12 feiten die je moet weten over yoga

12 feiten die je moet weten over yoga

Als de alomtegenwoordigheid van yogabroeken en bijbehorende uitrusting het nog niet heeft weggegeven, drukt yoga zijn stempel op de Amerikaanse cultuur. Volgens een “Yoga in America” enquête uitgevoerd door Yoga Journaal en Yoga Alliance, vanaf 2016 waren er ongeveer 36,7 miljoen yogabeoefenaars in Amerika, een stijging van 20,4 miljoen in 2012. Dat is een groei van meer dan 50% in slechts vier jaar.

Je hebt misschien een aantal vooroordelen over yoga gehad die je ervan weerhouden om aan de slag te gaan. Als dat het geval is, is het tijd om het record recht te zetten. Hier is een realistische uitleg van de praktijk.

1

Je hoeft niet flexibel te zijn om yoga te doen

Vrouw die thuis yoga-oefening doet
Luis Alvarez / Getty Images

Zeggen dat je flexibel moet zijn om yoga te doen, is hetzelfde als zeggen dat je in vorm moet zijn om naar de sportschool te gaan, of dat je schoon moet zijn om te douchen. Er kan een relatie zijn tussen yoga en flexibiliteit, maar flexibel zijn is geen voorwaarde om yoga te doen.

“Je hoeft je tenen niet aan te raken om yoga te beoefenen. Als je je tenen wilt aanraken, buig dan je knieën,” zegt Kelly DiNardo, een 200-uur durende geregistreerde yogaleraar (RYT), eigenaar van Past Tense Yoga Studio in Washington, DC, en de co-auteur van “Living the Sutras.”

“Of je flexibel bent of niet, mag niet bepalen of je oefent. Na verloop van tijd kan yoga je helpen flexibeler te worden – daarom noemen we het oefening – maar je hoeft niet Gumby-achtig te zijn om te beginnen. Flexibiliteit is een gevolg van yoga, geen vereiste.”

2

Yoga is voor iedereen

Iedereen kan yoga doen, ongeacht leeftijd, lichaamsgrootte, geslacht, etniciteit of fitnessniveau. Sociale media hebben misschien het beeld van yoga in Amerika bestendigd als dunne, buigzame, jonge vrouwen die massaal naar studio’s en stranden komen om krakelingachtige lichaamsverdraaiingen te voltooien. Maar het ware beeld (en de bedoeling) van yoga gaat verder dan dat.

“Het doet me pijn om te denken dat mensen geïntimideerd zijn om naar yoga te gaan op basis van wat ze online zien”, zegt Jenay Rose, een 500-uurs RYT, online fitnesscoach en wellness-influencer. “Yoga is voor jou, mij, onze zussen, broers, neven, grootouders. Yoga is voor iedereen. In feite betekent yoga vereniging.”

Je hoeft niet dun te zijn of in een bepaalde esthetiek te passen om yoga te beoefenen – yoga is inclusief en gastvrij, en zoals Rose opmerkte, is het een oefening voor alle. Kijk maar eens naar de rockin’ Instagram-pagina’s van yogi’s als Jessamyn Stanley en Amber Karnes, die bewijzen dat yoga toegankelijk is voor iedereen van elke maat op een echt epische manier.

En je hoeft ook niet binnen een bepaalde leeftijdscategorie te passen. Volgens de Yoga in America-enquête van 2016 viel slechts 19% van de Amerikaanse beoefenaars in de leeftijdscategorie 18-29 jaar. De overgrote meerderheid van de beoefenaars ouder dan 30 jaar en 38% van hen viel in de categorie “50+”. Alle leeftijden – van kinderen tot oudere volwassenen – kunnen de vruchten plukken van yoga.

3

Yoga is geen religie

Voor de niet-ingewijde westerling is er veel over yoga dat ‘religieus’ kan lijken. Zeker, er is een spiritueel element in de beoefening, maar het is essentieel om te begrijpen dat yoga zelf geen religie is.

“Dit komt van de Indiase wortels van yoga, waar mantra’s en gezangen al vele jaren worden gebruikt”, zegt Brad Ormsby van Freedom Genesis, een yoga- en meditatieblog. “Ze zijn bedoeld om focus te brengen en je te helpen intern te ontwaken, maar ze zijn niet verplicht om yoga te beoefenen.”

En zelfs als je besluit om mee te doen met de mantra’s en gezangen, bekeert je je niet tot yoga alsof je je bekeert tot een nieuwe religie. “Er is een spiritueel element dat je aanmoedigt om je te verbinden met een hogere macht, maar het is niet-confessioneel, dus je kunt yoga doen als beoefenaar van elke religie,” zegt Christa Fairbrother, een 500-uur RYT en de eigenaar van Bee Content Yoga.

4

Je hoeft geen hippie te zijn om yoga te beoefenen

Yoga is een oefening die zelfbewustzijn, liefde en verbinding met de wereld aanmoedigt. Naarmate beoefenaars zich meer bewust en bewust worden van hun acties, maken velen keuzes die voor de buitenwereld “hippie-achtig” lijken. Maar je wordt niet gemeden als je niet in de hippie-levensstijl past.

