10 glutenvrije chocoladereepmerken

10 glutenvrije chocoladereepmerken
Chocolade

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Is alle chocolade glutenvrij?
 • Glutenvrije chocoladerepen
 • Fabrikanten om te vermijden

De meeste mensen houden van chocolade, zoals de enorme selectie van luxe en gastronomische chocoladerepen langs het snoeppad in een grote supermarkt zal getuigen. En het opnemen van chocolade – vooral de donkere variëteiten – in uw dieet kan voordelen bieden, waaronder antioxidanten,polyfenolen die de gezondheid van het hart stimuleren, en verbindingen die alertheid bevorderen en stress verminderen. Maar zijn deze luxe lekkernijen, met ingrediënten zoals lavendel, zeezout en zelfs spek, glutenvrij?

Vergeet echter niet dat niet alle opties van deze fabrikanten veilig zijn voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid. Lees verder voor welke specifieke smaken je kunt kiezen wanneer je op zoek bent naar een gastronomische glutenvrije chocoladereep.

Is alle chocolade glutenvrij?

Ja, pure ongezoete chocolade is glutenvrij. Chocolade is afkomstig van geroosterde cacaobonen, die geen gluteneiwitten bevatten. Maar pure chocolade is voor de meeste mensen erg bitter en onverteerbaar. Wanneer cocao wordt gemaakt in chocoladesnoepjes, wordt het gecombineerd met zoetstoffen en andere ingrediënten om de smaak, textuur en zoetheid te stimuleren.

Chocoladerepen bevatten daarom meestal meerdere ingrediënten en hun ultieme glutenvrije status hangt af van die ingrediënten en hoe het productieproces wordt afgehandeld. Sommige meer hoogwaardige chocoladerepenmerken bevatten alleen vloeibare cacaobonen, cacaoboter en suiker, die allemaal glutenvrije ingrediënten zijn. Het is echter van vitaal belang dat u weet hoe en waar uw chocolade wordt verwerkt voordat u ervan uitgaat dat u veilig bent, omdat chocoladeverwerking meerstappen is en verontreinigingen kan introduceren.

Sommige chocoladerepen zijn bijvoorbeeld glutenvrij tot 20 delen per miljoen of zelfs minder, terwijl anderen geen gluteningrediënten hebben, maar mogelijk worden verwerkt op apparatuur die ook voedingsmiddelen verwerkt die gluten bevatten. Voedingsmiddelen die officieel gecertificeerd glutenvrij zijn, zijn meestal 10 delen per miljoen. En natuurlijk hebben sommige chocoladerepen gluteningrediënten, zoals koekjes, crackers of gemoute rijst.

Hoewel niet alle chocoladerepen glutenvrij zijn, bieden verschillende bedrijven glutenvrije producten aan, waaronder:

Glutenvrije chocoladereepmerken

 • Alter Eco
 • Dagoba Chocolade
 • Duif Chocolade
 • Bedreigde diersoorten
 • Geniet van het leven
 • Hershey’s
 • Nestlé
 • Scharffen Berger
 • Vogezen Haut Chocolat
 • Wilde Ophelia

Glutenvrije chocoladerepen

Om u te helpen door het struikgewas van chocoladereepselecties te waden, is hier een lijst met fabrikanten en producten met informatie over of ze veilig zijn om te consumeren op een glutenvrij dieet.

De fabrikanten zijn gegroepeerd in twee lijsten: de eerste omvat chocoladereepfabrikanten met producten die als glutenvrij worden beschouwd tot ten minste 20 delen per miljoen. De tweede lijst bevat daarentegen fabrikanten met “geen gluteningrediënten”: chocoladerepen die toch een risico op kruisbesmetting hebben die hen volgens de fabrikanten onveilig maakt.

Alter Eco

Alter Eco, gevestigd in San Francisco, is een fair trade bedrijf geleid door twee Franse burgers. Het biedt biologische cacao uit Peru en Ecuador verfijnd door meester Zwitserse chocolatiers in variëteiten zoals Dark Salted Brown Butter, Dark Super Blackout, Deep Dark Quinoa Crunch en Dark Salted Coconut Toffee.

Bijna alle smaken zijn glutenvrij (Dark Salt &Malt bevat tarwemeel en gerstemoutmeel is een uitzondering), en veel smaken zijn ook glutenvrij gecertificeerd door de Gluten-Free Certification Organization (GFCO), die producten test om ervoor te zorgen dat ze minder dan 10 delen per miljoen gluten bevatten.

Controleer het etiket om er zeker van te zijn dat u een glutenvrije variëteit koopt, omdat producten en ingrediënten kunnen veranderen. Alter Eco maakt ook glutenvrije truffels die de niet-glutenvrije Lindt Lindor truffelsmaak weerspiegelen.

Dagoba Chocolade

Dit merk is een divisie van Hershey’s, die een beleid heeft om alle ingrediënten te labelen die tarwe, gerst, rogge, haver of mout bevatten. Hershey’s stelt op haar website dat alle Dagoba Chocolade producten glutenvrij zijn met minder dan 20 delen per miljoen. Het bedrijf geeft echter aan dat, aangezien ingrediënten kunnen veranderen, u altijd eerst de ingrediënten van de etiketten moet controleren.

