Kinderziekten

Kinderen

Kinderziekten

 

Algemene adviezen

Als er koorts is, is dit een teken dat er antistoffen worden gevormd en door de hoge temperatuur sterven de virussen. Onderdruk alleen de koorts als deze hoger is dan 39 of 39,5 graad of wanneer een kind een chronische ziekte heeft of anderszins zeer kwetsbaar is. In de reguliere geneeskunde wordt koorts zelf als een stoornis gezien en wordt deze vaak onderdrukt. Wanneer dit echter onnodig gebeurt, zullen de ziektekiemen zich snel uitbreiden en zal de koorts, nadat het middel is uitgewerkt, weer hoog stijgen om alsnog het proces af te maken. Het is eigenlijk alleen zinvol koorts te bestrijden als het bedreigend wordt. Als u voor de makkelijk weg kiest, levert dit vaak een kwakkelend kind op. (Deze stelling mag echter niet worden omgedraaid!!)

Geef het kind alleen paracetamol met medeweten van een arts.

Maatregelen bij koorts:

Bedrust, niet te warm toestoppen, lichte dekens, kamer niet erg verwarmen. Een bezweet kind met een lauwwarm washandje afdeppen. Vertrek wel luchten.

Koortsstuipen

Hebben niets te maken met epilepsie. Schakel wel direct een arts in. Als een kind een koortsstuip gehad heeft, heeft het een groter risico dat het kind het nog eens krijgt.

Zorg voor een goed sterk immuunsysteem: dit is de beste bescherming tegen ziekte!!!!!

*Voor zuigelingen: geef het kind zo lang mogelijk borstvoeding, minimaal een half jaar.
*Zorg voor voldoende slaap
*Zorg ervoor dat uw kind niet teveel stress heeft. Bouw rustmomenten in, Sleep het niet van hot naar her.
*Rook zelf niet
*Zorg voor voldoende frisse lucht en beweging (Steeds meer kinderen worden veel te dik en hebben te weinig conditie)

Zorg voor gezonde, volwaardige voeding:

geef volkoren producten, geen suiker (dit verzwakt het immuunsysteem), veel groente en fruit (alleen bij een kind met darmproblemen of een kind dat veel moe is niet teveel fruit geven: voor een individueel advies: vraag naar een Prognosmeting in de praktijk!)
Voor meer informatie over de Prognos om voeding of allergie of de algemene gezondheidstoestand te meten : klik hier.
*geen cola, geen koffie, geen alcohol.
*Geef het kind niet teveel vet en vlees.
*Geef het kind geen gefrituurde producten (of wees hier zeer matig mee)
*Geef het kind geen koemelk of wees er matig mee. (Bij ziekte helemaal geen koemelk omdat dit zeer slijmvormend werkt en het hoesten verergert).
*Pak uw kind niet te dik in als het naar buiten gaat, dik werkt averechts en uw kind wordt nog kwetsbaarder. Laat het veel buiten spelen.

Algemene maatregelen bij ziekte:

*Neem altijd contact op met de huisarts en zeker als uw kind zich suf en afwezig gedraagt, zelfs ’s nachts.
*Zorg voor rust
*Let erop dat de koorts niet te hoog oploopt. Zie verder: koorts
*Dep het kind bij koorts met een lauwwarme washand.
*Zorg voor goede voeding: volkoren producten, geen suiker (dit verzwakt het immuunsysteem), veel groente en fruit (alleen bij een kind met darmproblemen of een kind dat veel moe is niet teveel fruit geven: voor een individueel advies: vraag naar een Prognosmeting in de praktijk!).

Met Prognos is de algemene gezondheidstoestand te meten, en ook allergieën
Voor meer informatie over de Prognos: klik hier

*geen cola, geen koffie, geen alcohol.
*Geef het kind niet teveel vet en vlees.
*Geef het kind geen gefrituurde producten (of wees hier zeer matig mee)
*Geef het kind geen koemelk of wees er matig mee. (Bij ziekte helemaal geen koemelk omdat dit zeer slijmvormend werkt en het hoesten verergert).

