12 Genezend voedsel om te eten na een operatie of verwonding

12 Genezend voedsel om te eten na een operatie of verwonding

Power foods zorgen voor een goed herstel en onderhoud van weefsels, cellen en botten. Wanneer u enige vorm van letsel aan uw lichaam ervaart of een medische procedure heeft – van minimaal invasief tot grote chirurgie – kan het consumeren van het juiste voedsel u op een sneller pad zetten om uw lichaam weer in goede staat te krijgen.

De Cleveland Clinic suggereert dat de dieetbehoeften toenemen wanneer uw lichaam wonden en infecties bestrijdt. Wanneer je lichaam aan het herstellen is van een kwaal, moet je je calorie-inname verhogen. Dit omvat het verhogen van uw dagelijkse hoeveelheid vitamines, mineralen en eiwitten. Op een typische dag suggereert de Cleveland Clinic dat u het volgende consumeert wanneer uw lichaam zich in een genezingsproces bevindt:

 • 5 porties granen
 • 2 porties groenten
 • 3 porties fruit
 • 5 tot 8 porties eiwit
 • 3 porties zuivel

Als u niet aan de bovenstaande voedingsbehoeften kunt voldoen, adviseert de Cleveland Clinic om orale voedingssupplementen toe te voegen, dagelijks een multivitamine te nemen die mineralen bevat en indien nodig een afspraak te maken met een geregistreerde diëtist. Zoals altijd is het een goed idee om contact op te nemen met een zorgverlener voordat u supplementen aan uw dieet toevoegt.

De volgende zijn 12 voedingsmiddelen waarvan in wetenschappelijke studies is aangetoond dat ze helpen bij het genezingsproces en je op weg helpen naar herstel.

1

Wilde bosbessen voor je hart

bosbes

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bosbessen staan bekend als de “supervrucht” vanwege hun antioxiderende capaciteit van hun polyfenolische verbindingen. Onderzoek gepubliceerd in de juli 2019 editie van Vooruitgang in voeding suggereert dat een matige inname van deze bessen (ongeveer 1/3 kopje) per dag geassocieerd is met een risicovermindering bij hart- en vaatziekten.

Bosbessen kunnen ook helpen bij gewichtsbehoud, waardoor u minder risico loopt op toekomstige gewichtsgerelateerde cardiovasculaire gebeurtenissen. Ze worden aanbevolen als u ook herstelt van een hartaanval of cardiovasculaire gebeurtenis.

Bovendien stellen onderzoekers dat de regelmatige consumptie van rijpe blauwe bessen onvoorwaardelijk wordt aanbevolen om de volksgezondheid ten goede te komen.

2

Gember voor misselijkheid

Ginge

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


In een overzicht van april 2013 gepubliceerd in de Internationaal Tijdschrift voor Preventieve Geneeskunde over de effecten van gember in de gezondheid, ontdekten onderzoekers dat gember antimicrobiële eigenschappen bevat om je gezond te houden.

De review stelt ook dat gember en zijn bioactieve moleculen effectief de omvang van eierstok-, borst-, colorectale, maag-, lever-, huid- en prostaatkanker kunnen beheersen.

Gember kan ook helpen bij het doorstaan van chemotherapie. Volgens een dubbelblinde studie gepubliceerd in Steun Zorg Kanker, het kruid in een dagelijkse dosis van 0,5 gram tot 1 gram kan door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid bij volwassen kankerpatiënten aanzienlijk verminderen. (Misselijkheid wordt gemeld bij meer dan 70 procent van de patiënten die chemotherapie krijgen.)

3

Havermout voor spijsverteringsproblemen

havermout

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Als u gastro-intestinale problemen ervaart na een operatie of moeite heeft met het absorberen van voeding, kan het eten van een kom havermout in de ochtend helpen.

Volgens een beoordeling van februari 2015 over de voedingsvoordelen van haver gepubliceerd in de Tijdschrift voor Voedingswetenschap en -technologie, hele haver bevat een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels die kunnen helpen bij het reguleren van de spijsvertering, het bevorderen van laxatie en dienen als basis voor darmmicroflora.

Hoewel je haver kunt krijgen in tarwe- en rijstproducten (en deze worden in veel grotere hoeveelheden geconsumeerd dan haver), wordt haver geconsumeerd als volkoren in plaats van in verwerkte producten, waardoor haver vaak gezonder is.

