10 prachtige bessen die je zou moeten eten

10 prachtige bessen die je zou moeten eten

Het plukken of eten van bessen is een speciale zomertraktatie. Ze zijn zo lekker en mooi – denk aan rijke rode aardbeien, sappige bosbessen en pittige veenbessen.

Bessen moeten ook deel uitmaken van uw dieet omdat ze vol zitten met vitamines, mineralen en vezels, plus ze zijn rijk aan antioxidanten die uw cellen kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen. En ze bevatten weinig calorieën.

1

Aardbeien

Aardbeien

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Aardbeien zijn weelderige bessen die het hele jaar door gemakkelijk te vinden zijn in elke supermarkt. Ze zijn ook goedkoop en zitten boordevol goede voeding.

Een kopje aardbeien bevat meer dan 100 milligram vitamine C, bijna net zoveel als een kopje sinaasappelsap. Aardbeien hebben ook calcium, magnesium, folaat en kalium. En ze bevatten weinig calorieën. Een kopje aardbeien heeft slechts 53 calorieën.

Serveer gesneden bessen met een scheutje slagroom en amandelsnippers. Dip grote aardbeien in chocolade voor een voedzame snack die helemaal decadent aanvoelt.

2

Frambozen

Frambozen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Frambozen zijn prachtige bessen die het beste zijn tijdens de zomermaanden wanneer ze op hun hoogtepunt zijn en het meest betaalbaar zijn. Ze zijn delicaat en niet erg lang houdbaar, dus gebruik ze snel. De meeste frambozen zijn rood, maar misschien vind je ook gouden of zwarte frambozen.

Qua voedingswaarde zijn frambozen rijk aan calcium, magnesium en vitamine C. Een kopje frambozen heeft 64 calorieën.

3

Bosbessen

Bosbessen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bosbessen lijken de top van bijna elke superfoods-lijst te halen, waarschijnlijk omdat ze boordevol antioxidanten zitten. Blauwe bessen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar ze zijn op hun best tijdens de zomermaanden.

Ze zijn ook goed voor veel voedingsstoffen. Een kopje bosbessen bevat veel kalium en bijna 4 gram vezels. Je krijgt ook een goede dosis vitamine C en 83 calorieën binnen.

4

Krenten

Een kom met rode bessen. Krenten zijn goed voor je.
JÃrgen Wiesler / Getty Images

Verse rode of zwarte bessen zijn misschien niet gemakkelijk te vinden, maar je kunt het hele jaar door gedroogde krenten kopen. Waarschijnlijk de beste bron voor verse krenten is een boerenmarkt in het late voorjaar.

Krenten bevatten veel kalium, calcium en vitamine C en ze zijn rijk aan vezels. Een kopje verse rauwe bessen heeft ongeveer 60 calorieën. Als je verse krenten vindt, koop dan veel en vries ze in.

5

Bramen

Bramen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bramen zien eruit als grote zwarte frambozen en ze hebben een pittigere smaak. Ze zijn heel goed voor je omdat ze rijk zijn aan calcium, vitamine C en kalium, plus een kopje bramen heeft meer dan 7 gram vezels en ongeveer 60 calorieën. Zoals alle bessen zitten ze vol met antioxidanten. Bramen zijn heerlijk in smoothies of geserveerd met een beetje creme fraiche.

6

Lingonberries

Lingonberries zijn goed voor je.
Westend61 / Getty Afbeeldingen

Zure maar smakelijke vossenbessen zijn vooral bekend in Scandinavische recepten en worden vaak gebruikt om conserven en sappen te maken. Lingonberry jam is niet zo moeilijk te vinden, maar zoek online naar bevroren lingonberries.

Lingonberries bevatten weinig calorieën (hoewel ze meestal wat suiker nodig hebben om de zuurheid te overwinnen). Ze bevatten ook veel vitamine C, magnesium en vezels. Probeer wat bosbessenjam en brunost (bruine kaas) op een sneetje pumpernickelbrood.

7

Bosbessen

Bosbessen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bosbessen lijken veel op blauwe bessen, maar dat zijn ze niet. Bosbessen zijn wilde bessen die afkomstig zijn van de Britse eilanden, dus ze komen het meest voor in Britse recepten. Bosbessen worden ook gewaardeerd om hun gezondheidsvoordelen vanwege hun gehalte aan antioxidanten. Verse bosbessen zijn misschien moeilijk te vinden, maar je kunt gedroogde bosbessen kopen die een smakelijke en gezonde snack maken.

8

Cranberries

Cranberries

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Cranberries zijn inheems in Noord-Amerika en ze zijn meestal geserveerd tijdens de wintervakantie. Het is vrij eenvoudig om verse of bevroren veenbessen te vinden in de meeste supermarkten, plus er zijn veel merken cranberrysap.

Wat voeding betreft, zijn cranberry’s rijk aan vitamine C en ze hebben veel antioxidanten. Ze bevatten ook verbindingen die blaasontstekingen kunnen helpen voorkomen. Cranberries zijn erg scherp, dus de meeste recepten vragen om wat suiker, maar er zijn enkele hartige recepten beschikbaar.

9

Vlierbessen

Vlierbessen zijn goed voor je.
Ingeborg Knol / Getty Images

Vlierbessen zijn kleine dieppaarse bessen en best lekker. Ze worden waarschijnlijk het meest geassocieerd met vlierbessenwijn en vlierbessensiroop die wordt gebruikt in hoestsiropen en koude tonics. Het is niet gemakkelijk om vlierbessen in winkels te vinden, maar ze kunnen op lokale boerenmarkten verschijnen. Of je kweekt je eigen vlierbessen.

Vlierbessen zijn rijk aan vitamine C, calcium en kalium, en zeer hoog in vitamine A en vezels.

10

Kersen

Kersen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Technisch gezien zijn kersen geen bessen omdat ze oneetbare pitten hebben, maar deze kleine rode vruchten worden op een vergelijkbare manier gebruikt. Kersen bevatten verschillende voedingsstoffen en antioxidanten, en donkere kersen zijn een uitstekende bron van melatonine (vergelijkbaar met het hormoon dat in je lichaam toeneemt als je slaperig wordt). In feite kan het knabbelen aan een kleine kom vol kersen voor het slapengaan je misschien helpen om beter te slapen.

Serveer ontpitte kersen met gewone Griekse yoghurt of een zure bevroren yoghurt. Of voeg kersen toe aan een smoothie met bananen, aardbeien of ander fruit.