Vitaminepreparaten voor kinderen:

Is weggehaald ivm de wet met dank aan de EU en minister Schippers
*Neem contact op met BODY MIND & SPIRIT bij chronische te lage weerstand: hier is veel aan te doen. Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Algemene maatregelen na een antibioticakuur

Als uw kind een antibioticakuur heeft gehad, geef het dan altijd een probioticapreparaat om de darmflora te herstellen. Ook het geven van zure melkproducten als biogarde bevorderen een gezonde darmflora. Laat suikers weg en geef ook niet teveel zoet fruit. Dit werkt de gisting in de darm in de hand.

Vaak een ziek kind?

*Wanneer het kind vaak ziek wordt wanneer het naar het kinderdagverblijf of de crèche gaat is dit heel normaal. Het is namelijk de enige manier om antistoffen op te bouwen.
*Als het kind ouder wordt en het blijft veel en vaak ziek:

  • Lees het kopje algemene adviezen
  • Versterk de darmflora met probiotica> Voor welke preparaat: vraag een consult of e-consult aan in BODY MIND & SPIRIT. Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
    Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl  In de darmen huist 80% van het immuunsysteem!!

Doseringsschema Homeopathische middelen (het is of, of)

0-1 jaar ½-1 tablet 1-2 druppels 1-2 kleine korrels 1 granule
1-6 jaar 1 2-5 2-5 1
6-12 jaar 1-2 5-10 5-10 1-2
12+ 2 10 10 3

Hoe vaak innemen hangt van de potentie af:

Oertinctuur t/m D6: 3 maal daags 1 dosis
D12: 2 maal daags 1 dosis
D30: 1 maal daags 1 dosis

Andere geneesmiddelen: advies van therapeut of arts

Bof (parotitis epidemica)

De incubatietijd van het virus bedraagt 16 tot 18 dagen. De besmetting vindt plaats via de lucht, via hoesten of niezen.
In het Rijksvaccinatieprogramma zit een inenting tegen de bof in het BMR virus. Er bestaan twijfels over of het zinvol is te geven.

Een vaccinatie in de kindjaren zegt niets over het nog kunnen krijgen van de bof op oudere leeftijd.
De eerste verschijnselen zijn lichte koorts en pijn in de oorstreek. Na een dag zwellen één of meerdere oorspeekselklieren op en worden vaak gevoelig of pijnlijk, vooral bij het kauwen of slikken. Vaak zwelt eerst één klier op en volgt de andere na enkele dagen. Typisch zijn de bolle wangen en afstaande oorlelletjes.
De ziekte duurt meestal maar 5 tot 10 dagen.

De behandeling
Belangrijk is het om veel te drinken, maar dan vooral water en geen vruchtensappen of zure dranken, want die activeren de speekselklieren en veroorzaken pijn. Koude kompressen tegen de opgezwollen klieren houden kunnen verlichting geven. Geef alleen paracetamol bij hoge koorts of op dringend advies van de arts.
Waarschuw direct een arts als het kind last heeft van buikpijn of overgeven. Dit kan erop duiden dat de alvleesklier ontstoken is.
Verder: Bedrust bij koorts, een warme kruik of rode lamp of warme omslag op de opgezette wang. Bij kauwproblemen alleen vloeibare voeding geven, zoals bouillon en eventueel voeding met de staafmixer fijnmaken.

Complicaties
Ontsteking van de alvleesklier. Ontsteking van de teelballen bij jongens en van de eierstokken bij meisjes. De angst voor onvruchtbaarheid is echter een wijd verbreid misverstand. Hersenvliesontsteking en hersenontsteking komen als complicaties vaker voor bij bof dan bij andere virusinfecties. Dit gaat gepaard met hoofdpijn, braken, sufheid en lichtschuwheid. Ook doofheid kan optreden.

