwerkt, wat betekent dat ze een aanzienlijk risico op glutenkruisbesmetting met zich mee kunnen brengen.

Dus welke eiwitpoeders kun je kopen als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt en gluten moet vermijden? Gelukkig zijn fabrikanten opgestaan om tal van keuzes en een verscheidenheid aan smaken aan te bieden.

Eiwit poeder opties

Wei-gebaseerde (op melk gebaseerde) glutenvrije eiwitpoeder keuzes omvatten:

 • Body Fortress Super Advanced Wei-eiwit
 • Bodylogix Natuurlijke Wei
 • Cabot Wei Eiwit
 • GNC Pro Performance 100% wei-eiwit
 • Isopure Natuurlijke Smaak
 • Labrada Lean Body Eiwitrijke maaltijdvervangende shake
 • Spiermelk
 • Quest Eiwit Poeder
 • TGS Nutrition All-Natural 100% Wei Eiwit Poeder

Plantaardige zuivelvrije glutenvrije eiwitpoederkeuzes omvatten:

 • Orgain Organisch Eiwit Poeder
 • PlantFusion Compleet Eiwit Poeder
 • Thorne Research MediPro Vegan Alles-in-één shake
 • Vega One Alles-in-één eiwitpoeder

Zie hieronder voor meer informatie over de ingrediënten en smaken van individuele producten.

De juiste kiezen

Er zijn letterlijk honderden verschillende eiwitpoeders op de markt. De meerderheid omvat wei, die is gemaakt van koemelk, maar veel bevatten soja-eiwit of andere plantaardige eiwitten. Sommige bevatten ook caseïne, een ander eiwit dat wordt aangetroffen in koemelk (en een die sommige mensen die het glutenvrije dieet volgen naast gluten vermijden).

De verschillende soorten eiwitten die in eiwitpoeder worden gebruikt, zijn onder meer:

Eiwitconcentraten

Zoals je misschien hebt begrepen, is dit gewoon geconcentreerd eiwit. Een veel voorkomend eiwitconcentraat dat wordt gebruikt in eiwitpoeders is wei-eiwitconcentraat – het is gebruikelijk omdat het een bijproduct is van kaasproductie en daarom goedkoop.

Eiwitisolaten

Dit is een zuiverdere, meer sterk bewerkte vorm van eiwit die wordt gebruikt voor eiwitpoeders – het is bijna 100 procent eiwit. Soja-eiwitisolaat en wei-eiwitisolaat worden vaak aangetroffen in eiwitpoeders.

Eiwithydrolysaten

Eiwithydrolysaten zijn eiwitten die worden afgebroken tot hun samenstellende aminozuren. Ze worden beschouwd als gemakkelijker te absorberen en te verteren, en atleten gebruiken ze in een poging om de prestaties te verbeteren.Zowel soja-eiwithydrolysaat als wei-eiwithydrolysaat zijn te vinden in eiwitpoederproducten.

Er is geen “beste” eiwitpoeder. Sommige mensen geven de voorkeur aan relatief onbewerkte producten, zoals de niet-gearomatiseerde wei-eiwitconcentraatpoeders van Cabot en TGS Nutrition. Anderen willen een product met toegevoegde vitamines en mineralen om te gebruiken als een complete maaltijdvervanger en houden zich niet bezig met sterk bewerkte ingrediënten. Weer anderen willen iets dat vrij is van gluten, zuivel en soja.

Glutenvrije eiwitpoeders

De volgende producten worden als glutenvrij beschouwd en daarom veilig voor iemand met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid:

Body Fortress Super Advanced Wei-eiwit

Geadverteerd als “nul gluten, nul gimmicks”, is Body Fortress gemaakt van een mix van wei-eiwitconcentraat en wei-eiwitisolaat. Het bevat ook wat het zijn “super recovery blend” van pure aminozuren noemt.

Het product is verkrijgbaar in: vanille, chocolade, bananencreme, chocolade pindakaas, kaneel swirl, cookes ’n crème (glutenvrij) en aardbei. Alle smaken worden als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen; zoek naar de aanduiding “glutenvrij” op het etiket direct onder de ingrediënten. Body Fortress bevat sojalecithine (dat wordt toegevoegd om het eiwitpoeder te helpen oplossen).

Bodylogix Natuurlijke Wei

Bodylogix is gemaakt van een mix van wei-eiwitconcentraat, wei-eiwitisolaat en wei-eiwithydrolysaat en is gezoet met stevia, afkomstig van grasgevoerde koeien en bevat geen kunstmatige kleuren of smaken. Het wordt beschouwd als glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen gluten en bevat verminderde lactose.

Smaken zijn onder andere: karamel chocolate chip, decadente chocolade, snickerdoodle, vanilleboon en natuurlijk niet-gearomatiseerd. Het bevat sojalecithine.

Cabot Wei Eiwit

Dit gewone, niet-gearomatiseerde eiwitpoeder bevat slechts twee ingrediënten: wei-eiwitconcentraat en sojalecithine. Het bevat geen toegevoegde vitaminen, mineralen of smaken. Cabot Creamery verkoopt wei-eiwit, kaas en andere producten gemaakt van grasgevoerde koeien. De producten worden gemaakt in een glutenvrije faciliteit.

