Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrieven BODY MIND & SPIRIT

Nieuwsbrief
BODY MIND & SPIRIT

Yogastudio, Cursusinstituut en Praktijk voor complementaire geneeskunde

april 2017

flowers natural flower Free Photo

 

Lieve mensen,

Het is weer lente gelukkig! Ik zie iedereen er weer van genieten en het is weer lekker langer licht.

Hieronder de mogelijkheden in de praktijk en scroll vooral even door want eronder staan weer interessante gezondheidsnieuwtjes. En heel interessant en schokkend artikel van Juglen Zwaan over olijfolie (met toestemming):
Zo bleek de biologische olijfolie van Mama Nature die bij de Aldi te verkrijgen is zo slecht te zijn dat het in de categorie lampolie valt (!)

Kijk ook eens in de webshop!

Er zijn veel mogelijkheden, zowel op CD als op mp3 formaat.

Er zijn zowel CD’s als mp3 bestanden te krijgen en tevens ook losse tracks te koop op:
https://www.bodymindspirit.nl/yoga-cd-webshop/

Ik ga lekker verder met de praktijk. Er zijn nog steeds yogalessen en op de woensdagavond is er mindfulness.

Ik nodig je uit om vooral op facebook de praktijk te gaan volgen! Ik plaats bijna elke dag gezondheidsnieuws daar en facebook wordt steeds belangrijker. Ook kun je daar een recensie achterlaten. Hoe meer activiteit, ook daar, hoe beter. Jullie kunnen mij daarin enorm tot steun zijn: http://www.facebook.com/BMSalternatievegeneeswijzen 

Stuur de nieuwsbrief en facebookberichten vooral door aan mensen die je kent en ook wel wat ontspanning kunnen gebruiken. Bij voorbaat mijn dank!

Tot ziens en gun jezelf vooral veel ontspanning, rust en persoonlijke ontwikkeling!
Als er in de zomer geen lessen zijn, koop dan eens een CD of mp3 bestanden (die zijn er inmiddels ook) waar heel veel yogaoefeningen en meditatie oefeningen op staan.

liefs,
Yvonne

p.s. Blader vooral door:  na het cursusnieuws kun je alle gezondheidsnieuwtjes lezen.

Je kunt de praktijken volgen op de volgende adressen:
volg de praktijk op facebook mbt de Gezondheidspraktijk: http://www.facebook.com/BMSalternatievegeneeswijzen
twitter: https://twitter.com/bmsleidschendam

Likes kan ik nog steeds goed gebruiken! Volg de praktijken en doe je voordeel met gezondheidsnieuws!

WEBSHOP

Nu ook losse tracks te koop!

webshop, CD, mp3

Je kunt thuis ook oefenen met verschillende
CD’s met oa mindfulnessmeditatie-oefeningen:

Bestellen: https://www.bodymindspirit.nl/yoga-cd-webshop/
Tevens zijn er CD’s met yoga-oefeningen en CD’s met natuurgeluiden.
Nu ook losse tracks te koop!!

Cursusnieuws:

 

Meditatie en spirituele ontwikkeling

Reiki traditioneel volgens het Usui systeem

Shamballa Reiki

Ook individuele begeleiding: stresscounselling en coaching

Ademtraining bij hyperventilatie, individueel consult

 

Vaste klant en alleen de gezondheidsnieuwtjes lezen ( klik op deze link)

Behandelingen:

Prognos: Laat je gezondheid eens goed doormeten en vraag behandeladvies bij klachten

Prognos is een aangetoonde reproduceerbare meetmethode, die betrouwbaar de toestand van de meridianen meet. Prognos is medisch en ISO gecertificeerd volgens de MDD 93/42 richtlijnen van 2017. Elk meridiaan is verbonden met spieren, organen, wervels, emoties, chakra, systemen enzovoorts. Dankzij de in Nederland ontwikkelde IDT module is het mogelijk om betrouwbaar de oorzaak van de verstoringen vast te stellen en betrouwbaar middelen te meten wat de gevonden oorzaak opheft. Hierdoor heeft de behandelaar een betrouwbare meet methode en bereikt men de snelste behandelresultaten. U kunt elk middel meten en zien of het gemeten middel de juiste is.

Prognos zoekt de oorzaak van de klacht via de acupunctuurpunten (pijnloos)!
HIGH TECH METINGEN voor meer resultaat!
Meer lezen

Wat is Prognos®?
Prognos® is de meest geavanceerde meetapparatuur die getest is op reproduceerbaarheid en betrouwbaarheid in de MIR en die werkt volgens de Chinese Geneeskunde. Het apparaat geeft aan wat de oorzaak van de klacht is en hoe deze opgelost kan worden. Digitaal, maar ook via testbuisjes is de therapie te bepalen. Tevens kan men meten of voedingssupplementen en andere ‘middeltjes’ die men slikt werkzaam zijn of niet. Het bespaart dus vaak veel geld.

