Wat is collageen?

Wat is collageen?
Maatlepel met collagepoeder of alginaatmasker op roze achtergrond

Getty Images / Anna Efetova


 • Wat is collageen?
 • Wat zegt het onderzoek?
 • Potentiële gevaren
 • Collageen supplementen vs. Voedsel
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Collageen gids

  6 Voordelen van collageen poeder

Collageenpeptiden, of het nu via een poeder of pil is, zijn snel populair geworden in de wellnesswereld. Velen springen op de collageentrein vanwege de vermeende voordelen bij het ondersteunen van de gezondheid van haar, huid, nagels, de darm en gewrichten. Collageen wordt steeds vaker toegevoegd aan smoothies, gebak, koffie, thee of als pil ingenomen. Onderzoek toont zelfs aan dat de collageensupplementenindustrie tegen 2027 $ 7 miljard per jaar zal bereiken.

Maar uiteindelijk, wat zegt de wetenschap over collageen? Is het alles dat het echt gekraakt is? Een geregistreerde diëtist legt het bewijs voor u uit.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende structurele eiwit in het lichaam van dieren. Structurele eiwitten vormen het raamwerk van je cellen en weefsels.

Collageen bestaat uit drie belangrijke aminozuren, glycine, proline en hydroxyproline. Bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen zijn de belangrijkste structuren waarin collageen wordt aangetroffen en het biedt structurele ondersteuning aan deze weefsels.

Bovendien speelt collageen een rol in cellulaire processen zoals weefselherstel, immuunrespons, cellulaire communicatie en cellulaire migratie, wat een proces is dat nodig is voor weefselherstel en -onderhoud.

Fibroblasten, die bindweefselcellen zijn, zijn verantwoordelijk voor de productie en het onderhoud van collageen. Naarmate we ouder worden, wordt de fibroblastfunctie minder efficiënt, de collageenproductie wordt gefragmenteerd en vertraagt. Deze veranderingen, in combinatie met het verlies van een ander structureel eiwit genaamd elastine, leiden tot tekenen van veroudering.

Bepaalde levensstijlfactoren kunnen ook collageenverlies versnellen, zoals het roken van sigaretten, overmatig drinken en overmatige blootstelling aan de zon.

Je lichaam maakt op natuurlijke wijze collageen aan. Je kunt collageen ook consumeren via voedselbronnen zoals kippenhuid, vishuid, eiwitten en bottenbouillon. Collageen in poeder, capsule en actuele vormen wordt steeds populairder voor de behandeling van tekenen van veroudering zoals rimpels, hydratatie van de huid en gewrichtspijn. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg gebruiken het ook om wonden, brandwonden en diabetische zweren te behandelen.

Wat zegt het onderzoek?

Hoewel sociale gesprekken kunnen helpen inzicht te krijgen in waar mensen het over hebben binnen de supplementruimte, is wat echt belangrijk is wat het onderzoek laat zien. Hier zijn enkele potentiële voordelen van collageen.

Kan de gezondheid van de huid bevorderen

Het meest voorkomende type onderzoek naar collageensupplementen is naar de voordelen voor de gezondheid van de huid. Onderzoek suggereert dat het nemen van collageensupplementen of -poeders de gezondheid en het uiterlijk van de huid kan verbeteren. In een review met 19 studies en in totaal 1.125 deelnemers (leeftijd 20-70), bleek dat het nemen van gehydrolyseerde collageensupplementen de elasticiteit, hydratatie en rimpels van de huid verbeterde. Deze resultaten werden genoteerd na 90 dagen gebruik.

Een andere studie testte 50 ml van een collageensupplement dat bestaat uit gehydrolyseerd collageen, hyaluronzuur, vitamines en mineralen gedurende 12 weken. Het dagelijks innemen van het supplement leidde tot een merkbare vermindering van de droogheid van de huid, rimpels en een toename van de collageendichtheid en stevigheid van de huid.

Hoewel een aantal studies aantonen dat collageen effectief is in het verbeteren van de gezondheid van de huid en het tegengaan van tekenen van veroudering, is het belangrijk op te merken dat veel van deze studies worden gefinancierd door bedrijven die collageenproducten produceren, wat het potentieel heeft om de studieresultaten te beïnvloeden.

Kan de gezondheid van gewrichten bevorderen

Er is ook een grote hoeveelheid onderzoek dat het effect van collageen op de gezondheid van gewrichten aantoont, waaronder artrose en verlies van botdichtheid naarmate we ouder worden. Preklinische studies tonen aan dat de inname van hydrolysaatcollageen weefselregeneratie stimuleert door de collageensynthese te verhogen. Andere klinische studies tonen ook aan dat inname helpt bij het verminderen van gewrichtspijn en verlies van botdichtheid.

Eén studie voerde een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde klinische studie uit (de gouden standaard in onderzoek) met 120 personen. Ze consumeerden het testproduct of placebo gedurende 90 dagen. Degenen die in de test zaten productgroep rapporteerde verminderde gewrichtspijn met 43% en verbeterde gewrichtsmobiliteit met 39%.

Een studie toont aan dat collageensuppletie bij atleten kan helpen de gezondheid van bindweefsel te verbeteren. Een andere studie toonde geen verbetering in kniepijn voor 167 gezonde, actieve volwassenen van middelbare leeftijd tot oudere volwassenen die werden aangevuld met collageenpeptiden.

De jury is uit op Nail Health

Hoewel er enig onderzoek is om het gebruik van collageensupplementen te ondersteunen voor het verbeteren van de gezondheid van huid, haar en gewrichten, is er meer bewijs nodig voor het gebruik van collageen in relatie tot de gezondheid van de nagels. Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie onder 88 proefpersonen die gehydrolyseerd eierschaalmembraan innamen, toonde voordelen voor gezicht en haar, maar geen voordelen voor nagels.

