Nieuwsbrief september 2017

Nieuwsbrieven BODY MIND & SPIRIT

Nieuwsbrief
BODY MIND & SPIRIT

Yogastudio, Cursusinstituut en Praktijk voor complementaire geneeskunde

september 2017

Lieve mensen,

Ik hoop dat jullie  een fijne zomer hebben gehad!
Mijn eerdere webmaster is ermee opgehouden en ik heb nu weer een nieuwe webmaster en dus ook weer een nieuwe website met verbeteringen en een andere lay-out. Dank je wel Charles dat je mij geholpen hebt!

Ik wil jullie vragen om even een kijkje te nemen. Elke klik helpt mij weer in Google, dus klik even 1 keertje!!    https://www.bodymindspirit.nl

Hieronder de mogelijkheden in de praktijk en scroll vooral even door want eronder staan weer interessante gezondheidsnieuwtjes. 

Kijk ook eens in de webshop!

Er zijn veel mogelijkheden, zowel op CD als op mp3 formaat.

Er zijn zowel CD’s als mp3 bestanden te krijgen en tevens ook losse tracks te koop op:
https://www.bodymindspirit.nl/yoga-cd-webshop/

Ik ga lekker verder met de praktijk. Er zijn nog steeds yogalessen en op de woensdagavond is er mindfulness.

Ik nodig je uit om vooral op facebook de praktijk te gaan volgen! Ik plaats bijna elke dag gezondheidsnieuws daar en facebook wordt steeds belangrijker. Ook kun je daar een recensie achterlaten. Hoe meer activiteit, ook daar, hoe beter. Jullie kunnen mij daarin enorm tot steun zijn: http://www.facebook.com/BMSalternatievegeneeswijzen 

Stuur de nieuwsbrief en facebookberichten vooral door aan mensen die je kent en ook wel wat ontspanning kunnen gebruiken. Bij voorbaat mijn dank!

Tot ziens en gun jezelf vooral veel ontspanning, rust en persoonlijke ontwikkeling!
liefs,
Yvonne

p.s. Blader vooral door:  na het cursusnieuws kun je alle gezondheidsnieuwtjes lezen.

Je kunt de praktijken volgen op de volgende adressen:
volg de praktijk op facebook mbt de Gezondheidspraktijk: http://www.facebook.com/BMSalternatievegeneeswijzen
twitter: https://twitter.com/bmsleidschendam

Likes kan ik nog steeds goed gebruiken! Volg de praktijken en doe je voordeel met gezondheidsnieuws!

WEBSHOP

Nu ook losse tracks te koop!

webshop, CD, mp3

Je kunt thuis ook oefenen met verschillende
CD’s met oa mindfulnessmeditatie-oefeningen:

Bestellen: https://www.bodymindspirit.nl/yoga-cd-webshop/
Tevens zijn er CD’s met yoga-oefeningen en CD’s met natuurgeluiden.
Nu ook losse tracks te koop!!

Cursusnieuws:

Meditatie en spirituele ontwikkeling

Reiki traditioneel volgens het Usui systeem

Shamballa Reiki

Ook individuele begeleiding: stresscounselling en coaching

Ademtraining bij hyperventilatie, individueel consult

Vaste klant en alleen de gezondheidsnieuwtjes lezen ( klik op deze link)

Behandelingen:

Prognos: Laat je gezondheid eens goed doormeten en vraag behandeladvies bij klachten

Prognos zoekt de oorzaak van de klacht via de acupunctuurpunten (pijnloos)!

HIGH TECH METINGEN voor meer resultaat!
Meer lezen


Prognos® is de meest geavanceerde meetapparatuur die getest is op reproduceerbaarheid en betrouwbaarheid in de MIR en die werkt volgens de Chinese Geneeskunde. Het apparaat geeft aan wat de oorzaak van de klacht is en hoe deze opgelost kan worden. Digitaal, maar ook via testbuisjes is de therapie te bepalen. Tevens kan men meten of voedingssupplementen en andere ‘middeltjes’ die men slikt werkzaam zijn of niet. Het bespaart dus vaak veel geld.

De metingen vinden plaats op de uiteinde van de energiebanen (meridianen) die zich bevinden op de vingertoppen en tenen. Het is dus geheel pijnloos.

De computer laat de uitslagen zien en aan de hand van de uitslagen bepaalt de therapeut welke middelen via Prognos gegeven kunnen worden, welke voedingssupplementen geschikt zijn (indien nodig) en eventueel welke homeopathische middelen of welke Bachbloesems.

Allergietesten
Met de Prognos®meetapparatuur is het uitstekend mogelijk om allergietesten uit te voeren. Steeds meer mensen hebben last van allergieën. Ook de reguliere geneeskunde erkent dit. Bij de therapie kunnen we zoeken naar de oorzaak van dit probleem en we kunnen dit aanpakken. De Prognos® kan uitstekend aangeven voor welke stoffen men allergisch of intolerant is. Bij voedselallergie of intolerantie kan een dieet met behulp van de Prognos® worden opgesteld, waardoor klachten zullen verdwijnen. Ook huilbaby’szijn goed te helpen en er is te bepalen welke voeding het kind verdraagt.