Duif Chocolade

De ingrediënten in Dove Chocolate, een divisie van Mars Wrigley Zoetwaren, zijn glutenvrij met uitzondering van de Cookies &Creme smaak en de Dove Cinnamon Graham Cookies. U moet echter altijd de etiketten controleren, omdat de productietiming kan vereisen dat het bedrijf een alternatieve verwerkingsfaciliteit gebruikt met een risico op kruisbesmetting.

Eventuele kruisbesmetting met gluten moet op het etiket van het product worden vermeld.

Bedreigde diersoorten Chocolade

Endangered Species Chocolate, dat volledig natuurlijke en biologische chocoladerepen maakt met illustraties van bedreigde diersoorten, is glutenvrij gecertificeerd door de GFCO. Dit betekent dat de producten minder dan tien delen per miljoen gluten bevatten.

Volgens de allergeenverklaring van Endangered Species worden “al onze producten geproduceerd op gedeelde apparatuur die producten verwerkt die melk, pinda’s en noten bevatten” (maar geen gluten). Je kunt kiezen uit verschillende smaken pure, melk- en havermelkchocolade, waaronder pure chocolade framboos, donkere chocolade met espresso en donkere chocolade met kersen.

Geniet van het leven

Enjoy Life – een bekende producent van allergeenvrije voedingsmiddelen – maakt drie verschillende chocoladerepen: donkere chocolade, rijstmelk (geen gewone melk, omdat het allergeenvrij is) en rijstmelkcrunch. Enjoy Life-producten worden gemaakt in een speciale glutenvrije faciliteit en zijn vrij van 14 veel voorkomende allergenen, waaronder zuivel, noten, pinda’s, eieren, soja, vis en schaaldieren, en tarwe en gluten.

De producten van Enjoy Life zijn gecertificeerd door de GFCO, wat betekent dat ze minder dan 10 delen per miljoen gluten moeten bevatten.

Hershey’s Chocolade

Hershey’s maakt veel verschillende chocoladerepen, maar beschouwt er slechts twee als glutenvrij tot 20 delen per miljoen of minder: de gewone melkchocoladereep (alleen in de grootte van 1,55 oz. en de melkchocolade met amandelreep (alleen in de 1,45 oz. grootte. Sommige Hershey’s Nuggets en Hershey’s Kisses worden ook als glutenvrij beschouwd.

Volgens de website van het bedrijf hebben andere chocoladerepen van Hershey, waaronder Hershey’s premium Extra Dark chocoladerepen (in alle smaken), een risico op glutenkruisbesmetting als gevolg van gedeelde faciliteiten of apparatuur. Hershey’s zal alle gluteningrediënten op het etiket bevatten (inclusief tarwe, gerst, rogge, haver of mout), zodat het gemakkelijk is om te bepalen welke specifieke producten die ingrediënten bevatten.

Nestlé

Nestlé maakt een verscheidenheid aan producten die het als glutenvrij beschouwt. Nestlé zal alle gluteningrediënten en elk risico op glutenkruisbesmetting labelen.

Scharffen Berger

Alle Scharffen Berger chocoladerepen zijn glutenvrij en bevatten minder dan 20 delen per miljoen gluten. Het merk, dat in 2005 werd overgenomen door Hershey’s, is gespecialiseerd in pure chocolade (waarvan sommige cacao nibs bevatten) maar biedt ook melkchocoladerepen aan.

Vogezen Haut-Chocolade

Het in Chicago gevestigde Vosges Haut-Chocolates, dat een aantal echt interessante gastronomische chocoladerepen maakt (probeer Dark Chocolate and Bacon, of misschien zelfs een Red Fire donkere chocoladereep met Mexicaanse ancho en chipotle chili’s, met Ceylon kaneel en donkere chocolade), zal zijn producten glutenvrij labelen als ze minder dan 20 delen per miljoen gluten zijn. U kunt specifiek op de website van het merk zoeken naar glutenvrije producten.

Wilde Ophelia

Dit merk van uitsluitend glutenvrije chocoladerepen is het “pittige jongere zusje” van Vosges Haut-Chocolate en is opgericht om jonge vrouwelijke ondernemers aan te moedigen, op te leiden en voort te stuwen. Een deel van de verkoop financiert het subsidieprogramma van Wild Ophelia om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen.

De chocoladerepen van het merk bevatten interessante roterende smaken zoals Confetti Cake &Sprinkles en Chocolate Dipped Raspberry. Wild Ophelia maakt ook Cold Brew chocolade koffie bites en geselecteerde variëteiten van pindakaas kopjes.

Fabrikanten om te vermijden

Deze merken omvatten chocoladeproducten die Niet beschouwd als veilig op het glutenvrije dieet, hetzij omdat de snoepjes gluteningrediënten bevatten of omdat ze het risico lopen op kruisbesmetting bij de productie.