Homeopathische middelen:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Bijholte-ontsteking:

Raadpleeg een arts

Griep

De incubatietijd van deze virusinfectie is 1 tot 3 dagen.
Een inenting wordt alleen aangeraden bij kinderen met chronische long- hart- of nieraandoeningen. Doordat het vaccin wordt bereid uit bestaande vormen, biedt het geen bescherming tegen nieuwe virussen. Ook beschermt het niet tegen gewone verkoudheden. Daarom is het discutabel of inenten nou wel zo verstandig is. Bovendien kunnen de kinderen ziek worden van de inenting.
Gewoonlijk begint het met een lichte koorts en verkoudheid. Maar vooral bij kinderen kan er ook ineens hoge koorts optreden, waarbij ze zich heel ziek kunnen voelen, met hoofdpijn, pijnlijke spieren en rillingen.
Na 3 of 4 dagen zakt de temperatuur. Toch kan het kind blijven hoesten en zich nog lang slap voelen.
De ziekte duurt gemiddeld een paar dagen.

 

Behandeling
Veel water drinken (Spa Blauw), binnen blijven en veel rust nemen. Waarschuw een arts als het kind nog geen jaar oud is en als het een chronische ziekte heeft (zoals astma of diabetes). Doe dit ook wanneer er na ongeveer 3 dagen nog geen verbetering is.

Homeopathische middelen:
*Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Complicaties
Slecht zelden doen zich complicaties voor als longontsteking of bronchitis. Behandeling met antibiotica is dan vaak onvermijdelijk.

Herpes Simplex: zie Koortslip

Hoesten

Regulier: Koop een plantaardige hoestsiroop voor kinderen zonder suiker, zoals bijvoorbeeld tijmsiroop. Als de neus ook verstopt zit, gebruik zoutoplossing van de apotheek speciaal voor kinderen. Geef ze geen andere neusdruppels, deze kunnen zeer schadelijk zijn.

Aromatherapie:
Verdamp in een aromalampje dennenolie, pepermunt of eucalyptusolie.
En/of wrijf de borst in met een beetje basisolie met daarin één druppel van bovenstaande oliën.

Homeopathie:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Keelpijn

Begin zodra de keelpijn opkomt te gorgelen met zout water, kamilleoplossing of thee of saliethee. Houd de slijmvliezen vochtig door te sabbelen op suikervrije snoepjes. Geef geen vruchtensappen of melk meer. Vruchtensap irriteert en melk werkt slijmvormend.
Bij hoge koorts of pijn bij het slikken de arts waarschuwen. Als uw kind antibiotica krijgt, neem na de kuur maatregelen om de darmflora te herstellen met probiotica (de goede darmbacteriën) zoals Orthiflor Junior van Orthica. . Recentelijk onderzoek (2005) heeft uitgewezen dat ook tijdens de antibioticakuur probiotica mogen worden gegeven. Dit maakt de antibiotica NIET onwerkzaam en beschermt de darmflora.

Homeopathische middelen bij keelpijn: (Voor schema doseringen: zie boven)
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Kinkhoest

De incubatietijd is 5 tot 21 dagen. Kinkhoest is besmettelijk via de lucht (hoesten en niezen). Tot 3 weken na het begin van de hoest is het kind besmettelijk voor anderen.
Inenting via de ziekte gaat via de DKTP prik.

De eerste verschijnselen zijn vergelijkbaar met een verkoudheid: hoesten, productie van taai slijm, loopneus, tranende ogen en lichte koorts. Na ongeveer twee weken, als de koorts en de verkoudheid over zijn, beginnen de kinkhoestaanvallen. Tijdens de aanvallen is het kind vaak erg benauwd, maakt een gierend geluid en het braakt vaak. Er wordt een taaie hoeveelheid slijm opgehoest. Het aantal hoestaanvallen kan variëren van 2 tot 10 aanvallen per dag. Blijf rustig tijdens een aanval! Waarschuw altijd een arts.
De ernstige fase van de ziekte duurt 2 tot 4 weken en gaat daarna over in een geleidelijk herstel dat een aantal weken duurt.