Voor meer informatie over allergieën: Klik hier
Voor meer informatie over kinderen en huilbaby’s met allergieën en testen: Klik hier

Voor meer informatie over Prognos:
HIGH TECH METINGEN voor meer resultaat!

Meer lezen

 CURSUSNIEUWS:

Meditatie en spirituele ontwikkeling:

Elke 14 dagen om 20 uur
MINDFULNESS (LEVEN IN HET NU) en tevens spirituele ontwikkeling aan de hand van een thema
Wil je graag eens mediteren, maar wil je je nog niet binden omdat je eerst wilt ontdekken wat mediteren is en of het wat voor jou is doe dan een aantal keren mee met onze meditatiegroep op woensdag van 21-22 uur.

Het maakt ons mooiere mensen, met mededogen voor onszelf en elkaar, levend in het NU, zonder onrust of haast. Het NU volledig ervarend. In dit moment vinden we heden, verleden en toekomst en daardoor RUST.

Meer informatie: Mindfulness meditatie


Zie voor data van de mindfulness:  https://www.bodymindspirit.nl/cursusdata-agenda/
Aanmelden of vragen:
yvonneverhaar@live.nl

 

Reiki traditioneel volgens het Usui systeem

reiki

Wat is Reiki?

Reiki betekent Universele levensenergie.

Deze energie is overal om ons heen aanwezig in mensen, planten, dieren, en voorwerpen. Zelfs in de zon en het water.

Door onder andere stressvolle gebeurtenissen in ons leven blokkeert deze energie. Reiki lost blokkades op en laat energie weer stromen.    Lichaam en geest worden ontgift, opnieuw opgeladen en geheeld. Inzicht in het levensproces geeft ons leven een nieuwe impuls.

Iemand die de cursus heeft gevolgd is in staat om met de handen genezende en rustgevende energie aan zichzelf en anderen te geven.

Toen ik zelf Reiki ging doen duurde het wel een tijd voordat ik door had wat ik er allemaal mee kon. Maar na de tweede graad was ik niet meer te stoppen.
Met Reiki I had ik zelfs de bijzondere ervaring dat ik iemand van zijn chronische pijn kon afhelpen. Dat gaf de doorslag om door te gaan naar het Mastership/ Meesterschap en daar heb ik nooit spijt van gehad! Uiteindelijk ben ik, in de loop van 20 jaar,  in 4 systemen Master geworden.

Elke dag werk ik ermee en kan ik mensen helpen, daar doe ik het voor! Dat was en is mijn doel.

Wil jij ook Reiki gaan doen? Daar help ik je graag mee!

Meer lezen: Reiki traditioneel

Vragen ? Mail gerust naar yvonneverhaar@live.nl

Shamballa Reiki, SHAMBHALLA MULTI DIMENSIONAL HEALING

individueel op aanvraag
HOGERE ENERGIE DAN REIKI, SNELLER EN KRACHTIGER

Shamballa Multi Dimensional Healing werd vroeger ook Shamballa Reiki genoemd.Ook wordt het wel nieuwetijdsreiki genoemd.

De overeenkomst met Reiki is dat in beide vormen met Universele levensenergie en met handoplegging wordt gewerkt.

De verschillen zijn vooral te vinden in het uitgangspunt. Shamballa gaat ervan uit dat je je “eigen Meester” bent. Je hebt geen goeroe nodig. Niemand weet beter wat goed is voor jou dan jijzelf. Hoe beter het contact is met je kern, je intuïtie en je Hoger Zelf, hoe beter je zelf weet wat goed voor je is. Door de stijging van de frequentie van de aarde-energie ontwikkelen wij ons steeds sneller op persoonlijk, maatschappelijk en spiritueel niveau. Dat vraagt om een systeem van energiewerk dat meegroeit en zich verder ontwikkelt.

Kortom: de energie is een nieuwetijdsenergie. Het gaat allemaal steeds makkelijker en sneller. Je leert zo ook sterker werken met gedachtenkracht.

Een behandeling gaat razendsnel. Je zegt “Shamballa ON” en de energie gaat stromen. De symbolen die je leert, hoef je niet meer te tekenen of te visualiseren. Je zegt alleen maar 3 maal de mantra en ze zullen werken!!Verder kun je in principe in 5 min. een volledige behandeling uitvoeren.

Meer info op de site: Shamballa reiki

Ook individuele begeleiding:
Stresscoaching en stresscounselling.

Als het je even allemaal teveel wordt maar een psycholoog is (nog) niet nodig: een of meerdere gesprekken om een aantal zaken op een rijtje te krijgen kan zeer verhelderend zijn. Voel je welkom om te komen praten.

