Voetreflex zonetherapie Den Haag

Voetreflex behandeling en ontspanning in Leidschendam-Voorburg en Den Haag

Vriendelijke v(gr)oeten met voetreflex

Wat is (voet)reflexzônetherapie?

Reflexzonetherapie is:

 • een natuurlijke behandelwijze of natuurgeneeskunde
 • uitgaande van het principe dat het gehele lichaam wordt weerspiegeld in andere delen van het lichaam:

Reflexologie is een wetenschap die zich bezighoudt met het uitgangspunt dat er zich reflexzônes op de handen en voeten bevinden. Deze corresponderen met alle klieren, organen, botten, weefsels, ook het zenuwstelsel, de bloedvaten en de lymfeklieren en alle andere delen van het lichaam.

Het woord reflex betekent: weerspiegeling.
De weerspiegeling van het hele lichaam kan op elk lichaamsdeel toegepast worden.

De zones zijn zowel op de handen, voeten, en zelfs oren, hoofd en rug te vinden.
In mijn praktijk werk ik op de voeten.

De natuurgeneeskunde gaat uit van de volgende ideeën:

 1. Eenheid van lichaam en geest – er is geen scheiding;
 2. Homeostase – het streven naar een evenwichtige situatie;
 3. Zelfgenezend vermogen – de (oer)kracht om jezelf in stand te houden;
 4. Holisme – de ‘hele’ mens, zijn omgeving en ervaringen.

Reflexzônetherapie is een methode waarbij deze reflexzônes met duim en vingers worden bewerkt. Prikkeling van een bepaald punt of een bepaalde zône roept elders in het lichaam (in het bijbehorende orgaan of weefsel) een reactie op. Door deze plaatsen te bewerken is het mogelijk deze organen of weefsels beter te laten functioneren en klachten te verminderen of zelfs op te lossen.

Een reflexzone is een plaats in de weerspiegeling waar zich bijvoorbeeld een orgaan, een klier of een bot zich bevindt. Het zenuwstelsel, het bloedvatenstelsel en lymfatisch stelsel worden ook weerspiegeld, maar zijn – net zoals in het lichaam – terug te vinden in de gehele weerspiegeling.
De reflexzones zijn dus geen punten, maar hebben dezelfde proportie als de organen, botten en klieren in het lichaam.

Door met bepaalde technieken de reflexzones te bewerken wordt het lichaam beïnvloed en geprikkeld tot reageren.

Wat doet reflexzonetherapie met je?

Reflex is een wat misleidend woord. Bij het woord reflex wordt vaak gedacht aan de neurologische reflexen, zoals de kniepeesreflex (de arts tikt met een hamertje onder de knieschijf en er volgt een reflexmatige beweging). Dit zijn niet de reflexen die met het woord reflex worden bedoeld. Reflex is beter aan te duiden als reactie. Prikkeling van een reflexzone roept een reactie op.

Met het bewerken van de reflexzones kan invloed worden uitgeoefend op alle lichaamsprocessen: de bloedsomloop, de hormoonhuishouding, de spijsvertering, het lymfatisch stelsel, het zenuwstelsel, het uitscheidingsstelsel, de stofwisseling, het ademhalingsstelsel, maar ook op het energetisch systeem.
En omdat er geen onderscheid tussen lichaam en geest is (zij beïnvloeden elkaar wederkerig) zal een lichamelijke prikkel ook op geestelijk vlak effect hebben.

Reflexzonetherapie:

 • verhoogt de immuniteit en activeert het zelfherstellend vermogen. Ieder mens heeft de kracht om zichzelf van binnenuit te genezen en beschikt over een (oer)kracht om zich in stand te houden.
 • geeft ontspanning en dat bevordert het bereiken van een evenwichtige situatie (homeostase). Als je in evenwicht bent voel je je goed.
 • geeft een hormonale reactie. Hormonen helpen bij de integratie van het functioneren van verschillende delen van het lichaam. Ook het gedrag en karakter van de mens kunnen door hormonen worden beïnvloed. Bijvoorbeeld endorfine; een krachtige pijnstiller, die door het lichaam zelf wordt aangemaakt.
 • zet het lichaam aan om uit te scheiden wat het niet nodig heeft of er niet in thuishoort. Afvalstoffen verlaten het lichaam en belasten het niet meer; je voelt je energieker.
 • stimuleert de stofwisseling. De toevoer van zuurstof en warmte naar de organen en lichaamsweefsels verbetert, zodat deze (weer) goed kunnen functioneren. De klachten nemen af of verdwijnen.