4

Honing voor het herstellen van wonden

honing

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Goed nieuws voor degenen onder ons met een zoetekauw: honing is een effectief voedsel bij het verzorgen van je wonden. In feite is honing het oudste wondgenezende middel dat mensen kennen en werkt het nog beter wanneer het wordt tegengehouden tegen bepaalde moderne medicijnen, volgens een voorjaar 2017 review gepubliceerd in Farmacognosie Onderzoek.

Honing dateert uit het stenen tijdperk en is betrokken geweest bij wondgenezing vanwege zijn bio-activiteiten, waaronder de ontstekingsremmende, antivirale en antibacteriële eigenschappen. De zoete traktatie induceert ook leukocyten om cytoki vrij te gevennes, dat is wat weefselherstel start wanneer je een wond oploopt.

5

Citrus foods voor het genezen van wonden

Sinaasappelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


De metabolieten in citrusvruchten, zoals sinaasappels, citroenen en limoenen, bieden bio-activiteiten die kunnen helpen het vermogen van uw lichaam om te genezen van wonden te vergroten.

Dergelijke bio-activiteiten omvatten ontstekingsremmende, anti-allergie, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen. Sterker nog, je hoeft het fruit niet eens te eten.

Extracten van citrusvruchtenschillen en essentiële oliën van citrusvruchten bieden naar verluidt ook antioxiderende bio-activiteiten, volgens een studie gepubliceerd in BMC Chemie.

6

Paddenstoelen voor het genezen van wonden en darmgezondheid

paddestoel

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


In een kritische review van september 2017 gepubliceerd in de Internationaal Tijdschrift voor Moleculaire WetenschappenOnderzoekers ontdekten dat eetbare paddenstoelen bio-activiteiten bieden die wonden helpen genezen. Deze bio-activiteiten omvatten anti-allergische eigenschappen en koolhydraten die een belangrijke rol spelen bij immuunstimulerende glucanen.

Bovendien stimuleren de prebiotica in paddenstoelen de groei van microbiota in de darm. Hoewel u in elke supermarkt verschillende bronnen van prebiotica zult vinden, bieden paddenstoelen gemakkelijke beschikbaarheid en zijn ze aanzienlijk meer bestudeerd dan andere prebiotica.

7

Avocado’s voor na een hartoperatie of beroerte

Avocado

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Iedereen die een cardiovasculaire gebeurtenis heeft meegemaakt, wil misschien avocado’s aan uw boodschappenlijst toevoegen. Het eten van avocado’s kan uw algehele dieet, inname van voedingsstoffen verbeteren en uw risico op metabool syndroom verlagen (een cluster van aandoeningen die uw risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen), volgens een zeven jaar durende onderzoeksenquête gepubliceerd in Voedingsdagboek.

Onderzoekers ontdekten dat degenen die avocado’s consumeren ook hogere hoeveelheden groenten en fruit eten, een betere voedingskwaliteit van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten hebben, meer voedingsvezels eten en een lagere inname van toegevoegde suikers hebben.

8

Kurkuma voor pijn na de operatie

Kurkuma

Een van de belangrijkste ingrediënten in kerriepoeder, kurkuma is een van de beste voedingssupplementen die je kunt vinden. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health wordt dit kruid gebruikt voor ernstige pijn, ontsteking van artritis, huidproblemen, kanker en maagproblemen.

Je kunt kurkuma op de huid aanbrengen of het kruid consumeren via een aantal voedingsmiddelen of in thee als dat het gemakkelijkst is op de maag. (Het drinken van kurkuma in thee kan vooral nuttig zijn na een operatie wanneer uw spijsverteringsstelsel mogelijk niet zo goed functioneert.)

9

Appelciderazijn voor allergieën

azijn

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Voor iedereen die antibioticaresistentie ervaart of liever geen antibiotica gebruikt voor wondverzorging, kan het azijnzuurgehalte van appelciderazijn een potentiële vervanger zijn.

In een recente studie gepubliceerd in Wetenschappelijke rapporten, suggereren onderzoekers dat de wereldwijde verhoging van antibioticaresistentie betekent dat alternatieven voor antimicrobiële stoffen noodzakelijk zijn. In feite voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat infecties “waarbij antibioticaresistente pathogenen betrokken zijn, in de toekomst grote problemen met het beheer van de patiëntenzorg zullen opleveren.”