Meer lezen: Gesprekstherapie

Ademtraining bij hyperventilatie, individueel consult

Als het volgen van een yogales niet voldoende is om je ademhaling onder controle te krijgen of als je last hebt van hyperventilatie kun je individuele ademtraining volgen. Alle ins en outs van de ademhaling worden je aangeleerd en JIJ wordt weer de baas over je adem in plaats van de adem over jou.

Meer lezen: Ademtraining bij hyperventilatie en stress

Gezondheidsnieuwtjes

 De gezonde eigenschappen van donkere chocolade

met dank aan vereniging homeopathie

De gezonde eigenschappen van donkere chocolade

Chocolade werd lang bekeken als lekker snoep maar waarvan het gebruik schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Sinds korte tijd wordt een bepaald soort chocolade anders bekeken. Zwarte cacaoproducten beschikken zelfs over gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Donkere chocolade krijgt die ‘gezonde interesse’ omdat het polifenolen bevat. Polifenolen zijn antioxidanten van hetzelfde type dat terug gevonden wordt in rode wijn of groene thee. In zwarte chocolade zitten ook fytosterolen die de absorptie van slechte cholesterol afremt en het menselijk organisme beschermt tegen de vorming van bloedklonters. Donkere chocolade beschikt tot slot ook over een vetzuur dat de vorming van goede cholesterol positief beïnvloedt. Samengevat bevordert donkere chocolade de gezondheid van hart en bloedvaten.

Chocolade met een zeer hoog cacaogehalte (minimum 70 procent) heeft nog andere goede eigenschappen. De chocolade produceert in de hersenen endorfinen. Dat zijn ‘feel good’ stoffen die soms in extreme mate geconsumeerd worden door depressieve mensen of personen die blootgesteld worden aan chronische stresssituaties.

Uit een Amerikaanse studie blijkt tot slot dat het wekelijks eten van een kleine hoeveelheid donkere chocolade mensen iets meer optimistisch stemt. De onderzoekers waarschuwen wel dat meer donkere chocolade eten dan weer slecht is voor de gezondheid. Een kleine portie per week volstaat en is zelfs aan te raden.

Magnesium: de ene soort is de andere niet

Waar moet je op letten bij magnesiumsuppletie?

Van magnesiumsulfaat tot magnesiumcitraat: er is een keur aan magnesiumverbindingen die in supplementen worden gebruikt. Is de ene vorm beter dan de andere? En waar moet je verder op letten als je voor een magnesiumsupplement kiest?

Magnesium uit supplementen wordt beter opgenomen dan magnesium uit voedingsmiddelen. Dat komt omdat de magnesium in voeding gebonden is aan allerlei stoffen, waardoor onze spijsvertering flink moeite moet doen om magnesium op te nemen.

Naar schatting wordt slechts 30 procent van de magnesium uit onze voeding ook echt opgenomen in ons lichaam. Krijgen we door de slechte opname van magnesium een tekort? Dat niet. Want bij het opstellen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH’s) wordt terdege rekening gehouden met de beperkte opname van magnesium (en dat geldt ook voor andere mineralen, zoals bijvoorbeeld calcium). De ADH van magnesium is 280 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen. Wie die hoeveelheid via de voeding binnenkrijgt, loopt geen magnesiumtekort op, ook al wordt meer dan de helft niet opgenomen.

Magnesiumsupplementen

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor een goede werking van de hartspier en andere spieren. Ook speelt het een rol bij de botopbouw en de overdracht van prikkels in de zenuwen. Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM blijkt dat circa 22 procent van de volwassen vrouwen en 27 procent van de volwassen mannen minder magnesium binnenkrijgt dan wordt aanbevolen. Bij jongeren tussen 14 en 18 jaar gaat het zelfs om 60 à 75 procent.

Wie de voeding wil aanvullen met een magnesiumsupplement, heeft een ruime keus uit magnesiumverbindingen. De magnesium in deze verbindingen is hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden, verschilt. Bij zogenoemde organische verbindingen is magnesium gebonden aan een stof uit de levende natuur, zoals ascorbaat (dat ook in vitamine C zit). Bij anorganische verbindingen gaat het om een stof uit de dode natuur, zoals chloride (dat ook in keukenzout zit). Magnesiumoxide wordt het slechtste opgenomen. En verder geldt dat organische magnesiumverbindingen beter worden opgenomen dan anorganische. Het lijkt erop dat van de organische verbindingen magnesiumcitraat het allerbeste wordt opgenomen.

Elementair magnesium

Fabrikanten hebben het op de verpakking vaak over elementair magnesium. Dat is de hoeveelheid magnesium die op het etiket staat als dosering. Sommige fabrikanten benadrukken dat de magnesiumverbinding in hun supplement goed wordt opgenomen. Maar vaak zijn die supplementen wel wat duurder, of zijn de pillen wat groter om te slikken. Het is de vraag of het opnameverschil zoveel uitmaakt. Als de dosering elementair magnesium van een slecht opneembare vorm iets hoger is, kan er uiteindelijk toch meer magnesium te beschikking komen van het lichaam.