Ghirardelli

Volgens het bedrijf produceert Ghirardelli slechts één product dat gluten bevat (de Luxe Milk Crisp singles en repen, die gerstemout bevatten). Alle andere chocoladereepproducten, waaronder de Intense Dark, Luxe Milk en Squares-chocolaatjes (die gevuld zijn met smaken als karamel en framboos) worden echter op dezelfde productielijnen gemaakt. Het bedrijf maakt wel de lijnen tussen producten schoon, maar noemt zijn niet-glutenbevattende producten niet ‘glutenvrij’.

Godiva

Volgens Godiva Chocolates, zijn chocoladerepen en solid chocoladestukjes kunnen gluten bevatten. Hoewel het drie gecertificeerde glutenvrije producten verkoopt, stelt de website: “Elke persoon met een glutenallergie mag GEEN van onze producten consumeren.”

Green &Black’s Biologische Chocolade

Green &Blacks labelt zijn producten niet expliciet als glutenvrij en heeft deze verklaring op zijn website met betrekking tot voedselallergieën: “Bij het labelen van producten houden we rekening met alle mogelijke bronnen van de acht belangrijkste allergenen die door de FDA worden erkend. Dit zijn eieren, vis, schaaldieren, melk, pinda’s, soja, noten en tarwe.”

Lake Champlain Pralines

Hoewel Lake Champlain Chocolates chocoladerepen zonder gluteningrediënten heeft, produceert het ook glutenbevattende producten op dezelfde apparatuur. Als gevolg hiervan kan het bedrijf “niet garanderen dat een van de [its] producten zijn volledig vrij van sporenhoeveelheden gluten en andere allergenen, volgens de website van Lake Champlain.

Lindt

Hoewel Lindt Excellence premium chocoladerepen geen gluteningrediënten bevatten, stelt het bedrijf op zijn website dat “gluten te vinden zijn in verschillende premium chocoladeproducten, hetzij als graaningrediënt of als gerstcomponent.”

Het bedrijf stelt ook dat het voor consumenten die gevoelig zijn voor gluten “bepaalde premium chocoladeproducten aanbiedt die zijn vervaardigd zonder ontbijtgranen of gerstemout, die geschikt kunnen zijn voor consumenten met dergelijke dieetbeperkingen.” Maar omdat ze op dezelfde lijnen worden vervaardigd als producten die gerstemout bevatten (Lindt’s beroemde Lindor-truffels bevatten allemaal gerstemout), is kruisbesmetting nog steeds mogelijk.

NewTree

De chocoladerepen die te koop zijn op de website van NewTree geven aan dat ze glutenvrij zijn, maar zeggen dat ze sporen van melk, noten en gluten kunnen bevatten.

Theo Chocolade

Theo Chocolate maakt gewone chocoladerepen plus spannende smaken zoals Coconut Curry en Fig. Echter; het bedrijf maakt ook glutenbevattende smaken zoals brood en chocolade op dezelfde apparatuur.

Volgens een websiteverklaring met betrekking tot de faciliteit: “Theo Chocolate is geen notenvrije, zuivelvrije of glutenvrije faciliteit. Theo neemt wel voorzorgsmaatregelen door de apparatuur tussen batches te reinigen en werkt aan het isoleren van noten en andere ingrediënten door goede productiepraktijken.”

Toblerone

Toblerone Chocolates produceert geen producten die gluten bevatten. Het bedrijf labelt zijn chocoladereepproducten echter niet als ‘glutenvrij’, dus je moet voorzichtig zijn bij het eten ervan. Alle Toblerone smaken bevatten melk.

Vivani

Vivani premium biologische chocolade houdt een lijst bij van chocolaatjes op zijn website waarvan het beweert dat ze “glutenvrij” zijn, inclusief producten van pure en melkchocoladerepen. Het bedrijf merkt echter op dat “mogelijke sporen als gevolg van productieprocessen niet kunnen worden uitgesloten”, dus u moet uw beste oordeel gebruiken.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel je misschien teleurgesteld bent om premium chocolaatjes zoals Lindt en Godiva te missen, heb je nog steeds veel veilige selecties voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid.

De opties variëren van de direct verkrijgbare Hershey’s Milk Chocolate Bar tot de meer exotische smaken die verkrijgbaar zijn bij Endangered Species en Wild Ophelia. En als je snoep wilt dat geen gastronomische chocoladereep is, is er veel glutenvrij snoep en zelfs een aantal glutenvrije snoepcadeaudozen waaruit je kunt kiezen.

 • Alter Eco
 • Dagoba Chocolade
 • Duif Chocolade
 • Bedreigde diersoorten
 • Geniet van het leven
 • Hershey’s
 • Nestlé
 • Scharffen Berger
 • Vogezen Haut Chocolat
 • Wilde Ophelia

Eventuele kruisbesmetting met gluten moet op het etiket van het product worden vermeld.

De producten van Enjoy Life zijn gecertificeerd door de GFCO, wat betekent dat ze minder dan 10 delen per miljoen gluten moeten bevatten.