Vitamines in junkfood? door Juglen Zwaan

Nieuwtjes / Blog

Vitamines in junkfood?
door Juglen Zwaan

Juglen Zwaan zet opnieuw uiteen hoe we ongelofelijk voor de gek gehouden worden met allerlei claims op voeding………….

junkfood ImageProxy

 

Beste lezer,

De afgelopen week heeft het Europese Parlement besloten dat producenten van junkfood gewoon door mogen gaan met het maken van vitamineclaims op hun producten. Een ruime meerderheid stemde tegen een verbod hierop, waardoor de levensmiddelenindustrie de vrije hand krijgt. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen?

De nieuwste truc van de industrie is om junkfood aan te prijzen als gezond. Dit doen ze door middel van het maken van vitamineclaims op de verpakking. Steeds vaker staan er op de verpakkingen van koekjes, ijsjes, frisdrank en energy drinks teksten als ‘rijk aan vitamine C’ of ‘met B-vitamines’. Kinderen en onwetende mensen tuinen gemakkelijk in deze goedkope truc.

Enkele weken geleden berichtte ik in deze nieuwsbrief dat lobbyisten steeds meer macht krijgen in Brussel. In het kader van transparantie wordt er tegenwoordig zelfs een lobbyistenregister bijgehouden. Het blijkt dat de meeste lobbyisten afgezanten zijn van bedrijven, maar dat ook een aanzienlijk deel afkomstig is van stichtingen. Een stichting klinkt heel vredelievend, maar dat is het niet altijd…

yakult juglen zwaan ImageProxy

Een ander schrijnend voorbeeld vind ik de samenwerking tussen de Nederlandse Hartstichting en Unilever. Er is hier sprake van een gesponsorde overeenkomst, met als exces het logo van de Hartstichting op de margarine van Unilever. Op de site van de Hartstichting is te lezen dat ze sinds dit jaar de samenwerking hebben verbreed. De directeur van de Hartstichting verdient € 139.560,00 per jaar. Ik kan niet inzien hoeveel procent daarvan bestaat uit het Unilever sponsorgeld, omdat hun online financiële jaarverslag deze gegevens niet prijsgeeft.

becel juglen zwaan ImageProxy

 

Ik vind het een zeer zorgwekkende situatie dat het bedrijfsleven, stichtingen en politici zo innig samenwerken. In geval van vitamineclaims kan het nu zomaar voorkomen dat een product met 99% suiker en 1% vitamines als een vitaminebom mag worden neergezet, want de claims zijn officieel toegestaan. Maar let op! Claims op natuurlijke supplementen zijn nog altijd verboden. Een claim op een supplement wordt alleen toegestaan als deze is goedgekeurd door de EFSA, de Europese voedselwaakhond. Dagelijks komen er duizenden onderzoeken uit, waarvan de EFSA geen notie kan nemen omdat ze hier simpelweg de mankracht niet voor hebben. Het is een ongelijke strijd. De makers van junkfood mogen hun gang gaan, terwijl de fabrikanten van supplementen al jaren de mond wordt gesnoerd.

Het is onbegrijpelijk dat er telkens weer ministers op posten zitten zonder kennis van zaken! Hierdoor zijn ze gedwongen om onder meer af te gaan op de informatie van lobbyisten die ongetwijfeld een dubbele agenda hebben. Het lijkt me veel verstandiger om in de politiek mensen op posten te zetten die weten waar ze het over hebben. Deze mensen kunnen dan de hulp van de industrie afslaan.

Hier wordt weer duidelijk dat verandering niet van bovenaf komt, maar van onderaf. We zullen zelf slimmer moeten worden om tot gezondere keuzes te komen. Gelukkig gaat dit heel goed. Steeds meer mensen worden bewuster en weten wat een gezondere keuze is. Ik wil je dan ook van harte aanmoedigen om de kennis over gezondheid zoveel mogelijk te delen, want één kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken zonder haar levensduur te verkorten…

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
ahealthylife