 

voetreflex zne

Reflexzonetherapie voor iedereen

Door de brede werking is reflexzonetherapie voor iedereen geschikt: baby’s, kleuters, pubers en volwassenen. Voor vrouwen én voor mannen.
Voor iedereen met acute of chronische klachten en voor iedereen die geen klachten heeft.

Reflexzonetherapie kan, mits deskundig toegepast, ingezet worden als:

 • preventieve hulpverlening:
  Centraal staat het in evenwicht (gezond) zijn en blijven.
  Gericht op het voorkomen van klachten.
 • curatieve hulpverlening:
  Het genezingsproces staat hierbij centraal.
  Gericht op herstel bij ziekte of na een operatie en dus heel geschikt
  als aanvulling op een reguliere behandeling, zoals fysiotherapie;
 • palliatieve hulpverlening:
  Centraal staat het verlichten van (pijn)klachten en andere symptomen,
  voortvloeiend uit aandoeningen/ziekten die niet meer te genezen zijn.
  Gericht op pijn- en symptoombestrijding.

Door de holistische benadering en het toepassen van kennis vanuit de 5-elementenleer en meridianenleer (uit de Traditionele Chinese Geneeswijzen) kan een disbalans/verstoring worden opgespoord, die de oorzaak is van vage klachten, waarvoor geen (reguliere) medische verklaring kan worden gevonden.
Zo ook bij functionele stoornissen. Dat zijn klachten waarbij er geen (reguliere) medische afwijking kan worden vastgesteld.

Als een disbalans/verstoring in beeld is gebracht, kan de behandeling daarvan starten.

Voor welke klachten?

Er bestaan teveel klachten of aandoeningen, die behandelbaar zijn, om hiervan een complete lijst op te stellen.

Sommige klachten zijn duidelijk en (h)erkend, maar vaak is er sprake van ‘vage’ klachten, waarvoor geen (reguliere) medische verklaring kan worden gevonden.
Door de holistische benadering wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar de ’totale’ mens. Alle lichamelijke en/of geestelijke processen houden verband met elkaar; er is een wisselwerking.
Het holisme in combinatie met de kennis vanuit de 5-elementenleer en meridianenleer vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen maakt het vaak mogelijk om een disbalans/verstoring op te sporen en daarmee aan het werk te gaan.
Datzelfde geldt voor de zogenaamde functionele stoornissen. Dat zijn klachten waarbij geen (reguliere) medische afwijking kan worden vastgesteld.

Enkele voorbeelden:

de spijsvertering: een opgeblazen gevoel, buikpijn, moeilijke of (te) gemakkelijke ontlasting, zuurbranden, etc.

hormoonhuishouding: menstruatie en vruchtbaarheid, overgangsklachten, onbalans vanwege stress, schildklierwerking, hypoglykemie, post viraal syndroom, prostaatproblemen etc.

bewegingsapparaat: rugpijn, ook pijnbestrijding bij een hernia, schouder- en armklachten (CANS), SI gewricht, bekkenproblemen, spieren/gewrichten, fibromyalgie, voetproblemen, waaronder hielspoorachtige klachten, verzwikking etc.

zwangerschap en geboorte: vruchtbaarheidsproblemen als de zwangerschap uitblijft, misselijkheid bij zwangerschap, stuitligging van een ongeboren kind, het bevorderen van de weeën activiteit na het breken van de vliezen of na de uitgerekende datum, incontinentieproblemen na een bevalling etc.

geestelijke klachten: depressiviteit, emotionele instabiliteit, het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, overspannenheid of burn-out, niet ‘lekker in je vel’ zitten, stress etc.

bij kanker: ontspanning, beter slapen, minder angst, zich rustiger voelen, en daardoor vaak minder pijn zijn effecten, die voetreflexmassage kunnen hebben.