De metingen vinden plaats op de uiteinde van de energiebanen (meridianen) die zich bevinden op de vingertoppen en tenen. Het is dus geheel pijnloos.

De computer laat de uitslagen zien en aan de hand van de uitslagen bepaalt de therapeut welke middelen via Prognos gegeven kunnen worden, welke voedingssupplementen geschikt zijn (indien nodig) en eventueel welke homeopathische middelen of welke Bachbloesems.

Allergietesten
Met de Prognos®meetapparatuur is het uitstekend mogelijk om allergietesten uit te voeren. Steeds meer mensen hebben last van allergieën. Ook de reguliere geneeskunde erkent dit. Bij de therapie kunnen we zoeken naar de oorzaak van dit probleem en we kunnen dit aanpakken. De Prognos® kan uitstekend aangeven voor welke stoffen men allergisch of intolerant is. Bij voedselallergie of intolerantie kan een dieet met behulp van de Prognos® worden opgesteld, waardoor klachten zullen verdwijnen. Ook huilbaby’szijn goed te helpen en er is te bepalen welke voeding het kind verdraagt.

Voor meer informatie over allergieën: Klik hier
Voor meer informatie over kinderen en huilbaby’s met allergieën en testen: Klik hier

Voor meer informatie over Prognos:
HIGH TECH METINGEN voor meer resultaat!

Meer lezen

 

 CURSUSNIEUWS:

Meditatie en spirituele ontwikkeling:

Elke woensdag van 21-22 uur
MINDFULNESS (LEVEN IN HET NU) en tevens spirituele ontwikkeling aan de hand van een thema
Wil je graag eens mediteren, maar wil je je nog niet binden omdat je eerst wilt ontdekken wat mediteren is en of het wat voor jou is doe dan een aantal keren mee met onze meditatiegroep op woensdag van 21-22 uur.

Het maakt ons mooiere mensen, met mededogen voor onszelf en elkaar, levend in het NU, zonder onrust of haast. Het NU volledig ervarend. In dit moment vinden we heden, verleden en toekomst en daardoor RUST.

Meer informatie: Mindfulness meditatie

Aanmelden of vragen:
yvonneverhaar@live.nl

 Reiki traditioneel volgens het Usui systeem

reiki

Wat is Reiki?

Reiki betekent Universele levensenergie.

Deze energie is overal om ons heen aanwezig in mensen, planten, dieren, en voorwerpen. Zelfs in de zon en het water.

Door onder andere stressvolle gebeurtenissen in ons leven blokkeert deze energie. Reiki lost blokkades op en laat energie weer stromen.    Lichaam en geest worden ontgift, opnieuw opgeladen en geheeld. Inzicht in het levensproces geeft ons leven een nieuwe impuls.

Iemand die de cursus heeft gevolgd is in staat om met de handen genezende en rustgevende energie aan zichzelf en anderen te geven.

Toen ik zelf Reiki ging doen duurde het wel een tijd voordat ik door had wat ik er allemaal mee kon. Maar na de tweede graad was ik niet meer te stoppen.
Met Reiki I had ik zelfs de bijzondere ervaring dat ik iemand van zijn chronische pijn kon afhelpen. Dat gaf de doorslag om door te gaan naar het Mastership/ Meesterschap en daar heb ik nooit spijt van gehad! Uiteindelijk ben ik, in de loop van 20 jaar,  in 4 systemen Master geworden.

Elke dag werk ik ermee en kan ik mensen helpen, daar doe ik het voor! Dat was en is mijn doel.

Wil jij ook Reiki gaan doen? Daar help ik je graag mee!

Meer lezen: Reiki traditioneel

Vragen ? Mail gerust naar yvonneverhaar@live.nl

Shamballa Reiki, SHAMBHALLA MULTI DIMENSIONAL HEALING

individueel op aanvraag
HOGERE ENERGIE DAN REIKI, SNELLER EN KRACHTIGER

Shamballa Multi Dimensional Healing werd vroeger ook Shamballa Reiki genoemd.Ook wordt het wel nieuwetijdsreiki genoemd.

De overeenkomst met Reiki is dat in beide vormen met Universele levensenergie en met handoplegging wordt gewerkt.