Over het algemeen moet er meer onderzoek worden gedaan om een conclusie te trekken over het gebruik van collageensupplementen. Op dit moment kunnen collageensupplementen nuttig zijn voor het verbeteren van de gezondheid van huid, haar en gewrichten, maar het onderzoek is gemengd als het gaat om nagels.

Potentiële gevaren

Collageen supplementen worden erkend als veilig en zijn niet geassocieerd met nadelige bijwerkingen. De potentiële zorg over collageen supplementen ligt in de andere ingrediënten die fabrikanten kunnen omvatten.

Bedrijven die collageensupplementen produceren, kunnen kruiden of hoge niveaus van vitamines toevoegen die de gezondheid van huid, nagels en haar ondersteunen. Sommige kruidenextracten kunnen interageren met voorgeschreven medicijnen of zijn niet veilig voor mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Praat met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u een collageensupplement toevoegt om ervoor te zorgen dat het geen interactie heeft met medicijnen die u momenteel gebruikt.

Net als alle supplementen worden collageensupplementen niet gereguleerd door de FDA. Hoewel er wetenschappelijk bewijs is om de voordelen te ondersteunen die collageensupplementen claimen, mogen ze niet worden gebruikt als vervanging voor voorgeschreven medicijnen die door een zorgverlener worden aanbevolen.

Wanneer u een collageensupplement kiest, zoek er dan een die een door derden getest product is om ervoor te zorgen dat u een veilig product kiest. Veel voorkomende externe organisaties zijn NSP, USP en ConsumerLab. Deze organisaties testen niet op de werkzaamheid van het product, maar wel op veiligheid en verontreinigingen.

Collageen supplementen vs. Voedsel

Je lichaam produceert van nature collageen uit aminozuren, daarom is het niet noodzakelijk dat je extra collageensupplementen neemt. U kunt de eigen collageenproductie van uw lichaam ondersteunen door ervoor te zorgen dat u voldoende hoeveelheden eiwitten eet uit voedselbronnen zoals kip, vis, bonen, eieren, peulvruchten en noten.

Bovendien helpt het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen ervoor te zorgen dat u voldoende vitamines en mineralen krijgt, met name calcium, vitamine D, vitamine C en zink, om gezonde botten, huid, haar, nagels en gewrichten te ondersteunen.

Hoewel de toevoeging van collageensupplementen of poeder gunstig kan zijn voor het verhogen van uw eiwitinname, is het niet essentieel. Als u zich zorgen maakt over uw eiwitinname of wat begeleiding nodig heeft, moet u met een geregistreerde diëtist spreken.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel niet vereist, kunnen collageensupplementen een waardige aanvulling op uw dieet zijn voor de voordelen van een gezonde huid, botten en gewrichten. Praat altijd met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u collageen of een ander nieuw supplement aan uw dieet toevoegt. Het kan additieven bevatten die interageren met medicijnen die u gebruikt en kan onveilig zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Veelgestelde vragen


 • Wat zijn de bijwerkingen van het nemen van collageen?

  Collageen supplementen zijn waarschijnlijk niet te veroorzaken bijwerkingen. Fabrikanten kunnen kruiden of hoge niveaus van vitamines en supplementen toevoegen die haar, huid, nagels en botten ondersteunen. Het is belangrijk om naar de ingrediënten te kijken om ervoor te zorgen dat deze additieven geen interactie hebben met medicijnen die u momenteel gebruikt of op enigerlei wijze gecontra-indiceerd zijn. Neem altijd contact op met een zorgverlener voordat u met een nieuw supplement begint.


 • Hoe weet je of je een tekort aan collageen hebt?

  Tekenen van uitgeput collageen zijn rimpels, spierzwakte, langzaam spierherstel, pijnlijke gewrichten, broos haar en nagels en zwakke botten. Dat gezegd hebbende, deze symptomen zijn niet uniek voor collageenverlies; als u vermoedt dat u een gebrek aan collageen ervaart, raadpleeg dan een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.


 • Kun je collageen nemen met andere vitamines?

  Collageen supplementen zijn veilig in te nemen met andere vitamines, ze vormen geen bijwerkingen. In feite is het gunstig om collageen te nemen met een bron van vitamine C, hetzij via een vitamine of voedsel. Vitamine C is belangrijk voor de collageensynthese, dus het consumeren van voldoende vitamine C helpt bij het zorgen voor een adequate collageproductie. Citrusvruchten, paprika’s, bessen en groene bladgroenten zijn allemaal goede bronnen van vitamine C.

Hoewel een aantal studies aantonen dat collageen effectief is in het verbeteren van de gezondheid van de huid en het tegengaan van tekenen van veroudering, is het belangrijk op te merken dat veel van deze studies worden gefinancierd door bedrijven die collageenproducten produceren, wat het potentieel heeft om de studieresultaten te beïnvloeden.

Over het algemeen moet er meer onderzoek worden gedaan om een conclusie te trekken over het gebruik van collageensupplementen. Op dit moment kunnen collageensupplementen nuttig zijn voor het verbeteren van de gezondheid van huid, haar en gewrichten, maar het onderzoek is gemengd als het gaat om nagels.

Net als alle supplementen worden collageensupplementen niet gereguleerd door de FDA. Hoewel er wetenschappelijk bewijs is om de voordelen te ondersteunen die collageensupplementen claimen, mogen ze niet worden gebruikt als vervanging voor voorgeschreven medicijnen die door een zorgverlener worden aanbevolen.