10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K

10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K
Groene groenten

Heelwel / Jiaqi Zhou


 • Waarom je vitamine K nodig hebt
 • Boerenkool
 • Spruitjes
 • Broccoli
 • Asperge
 • Kool
 • Groene Snap Bonen
 • Kiwi
 • Collard Greens
 • Spinazie
 • Raap Greens

Vitamine K verwijst naar een groep vetoplosbare vitamines die verband houden met de gezondheid van het hart, een lang leven en andere voordelen. Het is ook nodig voor veel functies in het lichaam, zoals bloedstolling, botontwikkeling en bescherming tegen hartaandoeningen.

De twee meest voorkomende soorten vitamine K zijn vitamine K1 en vitamine K2.

Vitamine K1 wordt voornamelijk aangetroffen in plantaardig voedsel zoals groene bladgroenten en is goed voor de overgrote meerderheid van vitamine K-bronnen in het menselijke dieet.

Vitamine K2 zit vooral in dierlijke producten zoals varkensvlees en kaas. Het is ook verkrijgbaar in sommige gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto, zuurkool, augurken en ingelegde groenten.

Waarom je vitamine K nodig hebt

Vitamine K staat vooral bekend om zijn belangrijke rol bij de bloedstolling, die helpt om overmatig bloeden te voorkomen. Mensen die bloedstollingsstoornissen hebben of bloedverdunnende medicijnen gebruiken, moeten hun inname van vitamine K controleren.

Het krijgen van voldoende vitamine K in uw dieet kan ook bijdragen aan de gezondheid van het hart. Dit komt omdat vitamine K calciumophoping in uw slagaders voorkomt, wat het risico op hartaandoeningen kan verhogen.

Net als calcium wordt vitamine K geassocieerd met de gezondheid van de botten. Adequate inname van vitamine K kan het risico op botbreuken verminderen, terwijl een tekort aan vitamine K kan leiden tot bloedingsproblemen.

De aanbevolen hoeveelheid vitamine K is afhankelijk van geslacht en leeftijd. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen is respectievelijk 120 mcg en 90 mcg.

Hier zijn enkele van de beste voedselbronnen van vitamine K om te overwegen toe te voegen aan uw maaltijden.

Boerenkool

Boerenkool

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte boerenkool levert 544 mcg vitamine K.

Boerenkool is een donker bladgroen dat is gelabeld als een superfood omdat het een van de meest voedzame voedingsmiddelen per calorie is. Het is laag in calorieën, vet en koolhydraten, waardoor het een populaire bron van vitamines en mineralen is voor verschillende soorten diëten.

Het koken van boerenkool vermindert het volume en stelt u in staat om meer per portie te eten, hoewel u ook rauwe boerenkool kunt consumeren voor het vitamine K-gehalte.

Spruitjes

Spruitjes

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte spruitjes bevat 285 mcg vitamine K.

Spruitjes zijn stevige, kruisbloemige groenten die rijk zijn aan voedingsstoffen en antioxidanten, waaronder vitamine K. Ze kunnen een slechte reputatie krijgen bij kinderen, maar mensen zijn vaak verrast door de smakelijke smaak.

Een eenvoudige manier om spruitjes in uw dieet op te nemen, is door ze dun te snijden voor salades of ze te roosteren voor een hartig bijgerecht.

Broccoli

Broccoli

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte broccoli bevat 164 mcg vitamine K.

Broccoli is een voedzame groente die wordt geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen. Omdat het weinig calorieën bevat, is het een populaire bron van voedingsstoffen voor diegenen die een caloriearm dieet volgen dat is gericht op gezond gewichtsverlies. Broccoli wordt ook geassocieerd met diabetesbeheer, een betere gezondheid van het hart en een verminderd risico op kanker.

Asperge

Asperge

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte asperges bevat 80 mcg vitamine K.