De verschillen zijn vooral te vinden in het uitgangspunt. Shamballa gaat ervan uit dat je je “eigen Meester” bent. Je hebt geen goeroe nodig. Niemand weet beter wat goed is voor jou dan jijzelf. Hoe beter het contact is met je kern, je intuïtie en je Hoger Zelf, hoe beter je zelf weet wat goed voor je is. Door de stijging van de frequentie van de aarde-energie ontwikkelen wij ons steeds sneller op persoonlijk, maatschappelijk en spiritueel niveau. Dat vraagt om een systeem van energiewerk dat meegroeit en zich verder ontwikkelt.

Kortom: de energie is een nieuwetijdsenergie. Het gaat allemaal steeds makkelijker en sneller. Je leert zo ook sterker werken met gedachtenkracht.

Een behandeling gaat razendsnel. Je zegt “Shamballa ON” en de energie gaat stromen. De symbolen die je leert, hoef je niet meer te tekenen of te visualiseren. Je zegt alleen maar 3 maal de mantra en ze zullen werken!!Verder kun je in principe in 5 min. een volledige behandeling uitvoeren.

Meer info op de site: Shamballa reiki

Ook individuele begeleiding:
Stresscoaching en stresscounselling.

Als het je even allemaal teveel wordt maar een psycholoog is (nog) niet nodig: een of meerdere gesprekken om een aantal zaken op een rijtje te krijgen kan zeer verhelderend zijn. Voel je welkom om te komen praten.

Meer lezen: Gesprekstherapie

Ademtraining bij hyperventilatie, individueel consult

Als het volgen van een yogales niet voldoende is om je ademhaling onder controle te krijgen of als je last hebt van hyperventilatie kun je individuele ademtraining volgen. Alle ins en outs van de ademhaling worden je aangeleerd en JIJ wordt weer de baas over je adem in plaats van de adem over jou.

Meer lezen: Ademtraining bij hyperventilatie en stress

Gezondheidsnieuwtjes

Misleiding en fraude met olijfolie

met dank aan Juglen Zwaan

Beste lezer,

Enkele maanden geleden heeft de consumentenbond onderzocht hoe het met olijfolie is gesteld in de Nederlandse supermarkten. Deze organisatie ontdekte dat met zeker een derde van de olijfolie iets mis is. Zo bleek de biologische olijfolie van Mama Nature die bij de Aldi te verkrijgen is zo slecht te zijn dat het in de categorie lampolie valt.

Vaak staat er op het etiket van olijfolie de term ‘extra vierge’. De term wil zeggen dat het percentage vrije vetzuren onder de 0,8% is. Bij alleen ‘vierge’ moet dit percentage onder de 2% liggen. In veel gevallen blijkt dat de oliën de term extra vierge niet waard zijn. Veel olijfolie in de supermarkt is eigenlijk geraffineerd en mist alle gunstige stoffen die olijfolie nu zo gezond maken (1). De antioxidantkracht van niet-geraffineerde olie is vele malen groter dan van de bewerkte variant (2). Bewerkte olijfolie is te herkennen aan de term ‘milde olijfolie’ op het etiket.

Een goede olijfolie zit altijd in een donker glas, omdat de kwaliteit dan het best bewaard blijft. In plastic of doorzichtig materiaal kan UV-straling uit licht de olie degraderen. Olie uit een blik is niet verstandig, omdat het blik vaak van aluminium (neurotoxisch) is en een plastic laagje bevat met daarin mogelijk de weekmaker BPA (hormoonverstoorder). Een goede olijfolie betreft geen mengsel, maar één enkele olijfsoort. Producenten die hun eigen boomgaard bezitten, hebben controle over de olijven. Producenten die partijen opkopen en er mengsels mee maken, hebben geen controle op bijvoorbeeld het pesticidegebruik.

Dan moet ik nu iets rechtzetten. Vaak wordt beweerd dat olijfolie niet geschikt is om in te bakken. Dat lijkt niet te gelden voor echte extra vierge olijfolie (3, 4, 5). Omega 9 kan makkelijk 24 uur verhit worden zonder te oxideren. Met name alle natuurlijke polyfenolen beschermen de olie tegen achteruitgang (6). Vooral meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie, rijstolie, sojaolie en druivenpitolie oxideren extreem snel onder invloed van warmte (7). Olijfolie koud blijft het meest heilzaam. Olijfolie kan beter ook geen tweede keer worden verhit. Voor mezelf heb ik de regel dat als ik iets korter dan 10 minuten verhit, ik olijfolie gebruik en dat ik bij langer verhitten kies voor ghee of kokosolie. Er kan beter voor ghee gekozen worden dan voor roomboter.