Volgens de 2016 Yoga in America-enquête is de helft van de yogabeoefenaars doen zeggen dat ze “groen leven, duurzaam eten en tijd doneren aan hun gemeenschap”— allemaal positieve eigenschappen, trouwens— maar dat betekent de helft Niet doen beweren die dingen te doen. Dus laat het verslag stellen dat yogi’s niet verplicht zijn om vlees op te geven, lid te worden van een commune of te stoppen met het gebruik van commercidoor bondgenoten gemaakte deodorant.

5

Yoga gaat over meer dan stretchen

Wanneer je naar een typische yogales gaat, ga je door een reeks asana’s (houdingen) die er veel uit kunnen zien en aanvoelen als stretchen. Maar het fysieke element van yoga is slechts een deel van het grotere geheel.

“Yoga gaat over de adem”, zegt Rose. “Het ware doel van yoga is om je lichaam te bewegen, je te verbinden met je ademhaling en in het huidige moment te zijn. Het eigenlijke enige ‘doel’ is om overtollige energie vrij te maken, zodat je kunt zitten en mediteren, klassiek gesproken.”

Dit zijn enkele van de redenen waarom yoga wordt beschouwd als een oefening in plaats van een training. Beoefenaar zijn gaat niet alleen over wat er 60 minuten op je yogamat gebeurt. Het gaat erom wat je meeneemt van die sessie van 60 minuten om de rest van je dag met je mee te dragen.

6

Yoga kan net zo gemakkelijk of uitdagend zijn als je het maakt

“Yoga is niet noodzakelijkerwijs conventioneel ‘moeilijk’, maar het is veel uitdagender dan veel mensen denken,” zegt Kim Kirkpatrick-Thornton, MS, een YogaFit-instructeur en een instructeur voor bewegings- en sportwetenschappen aan de Universiteit van Mary Hardin-Baylor (UMHB). “Houdingen hebben betrekking op spieren die niet vaak worden gebruikt of die meestal niet in een statische of isometrische samentrekking worden gehouden. Om nog maar te zwijgen van yogahoudingen die je lichaam in minder bekende posities brengen. ” Het resultaat? Beginners zullen waarschijnlijk de klas uitlopen met de gedachte: “Woah, dat was moeilijker dan ik had verwacht.”

Als je het type bent dat graag hard rent, zware gewichten optilt, door een intervaltraining met hoge intensiteit zoemt en over het algemeen bezweet wordt, kun je naar yoga kijken en denken: “Ugh, dat is veel te langzaam en low-key voor mij.” Je denkt misschien zelfs: “Mijn trainingstijd is kostbaar; waarom zou ik het verspillen aan iets dat minder effectief is dan mijn gebruikelijke routine?”

Voor degenen onder jullie die zich nog steeds sceptisch voelen over het “verspillen” van kostbare trainingstijd aan yoga, overweeg het volgende:

  • Yoga is niet bedoeld als een training in de traditionele zin, maar je kunt het zo moeilijk of gemakkelijk maken als je wilt. Voor atleten die de basishouding van de neerwaartse hond en het kind niet waarderen, zijn er een hele reeks yogahoudingen, zoals kraai of schorpioen, die een ongelooflijke uitdaging bieden.
  • Yoga biedt gezondheidsvoordelen naast calorieverbranding waar veel atleten baat bij zouden hebben. Balans, coördinatie, statische kracht, flexibiliteit en mindfulness zijn allemaal voordelen van het beoefenen van yoga. Ze worden ook beschouwd als vaardigheidsgerelateerde componenten van fitness die de algehele prestaties in de door u gekozen sport of activiteit kunnen verbeteren.
  • Klop het niet totdat je het hebt geprobeerd. Yoga is vaak een worsteling voor atleten omdat het hen dwingt om te werken op manieren die ze normaal niet werken. Alleen omdat iets er gemakkelijk uitziet, betekent niet dat het dat ook is.
7

Yoga is aanpasbaar

Veel mensen zijn bang om uit hun comfortzone te stappen om iets nieuws te proberen. Ze zijn misschien bang dat ze de houdingen niet kunnen doen, niet in staat zullen zijn om mee te volgen of zich onbekwaam zullen voelen wanneer ze zich meestal zelfverzekerd voelen bij het aangaan van fysieke uitdagingen. Yoga is echter niet bedoeld als one-size-fits-all. De praktijk is eigenlijk vrij aanpasbaar.

Als bepaalde yogahoudingen of -sequenties uitdagend lijken, kun je ze aanpassen aan je lichaam, vermogen en behoeften. Yogaleraren bieden vaak zelfs aanpassingen voor meer geavanceerde houdingen om ze toegankelijker te maken.

“Enkele van de grootste lessen die ik door yoga heb geleerd, zijn om naar mijn lichaam te luisteren, vooruitgang te boeken in mijn eigen tempo en om oordeel en kritiek los te laten, zowel van mezelf als van anderen,” zegt Kirkpatrick-Thornton. “Bovendien zijn er verschillende posities en aanpassingen voor poses die rekening houden met individuele verschillen en vaardigheidsniveaus.”

