10 voedingsmiddelen die goed zijn voor het immuunsysteem

10 voedingsmiddelen die goed zijn voor het immuunsysteem

Je immuunsysteem helpt je te beschermen tegen verschillende infecties en aandoeningen, van verkoudheid tot griep. Het kan een rol spelen bij het minimaliseren van seizoensgebonden allergiesymptomen en zelfs het voorkomen van bepaalde soorten kanker.

Een uitgebalanceerd dieet is er een die de beste voedingsmiddelen bevat om uw immuunsysteem te ondersteunen. Voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine A, vitamine C, vitamine E, zink en ijzer kunnen helpen om je immuunsysteem goed te laten functioneren. De beste voedingsmiddelen voor je immuunsysteem zullen van nature rijk zijn aan deze voedingsstoffen.

Je zult ook meer voedingsmiddelen willen consumeren die probiotica bevatten, de darmvriendelijke bacteriën die helpen de flora in je spijsverteringsstelsel in evenwicht te brengen. Hoewel het geen voedingsstoffen zijn, heeft onderzoek een verband aangetoond tussen probiotica en een verbeterde immuunfunctie.

Krijg meer voedingsstoffen en probiotica in uw dieet door deze tien voedingsmiddelen toe te voegen aan uw wekelijkse maaltijdplan. Elk voedsel bevat twee of meer van de essentiële voedingsstoffen die helpen om je immuunsysteem sterk en gezond te houden.

1

Amandelen

Amandelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Amandelen bevatten veel vitamine E, een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Amandelen bevatten ook ijzer en eiwitten die essentieel zijn voor een gezonde werking van het immuunsysteem. Ze zijn gemakkelijk te vinden in elke supermarkt, perfect als een gezonde snack en kunnen worden toegevoegd aan salades, yoghurt en meer.

Andere voedselbronnen van vitamine E zijn plantaardige oliën, zonnebloempitten, hazelnoten (en andere noten) en pindakaas, die ook andere immuniteitsverhogende voedingsstoffen bevatten.

  • Amandelen: Vitamine E, ijzer en eiwitten
  • Hazelnoten: Vitamine E en C, zink, ijzer en eiwitten
  • Pindakaas: Vitamine E, zink, ijzer en eiwitten
  • Zonnebloempitten: Vitamine A, C, E, zink, ijzer en eiwitten
  • Plantaardige oliën: Vitamine E en zink
2

Avocado

Avocado

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Avocado staat bekend als een rijke bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vergelijkbaar met olijfolie, maar het biedt ook vitamine E, vitamine C, ijzer en zink. Voeg plakjes avocado toe aan een boterham, maak guacamole of beleg een gezonde salade met blokjes avocado.

3

Broccoli

Broccoli

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een kopje rauwe gehakte broccoli levert bijna een volledige dag vitamine C, wat essentieel is voor de werking van het immuunsysteem omdat het de vorming van antilichamen helpt stimuleren. Andere voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, zijn citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s en spruitjes.

Broccoli levert ook vitamine A en plantaardig ijzer, die ook belangrijk zijn voor je immuunsysteem.

4

Boerenkool

Boerenkool

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Boerenkool is een kruisbloemige groente die verwant is aan bloemkool, rucola en broccoli. Het is rijk aan zoveel voedingsstoffen, waaronder vitamine A, wat belangrijk is voor een gezonde huid en slijmvliezen. Andere bronnen van vitamine A zijn wortels en spinazie.

Boerenkool is ook een bron van vitamine C, vitamine E, ijzer en zink.

5

Mango

Mango

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Mango’s werden ooit beschouwd als een exotische vrucht, maar nu zijn ze gemakkelijk te vinden in veel supermarkten. Zoek naar mango’s in de producten- en vriessecties. Deze superfruit zit boordevol vitamine A, C en E.

6

Oesters

Oesters

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Oesters zijn goed voor je immuunsysteem omdat ze erg veel zink bevatten. Je kunt je inname van zink verhogen met andere schaaldieren, rundvlees, gebakken bonen en pompoenpitten.

Oesters zijn ook een uitstekende bron van eiwitten en ijzer en bevatten een bescheiden hoeveelheid vitamine A. Probeer oesterstoofpot voor het avondeten of neem rauwe oesters als voorgerecht. Je kunt in de meeste supermarkten ingeblikte of verse, rauwe oesters vinden.

7

Rode paprika’s

Rode paprika

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Rode paprika’s zijn goed voor je immuunsysteem omdat ze rijk zijn aan zowel vitamine C als A. Ze bevatten ook vitamin E.

Rode paprika’s zijn een geweldige aanvulling op elke maaltijd – voeg ze toe aan omeletten of bak ze als bijgerecht.

8

Zoete aardappelen

Zoete aardappel

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine A en bieden aanzienlijke vitamine C, vitamine E en een beetje plantaardig ijzer. Zoete aardappelen kunnen worden gebakken in de magnetron of conventionele oven en worden geserveerd met een klontje boter of motregen van ahornsiroop.

9

Tonijn

Tonijn

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Tonijn staat bekend als een goede bron van omega-3-vetzuren, maar het is ook rijk aan eiwitten, zink en selenium, die allemaal essentieel zijn voor een gezonde werking van het immuunsysteem. Voeg meer selenium toe aan uw dieet met andere soorten zeevruchten, paranoten en ham.

Tonijn is een vrij veelzijdige vis. Het kan rauw, dichtgeschroeid of gegrild worden gegeten, of je kunt een paar blikjes tonijn bij de hand houden voor sandwiches en salades.

10

Yoghurt

Yoghurt

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Yoghurt is een van de bekendste voedingsbronnen van probiotica die je immuunsysteem een boost kunnen geven, maar het is ook rijk aan eiwitten. Je krijgt ook een kleine hoeveelheid vitamine A en zink binnen.

Houd je yoghurt voedzaam door gewone, ongezoete yoghurt te kiezen en noten, bessen en gewoon een beetje honing toe te voegen.

Een woord van bodymindspirit

Het eten van een uitgebalanceerd dieet is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt voor de algemene gezondheid en het welzijn. Door uw inname van voedzaam voedsel te stimuleren, helpt u ervoor te zorgen dat uw immuunsysteem alle voedingsstoffen heeft die het nodig heeft om optimaal te blijven functioneren.

Naast gezond eten, zijn er verschillende maatregelen die u elke dag kunt nemen om uw immuunsysteem te ondersteunen. Zorg goed voor je gezondheid door voldoende slaap te krijgen, regelmatig te bewegen en je stressniveau te beheersen.

Boerenkool is ook een bron van vitamine C, vitamine E, ijzer en zink.

Houd je yoghurt voedzaam door gewone, ongezoete yoghurt te kiezen en noten, bessen en gewoon een beetje honing toe te voegen.