In roomboter zitten veel eiwitten die gemakkelijk verbranden tijdens het verhitten en zo in de lucht komen. Veel mensen weten niet dat de grootste bron van fijnstof in hun leven de keuken is en niet de snelweg. Tijdens het bakken in vet ontstaan er gemakkelijk fijnstofdeeltjes die de lucht in geslingerd worden. Deze deeltjes worden ingeademd en kunnen in het lichaam gemakkelijk kanker aanjagen (8, 9). Het is heel belangrijk om tijdens het koken de afzuigkap goed z’n werk te laten doen en desnoods het raam open te zetten.

 

Muziek en meditatie vertragen cognitieve achteruitgang

met dank aan VNGK

Het beoefenen van eenvoudige meditatie of het luisteren naar muziek keert geheugenverlies om bij volwassenen met subjectieve cognitieve achteruitgang (SCD). Dit blijkt uit de resultaten van een onlangs gepubliceerde verkennende studie (Innes, Selfe, Khalsa, & Kandati, 2017).

Er is sprake van subjectieve cognitieve achteruitgang (SCD) als mensen het gevoel hebben dat hun geheugen achteruit begint te gaan. Dit haperende geheugen kan een voorteken zijn van de ziekte van Alzheimer. Behandeling van mensen met SCD in een vroeg stadium kan de progressie naar de ziekte van Alzheimer vertragen.

De invloed van voeding op hersenaandoeningen

met dank aan foodholland

Ewelina Kurtys onderzocht voedingscomponenten die potentieel kunnen helpen hersenaandoeningen, zoals een beroerte of cognitieve achteruitgang na een operatie, te voorkomen of die als additionele therapie kunnen dienen. Op basis van literatuuronderzoek heeft zij samen met onderzoekers van Nutricia Research een combinatie van voedingsstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen samengesteld, met onder meer vitamines, omega-3 vetzuren en componenten van rijstzemelen. In het laboratorium bleek deze combinatie ontstekingsremmend te werken, bij testen in proefdieren was een positief effect zichtbaar na een beroerte of zware operatie. Op 13 maart hoopt Ewelina Kurtys aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren.

De proeven met cellen in het lab lieten additieve ontstekingsremmende effecten zien tussen een aantal voedingstoffen, waaronder vitamine A en D en de vetzuren DHA en EPA. Ook vond Kurtys een trend in de richting van verbeterde ontstekingsremmende eigenschappen wanneer componenten van rijstzemelen werden gecombineerd met vitamine D.

In een diermodel vond Kurtys dat de voedingscombinatie een positief effect had op herstel na een zware buikoperatie. In een diermodel van beroerte als gevolg van verstopte bloedvaten vond zij een potentieel gunstig effect van het experimentele dieet op het herstel van hersenschade, als de voedingsinterventie wordt gestart onmiddellijk na de beroerte.

Kurtys concludeert dat haar onderzoek de hypothese ondersteunt dat voeding een veelbelovend middel is dat kan worden gebruikt als extra behandeling of preventie van hersenaandoeningen. De studie benadrukt ook het belang van goede voeding voor de gezondheid.

bron: Rijksuniversiteit Groningen, 10/03/17

De relatie tussen de buik en het brein

met dank aan Mijn gezondheidsgids

 

Er is een duidelijk verband tussen onze buik en ons brein. Denk aan de bekende vlinders in je buik of de misselijkheid die optreedt bij angst. Bij de behandeling van buikklachten wordt dan ook vaak een combinatie van medicatie, psychotherapie en mindfulness toegepast.

“Wat wij denken en doen heeft gevolgen voor hoe wij ons lichamelijk voelen”, stelt Ad Masclee, voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. “En omgekeerd kun je psychische klachten krijgen als je buik niet goed functioneert.”

Wat is de invloed van onze darmen?

Onlangs is pas duidelijk geworden wat de impact van vooral de darmbacteriën op ons brein is. “Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en -verwerking. Ook dat ze ons beschermen tegen infecties was bekend. Nu weten wij dat ze de werking van onze hersenen veranderen en zo ons denken en ons doen beïnvloeden. Wij kunnen zelfs psychisch ziek worden doordat onze darmen niet goed functioneren. We noemen het dan wel ‘de voedselmachine’ maar de darmen zijn veel meer dan alleen dat.”