Veilige bovengrens

Bij de keuze voor een magnesiumsupplement is het ook goed te letten op de dosering. Magnesiumverbindingen in supplementen kunnen al in relatief lage dosering aanleiding geven tot diarree. Daarom heeft de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) 250 milligram per dag als maximaal veilige bovengrens opgesteld voor magnesium uit supplementen (niet uit voeding vanwege de slechtere opname).

In de praktijk zijn er echter volop supplementen verkrijgbaar met hogere doseringen; de veilige bovengrens van EFSA is niet wettelijk vastgelegd. Overigens wordt van deze bijwerking soms juist gebruikgemaakt: magnesiumsulfaat wordt namelijk ook als laxeermiddel voorgeschreven. In Duitsland heet het bitterzout, genoemd naar de bittere smaak. Hoewel diarree na het innemen van een supplement een vervelende bijwerking is, is het relatief onschuldig en verdwijnt het na stoppen met het supplement. Echt giftige effecten, zoals spierzwakte en een veel te lage bloeddruk, treden pas op bij doseringen rond 2500 milligram.

Organische magnesiumverbindingen

 • Magnesiumaspartaat
 • Magnesiumarginaat
 • Magnesiumascorbaat
 • Magnesiumcitraat
 • Magnesiumgluconaat
 • Magnesiumlactaat
 • Magnesiumpicolinaat
 • Magnesiumtauraat
 • Aminozuurgecheleerd magnesium

Anorganische magnesiumverbindingen

 • Magnesiumsulfaat
 • Magnesiumchloride
 • Magnesiumfosfaat
 • Magnesiumcarbonaat
 • Magnesiumoxide

Over Gember en hoe gezond het is

Gember heeft een hele specifieke smaak die niet iedereen kan bekoren. Lust je het wel, dan mag je gember best wat vaker op het menu zetten. Want dit wondermiddel, dat vroeger vooral werd gebruikt in de Chinese geneeskunde, is heel erg goed voor je gezondheid en het kost nog eens amper geld ook. 5 voordelen.

Wat wij als gember kennen is de ondergrondse wortelstok van een plant die wel anderhalve meter hoog kan worden. Gember bevat amper calorieën en is rijk aan de vitaminen B en C, bevat bètacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Maar er zijn nog meer voordelen:

1. Het boost je immuunsysteem
Duitse wetenschappers wetenschappers ontdekten eerder al dat gember je op een gezonde manier doet zweten en op die manier bacteriën en infecties helpt afweren. Gember bevat daarnaast ook antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en het stimuleert het immuunsysteem. Het ontsmet ook de longen en luchtwegen en werkt verzachtend voor de keel. Ideaal bij een verkoudheid dus.

2. Het helpt bij maagklachten
Gember bevat zingibain, een eiwit-splitsend enzym dat de vertering direct bevordert. Gingerol simuleert ook de speekselproductie waaroor het verteringsproces meteen van start gaat in de mond en de lever galafscheiding bevordert. Lipase in de wortelstok breekt de vetten af, sucrose en maltase helpen bij het afbreken van suikers. Die bestandsdelen samen zorgen ervoor dat gember kalmerend voor de maag werkt en ook misselijkheid tegengaat. Ideaal als je bijvoorbeeld een lange autorit of bootreis gaat maken.

3. Beschermt tegen kanker
Gingerolen, de belangrijkste actieve componenten van gember, zijn niet alleen verantwoordelijk voor de herkenbare smaak van de specerij. Ze zouden ook het ontstaan van uiteenlopende tumoren verhinderen en hun verdere groei afremmen. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben, maar die belofte moet verder onderzoek nog hardmaken.

4. Geef ontstekingen geen kans
Gingerol remt ook ontstekingen en belooft bij regelmatige consumptie spierpijn en zwellingen te verzachten. Studies tonen aan dat wie dagelijks twee gram gember eet minder last krijgt van spierkrampen en -pijn.

5. Het beschermt je geheugen
Uit onderzoek blijkt dat gember de cellen in je hersenen kan beschermen tegen amyloïde plaques die onder andere gelinkt worden aan dementie. Meer onderzoek is wel noodzakelijk, maar meer gember in je dieet verwerken kan voorlopig alvast geen kwaad.