GNC Pro Performance 100% wei-eiwit

GNC heeft een enorme verscheidenheid aan eiwitpoeders, maar slechts enkele ervan worden vermeld als glutenvrij. Zoek naar Pro Performance 100% wei-eiwit (niet andere Pro Performance-producten). Je kunt GNC 100% Whey Protein kopen in zes smaken: gewone, romige aardbei, chocolade supreme, vanillecrème, bananencrème en koekjes en room.

Merk op dat de koekjes & roomsmaak glutenvrije koekjeskruimels bevat (gemaakt van rijstmeel). Het eiwitpoeder bevat melk- en soja-ingrediënten, samen met maïszetmeel, sucralose en andere additieven. Het wordt beschouwd als glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen gluten.

Isopure Natuurlijke Smaak

Dit product bevat wei-eiwitisolaat en is verkrijgbaar in twee smaken: chocolade en vanille. Het wordt alleen gezoet met rietsuiker en Luo Han Guo, een zoete vrucht die in China wordt geteeld en als suikervervanger wordt gebruikt. Isopure bevat ook toegevoegde vitaminen en mineralen. Het wordt beschouwd als glutenvrij (tot minder dan 20 delen per miljoen) en lactosevrij.

Spiermelk

Muscle Milk wordt geleverd in poedervorm, plus het bedrijf biedt kant-en-klare shakes gemaakt met zijn eiwitmengsel. Ingrediënten omvatten wei-eiwitisolaat, caseïne-eiwit, oplosbare maïsvezels, maltodextrine, plus toegevoegde vitamines en mineralen.

Het poeder is er in verschillende smaken: bananencreme, cakebeslag (glutenvrij), chocolade, koekjes en crème (glutenvrij), grahamcracker (glutenvrij), natuurlijke chocolade, aardbeien ’n crème, pindakaaschocolade, aardbeienbanaan en vanillecreme. Muscle Milk producten worden beschouwd als glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen gluten.

Labrada Lean Body Eiwitrijke maaltijdvervangende shake

Labrada’s shake bevat wei-eiwitconcentraat en isolaat en soja-eiwitisolaat, naast zonnebloemolie, glucosestroop, MCT-olie en toegevoegde vitaminen en mineralen.

Het wordt beschouwd als glutenvrij (tot minder dan 20 delen per miljoen gluten), maar als je gevoelig bent voor haver samen met gluten, houd er dan rekening mee dat het havermeel bevat (dat wordt toegevoegd voor vezels). Het product is verkrijgbaar in zes smaken: chocolade, chocolade pindakaas, vanille, aardbei, kaneelbroodje en latte.

Orgain Organisch Eiwit Poeder

Dit is een glutenvrij, zuivelvrij, sojavrij eiwitpoeder gemaakt van een mix van erwteneiwit, bruine rijsteiwit, chiazaden en hennepeiwit. Het gebruikt stevia voor zoetstof en bevat zeezout, acacia- en guargom en natuurlijke aroma’s. Orgain Organic Protein Powder is verkrijgbaar in zoete vanille, romige chocolade en pindakaas smaken. Het wordt beschouwd als glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen gluten.

PlantFusion Compleet Eiwit Poeder

Het product van PlantFusion is gemaakt van erwteneiwitisolaat, artisjokeiwit, biologisch gekiemd amarantpoeder en biologisch gekiemd quinoapoeder, naast fructose (alleen voor gezoete versies), stevia en guargom.

Het is vrij van gluten, zuivel, soja, eieren, noten en rijst. Je kunt het vinden in chocolade, chocolade framboos, koekjes & crème (glutenvrij), vanilleboon en natuurlijk niet-gearomatiseerd. Alle smaken worden als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen, aldus het bedrijf.

Quest Eiwit Poeder

Deze eiwitpoeders, gemaakt met caseïne en wei-eiwitisolaten, zijn er in negen smaken: gewoon, kaneelcrunch, koekjes , room, gezouten karamel, bananencrème, chocolademilkshake, vanillemilkshake, pindakaas en aardbeien & room.

Ze worden allemaal beschouwd als glutenvrij tot minder dan 20 delen per miljoen gluten. De koekjes in de koekjes – roomsmaak en de crunch in de kaneelcrunch-smaak zijn beide gemaakt van glutenvrije ingrediënten, volgens Quest.

TGS Nutrition All-Natural 100% Wei Protein poeder

Dit is een ander wei-eiwitpoeder met slechts twee ingrediënten – wei-eiwit en sojalecithine. Het is gemaakt van melk van koeien die nooit recombinant groeihormoon voor runderen hebben gekregen (een hormoon dat in melkkoeien wordt geïnjecteerd om ze meer melk te laten produceren). TGS (TGS staat voor “The Good Stuff”) Nutrition wei-eiwitpoeder wordt als glutenvrij beschouwd tot minder dan 20 delen per miljoen gluten.