Behandeling
Raadpleeg altijd de arts als er een vermoeden bestaat van een mogelijke besmetting met kinkhoest.
Blijf bij het kind en probeer het gerust te stellen. Geef het kind, wanneer het tijdens het eten moet hoesten en overgeven, kleine porties die gemakkelijk kunnen worden gekauwd en verteerd.
Geef een baby vaak kleine beetjes voeding: dikkere voeding wordt beter verdragen dan dunnere (aan zuigelingenvoeding Johannesbroodpitmeel toevoegen of vanaf 4 maanden rijstebloempap geven). Ook is het beter baby’s met kinkhoest opnieuw te voeden als ze kort na de borst of fles overgeven. Soms helpt stomen in de badkamer, doordat het slijm dunner wordt.
Jonge baby’s die constante verpleging nodig hebben, moeten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Homeopathische middelen ter ondersteuning bij kinkhoest:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Complicaties
Complicaties kunnen zijn: hersenontsteking, gescheurde bloedvaatjes in de hersenen door een hoestbui en zuurstofgebrek door ademhalingsmoeilijkheden. Verder bestaat de kans op longontsteking.

Koorts

Als er koorts is, is dit een teken dat er antistoffen worden gevormd en door de hoge temperatuur sterven de virussen. Onderdruk alleen de koorts als deze hoger is dan 39 of 39,5 graad of wanneer een kind een chronische ziekte heeft of anderszins zeer kwetsbaar is. In de reguliere geneeskunde wordt koorts zelf als een stoornis gezien en wordt deze vaak onderdrukt. Wanneer dit echter onnodig gebeurt, zullen de ziektekiemen zich snel uitbreiden en zal de koorts, nadat het middel is uitgewerkt, weer hoog stijgen om alsnog het proces af te maken. Het is eigenlijk alleen zinvol koorts te bestrijden als het bedreigend wordt. Als u voor de makkelijk weg kiest levert dit vaak een kwakkelend kind op. (Deze stelling mag echter niet worden omgedraaid!!)
Geef het kind alleen paracetamol met medeweten van een arts.

Maatregelen bij koorts: bedrust, niet te warm toestoppen, lichte dekens, kamer niet erg verwarmen. Een bezweet kind met een lauwwarm washandje afdeppen. Vertrek wel luchten.

Homeopatische middelen bij koorts:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Koortslip

De incubatietijd is 2 tot 12 dagen (gemiddeld 4 dagen).
De koortslip wordt veroorzaakt door een virus (herpes simplex). Bij een eerste besmetting kan er koorts optreden en kunnen blaasjes in de mond optreden. De diagnose is moeilijk te stellen, omdat maar in 50% van de gevallen blaasjes aanwezig zijn.

Bij verminderde weerstand kan de aandoening steeds weer de kop op steken.
De koortslip is besmettelijk, totdat de korst volledig is ingedroogd.
Niet zoenen! Nooit op kraambezoek gaan!!!!! Een jonge baby, vooral de eerste 4 weken, kan een levensbedreigende hersenontsteking krijgen door het virus.

Maatregelen in de actieve fase van de ziekte (vochtblaasjes op de lip)
*Niet zoenen en knuffelen, zeker nooit met jouw/een baby
*De koortslip laten behandelen door de huisarts
*Voor de verzorging van de baby de handen goed wassen
Een mondmasker dragen tijdens verzorging en voeding (dit is strikt noodzakelijk!)