Ook bij:
hoofdpijn, vermoeidheidsklachten, slapeloosheid, restverschijnselen na een beroerte, pijnvermindering na een operatieve ingreep of tandartsbehandeling, ondersteuning bij ingrijpende behandelingen ter bestrijding van ernstige ziekten.
Reflexzonetherapie wordt, in combinatie met Touch for Health, ingezet voor allergieën en/of (voedsel-) intoleranties en auto-immuunziektes.

Voor geestelijke groei en het doorbreken van patronen.

Samenvattend:

Klachten en problemen waarvoor voetreflex zône therapie helpt

 • Spanningsklachten
 • Slapeloosheid(Chronische) vermoeidheid
 • Hoofdpijn/migraine
 • Oedeem
 • Maagklachten
 • Darmklachten
 • Nek- en schouderproblemen
 • Rugklachten
 • Gewrichtsklachten
 • Longproblemen: astma, bronchitis, hooikoorts
 • Bloeddrukproblemen
 • Hormonale verstoringen, algemeen de overgang
 • Depressie
 • Psychische klachten
 • Nierproblemen
 • Reuma
 • Zwanger worden: het beïnvloeden van de hormoonhuishouding

Reflexzonetherapie bij zwangerschap en geboorte
Ongewenste kinderloosheid/Zwanger worden

Wanneer zwanger worden een probleem is, kan voetreflex een aanvulling of zelfs de oplossing zijn.Door hormonale behandelingen uit te voeren (eventueel samen met het slikken van voedingsupplementen) is een zwangerschap te bespoedigen. Ook de Prognos meetapparatuur kan worden ingezet om te kijken of een oorzaak is te vinden en op te lossen.

Reflexzonetherapie kan voor en tijdens de zwangerschap preventief worden ingezet, maar ook bij veelvoorkomende zwangerschapsklachten (al dan niet in overleg met de verloskundige of de gynaecoloog).

Het doel van de behandelingen:

Zwangerschapsklachten verlichten
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met lichamelijke klachten, terwijl juist in deze periode medicatie zoveel mogelijk moet worden vermeden. Veelvoorkomende klachten zijn: aanhoudende misselijkheid, vermoeidheid, beginnende hypertensie, verkoudheidsklachten, obstipatie, spataderen en aambeien, vocht vasthouden in enkels (veroorzaakt door zwangerschapshormonen), rug-, heup-, lies- en bekkenklachten, lichte vorm van diabetes, een (terugkerende) blaasontsteking.

Weeën activiteit opwekken
Reflexzonebehandelingen kunnen worden ingezet ter bevordering van de weeën activiteit na het breken van de vliezen of na de uitgerekende datum. Ook hiervoor kan gebruik worden gemaakt van moxa (zie hiervoor). Aan de aanstaande moeder (en bij voorkeur ook de partner, want niet alle punten zijn even gemakkelijk bereikbaar voor de zwangere) worden bepaalde handelingen op specifieke punten op meridianen voorgedaan, zodat thuis de stimulatie kan doorgaan.

Ontspanning

Ook tijdens de zwangerschap draait het gewone leven door. Daarbij komen veel nieuwe indrukken en gevoelens voor de aanstaande moeder. Reflexzonetherapie werkt ontspannend in deze intensieve periode. Momenten van rust en aandacht zijn belangrijk in de voorbereiding op de komst van de baby.