Thorne Research MediPro Vegan Alles-in-één shake

Thorne Research, een fabrikant van vitamines en andere voedingssupplementen, wil dit poeder als een alles-in-één voedingsmaaltijdvervanger. Het wordt geleverd in vanille- en chocoladesmaken en bevat erwten-, chlorella- en chia-eiwitten, plus toegevoegde vitamines en mineralen.

Het is glutenvrij (tot minder dan 20 delen per miljoen), sojavrij, zuivelvrij, GMO-vrij en bevat geen kunstmatige zoetstoffen. Thorne Research produceert geen producten die gluten bevatten.

Vega One Alles-in-één eiwitpoeder

Vega adverteert dit als gemaakt van “echte, hele voedselingrediënten”, en die ingrediënten omvatten: erwteneiwit, erwtenzetmeel, lijnzaad, hennepeiwit, sacha inchi-eiwit, organische gelatiniseerde macawortel, broccoli, boerenkool, spirulina en groene algen. Het bevat ook een mix van groenten en fruit, zoals wortels, bieten, veenbessen en bosbessen.

Het komt in acht smaken: chocolade, chocolade amandel, Franse vanille, gemengde bes, mokka, natuurlijke, natuurlijke ongezoete, en vanille chai. Het poeder is glutenvrij (tot minder dan 20 delen per miljoen), veganistisch gecertificeerd, sojavrij en zuivelvrij. Het wordt gemaakt in een faciliteit die ook pinda’s, zuivel, soja, ei en noten verwerkt (maar geen tarwe).

Eiwitpoeders om te vermijden

Er zijn drie populaire eiwitpoeders die je mag niet consumeren als u coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid heeft. Ze omvatten:

 • Amazing Grass Plant Protein Superfood Poeder. Dit product wordt geadverteerd als glutenvrij, maar merk op dat het tarwegras en gerstgras bevat, die geen glutenvrije ingrediënten zijn.
 • Garden of Life Rauwe biologische shake en maaltijdvervanger. Nogmaals, dit eiwitpoeder wordt geadverteerd en gelabeld als glutenvrij, maar bevat tarwegras en gerstgras.
 • Optimum Nutrition Gold Standaard. Dit zeer populaire eiwitpoeder bevat geen gluteningrediënten, maar test niet op gluten en kan daarom onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting.

Merk op dat sommige eiwitpoeders een ingrediënt bevatten dat wordt vermeld als ‘glutamine’. Dit is niet hetzelfde als gluten. Glutamine is een aminozuur, geen eiwit uit tarwe, gerst of rogge, en al onze lichamen bevatten wat glutamine. U hoeft geen producten te vermijden die glutamine bevatten.

Bovendien bevatten sommige eiwitpoeders maltodextrine als ingrediënt. Maltodextrine is een zoetstof en kan worden gemaakt van tarwe.

In de Verenigde Staten wordt maltodextrine echter meestal gemaakt van maïs, rijst of aardappelen, niet van tarwe. Bovendien is maltodextrine een sterk verwerkt ingrediënt en veel experts geloven dat het niet genoeg gluten bevat om mensen te laten reageren, zelfs als het is gemaakt van tarwe.

Sommige mensen reageren op extreem lage niveaus van gluten – ver onder de wettelijke limiet van minder dan 20 delen per miljoen – en dus als u bijzonder gevoelig bent, wilt u misschien uit de buurt blijven van eiwitpoederproducten die maltodextrine bevatten, zelfs als ze het label ‘glutenvrij’ hebben.

Een woord van bodymindspirit

Eiwitpoeders kunnen dienen als basis voor voedzame snacks en maaltijdvervangers onderweg, en degenen die het glutenvrije dieet volgen, hebben tal van veilige alternatieven.

Als u bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, wilt u misschien vasthouden aan een relatief onbewerkt product met weinig ingrediënten, zoals Cabot Whey Protein. Je zou ook het shakeproduct van Thorne Research kunnen proberen, omdat Thorne (dat voornamelijk een supplementenbedrijf is) geen glutenbevattende ingrediënten in een van zijn producten gebruikt.

Bovendien, als je zuivel samen met gluten vermijdt, kun je een van de glutenvrije, zuivelvrije eiwitpoeders proberen, zoals Vega One of Orgain.

Het maken van een eiwitrijke shake is supereenvoudig: probeer dit recept voor een eiwitrijke shake met bessen (als je vezels toevoegt, zorg er dan voor dat je een glutenvrij vezelsupplement gebruikt). En zoals altijd, zorg ervoor dat u met uw arts praat als u vragen heeft over de juiste hoeveelheid eiwitten die u dagelijks moet eten.

Sommige mensen reageren op extreem lage niveaus van gluten – ver onder de wettelijke limiet van minder dan 20 delen per miljoen —en dus als jeu bijzonder gevoelig bent, wilt u misschien uit de buurt blijven van eiwitpoederproducten die maltodextrine bevatten, zelfs als ze het label ‘glutenvrij’ hebben.