Verschijnselen bij een jonge baby:
Koorts, sufheid, slecht drinken, braken en ademhalingsproblemen. Neem zo snel mogelijk contact op met de huisarts.
Homeopathische middelen bij een koortslip:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Mazelen

De incubatietijd is 10 tot 14 dagen. Besmetting gebeurt via de lucht, via hoesten en niezen.
Er kan ingeënt worden tegen de ziekte met de BMR vaccinatie. (14-15 maanden en 9 jaar)

De eerste verschijnselen zijn een zware verkoudheid met niezen en hoesten. De koorts kan oplopen tot 40 graden. Andere verschijnselen zijn: pijnlijke rode ogen en last van fel licht.
Rond de 3e of 4e dag daalt de koorts. Dan verschijnen witte vlekjes aan de binnenkant van de wang. De 4e of 5e dag ontstaat een paars/rode uitslag die begint achter de oren en die zich verspreidt over het hele gezicht. De uitslag (die niet jeukt) breidt zich in de volgende dagen over de ledematen en worden uiteindelijk bruinachtige vlekken. Na het dalen van de koorts kan deze opnieuw stijgen.
De ziekte duurt ongeveer een week.

Behandeling
Altijd de huisarts raadplegen. Veel water laten drinken (Spa Blauw) en vooral warme drankjes kunnen het hoesten verzachten. Geef geen melk, want dit verergert slijmvorming en dus het hoesten. Alleen op voorschrift van de arts paracetamol geven. Gordijnen sluiten als het kind last heeft van fel licht.

Homeopathische middelen bij mazelen:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Complicaties
Middenoorontsteking, longontsteking en hersenbeschadiging.

Neus en of Bijholte-ontsteking:

Raadpleeg een arts.

Oorontsteking:

Raadpleeg altijd een arts. Wees bedacht op allergieën of intoleranties, (vooral voor koemelk) bij chronische of elkaar snel opvolgende oorontstekingen.
Opvallend is, dat uit onderzoek is gebleken, dat vooral kinderen die op oudere leeftijd nog op een speen sabbelen er vatbaarder voor zijn. (!) Wen uw kind er daarom aan vanaf het tweede jaar langzaam aan de speen te laten liggen.
Algemene symptomen: Hevige pijn, huilen en aan het oor zitten, koorts boven de 39 graden Celsius, kind heeft geen trek of geeft over.

Homeopathische middelen bij oorontsteking:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Pseudo-kroep

Dit is een benauwdheid die plotseling, vaak bij hele jonge kinderen (vooral jongetjes) toeslaat.
Het inademen maakt een gierend geluid, het kind hoest blaffend en droog en is onrustig. Het kan hele hoge koorts hebben en is vaak ook verkouden. De benauwdheid treedt vooral ook op als het kind zich inspant, erg huilt of zich opwindt. Als het kind angstig wordt, verergert dit juist de benauwdheid.
De oorzaak zijn virussen in de neus- en keelholte. De virussen kunnen onder het strottenklepje een zwelling in de wand van de luchtweg veroorzaken.

Behandeling
Blijf rustig en breng het kind ook tot rust. Zeg dat het over gaat. Neem altijd contact op met de huisarts. Ga stomen met warmte in vochtige lucht (Ga in de badkamer zitten naast de douche met de douchekraan open met warm water). Neem het kind op schoot en stel het gerust of zing of neurie liedjes. Doe dit niet langer dan 20 a 30 minuten.

Rode hond

De incubatietijd is 2 a 3 weken. Rode hond wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Verspreiding gaat via de lucht door hoesten en niezen en verder via alles wat met de besmette persoon in contact is geweest.
Inenting kan via het BMR vaccin op leeftijd van 14-15 maanden en 9 jaar.

De eerste verschijnselen lijken op een gewone verkoudheid met soms wat koorts en keelpijn. Vaak zijn de lymfeklieren achter de oren en in de hals iets opgezwollen.
Vervolgens ontstaat een jeukende uitslag van bleekrode vlekjes. De uitslag begint in het gezicht en de nek en verspreidt zich van daaruit over de rest van het lichaam.
De ziekte duurt ongeveer een week.