8

Je kunt yoga doen, zelfs als je zwanger bent

Hoewel het soms uitdagend kan zijn, is lichaamsbeweging goed voor een gezonde zwangerschap en wordt yoga beschouwd als een veilige en low-impact optie voor aanstaande ouders, zolang je veilig oefent.

“Ja, je moet yoga doen tijdens de zwangerschap, maar met de nodige voorzichtigheid”, zegt Simone Tucker, MS, een 200-urige RYT en Exercise and Sport Science Instructor bij UMHB. “Tijdens de zwangerschap, en in mindere mate tijdens de menstruatie, produceert het lichaam het hormoon relaxine. De functie van Relaxin is om het lichaam voor te bereiden op de komende bevalling door te ontspannen of je spieren, bindweefsel en gewrichten flexibeler te maken. Hoewel dit leidt tot een groter bewegingsbereik, maakt het het ook gemakkelijker om te verwachten [parents] om te veel te presteren tijdens yogabeoefening, wat mogelijk leidt tot letsel.”

Tucker benadrukt dat meer ervaren yogi’s goed naar hun lichaam moeten luisteren en tijdens elke oefening binnen hun grenzen van vóór de zwangerschap moeten blijven. Nieuwe yogi’s moeten take een meer proactieve benadering van veiligheid, omdat ze hun grenzen misschien niet kennen. Tucker zegt dat ze moeten werken met een gekwalificeerde yoga-instructeur en specifieke prenatale yogalessen moeten bijwonen.

9

Je hebt geen dure gereedschappen en kleding nodig om yoga te doen

Natuurlijk kun je naar lululemon gaan en yogakleding, uitrusting en accessoires van het merk inslaan, honderden (of zelfs duizenden) dollars uitgeven, maar er is absoluut geen reden om failliet te gaan om een oefening te starten.

“Je hoeft niet de juiste look of kleding te hebben om naar yoga te gaan. Dat is absurd”, zegt Val Minos, een 200 uur durende RYT en de maker van Alt-Yoga Vibe. “Yoga gaat niet over het uiterlijk, het gaat over het bewegen van de adem door het lichaam en het vinden van een diepere verbinding met het zelf.”

Voor alle duidelijkheid, je kunt dat doen terwijl je alles draagt wat je wilt, of het nu een comfortabele pyjama is of de atletische uitrusting die je al bij de hand hebt. Om nog maar te zwijgen, de meeste yogastudio’s hebben matten die je kunt huren en rekwisieten die je kunt lenen, dus er is echt niets voor jou om geld aan uit te geven voor je eerste les.

10

Je hoeft je niet zelfbewust te voelen in de klas

Als het een beetje ongemakkelijk voelt om je bilspieren hoog in de lucht te steken in een klas vol met andere studenten, ben je niet de enige. “Studenten vertellen me vaak dat ze bang zijn voor de klasomgeving omdat ze niet ‘bekeken’ willen worden”, zegt Calli De La Haye, een 500-uurs RYT en de mede-oprichter van Kalimukti Yoga. “Ik wou dat ze wisten dat de meeste beoefenaars zich zo in de ‘zone’ bevinden dat ze nauwelijks merken wat mensen om hen heen doen.”

Hoewel je je misschien zelfbewust voelt bij het uitvoeren van bepaalde houdingen, als je aandacht besteedt aan je ademhaling en probeert je uitlijning te perfectioneren, heb je geen tijd om na te denken over de mensen om je heen. En dat zou je iets moeten vertellen – als je te veel in beslag genomen bent om de achterkant van je mede yogi’s te bekijken, dan zijn ze te in beslag genomen om de jouwe te bekijken.

11

Yoga is genderinclusief

Het is waarschijnlijk geen verrassing om te horen dat yogalessen waarschijnlijk meer vrouwen aanwezig hebben dan mannen. Maar dat betekent niet dat mannen niet kunnen meedoen aan de voordelen die deze praktijk te bieden heeft.

“Ik heb nog nooit een ‘No Boys Allowed’-bord op een studiodeur gezien”, zegt DiNardo. “In feite is yoga begonnen door mannen. Historisch gezien zijn enkele van de grootste yogaleraren mannen geweest.” En tegenwoordig beoefenen steeds meer mannen, waaronder LeBron James, Evan Longoria en Tom Brady, yoga.

12

Yoga past in je schema

Je yogabeoefening kan zoveel tijd in beslag nemen als je eraan moet besteden. Sommige formele yogalessen duren 45, 60 of 90 minuten, maar het idee dat je jezelf moet committeren aan een uur yoga om de voordelen ervan te plukken, is verre van de realiteit.

“Iedereen kan tegenwoordig online gaan en een yogales vinden die 5, 10 of 15 minuten lang is,” zegt Minos. “Het excuus maken dat tijd de belangrijkste factor is om iets niet voor jezelf te doen, is iets waarvan ik zou willen dat mensen het zouden heroverwegen. Als je 10 minuten hebt om tv te kijken of op de computer te stappen, heb je tijd voor yoga!”