Aspergesperen zijn een populaire groente, vooral om te grillen op zomerbarbecues. Ze smaken niet alleen heerlijk, ze zitten ook vol met voedingsstoffen zoals foliumzuur, vezels en vitamine K. Asperges bevatten ook een matige hoeveelheid eiwit, wat handig is voor veganisten en vegetariërs.

Kool

Kool

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte kool bevat 118 mcg vitamine K.

Kool is een onderschatte groente. Het is laag in calorieën, koolhydraten en vet. Het is ook laag op de glycemische index en geschikt voor een fodmap-arm dieet.

Als je een andere reden nodig had om cook wat koolsoep, wil je misschien kool inslaan voor de nutriëntendichtheid. Voor degenen die voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K aan uw dieet willen toevoegen, kan een portie kool uw dagelijkse behoeften dekken.

Groene Snap Bonen

Sperziebonen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte sperziebonen bevat 60 mcg vitamine K.

Sperziebonen zijn betaalbaar, gemakkelijk te vinden en zitten vol voedingsstoffen. Je kunt ze vers, bevroren of ingeblikt kopen in de meeste supermarkten.

Hoewel recepten voor sperziebonen het populairst zijn tijdens de vakantiemaanden, kunt u op elk moment van het jaar genieten van groene snapbonen.

Kiwi

Kiwi

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje rauwe kiwi bevat 72,5 mcg vitamine K.

Hoewel de meeste voedingsmiddelen die het hoogst zijn in vitamine K donkere bladgroenten en groene groenten zijn, zijn fruit ook een bron van vitamine K. Kiwi is een van de vruchten met de krachtigste hoeveelheid vitamine K.

Net als andere vruchten is kiwi een uitstekende bron van vitamines en mineralen. Het bevat voldoende vitamine C, vitamine K, vitamine E, kalium, folaat en meer. Kiwi’s worden ook geassocieerd met verminderde ontsteking.

Collard Greens

Collard greens

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte collard greens bevat 609 mcg vitamine K.

Net als andere bladgroenten zijn collards een van de rijkste voedingsbronnen van vitamine K. Gelukkig zijn collard greens een heerlijke manier om meer van deze essentiële voedingsstof te eten.

Collard greens zijn ook een geweldige bron van carotenoïden zoals luteïne, bètacaroteen en zeaxanthine, die indrukwekkende antioxiderende eigenschappen hebben.

Spinazie

Spinazie

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje gekookte spinazie bevat 1.020 mcg vitamine K.

Dit is ruim boven de aanbevolen hoeveelheden voor volwassen mannen en vrouwen, waardoor spinazie een van de krachtigste bronnen van vitamine K in de voeding is.

Omdat spinazie kookt, is het gemakkelijk om veel spinazie te eten en te profiteren van het indrukwekkende voedingsprofiel.

Spinazie is ook een uitstekende bron van plantaardige eiwitten voor veganisten en vegetariërs.

Raap Greens

raapstelen

Getty Images / Riccardo Bruni / EyeEm


Een kopje gekookte raapstelen bevat 531 mcg vitamine K.

Raapstelen hebben een bittere smaak wanneer ze rauw worden geconsumeerd, maar het wordt milder als het eenmaal gekookt is. Het proberen van een aantal raapgroene recepten is de moeite waard, omdat deze groene bladgroente meer dan twee keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine K per dag bevat.

Het is ook een rijke bron van andere voedingsstoffen, waaronder vitamine C, calcium, mangaan, kalium en meer.

Een woord van bodymindspirit

Donker bladgroen behoren tot de krachtigste voedingsbronnen van vitamine K. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K zijn fruit zoals kiwi’s en groenten zoals asperges, broccoli en meer.

Aangezien vitamine K wordt geassocieerd met de gezondheid van het hart, botsterkte en andere gezondheidsvoordelen, wordt het aanbevolen om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan deze voedingsstof. Voor maximale absorptie combineer je vitamine K-bronnen met gezonde vetten.