Voorbereiden op de bevalling, door Anneloes Kromhout, verloskundige

Zwangerschap

Voorbereiden op de bevalling, door Anneloes Kromhout, verloskundige

Zwanger, bevallen, vooreiden, Volwassene, Baby, Achtergrond, Bump, Kleren

 

Hoe meer kennis je als zwangere hebt over bevallen, hoe beter je voorbereid je er aan kan beginnen. Om deze kennis te vergaren, kan je verschillende dingen doen. Het is zeer aan te raden om een zwangerschapscursus te volgen. Via deze weg krijg je veel informatie en er worden je vaardigheden aangeleerd die je nodig hebt bij de bevalling. Tevens is er voor de rol van de partner aandacht tijdens de cursus. Spreek ook met je partner over je wensen en je verwachtingen, praat met vrouwen die al bevallen zijn, lees er over en kijk op internet. En het kan nuttig zijn om een geboorteplan te schrijven.

In een geboorteplan beschrijf  je je wensen rondom de bevalling. Op deze manier kan je aan de mensen om je heen laten weten wat jij belangrijk vindt, wat je ideeën over bevallen zijn en waar je angstig voor bent. Tijdens de bevalling is het soms niet mogelijk om goed aan te geven wat je wilt. Door het geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die om je heen gebeuren en de beslissingen die gemaakt worden.

In het geboorteplan komen onderwerpen aan de orde, zoals: wie wil je dat bij de bevalling zijn, waar wil je bevallen en over welke baringshoudingen denk je na?. Wat zijn je ideeën over pijnstilling, en over medische ingrepen? Waar ben je bang of angstig voor? Hoe wil je dat er met jou en de baby wordt omgegaan vlak na de bevalling, zijn er specifieke wensen bijvoorbeeld door je religie?

Schrijf je geboorteplan op maximaal één A4-tje en beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Voorbeelden van geboorteplannen zijn op internet te vinden, bijvoorbeeld: www.cicli.nlwww.babycenter.com  De eerste is een Nederlandse site, de andere Engels; deze informatie kan afwijken van de Nederlandse situatie.

In de zwangerschap kan je het geboorteplan al bespreken met de verloskundige. Samen met haar kan je bepalen of je wensen haalbaar zijn, soms zijn er medische of praktische bezwaren, bespreek dit, want vaak zijn er alternatieven. Door vooraf over je eventuele angsten te spreken, kan er tijdens de bevalling beter rekening mee worden gehouden. Je kan het plan natuurlijk altijd aanpassen aan veranderingen als je dat wil. Ook kan het zijn dat de bevalling anders verloopt dan je gehoopt en gewenst had, bijvoorbeeld omdat je aan de gynaecoloog overgedragen moet worden. Beschrijf ook in het plan wat in zo’n situatie voor jou wenselijk zou zijn (denk aan: je partner steeds bij je, of de baby bij op de kamer etc.).

Zorg dat er een aantal kopieën van het geboorteplan is. Voor de verloskundige, de kraamzorg of verpleging, voor de gynaecoloog en voor jezelf. Op die manier is iedereen op de hoogte van wat jij  het liefste wilt. Door het geboorteplan te schrijven ben je intensief bezig met de vraag wat voor jou belangrijk is bij de geboorte van jullie baby. Het is ook een  mooie aanleiding om eens uitgebreid(er) met je partner te bespreken over zijn verwachtingen rn over hoe jullie je willen voorbereiden op de bevalling.