Behandeling
Houd je kind in verband met de besmettelijkheid gedurende de hele ziekteperiode binnen.
Vertel bezoek voordat ze komen dat je kind rode hond heeft. Voor een zwangere vrouw kan dit gevaarlijk zijn. De ziekte kan het ongeboren kind beschadigen.

Er is geen speciale behandeling voor rode hond in de reguliere geneeskunde. De ziekte geneest vanzelf. Homeopathisch kunnen de volgende middelen worden ingezet:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl
Complicaties
Rode hond is op zichzelf een onschuldige aandoening die vaak licht verloopt en waarbij zelden complicaties voorkomen.
Rode hond is alleen gevaarlijk wanneer een niet-immune (dat is iemand die niet gevaccineerd is of iemand die de ziekte nooit heeft doorgemaakt, dan heb je namelijk geen antistoffen in je bloed tegen de ziekte) zwangere vrouw met de ziekte in aanraking komt, met name in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit geeft kans op aangeboren afwijkingen bij het kind.
Als een zwangere vrouw in contact is geweest met iemand die rode hond heeft, kan de huisarts het bloed laten onderzoeken op antistoffen tegen het rode hond virus. Als die aanwezig zijn, heeft de vrouw rode hond doorgemaakt (soms zonder dat men het weet) en is er geen gevaar voor het kind. Als er geen antistoffen worden gevonden kan een injectie gegeven worden met anti-serum, dat het rode hond virus doodt. Na enige tijd wordt het bloed weer gecontroleerd. Zijn er dan wel antistoffen in het bloed aanwezig dan is de besmetting toch aangeslagen en bestaat er gevaar voor afwijkingen bij het kind.

Roodvonk

De incubatietijd is 2 tot 4 dagen. Er is geen inenting tegen deze ziekte. De eerste verschijnselen zijn: een lichte verhoging, keelpijn, gevoelige halsklieren en uitslag van rode vlekjes. Een enkele keer heeft het kind ook buikpijn.
Bij een ernstige vorm van de ziekte heeft het kind wel hoge koorts, een zeer pijnlijke keel en een fijne rode uitslag die wat lijkt op zonnebrand met kippenvel. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. Verder heeft het kind een rood gezicht, terwijl het gedeelte rond de mond bleek is. De amandelen zijn gezwollen en ontstoken met vaak pushaarden op het oppervlak. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood, dik en ruw (de zogenaamde frambozentong).
De koorts begint na drie dagen te dalen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. Na 2 tot 3 weken wordt de huid schilferig, vooral op de handpalmen en de voetzolen.
Totaal duurt de echte ziekte maar ongeveer 5 dagen.

Behandeling
Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie en kan regulier worden behandeld met antibiotica.
Ondersteunende homeopathische middelen:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Complicaties
Slecht zelden breidt de infectie zich uit en veroorzaakt dan middenoorontsteking, bijholteontsteking of ontstoken halsklieren. Ook kan na ongeveer 5 weken na de genezing acute gewrichtsreuma of acute nierontsteking optreden.

RS-virus

Het RS-virus is een besmettelijk virus dat veel voorkomt bij kinderen en volwassenen in het najaar en in de winter. Het virus komt onder alle leeftijden voor. Volwassenen en grote kinderen merken daar meestal niet meer van dan dat ze erg verkouden zijn. Bij zuigelingen is de infectie vaak ernstiger.
De incubatietijd is enkele dagen.
Besmetting gebeurt via de lucht en verder via alles wat met de besmette persoon in kontact is geweest.
Er is nog geen inenting tegen deze ziekte. Raadpleeg een arts.

Verschijnselen bij een zuigeling
Snotneus, typische droge hoest, vaak braken ten gevolge van het hoesten, slecht drinken, soms koorts, kortademigheid met neusvleugelen en intrekking van de tussenrib spieren.