Stress in de vetcellen verklaart jojo-effect bij gewichtsbeheersing

met dank aan foodholland

Onderzoek van Nadia Roumans geeft nieuw inzicht in hoe het jojo-effect bij mensen die pogen af te vallen ontstaat. Tijdens afvallen verliezen vetcellen een deel van hun opgeslagen vet. Omdat het uitwendige celskelet dan niet meer past bij het kleinere volume, zorgt dat voor stress in de vetcellen. Een manier voor de vetcel om die stress kwijt te raken is door met hormonen de gastheer aan te zetten tot eten en zelf opnieuw vet te stapelen. Maar hierdoor zal men aankomen in gewicht. Naast vetcel-stress speelt ook het afweersysteem een rol. Op 23 juni hoopt Roumans te promoveren aan de Universiteit Maastricht.

bron: Universiteit Maastricht, 19/06/17

Leuvense onderzoekers ontdekken hoe stevia de bloedsuikerspiegel onder controle houdt

met dank aan foodholland

Belgische onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben ontdekt dat stevia een eiwit stimuleert dat essentieel is voor de smaakperceptie en voor het afgeven van insuline na de maaltijd. Ze deden dat in samenwerking met collega’s van Université catholique de Louvain en de University of Oxford. Deze resultaten bieden perspectieven voor nieuwe behandelingen van diabetes. Over het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Stevia is erg populair als caloriearme suikervervanger. Bovendien zou de zoetstof een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel, al wist tot nu toe niemand precies hoe dat komt. De experimenten hebben aangetoond dat de actieve componenten van stevia-extract de werking van het ionenkanaal TRPM5 versterken. Een ionenkanaal is een eiwit dat dienst doet als een soort microscopische sluis waarlangs minuscule deeltjes de cel in- en uitstromen. Deze kanalen liggen aan de basis van veel processen in het lichaam. TRPM5 is vooral essentieel voor de smaakperceptie van zoet, bitter en umami op de tong. Deze smaaksensatie wordt nog versterkt door het steviabestanddeel steviol, dat TRPMP5 stimuleert. Dat verklaart de enorm zoete smaak van stevia en de bittere nasmaak die nog even in de mond blijft hangen.

Daarnaast zorgt TRPM5 er ook voor dat de pancreas voldoende insuline afscheidt, bijvoorbeeld na een maaltijd. Dat voorkomt abnormaal hoge bloedwaarden en de ontwikkeling van diabetes type 2. Die aandoening kan ontstaan als de pancreas te weinig insuline afgeeft, vaak onder invloed van een ongezonde levensstijl. Muizen die gedurende lange tijd veel vet eten, ontwikkelen uiteindelijk diabetes. Maar dat is niet het geval voor muizen die ook een dagelijkse dosis steviabestanddelen krijgen: zij zijn beschermd tegen diabetes. Dit gunstige effect zagen de onderzoekers niet bij muizen zonder TRPM5. Dat wijst erop dat de bescherming tegen abnormaal hoge bloedwaarden en diabetes te danken is aan het stimuleren van TRPM5 met steviabestanddelen.

De studie opent perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om diabetes te controleren en eventueel te voorkomen. De onderzoekers wijzen er echter op dat er nog een lange weg te gaan is voor er sprake kan zijn van nieuwe diabetesbehandelingen. Zo zijn de dosissen stevioside die de muizen kregen beduidend hoger dan de hoeveelheden in frisdrank en andere voedingsmiddelen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de bevindingen ook gelden voor mensen.

Zie voor meer informatie de publicatie Steviol glycosides enhance pancreatic beta-cell function and taste sensation by potentiation of TRPM5 channel activity op de website van Nature Communications.

bron: Katholieke Universiteit Leuven, 10/04/17

 

Probiotica tijdens antibioticakuur verlagen risico op Clostridium infecties

Mensen die antibiotica gebruiken hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van Clostridium difficile-infecties (CDI). Clostridium difficile is een bacterie die zich in de dikke darm bevindt. Doordat antibiotica de normale microbiotabalans in de darmen verstoort, kan deze bacterie zich gaan vermenigvuldigen en uiteindelijk zorgen voor infecties in het lichaam. Vooral risicogroepen, zoals zieke ouderen, hebben een verhoogd risico op CDI.

Hoewel diverse reviews hebben aangetoond dat probiotica bij antibioticagebruik infecties kunnen voorkomen, bestaat er in de geneeskunde nog geen richtlijn om probiotica in te zetten tijdens antibioticagebruik. In de hoop toch een richtlijn te kunnen geven voor de klinische praktijk, heeft een groep Amerikaanse onderzoekers recentelijk een grote studie uitgevoerd om te kijken of toediening van probiotica tijdens antibioticagebruik het risico op CDI kan verlagen. In deze studie zijn uiteindelijk 19 gerandomiseerde klinische studies meegenomen, waaraan in totaal 6.261 personen deelnamen. Alle deelnemers waren volwassenen die in een ziekenhuis waren opgenomen.

3.227 deelnemers kregen probiotica en 2.984 kregen een placebo. In de verschillende studies kregen de deelnemers Lactobacillus, Saccharaomyces, Bifidobacterium en Streptococcus als probiotica toegediend; los of in een combinatie van deze bacteriën. Het moment waarop met probiotica gestart werd, varieerde van dag 1 (de dag van starten met antibiotica) tot zeven dagen na de start van de antibioticakuur.