Om dit wereldwijde gezondheidsprobleem op te lossen, onderzochten onderzoekers appelciderazijn tegen E. Coli, S. aureus en C. albicans. Ze ontdekten dat de appelciderazijn verschillende antimicrobiële mogelijkheden heeft en waardevolle klinische implicaties biedt.

Voor degenen die nerveus zijn over de toevoeging van deze azijn aan hun dieet, zegt een artikel van Harvard Health Publishing dat het consumeren van appelciderazijn een natuurlijke remedie is met weinig risico. De auteur geeft echter wel een paar waarschuwingen:

 • De hoge zuurgraad kan het tandglazuur beschadigen, dus je moet appelciderazijn verdunnen. Dit kan in water of in saladedressing.
 • De azijn kan lage kaliumspiegels veroorzaken. Als u medicijnen gebruikt, moet u eerst met een medische professional spreken.
 • Azijn kan de insulinespiegels beïnvloeden. Voor iedereen met diabetes type 1 of type 2, moet u uw azijninname in de gaten houden.
10

Noten voor het verbeteren van insulineresistentie

Amandelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Noten blijken ook het gewicht laag te houden na de operatie, de insulineresistentie te verbeteren en bij te dragen aan het herstellen van wonden. De volgende noten kunnen uw gezondheid verbeteren, volgens een systemische beoordeling van december 2017 over noten gepubliceerd in Voedingsstoffen:

Amandelen kunnen uw gezondheid verbeteren, geconsumeerd in zowel kleine als grote hoeveelheden, van 10 gram per dag tot 100 gram per dag. Amandelen kunnen de bloedglucose verlagen, de insulineresistentie verbeteren en degenen helpen die geen statines voor cholesterol kunnen of willen nemen. Amandelen helpen ook de verzadiging onder controle te houden voor mensen die een caloriearm dieet volgen.

Of u er nu een paar neemt of chronisch walnoten consumeert, walnoten bieden gunstige effecten op de genezing na een operatie. Ze verminderen uw cardiovasculaire risico, verbeteren de kwaliteit van het dieet en geven u de voedingsvezels die nodig zijn wanneer een operatie uw spijsverteringsstelsel kan beïnvloeden.

Pistachenoten worden ook geassocieerd met gezondheidsverbeteringen. Het consumeren van gepelde pistachenoten van 40 gram (of 1,5 gram) per dag gedurende drie maanden verminderde nuchtere glucose, verbeterde vasculaire functies en verlaagde LDL-concentraties. Het eten van grotere hoeveelheden leverde positieve resultaten op in risico’s op cardiovasculaire gebeurtenissen.

11

Appels voor kanker of herstellen van hartchirurgie

Appels

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Of je nu de voorkeur geeft aan de zoetheid van een Fuji of de zuurheid van een Granny Smith, appels kunnen mensen helpen die gediagnosticeerd zijn met hart- en vaatziekten of kanker.

Met hun rijke bron van fytochemicaliën kan het consumeren van deze vrucht de groei van kankercellen remmen, cholesterol verlagen en uw risico op cardiovasculaire gebeurtenissen en chronische ziekten verminderen, volgens een studie over appels en hun gezondheidsvoordelen gepubliceerd in Voedingsdagboek.

12

Melk voor het herstellen van wonden

Koemelk

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Volgens de Cleveland Clinic behoren eiwitten, waaronder melk, tot de beste voedingsmiddelen voor het genezen van wonden. De organisatie beveelt 3 porties melk per dag aan wanneer u probeert te herstellen van een blessure. Om dit aantal te bereiken, kunt u het volgende doen:

 • Vervang melk door water in recepten
 • Druppel poedermelk in je yoghurt
 • Voeg vloeibare of poedermelk toe aan je smoothies of havermout
 • Meng een beetje melk in je soepen

Als je de smaak van melk niet kunt verdragen, kun je yoghurt, kaas of sojamelk als vervanging gebruiken.

De review stelt ook dat gember en zijn bioactieve moleculen effectief de omvang van eierstok-, borst-, colorectale, maag-, lever-, huid- en prostaatkanker kunnen beheersen.

Extracten van citrusvruchtenschillen en essentiële oliën van citrusvruchten bieden naar verluidt ook antioxiderende bio-activiteiten, volgens een studie gepubliceerd in BMC Chemie.