Behandeling
Schakel bij ongerustheid over de conditie van de zuigeling altijd de arts in. Zeker als deze niet goed drinkt of andere bovengenoemde symptomen vertoont. Aarzel niet om ook ’s nachts te bellen aangezien dit virus best gevaarlijk kan zijn voor zuigelingen! Bij jonge baby’s is vaak opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Daar krijgt het kind extra zuurstof en in geval van vermoeidheid, slecht drinken en/of braken, sondevoeding.
Een opname duurt meestal ongeveer een week.

Homeopathische behandeling: zie verkoudheid.
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Complicaties
Het kind herstelt meestal goed. Het kan nog enige tijd gevoelige luchtwegen houden.

Verkoudheid

Als de neus verstopt zit, gebruik dan een zoutoplossing van de apotheek speciaal voor kinderen. Geef ze geen andere neusdruppels. Deze kunnen zeer schadelijk zijn.

Aromatherapie:
Verdamp in een aromalampje dennenolie, pepermunt of eucalyptusolie en/of wrijf de borst in met een beetje basisolie met daarin één druppel van bovenstaande oliën.
Neussnuiten voor beginners: leer het kind één neusgat per keer te snuiten. Vooral proberen na het stomen met kamilledamp of dennenolie. Pas op met eucalyptus en pepermunt. Om te stomen is dit niet geschikt voor de allerkleinsten.

Homeopathie:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Verkoudheidsmiddelen algemeen:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl
Homeopathische middelen: (bij zuigelingen:)
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Verstopping

  • Wees ervan verzekerd dat de baby geen last heeft van verstopping. Als de baby verstopping heeft: gebruik ABC Dophiluspoeder van Solgar  Of neem Orthiflor startvan Orthica. Beide middelen vallen onder de groep probiotica (de zogenaamde goede darmbacterieen). Maak de baby rond als hij moet poepen. Laat de baby zijn voetjes tegen je afzetten. Smeer een beetje vaseline aan de anus.
  • Achterhaald schijnt te zijn: Geef de baby een theelepel venkelthee per dag (niet meer: dit werkt averechts!) Als je borstvoeding geeft drink je twee of drie kopjes venkelthee per dag
  • Draag de baby liggend op de buik op je arm. Dit is de zogenaamde haptonomische houding.
  • Doe gymoefeningetjes: fietsen met de beentjes, knietjes bij elkaar en richting buikje duwen. Andere oefeningetjes leer je op de cursus babymassage.
  • Leg de baby op zijn buik op het aankleedkussen en masseer stevig de billen. Als het buikje iets tegen de ondergrond wordt aangedrukt, gaat de baby vaak windjes laten.
  • Als je zelf wilt uitproberen of je baby op koemelk reageert en je geeft borstvoeding, laat dan 14 dagen melk- en melkproducten staan en kijk of er verbetering optreedt. Zelf dien je wel een calcium/magnesiumpreparaat te gebruiken, anders kom je deze stoffen tekort en dat is niet verantwoord. Let op: gebruik niet alleen een calciumsupplement!!!! Na 14 dagen kun je pas beoordelen of dit werkt, soms merk je het al eerder. Dit is een sterke aanwijzing dat de baby een koemelkallergie zou kunnen hebben. Je kunt altijd bellen om hierover te overleggen.

 

Vijfde Ziekte

De incubatietijd is 7 tot 14 dagen. Er is geen inenting tegen. De symptomen zijn: kleine en grote vlekjes (felrood en enigszins verheven), eerst op het gezicht, met uitzondering van de streek rond de mond. Het kind kan wat hangerig zijn, de huid gloeit een beetje (de ziekte wordt ook wel eens “slapped face disease” genoemd, omdat het lijkt alsof het kind in het gezicht geslagen is). Je kind kan ook koorts krijgen.