Wat bleek? Het aantal gevallen van CDI was significant lager in de probioticagroep (1.6%) dan in de controlegroep (3.9%). Daarnaast heeft het moment waarop gestart wordt met probiotica een grote invloed op het ontwikkelen van CDI. Wanneer met probiotica begonnen werd in de eerste twee dagen van de antibioticakuur, was het risico op CDI het kleinst. De effectiviteit van de probiotica nam af naarmate de startdag later viel. Opvallend was dat bij geen enkele persoon in de probioticagroep het risico op CDI hoger was dan in de controlegroep. De onderzoekers trokken hieruit de conclusie dat toediening van probiotica dichtbij het begin van antibioticagebruik het risico van CDI kan verlagen bij meer dan 50% van de gehospitaliseerde volwassenen.

Bronnen:

 • RIVM – LCI richtlijn
 • Shen, N. T., Maw, A., Tmanova, L. L., Pino, A., Ancy, K., Crawford, C. V., … & Evans, A. T. (2017). Timely use of Probiotics in Hospitalized Adults Prevents Clostridium difficile Infection: a Systematic Review with Meta-Regression Analysis. Gastroenterology.

95% van de gebruikers van homeopathische middelen wil indicatie terug op de verpakking 

met dank aan Vereniging Homeopathie

Uit de enquête die de Vereniging Homeopathie onlangs heeft gehouden onder 879 gebruikers van homeopathische middelen is gebleken dat de respondenten nog altijd allerminst enthousiast zijn over de maatregel die demissionair minister Schippers in 2012 heeft doorgevoerd om de indicaties van de verpakkingen te verwijderen.

Glutenvrij dieet vergroot kansen op hart- en vaatziekten bij mensen zonder coeliakie

met dank aan foodholland

Het vermijden van gluten in het dieet, zonder dat daar een medische indicatie voor is, kan schadelijk zijn voor de gezondheid, stellen Amerikaanse wetenschappers van de Harvard Medical School. Zij baseren dat op een groot onderzoek waarbij 45.303 mannen en 64.714 vrouwen over een periode van 26 jaar werden gevolgd. Mensen die geen producten met gluten eten, consumeren ook minder volkoren granen, en dat kan het risico op hart- en vaatziekten groter maken, stellen de onderzoekers vast. Het promoten van glutenvrije diëten onder mensen die geen coeliakie hebben zou daarom moeten worden ontmoedigd. Ze publiceerden over hun studie in The British Medical Journal.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen weefsel. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Door deze schade kunnen op de lange termijn belangrijke voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.

bron: The British Medical Journal, 02/05/17

Voeding voor een betere kwaliteit van leven bij patiënten met Prikkelbaredarmsyndroom

met dank aan foodholland

In een publiek-private samenwerking die begin april is gestart willen 7 internationale partners een wetenschappelijke basis leggen voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen en supplementen die de klachten bij Prikkelbaredarmsyndroom helpen verlichten. Ruim één op de zeven mensen lijdt aan het Prikkelbaredarmsyndroom, met klachten als buikkramp, een opgeblazen gevoel en een afwijkende stoelgang. Er bestaat vooralsnog geen goede remedie tegen de aandoening.

“Artsen schrijven patiënten vaak medicijnen voor en geven dieet- en leefstijladvies; behandelen is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt”, zegt Nicole de Wit, darmfysioloog en als onderzoeker verbonden aan Wageningen Food & Biobased Research. “Er zijn grote verschillen tussen patiënten onderling, qua leeftijd, leefstijl en vooral ook in de symptomen die ze rapporteren. Bovendien is de precieze oorzaak van de klachten bij Prikkelbaredarmsyndroom nog onduidelijk.”

“Patiënten geven vaak aan dat een ander eetpatroon hun klachten aanzienlijk helpt verlichten”, zegt Ben Witteman, maag-lever-darm-arts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar bij Wageningen University & Research. “De een kan bijvoorbeeld baat hebben bij een vezelrijk dieet met veel groente, fruit en volkoren producten, terwijl de ander zich pas beter voelt als hij of zij overschakelt op glutenvrij brood.”

Binnen de publiek-private samenwerking wordt onderzocht welke (combinaties van) voedingsmiddelen het meest effectief zijn, en voor welke groepen patiënten. Ook wordt gekeken hoe ze ingrijpen op de darm, het immuunsysteem en de microbiota in de darm. De onderzoekers werken met geavanceerde in vitro modellen, zoals de Simulator of the Human Intestinal Microbial Ecosystem. De meest kansrijke voedingscomponenten worden getest in een klinische studie met patiënten. Behalve pre- en probiotica worden ook bioactieve componenten uit melk meegenomen in het onderzoek.