De buik, ons tweede brein

“De buik is in feite ons tweede brein”, vertelt Masclee. “Het bevat minstens evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein. Die zenuwcellen maken dat de darmen allerlei activiteiten zelfstandig uitvoeren. De breinfunctie blijkt ook uit het feit dat het buikbrein in staat is dingen af of juist aan te leren en haar werking kan bijsturen. Zelfs als de connectie met het brein bij een transplantatie letterlijk is afgesneden, blijven de darmen werken.”

De hersen-darm-as en het Prikkelbare Darm Syndroom

De verbinding tussen de darmen en de hersenen staat bekend als de hersen-darm-as. Dit is het autonome zenuwstelsel dat de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm. “Veel ziektebeelden ontstaan door een storing in de darm-hersenas”, legt Masclee uit. “Er komt bijvoorbeeld een stofje het maag-darmkanaal binnen dat schadelijk kan zijn. Die darm slaat alarm. Je krijgt buikpijn of diarree. In sommige gevallen blijft de darm alarmsignalen doorgeven aan het centraal zenuwstelsel terwijl daar geen oorzaak meer voor is. Dat noemen we het prikkelbare darmsyndroom.”

De invloed van serotonine op onze gezondheid

De storing wordt versterkt als ook sprake is van een verslechterde psychische gezondheid. “Als je geestelijk gezond bent, is het centrale zenuwstelsel beter in staat prikkels die er niet toe doen te filteren. Bij iemand die depressief is of die psychische stress ervaart, is die filterfunctie veel minder actief.”

Medicatie die wordt gegeven bij depressieve klachten heeft invloed op de afbraak van serotonine. “Van serotonine is bekend dat het een positief effect heeft op zowel de zenuwcellen in de darmen als de zenuwcellen in de hersenen. De depressie neemt af en de prikkelgeleiding in de darmen wordt geremd.”

Psychotherapie bij buikklachten

Het is belangrijk altijd op zoek te gaan naar de onderliggende klacht. “Als een depressie leidt tot buikklachten en je behandelt de depressie goed dan verdwijnen ook de lichamelijke klachten.” Is er echter sprake van een chronische darm ontsteking dan verdwijnt de ziekte niet door alleen de depressie te behandelen. “Dan is ook medicatie voor de behandeling van de ziekte nodig. Maar psychotherapie kan wel degelijk een positief effect hebben op de lichamelijke gezondheid. Hoe beter je je voelt in je hoofd, des te rustiger zal de buik zich gedragen. Ook bij bijvoorbeeld een ernstige chronische darmziekte als de ziekte van Crohn.”

Voedingspatroon mediterrane stijl zorgt voor minste ziektelast

Met dank aan foodholland

Een voedingspatroon volgens mediterrane stijl – met onder meer peulvruchten, groente, vis en olijfolie – zorgt voor de laagste ziektelast onder Nederlanders. Dat concludeert Heidi Fransen in haar proefschrift. Daarnaast laat ze zien dat onder andere een inactieve leefstijl, een grote buikomvang en het regelmatig overslaan van ontbijt samenhangen met het hebben van een ongezond voedingspatroon. Fransen hoopt dinsdag 16 februari aan de Universiteit Utrecht te promoveren.

Een combinatie van gezonde leefstijlfactoren leidt juist tot een langer leven in goede gezondheid. Fransen laat zien dat niet roken, een normaal gewicht (BMI<25), fysiek actief zijn en een gezond voedingspatroon (gebaseerd op een mediterraan voedingspatroon) geassocieerd was met een langer leven in goede gezondheid. Programma’s die gericht zijn op het verbeteren van gezondheid dienen daarom bij voorkeur meerdere leefgewoonten te omvatten.

Ook bestudeerde Fransen de relatie tussen alcoholconsumptie en de totale ziektelast. Matig drinken (5-14,9 g voor vrouwen, 5-29,9 g voor mannen) was geassocieerd met een lagere ziektelast ten opzichte van gering drinken (0-4,9 g/dag). Voormalig drinken was juist gerelateerd aan een hogere ziektelast. De positieve relatie voor matige drinkers werd vooral gezien in oudere personen en werd, zoals verwacht, gedreven door een lagere ziektelast van hart- en vaatziekten.

Fransen gebruikte quality-adjusted life years (QALYs) om de ziektelast te berekenen. Een QALY combineert informatie over de levensverwachting van een persoon met zijn/haar kwaliteit van leven.

bron: Universiteit Utrecht, 16/02/16

Melk nachtmerrie voor de gewrichten?

Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson. Hij is verbonden aan de afdeling Chirurgische Wetenschappen van de Universiteit van Uppsala in Zweden. Het drinken van drie glazen melk per dag heeft al een slechte invloed op de gewrichten.

Lees verder op de website.