Behandeling
Houd je kind zoveel mogelijk binnen tot de vlekjes (na een dag of tien) verdwenen zijn. De vlekjes komen soms terug in de zon of na een heet bad, maar verdwijnen dan weer snel.
Vertel bezoek, voordat ze komen, dat je kind ziek is, want de ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen! De ziekte kan het ongeboren kind beschadigen.
Complicaties: Geen

Waterpokken

De incubatietijd is 14 tot 20 dagen. Waterpokken is zeer besmettelijk vanaf één dag voordat de blaasjes verschijnen totdat de korstjes zijn ingedroogd. Besmetting vindt plaats via druppeltjes uit neus- en keelholte of door vocht uit de blaasjes.
Er is geen inenting voor waterpokken.
De ziekte begint met een verkoudheid. Vervolgens krijgt het kind koorts en een rode huiduitslag. Een dag na het verschijnen van rode vlekjes veranderen deze in kleine vochtblaasjes. Eerst op het lichaam, binnen enkele dagen ook op bovenarmen en bovenbenen en op het gezicht. Zelfs in de mond, in het haar en op de oogleden kunnen blaasjes ontstaan. De blaasjes jeuken.
Het kan wel twee weken duren voordat de korstjes weg zijn.

Behandeling
Veel drinken en wijd zittende katoenen kleding die niet jeukt. Tegen de jeuk kun je bij de apotheek “schudsel” kopen. De vloeistof kun je beter niet op open wondjes smeren. Voorkom dat je kind krabt en de wondjes gaan ontsteken. Houd de nageltjes kort. Houd je kind binnen als het ziek is of koorts heeft.
In ernstige gevallen – veel jeuk, erg veel uitslag of een zieke indruk de huisarts bellen. Neem ook contact op als het kind jonger is dan twee weken.

Het kind mag niet met anderen in contact komen, totdat de korstjes zijn ingedroogd!
Pas op met contact met zwangere vrouwen, want als deze de ziekte niet gehad hebben, kan er een risico zijn voor het ongeboren kind.

Homeopathische middelen:
Dit is allemaal weggehaald ivm de wet Met dank aan de Eu en minister Schippers
Vraag een consult of e-consult (10 euro)aan voor informatie: mail naar yvonneverhaar@live.nl

Complicaties
Ontstoken wondjes. Zelden komen longontsteking en hersenontsteking voor.

Zesde ziekte

De incubatietijd is 10 tot 15 dagen. Er is geen inenting tegen de ziekte.
De symptomen zijn: hoge koorts die 3 tot 4 dagen aanhoudt, soms opgezwollen klieren in de hals en achter de oren. Meestal komt deze ziekte alleen voor bij kinderen onder de 3 jaar.
Na een paar dagen zakt de koorts en krijgt het kind uitslag van roze vlekjes. Eerst op het lichaam en dan op ledematen, gezicht en nek. De ziekte duurt 5 a 6 dagen.

Behandeling
Waarschuw een arts als het kind hoge koorts krijgt zonder andere duidelijke verschijnselen en vooral als de koorts na 48 uur niet zakt. Laat het kind veel drinken en koel het met een lauw washandje.
Vertel bezoek van te voren dat je kind een besmettelijke ziekte heeft.

Complicaties
Slechts zelden een koortsstuip bij hoge koorts. Zelden een lichte, goedaardige prikkeling van de hersenvliezen

Voor concrete vragen en advies kunt u bellen met:
Therapeuticum Aurum & Ouder- en Kindzorg
Voor iedere ouder die op zoek is naar een ruimere benadering
Frits de Zwerverhove 1
2717 TP Zoetermeer
Website: www.therapeuticumaurum.nl 

 

Jeannette van der Schuit-Janssen antroposofisch huisarts 079-3511730
Marco Ephraïm antroposofisch huisarts 079-3212368
Roos Mortel
verpleegkundige:
 06-55182301
verpleegkundige.roos@gmail.com