Harmoniseren

Vanaf het eerste moment in een zwangerschap vinden er enorm veel veranderingen plaats in het hormoonstelsel. Er ontstaan ook nieuwe hormonen zoals het HCG, het zogenaamde zwangerschapshormoon wat door de bevruchte eicel afgegeven wordt. Dit is het hormoon dat vooral de misselijkheid veroorzaakt in de eerste maanden. Reflexzonetherapie kan prima ingezet worden om het hormoonstelsel beter in harmonie te laten functioneren zodat bijkomende klachten verminderen.

Bewustwording versterken

Zwanger zijn en een baby ter wereld brengen luidt een nieuwe fase in het leven in. Reflexzonetherapie werkt vanuit het basisprincipe dat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden, waardoor er ook ruimte ontstaat voor emotionele bewustwording over deze nieuwe fase.

foto voetreflex baby

Reflexzônetherapie kan het volgende bewerkstelligen:

 • Het verbeteren van de weerstand
 • Voor ontspanning en pijnbestrijding
 • Om het herstel na een operatie te bevorderen
 • Je persoonlijke balans weer wilt vinden
 • Om zwanger worden te bevorderen

De doorbloeding in de reflexzônes en in de bijbehorende organen wordt verbeterd. Deze verbetering leidt tot een betere stofwisseling. Voetreflex zônetherapie geeft een hormonale reactie waardoor o.a. endorfinen worden aangemaakt en blokkades in het energiesysteem worden opgeheven.

​De ontspanning die optreedt, is een eerste stap naar evenwicht van het lichaam. Op die manier kunnen verschillende klachten worden verlicht en opgeheven. De voetmassage is een uitstekende manier om stress te reduceren. Zwanger worden is te beïnvloeden door hormoonbehandelingen op de voeten. Bij een voldragen zwangerschap van 40 weken is het mogelijk de bevalling te bespoedigen (voorkomen van inleiden).

foto voetreflex kaart

Werkwijze in de praktijk

De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek en behandeling.
Aan de hand van de intake, oftewel anamnese, wordt door mij een behandelplan opgesteld om tot het gewenste (en realiseerbare) resultaat te komen.

In s de praktijk is holistisch werken hét uitgangspunt.
Holistisch betekent ‘het totaal’, de totale mens. Bij een holistische benadering wordt in de behandelingen rekening gehouden met aspecten zoals karakter, leefwijze, voedingspatroon, werk- en sociale omstandigheden, dat wat genetisch is meegekregen, dat wat je hebt meegemaakt etc..
Alles wat invloed heeft op je lichaam, je denken, je gevoelens/emoties en je gedrag, maken dat je doet wat je doet en maken dat je bent wie je bent (en mag zijn!) en dat is belangrijk.

De behandeling

De behandeling neemt in principe minimaal 45 minuten in beslag. Er vindt eerst een gesprek plaats waarin u kunt aangeven wat de klachten precies zijn en waarin u enkele vragen worden gesteld die verband houden met de behandeling. Een langere behandeling is mogelijk. Een kortere behandeling eventueel in overleg, afhankelijk van de klachten en financiële mogelijkheden van de cliënt. De hele voet wordt behandeld met een uitgebreid scala aan (ontspannings–) grepen met extra aandacht voor de probleemgebieden.

​Neemt u twee badhanddoeken en drie kleine handdoeken mee. Zorg dat de voeten schoon zijn, maar NIET behandeld met crème, olie of poeder.

Belangrijk: Bij klachten is het altijd raadzaam eerst een arts te raadplegen!

Waar en wanneer

​Voor een afspraak: vul het formulier in onder aan deze pagina of mail je naam, telefoonnummer en  bericht naar yvonneverhaar@live.nl

Body Mind & Spirit
Yvonne Verhaar
Kastelenring 9
2261 HB Leidschendam

De kosten

Een behandeling van 45 minuten tot max 1 uur kost 55,00 euro
Een afspraak in 1 keer voor 5 behandelingen is 249 euro.
Een afspraak in 1 keer voor 10 behandelingen is 475 euro.

 

Gelijk een afspraak maken voor een consult?

Wil je een afspraak voor een consult maken  of heb je een vraag? Vul dan nu onderstaand contactformulier in en ik neem contact met je op.