“Met de inzichten uit het onderzoek kunnen fabrikanten straks doelgericht, mechanistisch onderbouwde producten ontwikkelen voor groepen PDS-patiënten”, zegt immunoloog Coen Govers, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “En zorgprofessionals kunnen ze gebruiken voor een behandeling op maat.” De partners van het project willen over 4 jaar een prototype van een supplement of voedingsmiddel gereed hebben dat de kwaliteit van leven bij patiënten met het Prikkelbaredarmsyndroom substantieel verbetert.

De publiek-private samenwerking telt zeven partners: Wageningen University & Research, Winclove Probiotics, Bioibérica, Ingredia, Jiangsu wecare-bio technology, Roquette Group en Ingredion Incorporated. Het is een meerjarige publiek-private samenwerking met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food. Het programma loopt tot en met 2020. Er is nog ruimte voor twee industriële partners met aanvullende kennis, expertise en voedingscomponenten om te onderzoeken.

bron: Wageningen University & Research, 20/04/17

De gele Kornoelje bij diabetes mellitus type-2

met dank aan VNGK

 

De gele Kornoelje is een veelbelovende medicinale boom om in te zetten bij diabetes mellitus type-2. De gele Kornoelje (Cornus mas) is in Nederland een zeldzame boom van 2 tot 6 meter hoog met gele bloemetjes en rode, kleine vruchten van ongeveer een centimeter groot. De bessen van de plant zijn rijk aan anthocyanen. Anthocyanen zijn flavonoïde kleurstoffen van bessen. In 2015 is een dubbelblind gerandomiseerde studie uitgevoerd naar de werking van deze plant op diabetes mellitus type-2. Het onderzoek is uitgevoerd door het Cardiovasculair Research Centrum van Isfahan te Iran (Soltani et al., 2015).
Zestig patienten met diabetes type-2 zijn gerandomiseerd in twee groepen. Een groep van dertig patiënten kreeg gedurende 6 weken een placebo en de andere groep anthocyanen van de gele kornoelje in 2 capsules per dag (600 mg anthocyanen). De studiedeelnemers waren tussen de 18 en 80 jaar en hadden minstens 2 jaar diabetes mellitus type-2 (HgBA1c >7 % en <10%). Het effect op diabetes type 2 werd in kaart gebracht door het nuchtere glucoseplasma, insuline, geglyceerd hemoglobine (HgBA1c), triglyceriden en ook de postprandial glucose spiegel te meten. De gemiddelde waarden van deze groepen werden na zes weken met elkaar vergeleken en statistisch geanalyseerd. Het insuline gehalte nam significant toe (1.13 ± 1.90 versus −0.643 ± 1.82, P < 0.05) en de HgBA1c nam significant af (−0.24 ± 0.429 versus 0.023 ±0.225, P < 0.05). De postprandiale glucose spiegel daalde wel, maar deze daling was niet significant. Bij diabetes mellitus type-2 wordt vaak een hoog vetgehalte gevonden van >150/ mg/dl lipiden (hypertriglyceridemie). De gele Karnoelje laat ook een significante verlaging zien van het triglyceride gehalte (−23.66 ± 55.40 versus 2.83 ± 15.71, P <0.05). Bij meerdere studies met anthocyanen is deze verlaging gezien van het triglyceridegehalte.

Bron: 
Soltani R, Gorji A, Asgary S, Sarrafzadegan N, Siavash M. Evaluation of the Effects of Cornus mas L. Fruit Extract on Glycemic Control and Insulin Level in Type 2 Diabetic Adult Patients: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Evidence-Based Complement Altern Med [Internet]. 2015;2015:1–5.

Voorkom alzheimer / dementie door een verzorgde slaapkwaliteit

met dank aan eFIOW, Fache Instituut

In een geactualiseerd “dementieplan”2016 dat Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin, Jo Vandeurzen (CD&V) lanceert, wordt vooral de nadruk gelegd op gezondheidspreventie van zowel lichaam als geest.

Daar men schat dat tegen 2020, één op drie vrouwen als één op zeven mannen kunnen leiden aan dementie, is het belangrijk dat mensen hierbij zoveel mogelijk worden geïnformeerd over de risicofactoren zoals: gebrek aan beweging, roken, depressies en een lage opleiding.

10 epigenetische tips ter bevordering van de slaapkwaliteit:

 1. Licht avondmaal: best 2 à 3h voor het slapengaan, bestaande uit een eiwitbron (vlees, vis, eitje, peulvruchten) gecombineerd met verse seizoensgebonden groenten.
 2. Opteer voor een gezond TV-hapje / drankje : handje ongezouten noten, groentesoepje of een kopje biologische kruidenthee (citroenmelisse, kamille, linde)
 3. Dagelijks 30 min bewegen in natuurlijk daglicht: bevordert s’ avonds de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de epifyse (pijnappelklier)
 4. Middagdutje kan versterkend werken, wanneer het kort en krachtig gebeurd.
  Best op de middag en maximaal 30 minuten.
 5. Creëer ZEN in je slaapkamer: door zachte kleuren te gebruiken, gebruik te maken van natuurlijk beddengoed, aangename kamertemperatuur, voldoende ventilatie en verduistering
 6. Hou zoveel mogelijk elektrosmog en hoog energetisch blauw licht (HEV light) buiten je slaapkamer: schakel WI-FI en iPhone ’s avonds uit, plaats computer en TV buiten de slaapkamer. Daarnaast bevordert het plaatsen van een aardingslaken onder de matras de natuurlijke slaap.
 7. Relaxerend bedritueel: zoals het drinken van een warme kop thee, enkele lichte meditatieoefeningen, het schrijven in een dagboek, het lezen van een mooie tekst of gedicht…kortom implementeer activiteiten die het parasympatisch (rustgevend) zenuwstelsel activeren en dus ook bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust.
 8. Hanteer een regelmatig slaapschema: je hersenen reageren het best op regelmaat
 9. Vermijd het (langdurig) gebruik van slaapmiddelen: onderzoeken tonen aan dat het gebruik van benzodiazepinen het risico op dementie kan doen toenemen.
  Bespreek met je arts orthocijnen zoals melatonine (sublinguaal: de beste vorm!) en
  s-adenosyl methionine (SAM)+ tryptofaan (5′ HTP) zijn een goed alternatief!
 10. Tot slot laat je screenen op slaapapneu: een korte ademonderbreking van minstens 10 seconden die leidt tot onder meer zuurstoftekort en andere fysiologische veranderingen.
  Het verhelpen van snurken en/of slaapapneu, maakt een duidelijk verschil voor je gezondheid en je slaapkwaliteit.

Referenties:

KDV gaat antibioticavrij geproduceerd varkensvlees leveren onder een nieuw label

met dank aan foodholland.nl

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) introduceert het label KDV+ voor varkensvlees afkomstig van dieren die tijdens hun gehele leven nooit met antibiotica zijn behandeld. KDV wil het vlees leveren aan retailers die zich willen onderscheiden op het gebied van gezondheid, smaak, dierwelzijn en milieu. Naast het feit dat de varkens niet zijn behandeld met antibiotica wordt ook voldaan aan alle criteria voor 1 ster binnen het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en aan de eisen die binnen het programma ‘Varken van Morgen’ worden gesteld.

KDV wil over het gegarandeerd zonder antibiotica geproduceerde vlees in gesprek met de de 7 supermarktorganisaties waar nu al varkensvlees aan wordt geleverd. Het idee is om het vlees met een apart logo te vermarkten. Bij de Keten Duurzaam Varkensvlees zijn 300 varkenshouders aangesloten en 80 daarvan willen varkens leveren zonder inzet van antibiotica. Zodra een dier toch behandeld moet worden, wordt het apart gehouden en buiten het label vermarkt. Inkoper Jaap de Wit van slachterij Westfort is er van overtuigd dat de varkenshouders een hogere prijs voor het vlees gaan bedingen.

bron: Boerderij Vandaag, 19/01/16

Vetcel stress zorgt voor jojo-effect bij afvallen

met dank aan foodholland.nl

Vetcellen ondervinden na sterk afvallen stress. Om de stress zo snel mogelijk weer kwijt te raken, gaan ze opnieuw vet stapelen. Deze vetcel stress zorgt voor een jojo-effect – opnieuw aan te komen na afvallen – bij het afvallen. Variatie in componenten van het externe celskelet is van invloed op de kans om na afvallen weer aan te komen. Dat blijkt uit onderzoeken van de Universiteit Maastricht.

Aan het onderzoek naar vetcel stress hebben 18 gezonde proefpersonen meegewerkt. Zij hebben gedurende 8 weken een dieet gevolgd. De eerste groep bestond uit mensen die na afvallen op gewicht bleven (gewichtblijvers); de tweede uit mensen die na afvallen weer in gewicht toenamen (gewichtstijgers). De gewichtstijgers verloren 14,3% van hun lichaamsgewicht en kwamen in tien maanden weer 8,2% bij. De gewichtblijvers verloren 14,4% en kwamen slechts 0,9% bij. In het vetweefsel is gekeken naar markers (eiwitten) voor cel-stress. Gebleken is dat stress in de vetcellen tijdens afvallen bij de gewichtstijgers duidelijk meer toeneemt dan bij de gewichtblijvers.

In een tweede onderzoek van wetenschappers uit Maastricht, Kopenhagen en Lausanne als onderdeel van het DiOGenes consortium, zijn in totaal 496 proefpersonen met overgewicht en obesitas onderzocht. Zij hebben 8 weken lang een calorie-arm dieet gevolgd en zijn 6 maanden later nogmaals gescreend. Bij dit onderzoek is aangetoond dat variatie in componenten van het externe celskelet van invloed is op de kans om na afvallen weer aan te komen. Die componenten zijn bovendien verschillend voor mannen en vrouwen.

bron: Universiteit Maastricht, 18/01/16